Napisano 21.09.2012 - 07:40
Napisano 29.09.2012 - 07:17
Użytkownik marker762 edytował ten post 29.09.2012 - 07:18
Napisano 09.10.2012 - 19:18
Napisano 04.11.2012 - 11:54
Uwierz mi że nie wielu. Ludzie już dawno zapomnieli jak to jest żyć bez prądu ,bieżącej wody ,sklepów gdzie można zaopatrzyć się w żywność, itd.Ciekawe mnie jak ludzie by sobie poradzili by w lesie? ilu sypia w lesie pod gołym niebem ilu spało poniżej - 10°C o polowaniach nie wspomnę.
Napisano 04.11.2012 - 11:56
Czy przeciętny człowiek żyjący w 21 wieku umie np. rozpalić ogień bez użycia zapałek, lub uzdatnić wodę z kałuży, tak by się nadawała do picia???
Użytkownik Avenarius edytował ten post 04.11.2012 - 11:56
Napisano 04.11.2012 - 12:07
Ziemniaki kolego, rozsadza sie z bulw, a nie wysiewa z nasion:)Niestety ponownie nie dopatrzyłem sąsiadów i wykopali ziemniaki-a chciałem sobie uzbierać trochę nasion na czarną godzinę. Trza będzie zakupić z innego źródła
Ok., jesteś wyjątkiem potwierdzającym regułę ( a co jeślibyś nie miał tabletek?)Ja potrafię uzdatnić bo mam tabletki odkażające, no ale zawsze byłem świadomy swojej nieprzeciętności.
Napisano 04.11.2012 - 12:10
Szanowny Panie-ta metoda jest najpopularniejsza-jednak nie jest jedyną. Jak każda roślina może rozmnażać się generatywnie. Łatwiej jest przechować 1kg nasion ziemniaka niż 1tone.Ziemniaki kolego, rozsadza sie z bulw, a nie wysiewa z nasion:)
Niestety ponownie nie dopatrzyłem sąsiadów i wykopali ziemniaki-a chciałem sobie uzbierać trochę nasion na czarną godzinę. Trza będzie zakupić z innego źródła
Napisano 04.11.2012 - 15:37
Bzdura.W naszym klimacie ziemniaki nie dojzewaja do tego stopnia by ich owoce dawały normalne potomstwo.Szanowny Panie-ta metoda jest najpopularniejsza-jednak nie jest jedyną. Jak każda roślina może rozmnażać się generatywnie. Łatwiej jest przechować 1kg nasion ziemniaka niż 1tone.
Tak wygląda owoc ziemniaka:
Klik
w nim są nasiona.
Taktycznie lepiej posiadać nasiona niż bulwy.
Napisano 04.11.2012 - 23:56
Bzdura.W naszym klimacie ziemniaki nie dojzewaja do tego stopnia by ich owoce dawały normalne potomstwo.
Szanowny Panie-ta metoda jest najpopularniejsza-jednak nie jest jedyną. Jak każda roślina może rozmnażać się generatywnie. Łatwiej jest przechować 1kg nasion ziemniaka niż 1tone.
Klik
w nim są nasiona.
Taktycznie rzecz ujmując w Polsce owoce ziemniaka nie dojzewaja.Za krótki okres wegetacyjny.Nawet jerzeli nie wykopiesz ziemniaków na jesień to zawiązki owoców nie dojzeją. A to ozncza ze majac nasiona ziemniaka (inne niz z jakiejs importowne kwalifikowane nasiona) nie bedziesz miał ziemniaków. Pomijam fakt że metoda genaratywną nie otrzymasz roślin podobnych do wydajnych rodziców tylko formy póldzikie czy dzikie.Poza tym po kiego kombinować z nasionami. Bulwy ziemniaka kopcujesz i masz jednocześnie materaiał do sadzenie i jak zapas zywności. Jak zabraknie żywności np w styczniu to na nic ci sie nie przydaja nawet normalne płodne nasiona.Żywnośc będziesz miał dopiero na jesień.
Użytkownik Kocica edytował ten post 05.11.2012 - 00:00
Napisano 05.11.2012 - 06:18
Ciekawe macie podejście do tematu...standardowe, przy standardowych czasach.
Bzdura.W naszym klimacie ziemniaki nie dojzewaja do tego stopnia by ich owoce dawały normalne potomstwo.
Szanowny Panie-ta metoda jest najpopularniejsza-jednak nie jest jedyną. Jak każda roślina może rozmnażać się generatywnie. Łatwiej jest przechować 1kg nasion ziemniaka niż 1tone.
Klik
w nim są nasiona.
Taktycznie rzecz ujmując w Polsce owoce ziemniaka nie dojzewaja.Za krótki okres wegetacyjny.Nawet jerzeli nie wykopiesz ziemniaków na jesień to zawiązki owoców nie dojzeją. A to ozncza ze majac nasiona ziemniaka (inne niz z jakiejs importowne kwalifikowane nasiona) nie bedziesz miał ziemniaków. Pomijam fakt że metoda genaratywną nie otrzymasz roślin podobnych do wydajnych rodziców tylko formy póldzikie czy dzikie.Poza tym po kiego kombinować z nasionami. Bulwy ziemniaka kopcujesz i masz jednocześnie materaiał do sadzenie i jak zapas zywności. Jak zabraknie żywności np w styczniu to na nic ci sie nie przydaja nawet normalne płodne nasiona.Żywnośc będziesz miał dopiero na jesień.
Dobrze gadasz!
ja mam rodzinkę na wsi i nieraz i nie dwa byłam na sadzeniu ziemniaków i wygląda to dokładnie tak, że bierze się stare ziemniaki, które już zaczęły puszczać pędy, rozkrawa się je tak, żeby w każdym kawałku było oczko i wsadza płytko w ziemię po czym nawozi. Więc wiesz. Nasiona chyba się kupuje jak się nie ma danej odmiany, a i to nie jest problem, bo taniej iść na stragan i kupić taką odmianę niż się cackać z nasionami.
Napisano 05.11.2012 - 10:38
Napisano 05.11.2012 - 17:43
Heh, myślę że tu nie chodzi o standardy, tylko o najzwyklejszy w świecie zdrowy rozsądek…Ciekawe macie podejście do tematu...standardowe, przy standardowych czasach.
Założenie tego tematu nie jest standardowe i wymaga niekonwencjonalnych działań i przygotowań. To o czym piszecie jest bardziej opłacalne ekonomicznie-tak się robi od setek lat. Jednak w sytuacji zagrożenia głodem wolałbym mieć w posiadaniu trochę nasion ziemniaków które mógłbym łatwo schować, zabrać ze sobą itd. Tymi nasionami nie zamierzam się żywić lecz je przeznaczyć na późniejszą uprawę. W spiżarce posiadam żarcia na kilka miesięcy ostrego głodu. Jak sezon wegetacyjny się rozpocznie to zacznę przygotowania do wysiewu-w miejscu w którym mieszkam lub do którego musiałbym wyemigrować.
Użytkownik marker762 edytował ten post 05.11.2012 - 17:48
Napisano 06.11.2012 - 20:34
Napisano 06.11.2012 - 21:44
Nie potrafimy żyć bez telewizji, Internetu, radia, i sieci mcdonald;) bla bla bla…
Najlepiej jakby reszta zamieniła by się w Zombie. Nie dość, że mógłbyś ich rozpieprzać to jeszcze byłby dreszczyk emocji.Właśnie w tym upatruje swojej szansy, w sytuacji totalnego kryzysu, że ewentualna konkurencja nie podoła wyzwaniom. Problem w tym że ci którzy przetrwają wcale nie będą fajni, empatyczni, humanitarni, ani przepojeni miłością bliźniego… tak na początku kryzysu jak i w póżniejszym czasie trzeba będzie unikać innych ludzi jak najgorszego zła. Już taka ludzka natura że jak nas przyprzeć do ściany, to wychodzi z nas „zwierzę’’
Użytkownik verne edytował ten post 06.11.2012 - 21:47
Napisano 06.11.2012 - 21:59
Nie słyszałam nic o tym, przynajmniej na poważnie, że w styczniu ma być jakieś zlodowacenie (o ile to w ogóle nie była ironia). Jeśli to była poważna informacja, to możesz podać jakieś źródło?
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych