Haha
Fajnie tak o czarnoskorych pisac bez najmniejszego kontaktu osobistego z nimi co?
Ja mieszkam w pewnym europejskim kraju, czarnoskorzy otaczaja mnie codziennie. Mam czarnoskorych
znajomych, czarnoskorych przyjacieli. Jezeli ktos sprobowalby tylko powiedziec, ze sa oni w jakikolwiek sposob
mniej inteligentni od bialych, dostalby po prostu w pape.
My LUDZIE jestesmy jednoscia, wsrod wszystkich nas trafiaja sie mniej lub bardziej inteligentne osoby.
Dzielenie ludzi na takie kategorie to porazka.
No nie dziwne mało kto by znosił bez niczego obelgi ale nie o to tu chodzi. Podałeś jak już mylo powiedział najgłupszy argument jaki może być. Jakbym był złośliwy to bym powiedział że za dużo chyba z nimi przebywasz ale powstrzymam się od tego
![;]](https://www.paranormalne.pl/public/style_emoticons/default/smile5.gif)
Chcialbym zobaczyc jak wygladalaby rozmowa oko w oko z czarnoskorym ktoremu uswiadamialbys, ze jest gorszy od Ciebie.
A co on nieświadomy jest? Nie wie że nic praktycznie nie zawdzięczamy jego rasie? Że nic nie osiągnęli? Że równie dobrze mogłoby ich nie być na świecie a wiele by się nie zmieniło.
Karringoth
Ta, w Europie jest od cholery pustyń przecież...
No ta bo afryka to jedna wielka pustynia a czarni mieszkają tylko na niej. Jak pokazuje przykład Arabów mimo pustyń można jednak coś tam stworzyć.
Może i w niektórych rejonach Afryki dobrze się czuje. W innych panuje mucha Tse-Tse, która sprawia, że raczej to bydło by długo nie pożyło.
Dlaczego skoro w tych gdzie dobrze się czuło nie powstały wspaniałe cywilizacje. Tam aż tak nie musieli martwić się o jedzenie. A przypominam że to może być stymulant do działania. W Europie też były kraje ubogie np. Szwecja a mimo to stała się mocarstwem.
A zdajesz sobie sprawę, że Egipcjanie to nie była w 100% biała rasa?
I co z tego mówimy o czarnych że są mniej zaawansowani od innych.
To niecałe dwa pokolenia. Trochę za mało, żeby granice się zatarły.
Hmm mają czarnego prezydenta to chyba aż taki rasizm i nie równość tam nie panują.
Bzdura. W niczym nie jesteśmy lepsi. To, że przypadkiem nasi przydkowie "wybyli" z Afryki na bardziej odpowiadające rozwojowi cywilizacji miejsce jeszcze nas lepszymi nie czyni.
Eh czyli wszystkie tereny oprócz olbrzymiej Afryki są lepsze do rozwoju cywilizacji wg Ciebie mimo iż w Afryce też są miejsca jak całe południe np. gdzie są identyczne warunki jak w miejscach gdzie powstawały lepsze cywilizacje jedyna róznica to rasa która je zamieszkiwała? Nie chodzi o teren chodzi o rozwój, o to co osiągnęliśmy. Człowiek jest tak wspaniały że potrafi się dostosować, przezwyciężyć bariery naturalne i rozwinąć w obrębie tych, tymczasem w czarnej Afryce tego nie widać. Są prymitywni i wiecznie mają te same problemy. Nie rozwijają się.
Lewis Latimer, Benjamin Banneker. Czarnych wynalazców trochę mimo wszystko jest.
A noblisty żadnego. Zresztą Lewis Latimer ulepszył ubikacje w pociągach a ten drugi to za bardzo nie wiem co zrobił, wybudował zegarek?
Nadal troszkę słabo.
Aha, czyli czarni są gorsi, bo są średnio mniej inteligentni, ale żółci, którzy zazwyczaj są bardziej inteligentni nie są lepsi?
.
Murzyni teraz sobie nie radzą tylko i wyłącznie przez nas.
Nie rany. Nie chodzi tylko o intelignecje. Chodzi przede wszystkim o rozwój cywilizacyjny. My się rozwijaliśmy, żółci się rozwijali, czarni nie. Wszędzie powstawały znaczne cywilizacje tylko nie w afryce. Dlatego uważam że wszystkie rasy oprócz czarnej są na takim samym poziomie bo były zdolne do rozwoju. Ale biali pamiętaj że zdominowali cały świat i jak już pisałem dzisiaj wszyscy którzy chcą się rozwijać westernizują się.
Gdyby na ziemi byli tylko czarni słabo by z nami było.
Gdyby nie mocarstwa kolonialne to tam by była jeszcze większa dzicz niż jest. Tak to mają chociaż szczątkową infrastrukture i wiedzą co to edukacja. Może kiedyś osiągną poziom naszego średniowiecza i zamiast tylko brać zaczną też coś dawać.