Skocz do zawartości

Zdjęcie

TVN

• Please log in to reply
101 replies to this topic

D.B. Cooper.
  • Tematów: 108
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Niestety wartościowe programy można znaleźć tylko na telewizji satelitarnej/kablówce. TVP historia, TVP Kultura

Są także dostępne na multipleksie naziemnej telewizji cyfrowej MUX-3: TVP1, TVP2 HD, TVP INFO, TVP Kultura, TVP Historia, TVP Polonia.
  • 0

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

wartościowe programy można znaleźć tylko na telewizji satelitarnej/kablówce. TVP historia, TVP Kultura są najlepszym przykładem

Akurat TVP Historia i TVP Kultura są programami dostępnymi w ramach powszechnej naziemnej telewizji cyfrowej i żadnej satelity ani kablówki do ich odbioru mieć nie potrzeba. Co nie zmienia faktu, że tych programów akurat osobiście unikam jak ognia - nie lubię starych filmów ani programów dokumentalnych. Wolę ówczesne hity kinowe, programy popularno-naukowe i seriale komediowe - które de facto wśród tych 19 kanałów (21 licząc TVP1 i TVP2 HD) dostarczanych mi obecnie przez powszechną naziemną cyfrówkę też mogę bez problemu znaleść.
  • 0

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Faktycznie, zapomniałem o naziemnej cyfrówce.
  • 0

Robakatorianin.
  • Tematów: 41
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Podprogowa reklama moze nie jest ale schemat umieszczania przynajmniej dla mnie jest nieco dziwny . Nie ogladam TV nie mam anteny hehe , ale kiedys jak mialem podlaczona kablowke czesto polewalem ogaldajac reklamy ( sciszone do zera) - komentowalem sobie je przyklad ponizej :D

Blok - reklamy w kolejnosci . pomijajac spoty programow tv.
1. reklama jakiegos nowego wozu strasznie drogi i nowoczesny model fury BMW x10 ,
2. nastepnie leci sobie reklama banku pan znany aktor - z dnia swira namawia do wziecia kredytu , w koncu kase na fure trzeba skad wytrzepac a oni chetnie dają.
3. jakis apap lub podobna chemia, kredyt, bank od tego czlowiek ma metlik w glowie trzeba wziasc pigule
4. jakies soki na serce, bo ten kredyt na fure zdrowia kosztuje i leki trzeba czyms popic.
5. jak juz sie nacpamy to zimny prysznic - reklama jakiegos szamponu i piekna laska pod przysznicem - jestesmy o krok od luksusu.
6. Winiary obiad z kostki nacpanej chemią i skladnikami z E na poczatku, z kostki robi sie smaczny obiadek dla calej rodzinki . mniam
7. nowa komorka -do nowej fury, przydalo by sie jakies urzadzenie nowe do dzwonienia lub nowy plan zeby gadac ze znajomymi ze sie fure na kredyt kupilo
8 . LEGO - PONY lub PS3 dla dziecka bo drze sie i nic nie dostalo
9. srodek na zmarszczki dla zony pieknie musi wygaldac. lub jakies perfumy - kobieta sie musi czyms zajac bo inaczej biadoli ze kredyt auto ... konsola :D
10 . srodek na bol brzucha, po calym dniu trzeba znow sie nacpac, niestrawnosc to juz tradycja chemiczny obiadEk trzeba zwalczac chemia.. inaczej szpital i kostnica
11. reklama super platforny N . po ciezkim dniu w banku i salonie samochodowym kanapa i najnowszy film ze stalone.
12. zeby trzeba umyc kolejna, pasta do zebów lub jakies wynalazki na pruchnice.
13. tableta na sen . bo po tak wykanczajacym dniu wszystkim mózg sie lasuje.

Ja zaobserwowałem inną prawidłowość:
1. Jesteś sfrustrowany, zły itd to zjedz batona, czekoladkę-świat natychmiast stanie się kolorowy.
Jak nie pomogło to sięgnij po nasz nowy produkt który sprawi cuda.
2. Termiczne ciasteczka bardzo dobrze komponują się z nowymi kawami/herbatami które same nawiązują relacje społeczne.
3. Gdy zjadłeś za dużo batonów, czekolad, cudownych kanapek i przekąsek z fast-foodów (a twój świat nie jest bardziej kolorowy) przybyło ci parę kilo-nic się nie martw! Mamy dla ciebie super ofertę! Nasz nowy sprzęt treningowy który ukryjesz pod ubraniem-on ćwiczy a ty se pracujesz. Jak ten sprzęt nie wyrobi to za chwilę pokażemy ci nasz nowszy, lepszy, ładniejszy model-za odpowiednio większą cenę.
4. Jeżeli nie masz kasy na takie akcesoria to kup sobie pigułki które podczas snu spalają więcej kilo iż ty potrafisz wchłonąć.
5. Gdy pigułki szybkie żarcie spowodowało uszkodzenie wątroby i innych narządów to nic się nie martw mamy osłonowe pigułki które sprawią że będziesz mógł jeść więcej i łykać.
6. Masz za mało ruchu-jedz jogurcik z bakteriami, on wydali z ciebie zbędny balast.
7. Ostatnio pojawiły się specyfiki dla kobiet które nie potrafią dojść tak jakby chciały. Nie muszą się martwić bo jest pigułka która sprawi że będziesz mieć multiorgazm!
8. Jeżeli spłukałeś się finansowo to ładna pani z da ci kredyt, inna twe piętrzące się długi zamieni na raty dogodne do spłaty. Zrobisz to tak łatwo jakbyś łyknął pigułkę.

Przedstawia się nam świat w którym rozwiązaniem jest zażycie pigułki. Ta pigułka uwalnia od wszystkich trosk i kłopotów. Nawet jeśli powoduje efekty uboczne poważniejsze od motywów którymi kierowaliśmy się aby taką tableteczkę łyknąć to sprzedadzą nam medykament likwidujący niepożądane działania. Gdy okaże się że działania medykamentu powodują efekty uboczne-ponownie sprzedadzą nam następną osłonkę na kolejny medykament osłonowy...i tak w koło itd.
  • 0

#65 Gość_RekaThora

Gość_RekaThora.
  • Tematów: 0

Napisano

Jak Wam się nie podobają te programy, nie musicie ich oglądać. Ja oglądam tylko national geographic i animal planet. Czasem discovery, ale strasznie je skomercajizowali i nie jest to juz tak ciekawy program jak kiedys. Zreszta podobnie komercjalizują niestety nat. geo. i animal planet, ale póki co nie jest jeszcze tak zle.
Co do samej tresci TVN, o ktorym mowa, zgodze sie z tym, że to co tam prezentują to totalny syf, fakty są dość zmanipulowane (kiedys lubilam je oglądac, jeszcze w czerwcu i wczesniej, ale od czerwca do teraz nie ogladam w ogole prawie telewizji poza dwoma kanałami wymienionymi wyzej i jak od czasu do czasu zobacze kawalek faktów, to dziwie sie sobie, ze wczesniej nie zauwazalam manipulacji, jakie stosują w tym programie), showy są strasznie odmóżdzające, do jury biorą zazwyczaj jedną osobę co się zna, a reszta ma robić pokaz, rzucać jakieś nibyfajne teksty itp. Jedynie w TVN lubie czasem obejrzec UWAGĘ! i kuchenne rewolucje, aczkolwiek to drugie uważam za durnowate, jednak czasem, mysle, ze kazdy potrzebuje chwilowego odmóżdzenia :P Co do reklam, w większosci są strasznie durnowate, choć bywają zabawne i przyjemne dla oka, czy ucha reklamy. Mnie z aktualnie puszczanych strasznie denerwują 'serki śnieżki' albo śmieszki, sama nie wiem, gdzie animowane krowy cośtam robią z serami i reklama serka turek (aczkolwiek sam produkt bardzo lubię) 'ah jak przyjemnie, to turek camembert...' Jedynie reklamy leków są w miare merytoryczne i sensowne, ale też nie zawsze.
  • 0

Kocica.
  • Tematów: 8
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

A ja uważam, że niektóre reklamy są całkiem zabawne, zaskakujące i wręcz są swego rodzaju majstersztykiem :)
Rzadko oglądam tv, chyba jak wszyscy tutaj - Kuchenne Rewolucje na TVN - dlatego, że nie ma polityki, głupot o gwiazdach i kolejnych piosenkarkach amatorach, czy aktorach a o dobrym żarciu.

Co do reszty to się nie wypowiem, bo na prawdę nie oglądam. Ale ludzie. Tym ludziom w agencjach płacą nie od parady tak dużo kasy na porządną reklamę i zazwyczaj za jej wykonaniem stoi sztab ludzi, gdzie KAŻDA sekunda jest dokładnie przemyślana właśnie po to, żeby wasze dzieciaki się śliniły przed tv. I mimo, że reklama nie może być bezpośrednio skierowana do dziecka, to i tak często skonstruowana jest w taki sposób, żeby dziecko właśnie najbardziej nią reagowało. To jest praca tych ludzi, za to im płacą i są z wyników rozliczani.

Boicie się o dzieciaki, to nie dajcie im oglądać tej telewizji za wiele i tyle :)
  • 0

Robakatorianin.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jedynie reklamy leków są w miare merytoryczne i sensowne, ale też nie zawsze.

Kwestia co kto rozumie pod pojęciem leku. Przeważnie są to preparaty o minimalnie większej skuteczności od wody. Koncerny farmaceutyczne wolą leczyć niż wyleczyć.

Boicie się o dzieciaki, to nie dajcie im oglądać tej telewizji za wiele i tyle :)

Obecnie na reklamę telewizyjną wydaje się mniej niż na reklamy w necie. Jest wiele innych metod reklamowania określonych produktów-nie da się tak łatwo przed nimi obronić dzieciaka.

Jestem za całkowitą eliminacją reklam z udziałem dzieci poniżej 12 roku życia oraz reklam skierowanych do tej grupy wiekowej.
  • 0

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jestem za całkowitą eliminacją reklam z udziałem dzieci poniżej 12 roku życia oraz reklam skierowanych do tej grupy wiekowej.

Prawo jest po to żeby je omijać. Zawsze znajdzie się sposób by taki zakaz ominąć i robić farsy jak z "piwem bezalkoholowym". :P
  • 0

Robakatorianin.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Prawo jest po to żeby je omijać. Zawsze znajdzie się sposób by taki zakaz ominąć i robić farsy jak z "piwem bezalkoholowym". :P

...albo z łódka Bols itp.
Można stworzyć radę/komisję dopuszczającą określone reklamy.
  • 0

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tutaj już wchodzimy na bardzo grząski grunt gdzie subiektywna decyzja wpływałaby na los reklamy - niesamowicie korupcjogenne.
  • 0

Robakatorianin.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Taki problem zawsze istnieje lecz można go w stopniu znacznym ograniczyć poprzez: jawne posiedzenia, publiczne orzeczenia, właściwy tryb odwoławczy. Jawność i możliwość wglądu przez wszystkich powinna być podstawą wszelkich działań.
  • 0

Flayed One.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Kwestia co kto rozumie pod pojęciem leku. Przeważnie są to preparaty o minimalnie większej skuteczności od wody. Koncerny farmaceutyczne wolą leczyć niż wyleczyć.

Nie mówiąc o tym, że reklamy leków potrafią wprost kłamać vide reklamy stoperanu na przykład.

Obecnie na reklamę telewizyjną wydaje się mniej niż na reklamy w necie. Jest wiele innych metod reklamowania określonych produktów-nie da się tak łatwo przed nimi obronić dzieciaka.

Ja osobiście jest za całkowitą delegalizacją reklam. Przez nie(i niski poziom intelektualny przeciętnego konsumenta) przedsiębiorcom bardziej opłaca się inwestowanie w marketing niż w jakość produktów.

Można stworzyć radę/komisję dopuszczającą określone reklamy.

Taki problem zawsze istnieje lecz można go w stopniu znacznym ograniczyć poprzez: jawne posiedzenia, publiczne orzeczenia, właściwy tryb odwoławczy. Jawność i możliwość wglądu przez wszystkich powinna być podstawą wszelkich działań.

Jaaasne... To czego potrzebujemy to kolejni urzędnicy do decydowania o wszystkim. Przepisy powinny być zrobione, żeby nie było potrzeby korupcji, bo każdy system anty-korupcyjny jest do pokonania.

Użytkownik Flayed One edytował ten post 14.10.2012 - 23:04

• 0

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ja osobiście jest za całkowitą delegalizacją reklam. Przez nie(i niski poziom intelektualny przeciętnego konsumenta) przedsiębiorcom bardziej opłaca się inwestowanie w marketing niż w jakość produktów.

To w jaki sposób poinformować klientów o Twojej usłudze? Bez reklamy w jakiejkolwiek formie jest o to niezwykle trudno.
  • 0

Robakatorianin.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jaaasne... To czego potrzebujemy to kolejni urzędnicy do decydowania o wszystkim. Przepisy powinny być zrobione, żeby nie było potrzeby korupcji, bo każdy system anty-korupcyjny jest do pokonania

Nikt nie stworzył systemu lub prawa które jest doskonałe-jakiś nadzór powinien istnieć.

To w jaki sposób poinformować klientów o Twojej usłudze? Bez reklamy w jakiejkolwiek formie jest o to niezwykle trudno.

Np wpisujesz w Google: hydraulik usługi... i szukasz. Najlepiej jest wybać polecanego fachowca.

Problemem jest nachalność reklam i budowanie wizji lepszego świata związanego z reklamowanym produktem. Wielkie koncerny wywalają więcej kasy na samą reklamę niż na samo wytworzenie produktu, transport itd.
  • 0

#75 Gość_RekaThora

Gość_RekaThora.
  • Tematów: 0

Napisano

W telewizji raczej reklamują się wielkie sieci usługowe, oraz produkty, takie usługi jak hydraulik itp. nie są reklamowane w telewizji. Pozatym, najlepiej wybrac polecanego fachowca, ale też czasem warto dac szanse komus nowemu, reklama jest potrzebna i jesli ktos chce ją delegalizowac, znaczy ze w ogóle nie zna sie na marketingu, prowadzeniu firmy itp itd. Po prostu formy dzisiejszych reklam w telewizji zazwyczaj są żenujące i beznadziejne. Ale przeciez nie mogą zabronić robienia beznadziejnych, glupich czy kiczowatych reklam.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych