Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pranie mózgów przez większość polityków

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
66 odpowiedzi w tym temacie

ChemicalStimulants.
  • Tematów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

ChemicalStimulants, bo poza Jugosławią nie ma wojen od dawnaaa.

Tylko wiesz co? Jugosławia nie była ani w NATO, ani w UE. Gruzja to tylko geograficznie Europa i też nie należy do UE i NATO.
Zamieszki z Policją to nie wojna.

Więc nadal utrzymuje że integracja europejska ma gigantyczny i pozytywny wpływ na brak wojen. Dajcie argumenty dotyczące państw należących do UE czy NATO i wojujących na naszym kontynencie to się zamknę. Inaczej po prostu prawicie antyeuropejskie androny z "wolnych" internetowych mediów których większość jest jeszcze gorsza niż gazeta Wybiórcza. ;)

Zaraz zaraz. UE to nie całą europa. Mówisz że dzięki niej nie ma w europie wojen, kiedy właśnie napisałem ci że są.

Teraz mylo bedzię sobie wybierał. "Tamta wojna to sie nie liczy bo kraje są w UE, ta też się nie liczy bo dawno, a jeszcze inna się nie liczy bo nie w NATO"

#47 Gość_wadm. Aton

Gość_wadm. Aton.
  • Tematów: 0

Napisano

Dobra, dajcie spokój, nie karmcie już myla bo wygląda na to, że chce sprowokowac tutaj kolejne przepychanki żeby potem płakac na to jak polityka rządzi forum i trzeba ją ograniczyc.

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

ChemicalStimulants@

Mi się wydaję, czy rozmawialiśmy o UE? Co może ona poradzić na kraje które w niej nie uczestniczą? Manipulujesz tematem. Poczytaj sobie jeśli chcesz o teorii Pax Europaea.
link
Pax Romana też nie obowiązywała terenów które nie należały do Imperium Rzymskiego, bo barbarzyńcy się tłukli bez oporów jak wcześniej.
Jeśli chcesz dokładniej to:

"W strefie integracji nie było konfliktu od 1945 roku, a więc jest to najdłuższy okres pokoju na kontynencie zachodniej Europy od czasów Pax Romana."

Widać nie ma argumentów, to się zmyśla i uzasadnia bezowocność UE w zapobieganiu konfliktom wojnami w krajach które do niej nie należą.

Aton@

Oj biedny. Czy to ja zakładam tematy w których zamieszczam utwory o tytule: "Waffen SS", czy może ktoś z Twojego kółeczka?
Więc kogo tutaj nie karmić - należy się zastanowić. ;)

mefistofeles.
  • Tematów: 13
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jasne że musisz - tylko czy umiesz, bo mi się wydaję że to czcze przechwałki (jak zwykle :P ). Czytałem wiele artykułów na ten temat i wynikały z nich bardzo różnorodne wnioski: od gładkiego przejścia do waluty narodowej bo inwestorzy już zdyskontowali w większości straty, po ultra szok i wojnę światową.

ooo, to podaj artykuły, które przeczytałeś. To, że nie masz pojęcia o funkcjonowaniu rynków kapitałowych dałeś wyraz w innym temacie kompromitując się w nim totalnie stwierdzeniami typu : "skarpeta to najpewniejsza inwestycja". Ale słucham, który to artykuł obwieszcza, że wyjście ze strefy euro zostało już przez indeksy giełdowe zdyskontowane ?

Beznadziejne porównanie z żarłaczami. :P Serio.

Dokładnie, równie beznadziejne jak Twoje z brakiem wojny dzięki UE.

Tłumaczyłem już czym jest wypowiedzenie wojny w warunkach potencjału nuklearnego i wkalkulowanego w to ryzyka.
Dodatkowo stabilizację na że tak się wyrażę "polu militarnym" zapewnia jako struktura NATO, do którego należą od dawna najsilniejsze gospodarki UE.

A teraz słucham Twoich argumentów, pomijając tak idiotyczne jak ten o "braku wojny", bo jest równie idiotyczny jak ten z żarłaczami . Doczekamy się konkretów?

Jakimś cudem na innych kontynentach toczą się wojny, występują groźne napięcia, ostrzeliwania granic - u nas nie. Tada! ;)

W przeważającej większości są to konflikty na tle etnicznym. Tada!

P.s. Czytając Ciebie nieodparcie przypomina mi się bajka pt " nowe szaty cesarza". Z tą różnicą, że tam gawiedź siedziała cicho chcąc nie wyjść na ciemnogród, tu natomiast śmieją się z Twoich wypowiedzi do rozpuku :)

Ale to przecież nacjonaliści i faszyści :)

Marian.
  • Tematów: 8
  • Artykułów: 25
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Aton (obecnie: Faraon, post # 30)

Nie chodzi tylko o składki ale podwójne standardy. W Polsce są wyższe ceny niż w Niemczech ale dopłaty do rolnictwa to tylko ułamek bodaj 1/4.

Nie zamierzam włączać się do dalszej dyskusji, którą zresztą obserwuję z zainteresowaniem. Odnośnie jednak do dopłat na rolnictwo - nie możemy żądać od Niemców, żeby pomagając nam obniżały swój stardand życiowy. Problemy te rozwiązuje się nie skokowo lecz w sposób ciągły w czasie.

Niemcy dofinansowały swoje stocznie było super. Polacy dofinansowali swoje stocznie to dostali nakaz zamknięcia.

Odnośnie do dofinansowania stoczni to decyzje zapadają raczej nie z przyczyn politycznych lecz ekonomicznych.

Proponuję zostać w USA bo tu jest inny świat.

Przypuszczenia livin okazały się niezwykle trafne. Nie jestem jednak lewuchem, komuchem lub Żydem. Opuściłem mój Kraj przewidując zamknięcie mi ust przez bolszewicki reżym. Otrzymałem tu azyl polityczny. Potem sprawy życia codziennego (rodzina, dzieci, szkoła) przesądziły o pozostaniu w USA . Uczuciowo jednak jestem stale mocno związany z Polską. Dlatego nie są mi obojętne losy mojego Kraju.

Tu uczciwi ludzie nie mają szans dojścia do władzy więc nikt władzy nie ufa.

Jak można mówić że nikt władzy nie ufa? Owszem, nacjonalistyczna władza braci Kaczyńskich straciła zaufanie społeczne i wybory w 2007-mym roku przedterminowo pozbawiły ich władzy. Dziś, w moim przekonaniu, ich poglądy powodują właśnie "pranie mózgów". Jest to zresztą zjawiskio dość naturalne.

Mylo, cenię Twój wkład w dyskusję w tym temacie, ale obawiam się, że nie da on spodziewanych wyników. Myśl z natury nie może pokonać rozbuchanych emocji, a zwykle są one narzędziem władzy i politycznych manipulacji. W gruncie rzeczy nie chdzi tu tyle o wymianę argumentów co o opinię czytelników, a nie uczestników tej dyskusji. Tsu zamierzał podjąć taką dyskusję poza Forum. Przekazałem mu mój adres mailowy, ale potem nie odezwał się. Szkoda.

Tak więc nie chodzi tu o żonglerkę "faktami", które najczęściej są wyssane z palca, ale o siłę emocji. Myśl w starciu z emocją ma znikome szanse. Świadczą o tym choćby emocje związane z tragedią smoleńską - a jednak w ten absurdalny zamach wierzy tak wielu Polaków.

#51 Gość_wadm. Aton

Gość_wadm. Aton.
  • Tematów: 0

Napisano

Jak można mówić że nikt władzy nie ufa? Owszem, nacjonalistyczna władza braci Kaczyńskich straciła zaufanie społeczne i wybory w 2007-mym roku pozbawiły ich tej władzy. Dziś, w moim przekonaniu, ich poglądy są właśnie wynikiem "pranie mzgów". Jest to zresztą zjawiskiem dość naturalnym.

To ja jeszcze proponuję wpisac na youtubie "Nigel Farage". Jest to brytyjski polityk, który bez przerwy od wielu lat mówi o tym jak w krajach Unii wprowadza się niedemokratyczny zamordyzm pod pięknymi słowami "zjednoczenia", "tolerancji" i "równości".

Marian.
  • Tematów: 8
  • Artykułów: 25
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jak można mówić że nikt władzy nie ufa? Owszem, nacjonalistyczna władza braci Kaczyńskich straciła zaufanie społeczne i wybory w 2007-mym roku pozbawiły ich tej władzy. Dziś, w moim przekonaniu, ich poglądy są w wyniku "praniem mózgów". Jest to zresztą zjawiskiem dość naturalnym.

To ja jeszcze proponuję wpisac na youtubie "Nigel Farage". Jest to brytyjski polityk, który bez przerwy od wielu lat mówi o tym jak w krajach Unii wprowadza się niedemokratyczny zamordyzm pod pięknymi słowami "zjednoczenia", "tolerancji" i "równości".

Aton. To jest właśnie propaganda nacjonalistyczna. Ładny zamordyzm, który daje pieniądze mniej rozwiniętym krajom. O tym drobnym fakcie Farage raczej nie wspomina. Być może jego zdaniem to nie służy interesom Anglii (jako darczyńcy). Nie pamięta też o takich powojennych czynach humanitarnych jak Plan Marshalla i UNRRA.

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

mefistofeles@

Zero treści, tylko wyszydzanie. Jak zwykle doprowadziłeś poziom do rynsztoka, więc żegnam. :P

Tenhan.
  • Tematów: 52
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Chcesz lepszej służby zdrowia? - daj im więcej finansowania, bo z pustego się nie naleje :
a) zwiększ ilość ludzi płacących składki.
b) zwiększ składki zdrowotne.
c) zmniejsz koszty wykonywania zabiegów.

Ostatnio czytałem fajną wypowiedź. Jeden człowiek napisał że dokładnie odciągają mu 268 zł składki zdrowotnej i musi czekać miesiącami albo tak czy tak leczyć się prywatnie a w jednej z prywatnych lecznic może zapłacić abonament 160 zł i ma maksymalny czas czekania 48h. Nie dośc że można mieć porządną opiekę zdrowotną to jeszcze można mieć taniej. No ale lepiej jeszcze zwiększać składki żeby jaśnie oświecona, rządowa burżuazja zrobiła mi łaskę że mogę się dostać do lekarza. Tak to jest jak rząd chce decydować za obywatela co dla niego lepsze (a raczej mieć powód do tego żeby go ograbić).

Co do braku wojen w Europie od kiedy jest UE. Spokojnie, UE już dba żeby w przyszłości dochodziło do wojen na tle religijnym i nie sądzę żeby tą wojnę wywolali "katole".

mefistofeles@

Zero treści, tylko wyszydzanie. Jak zwykle doprowadziłeś poziom do rynsztoka, więc żegnam. :P

Jesteś poważny? Ładnie się wymigałeś od wypowiedzi :P (no ale skądś trzeba czerpać wzorce, niektórzy znani postępowcy też zwiewają ze studia jak już nie wiedzą co odpowiedzieć i zarzucają rozmówcy chamstwo itp.) Swoją drogą jeżeli w wypowiedziach które cię miażdzą widzisz rynsztok a nie ma żadnych przekleństw, żadnych obraźliwych określeń w stylu debil, idiota etc. to ja się nie dziwię że niektórzy mają taki problem z tym "jaki to jest burdel w dziale polityka". Mylo z każdym dniem z którym jestem na tym forum widzę że coraz bardziej się kompromitujesz. W dyskusjach jak i w moderacyjnych działaniach jesteś bezczelny i zarazem nieporadny (bo swoimi powodami zamykania tematów czy wymigiwania się od odpowiedzi możesz oszukać tylko samego siebie).

Użytkownik Tenhan edytował ten post 06.12.2012 - 12:23

Shay.

Herszt Bandy

• Tematów: 33
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Teksty Myla o UE trąci Bareją na kilometr ;) Nie ma wojen w Europie, bo jest UE, a jeśli już są, to przynajmniej nie w obrębie UE i to jest zasługa UE :D W ZSRR też nie było wojen. Bo przecież starcia z policją się nie liczą.

I nie," argument", że gdyby w Europie istniały tylko UE i ZSRR nie przejdzie. Okres pokoju mógłby być długi, ale gdyby ostatecznie doszło do wojny, to lepiej się nie zastanawiać co by się działo. Już wolę wojny narodowe.

Jeśli coś lub ktoś jest odpowiedzialny za pokój w Europie to NATO i broń atomowa- a raczej obawa przed skutkami globalnej wojny z jej użyciem.

UE jeszcze będzie podstawą wielu wojen i to obawiam się, że bardzo krwawych. Wystarczy spojrzeć na różnorodność kulturową, etniczną, religijną. Nie w tym pokoleniu, pewnie nie w następnym, ale dzięki multi- kulti Europa kiedyś pogrąży się w chaosie. Nie wykorzenisz kulturowej i religijnej przynależności imigrantów, a z biegiem czasu będą się zaznaczać różnice w Europie i obydwie strony( Europejczycy i imigranci) zaczną się radykalizować. Trzeba być bardzo krótkowzrocznym by nie dostrzegać, że kiedyś tak to się musi zakończyć- ale jak widać historia polityków niczego nie uczy.

I obawiam się, że chichot historii będzie polegał także na tym, że kiedyś w przyszłości, prawnuk Myla będzie pisał na paranormalne.eu, że gdyby nie" nacjonaliści" to do niczego by nie doszło, a potomek Mariana stwierdzi, że gdyby Kaczyńscy nigdy się nie urodzili to nadal żylibyśmy w czasach dobrobytu i pokoju.

Pozdrawiam

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tenhan@

Ostatnio czytałem fajną wypowiedź. Jeden człowiek napisał że dokładnie odciągają mu 268 zł składki zdrowotnej i musi czekać miesiącami albo tak czy tak leczyć się prywatnie a w jednej z prywatnych lecznic może zapłacić abonament 160 zł i ma maksymalny czas czekania 48h.

Tiaaa. Prywatne składki brzmią fajnie, dopóki nie musisz poddać się drogim zabiegom, które ups! - nie należą do Twojego pakietu. Albo przechodzić drogą rehabilitację - która ups! nie należy do Twojego pakietu.

Niestety nie ma ubezpieczenia które gwarantuje leczenie niemalże każdego schorzenia tak jak NFZ. Sprawdzałem swego czasu.
Dlatego NFZ ma takie kolejki i problemy - gwarantuje leczenie niemalże wszystkiego wszystkim, pobierając stosunkowo niską składkę od pracujących.
Nie da się zjeść ciastko i mieć ciastko. Nie da się mieć pewności leczenia czy pracujesz, czy też nie bez kolejek i w super warunkach - i płacić małych składek. Trzeba się zdecydować.

A nie, w sumie nie trzeba się decydować. Zawsze można napisać na forum: "służba zdrowia zła i niedofinansowana!", a w innym temacie "złodzieje podwyższają składkę zdrowotną!". :mrgreen:

Jesteś poważny? Ładnie się wymigałeś od wypowiedzi

Nie lubię rozmawiać z Mefistofelesem, bo stosuje od dawien dawna te same erystyczne sztuczki (flagowy numer- sam nie daje źródeł, ode mnie wymaga źródeł na każde słówko które dyskredytuje bez źródeł, patrz wyżej. ;) ). Znam to już na pamięć i nie chce mi się kolejny raz przez to przechodzić. Z nim się rozmawiać nie da jeśli masz inne zdanie, każdą rozmowę sprowadzi do pyskówki - wielokrotnie sprawdzałem.

Widzę że Ty kontynuujesz tradycję wyżywania na mnie swoich frustracji. ;) To świadczy tylko o Tobie mój drogi.

Shay@

Niech Ci trącą tak jak sobie je zmanipulujesz. Fakt pozostaje faktem - wojen w obrębie UE nie ma. Wojska UE u nas nie stacjonują, więc nie porównuj tej sytuacji do ZSRR - bo sensu w tym nie ma za grosz.

Co Ty masz z tym ZSRR, przecież nie istnieje.

W Europie broń jądrową ma tylko Anglia i Francja, reszta krajów mogłaby się ze sobą tłuc bez opamiętania bez groźby o wybuchy jądrowe. Więc argument z bojaźnią przed bronią atomową się nie trzyma kupy. Bać mogą się kraje które walczą z kimś kto taką broń posiada.

Z Twoich słów wynika że UE co najmniej wysyła przymusowych imigrantów do swoich krajów członkowskich żeby perfidnie zniweczyć siłę narodową. Jest to dość zabawne, bo UE niewiele ma do imigracji. To kraje członkowskie decydują ostatecznie o tym czy chcą przyjąć imigrantów, czy też nie. Nawet w stosunku do krajów członkowskich istnieją okresy przejściowe, tak jak obecnie dla Rumunii i Bułgarii.
Zwalanie winy za imigracje na UE jest śmieszne, bo winić można tylko dawne potęgi kolonialne, które same przyjęły dawnych mieszkańców kolonii jako swoich obywateli.
Przeniknijcie przez tą chorą nienawiść do UE, bo nie chce mi się tłumaczyć takich bezsensów które nie mają żadnego poparcia w rzeczywistości. Pokaż mi choć jeden przykład tego że UE wprowadza imigrantów zza granicy do danego państwa członkowskiego, bez jego woli.

I kolejny user który wylewa swoje żale w moim kierunku. Kiepsko z wami, serio - skoro inaczej sobie nie umiecie radzić jeśli nie rzucając różne bzdury w moim kierunku. Jednak Shay, Ty przebiłeś wszystkich - zacząłeś dywagować o moim prawnuku. To jest smutne i żałosne...

Shay.

Herszt Bandy

• Tematów: 33
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Niech Ci trącą tak jak sobie je zmanipulujesz. Fakt pozostaje faktem - wojen w obrębie UE nie ma. Wojska UE u nas nie stacjonują, więc nie porównuj tej sytuacji do ZSRR - bo sensu w tym nie ma za grosz.

Co Ty masz z tym ZSRR, przecież nie istnieje

No to świetnie, że wewnątrz wspólnoty( właściwie wewnątrz jednego tworu politycznego) nie ma wojen. Niebywałe. Przypominam, że rola UE miała dotyczyć pokoju w Europie, a tego gwarantem nie jest i nie widzę sensu by dalej rozwijać ten temat. A to, że Francja i UK mają broń atomową realnie wpływa na sytuację pokoju na kontynencie.

ZSRR nie istnieje jednak pomimo wszystkich różnic wnioski z istnienia takiego tworu warto wyciągać.

I kolejny user który wylewa swoje żale w moim kierunku. Kiepsko z wami, serio - skoro inaczej sobie nie umiecie radzić jeśli nie rzucając różne bzdury w moim kierunku. Jednak Shay, Ty przebiłeś wszystkich - zacząłeś dywagować o moim prawnuku. To jest smutne i żałosne...

Ty też najświętszy nie jesteś ;) To osobistego Mylo, po prostu rozbawiło mnie Twoje bezkrytyczne podejście do UE w tym temacie. Nie bierz tak wszystkiego do siebie, trochę dystansu do tego, że pozwoliłem sobie na żart na końcu swojej wypowiedzi- chyba ,że doczekałeś się już prawnuka, to jestem gotów przeprosić

Pozdrawiam

Użytkownik Shay edytował ten post 07.12.2012 - 16:13

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mnie natomiast nawet już nie bawi zwalanie wszelkiego zła na instytucje która ma swoje wypaczenia, ale w bardzo wielu aspektach jest pomocna i ułatwiła życie na tym kontynencie. Tak samo nie bawi mnie że każdy z was dodaje na końcu postu jakieś bzdury o mnie. Uciekanie się do osobistych wstawek uznaję za żałosne.

Zawsze można sobie znaleźć jakiegoś kozła ofiarnego na którego zwalicie swoje strachy. Najlepiej zmyślić bzdury, bo lepiej się sprzedają.

Imigranci (wasz strach przed obcymi kulturami) - UE
(niektóre kraje członkowskie ich przyjmują, inne robią to niechętnie - więc to jak widać suwerenna decyzja)
Zanik narodowości (chęć na powrót nacjonalizmów) - UE
(były referenda, UE to skutek decyzji państwowych - nie przyczyna)
zadłużenie (zwalanie na kogoś winy za długi swojego kraju) - UE
(Nikt z UE nie kazał pożyczek brać, za to dopłacają do wzrostu krajów o niskim poziomie rozwoju - pozwalając im rozwijać się biorąc mniej pożyczek)

Gdybyście celowali dobrze to bym nie pisał bo po co, ale bzdury sprostowywać lubię.

mefistofeles.
  • Tematów: 13
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

mefistofeles@

To ja pozwolę sobie uwypuklić treść specjalnie dla Ciebie:

1. Wspominałeś o artykułach opisujących:

Czytałem wiele artykułów na ten temat i wynikały z nich bardzo różnorodne wnioski: od gładkiego przejścia do waluty narodowej bo inwestorzy już zdyskontowali w większości straty

więc moim skromnym zdaniem pytanie o ów artykuł/ artykuły nie jest wyszydzaniem, a jest bardzo treściwe. Ponawiam pytanie: jakie to artykuły i gdzie je można znaleźć? Nie mam podstaw aby Cie posądzać, że ich nie ma, dlatego poprosze abyś je przedstawił.

2. Groźba użycia bomby atomowej jest póki co okolicznością marginalizującą wybuch wojny, także w Europie także w UE. To primo. Po drugie organizacja nie może być gwarantem pokoju, gdyż została powołana w zupełnie innym celu. Po trzecie, kraje stanowiące kręgosłup owej organizacji są w strukturach NATO od 1949 r.

Liczę, że to poskładasz i wyciągniesz odpowiednie wnioski, wierzę w Ciebie :)

aha... i poproszę o cytat mojej wypowiedzi który jest rodem z (jak to określiłeś) "rynsztoka"

Gdybyście celowali dobrze to bym nie pisał bo po co, ale bzdury sprostowywać lubię.

o widzisz.. ja prostując Twoje najwyraźniej Cię irytuję, że posuwasz się do określeń typu "rynsztok". Więc i ja przytoczę pewne określenie: "Prawda w oczy kole" :)

Avenarius.
  • Tematów: 12
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Avenarius jest zatwardziałym nacjonalistą i takież posiada poglądy. Musisz spełniać jego warunki by być uznanym za normalnego. ;)

Uciekanie się do osobistych wstawek uznaję za żałosne.

A czy przeczenie samemu sobie uważasz również za żałosne czy też to akurat nie ?

Użytkownik Avenarius edytował ten post 07.12.2012 - 19:06

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych