Zapomniałeś o wpisowym, które trzeba uiścić przed wejściem na teren ośrodka przetrwania.Kasę wydajesz sam. Kupujesz jedzenie, sprzęt i wnosisz to wszystko na górę.
Napisano 01.11.2012 - 19:16
Za opcję z bunkrem tak, samo się nie zrobi...Zapomniałeś o wpisowym, które trzeba uiścić przed wejściem na teren ośrodka przetrwania.Kasę wydajesz sam. Kupujesz jedzenie, sprzęt i wnosisz to wszystko na górę.
Napisano 01.11.2012 - 22:10
Napisano 01.11.2012 - 23:15
Zaczął mnie zastanawiać jedne fakt.
Jakie logiczne przesłanki są za tym, aby twierdzić, że góry w Hiszpanii są bezpieczniejszą opcją odnośnie tsunami niż np. kanadyjska część Gór Skalistych w stanie Alberta, czy np stepy w środkowej Azji, z dala od reaktorów atomowych ?
Napisano 02.11.2012 - 13:13
A to opcja bez bunkra w ogóle wchodzi w rachubę?Za opcję z bunkrem tak, samo się nie zrobi...
Napisano 02.11.2012 - 13:32
Napisano 02.11.2012 - 15:49
Jeżeli zwycięży scenariusz optymistyczny, to z miłą chęcią opiszę co tam się działo. Bogatsi o nowe fakty bedziemy lepiej przygotowani na kolejne daty końca lub nie końca )Tak sobie przeglądam ten temat czytając niektóre posty i jestem ciekaw czy Orion opisze tutaj wrażenia ze swojej podróży do Hiszpanii po powrocie
Napisano 02.11.2012 - 18:32
Oto moje słowa klucze które zainspirowały mnie do zgłębienia tematu
1. 21 grudnia 2012 Koniec Kalendarza Majów ( nie koniec dnia i dzień pierwszy, tylko dzień pierwszy i rok pierwszy )
2. Koniunkcja planet w dniu 21 grudnia 2012
3. Potwierdzenia instytucji badawczych o wzmorzonej aktywności słońca na przełomie 2012/2013
4. Ustawienie piramid w Gizie jako obraz konstalacji ORIONA w grudniu 2012
5. Malejące pole elektromagnetyczne ziemi
6. Naukowa teoria o przebiegunowieniach
Napisano 03.11.2012 - 00:22
Jeżeli zwycięży scenariusz optymistyczny, to z miłą chęcią opiszę co tam się działo. Bogatsi o nowe fakty bedziemy lepiej przygotowani na kolejne daty końca lub nie końca )
Napisano 03.11.2012 - 01:18
Powoli mi rece opadają, ale odpiszę...Ja chciałbym się odnieść do jednego z wcześniejszych postów oriona, a konkretnie do tego fragmentu i wyrazić swoje zdanie na ten temat
Oto moje słowa klucze które zainspirowały mnie do zgłębienia tematu
1. 21 grudnia 2012 Koniec Kalendarza Majów ( nie koniec dnia i dzień pierwszy, tylko dzień pierwszy i rok pierwszy )
2. Koniunkcja planet w dniu 21 grudnia 2012
3. Potwierdzenia instytucji badawczych o wzmorzonej aktywności słońca na przełomie 2012/2013
4. Ustawienie piramid w Gizie jako obraz konstalacji ORIONA w grudniu 2012
5. Malejące pole elektromagnetyczne ziemi
6. Naukowa teoria o przebiegunowieniach
1. Co do kalendarza Majów i jego końca, temat jest już oklepany i bardzo wiele źródeł mówi, że sami Majowie nie szykują się, nie wieszczą ani nawet nie przewidują żadnego końca świata w tym dniu. Ten miły starszy pan podesłany przez oriona również jest daleki od jakiejkolwiek paniki, czy organizowania wycieczek do Afryki w celu przetrwania.
Mniej więcej od 4:20 mówi, ze jego rekomendacją na dzień 21 grudnia 2012 jest modlitwa i medytacja "in front of the sun". Następnie, co jest chyba najważniejsze w całym wywiadzie, mówi, że to "szalona kultura zachodu" zawsze przewiduje coś negatywnego i destrukcyjnego gdy coś zbliża się do końca. W przeciwieństwie do kultury Majów, gdzie patrzą optymistycznie na nadchodzącą przyszłość, dziękują za to co było i obiecują poprawę w następnych cyklach.
2. Jak już zostało omówione w tym wątku, takie zjawisko 21 grudnia nam nie grozi. Nawet jeśli by się wydarzyło to nie ma podstaw aby sądzić, że będzie skutkowało czymś negatywnym, gdyż koniunkcje planet zdarzały się w przeszłości i nie powodowały kataklizmów. Ma to natomiast poprzez aspekt psychologiczny i nadawane temu symboliczne znaczenie pewną wymowę. Ale działa raczej na zasadzie: im więcej dziwnych i rzadkich zjawisk wydarzy się jednego dnia, tym większa szansa, ze będzie koniec świata.
3. Tutaj rzeczywiście Słońce, którego aktywność zmienia się w 11 letnich cyklach, prawdopodobnie osiągnie szczyt swojej aktywności w roku 2013. Jednakże liczba plam słonecznych według przewidywań naukowców nie będzie jakoś przesadnie duża, dlatego tutaj również nie upatrywałbym szans na armagedon. Chociaż trzeba przyznać, że to co się dzieje na Słońcu ma na nas bardzo duży wpływ i nie można tego w żaden sposób lekceważyć.
4. Przyznam się, ze na temat piramid w Gizie i ich wpływu na przyszłe losy świata wiem niewiele, ale "na chłopski rozum" nie widzie tutaj żadnego związku. Według mnie działa to podobnie jak wspomniana wcześniej koniunkcja planet, czyli im więcej rzadkich zjawisk 21 grudnia tym bardziej uwiarygodniamy tezę o końcu świata tego dnia.
5. Faktycznie pole magnetyczne ziemi słabnie, ale z tego co wiem i co czytałem będzie sobie pomalutku słabnąć jeszcze przez długi czas i chyba nas efekty zaniku tego pola nie obejmą. Oczywiście nie można tego traktować jako pewnik, ale jako najbardziej prawdopodobną opcję. Bardziej martwiłbym się gdyby nasze pole magnetyczne było już naprawdę bardzo słabe, bo to w połączeniu z wysoką aktywnością Słońca mogłoby się skończyć rzeczywiście nieciekawie.
6. Co do naukowych teorii o przebiegunowaniach, to śmiem twierdzić, że jest ich tak samo wiele jak naukowców. Spotkałem się z wieloma hipotezami, począwszy od tych, które przewidują natychmiastową zamianę biegunów magnetycznych, jak i z takimi które postulują przebiegunowanie jako proces trwający tysiące lat. Natomiast nie można kwestionować tego, że przebiegunowania miały miejsce i że będą się powtarzać, ale przewidzieć tego nie sposób. Jeszcze odnosząc się do łączącej się z przebiegunowaniem teorii o tym, że planeta zacznie kręcić się w drugą stronę, muszę stwierdzić, że jest to bzdura. Ruch obrotowy planet zależy od początkowego momentu nadania pędu. I dlatego większosć planet w US obracą się w tą samą stronę. Zmianę kierunku obrotu ziemi mogłaby wywołać np kolizja z innym dużym ciałem niebieskim ale nie przebiegunowanie.
Jeśli miałbym podsumować, to największe zagrożenie dla Ziemi widziałbym ze strony Słońca, superwulkanów i ludzkiej bezmyślności. Natomiast prawdopodobieństwo, że coś stanie się 21 grudnia 2012 jest takie same jak dnia kolejnego czy każdego innego dnia.
In sza la = Jak Bóg da - jak mawiają egipcjanie..Jeżeli zwycięży scenariusz optymistyczny, to z miłą chęcią opiszę co tam się działo. Bogatsi o nowe fakty bedziemy lepiej przygotowani na kolejne daty końca lub nie końca )
Proszę tylko o jedno. Relację podbuduj fotkami z miejsca. Chyba wielu interesuje jak wygląda taki bunkier wewnątrz
A to opcja bez bunkra w ogóle wchodzi w rachubę?Za opcję z bunkrem tak, samo się nie zrobi...
Jestem ciekawy kilku szczegółów scenariusza przetrwania. Pisałeś, że praktycznie wszystko bierzesz ze sobą. Czy jedzenie na 5 lat także? Czy w ogóle ktoś będzie sprawdzał co ze sobą przywiozłeś? Bo znam takich, którym na parę lat przetrwania wystarczyłoby kilka noży i siekierka - czy ich także przyjęto by do społeczności przyszłych rozbitków?
Napisano 03.11.2012 - 01:37
Napisano 03.11.2012 - 07:50
Nie wiem co to trolling, pewnie coś wymyślonego. Cokolwiek napisze to i tak znajdą się osoby które to zanegują. Po powrocie prześlę zdjęcia z wyprawy jak będzie można z czego i do kogoA jak dla mnie ten temat to jest trolling - poziom master. Przydałyby się jakieś zdjęcia, filmy na potwierdzenie wiarygodności tematu;)
Napisano 03.11.2012 - 14:30
Powoli mi rece opadają, ale odpiszę...
Ad.1
Co do wypowiedzi starszego pana ) to dlaczego pomijasz czas 2:55 ? Człowiek wyraźnie mówi, że coś cię stanie 21 grudnia na słońcu. Nie wypieraj tego ze swojego umysłu...problem tkwi w szczegółach. Zrozum twój umysł wybiera to co bezpieczne, to zrozumiałe, ale nie można pomijac innych wypowiedzi jeśli chcesz zając stanowisko i napisac o tym na forum...
Ad.2
Cytat "Jak już zostało omówione w tym wątku, takie zjawisko 21 grudnia nam nie grozi. Nawet jeśli by się wydarzyło to nie ma podstaw aby sądzić, że będzie skutkowało czymś negatywnym, gdyż koniunkcje planet zdarzały się w przeszłości i nie powodowały kataklizmów" Gdzie tutaj fakty, to tylko twoje przypuszczenia na podstawie wgranej projekcji z artykułów które przeczytałeś wcześniej.. jestes skrajany w swoich ocenach twierdząc coś co na pewno sie nie stanie... każda skrajność jest szkodliwa... pomysl proszę troszkę zanim coś napiszesz...
Ad. 3
Zastanów się co wnosi za przesłanie twoje zdanie w tym temacie...to tylkoi słowotok...
Ad.4,
Chłopski rozum to za mało na tym forum. Nie zaniżaj poziomu rozmowy
Ad.5
Jeśli pole magnetyczne słabnie, to co je wzmacnia...? Nie odrobiłeś pracy domowej.. zobacz filmik "Pioruny Bogów"
Ad.6.
Tak jak w Ad.3
Mimo wszytsko dziękuję, że chciało Ci się coś napisać...
Użytkownik marko895 edytował ten post 03.11.2012 - 14:49
Napisano 03.11.2012 - 15:30
Nie będe komentował wszystkego raz jeszcze, wybacz... Może inaczej, jesli chcesz mogę wkleić raz jeszcze wszytskie najważniejsze informacje, które pojawiły sie na tym forum napisane przeze mnie dające spójną myśl, a Ty przeanalizujesz raz jeszcze krok po kroku to wszystko. Inaczej znów będe wracał do jednego z wątków.
Powoli mi rece opadają, ale odpiszę...
Ad.1
Co do wypowiedzi starszego pana ) to dlaczego pomijasz czas 2:55 ? Człowiek wyraźnie mówi, że coś cię stanie 21 grudnia na słońcu. Nie wypieraj tego ze swojego umysłu...problem tkwi w szczegółach. Zrozum twój umysł wybiera to co bezpieczne, to zrozumiałe, ale nie można pomijac innych wypowiedzi jeśli chcesz zając stanowisko i napisac o tym na forum...
Ad.2
Cytat "Jak już zostało omówione w tym wątku, takie zjawisko 21 grudnia nam nie grozi. Nawet jeśli by się wydarzyło to nie ma podstaw aby sądzić, że będzie skutkowało czymś negatywnym, gdyż koniunkcje planet zdarzały się w przeszłości i nie powodowały kataklizmów" Gdzie tutaj fakty, to tylko twoje przypuszczenia na podstawie wgranej projekcji z artykułów które przeczytałeś wcześniej.. jestes skrajany w swoich ocenach twierdząc coś co na pewno sie nie stanie... każda skrajność jest szkodliwa... pomysl proszę troszkę zanim coś napiszesz...
Ad. 3
Zastanów się co wnosi za przesłanie twoje zdanie w tym temacie...to tylkoi słowotok...
Ad.4,
Chłopski rozum to za mało na tym forum. Nie zaniżaj poziomu rozmowy
Ad.5
Jeśli pole magnetyczne słabnie, to co je wzmacnia...? Nie odrobiłeś pracy domowej.. zobacz filmik "Pioruny Bogów"
Ad.6.
Tak jak w Ad.3
Mimo wszytsko dziękuję, że chciało Ci się coś napisać...
1. Ależ nie pomijam wypowiedzi starszego Pana z 2:55, który mówi, że na Słońcu coś się stanie. Problem w tym, że według niego nie będzie to nic złego w skutkach, on nie przewiduje kataklizmu związanego z datą 21.12.2012. Jego rada to po prostu nie przejmować się, modlić się i medytować. Więc jak to się ma z organizowaniem grup przetrwania w górach? Chyba się zgodzisz, że jest pewna sprzeczność.
2. Hmm nie to nie żadne przypuszczenia wynikające z projekcji. Wszedłem na stronkę, którą podałeś wcześniej (fajna stronka z przyjemną muzyczką ) i otrzymałem coś takiego
Jest to bardzo zbliżone do grafiki wrzuconej przez użytkownika Wszystko, dlatego napisałem, że zostało omówione już na forum. I teraz moja prośba do Ciebie o podanie jakichś naukowych dowodów na to, ze sytuacja przedstawiona na grafice powyżej sprowadzi na Ziemię kataklizm. I proszę nie odpowiadaj w stylu "udowodnij, że nie sprowadzi".
3. Z mojego jak to nazwałeś słowotoku wynikają następujące rzeczy:
- Słońce w 2013 roku będzie bardziej aktywne niż zwykle
- liczna plam słonecznych będzie poniżej średniej w szczytach aktywności. Nie zwiastuje to niczego dramatycznego, gdyż nie jeden szczyt aktywności słonecznej już przeżyliśmy.
- gwiazdy mają to do siebie, że dają początek życiu, ale mogą je też łatwo odebrać dlatego nie wolno bagatelizować zagrożeń z tym związanych.
4. Proszę abyś podał jakieś wiarygodne źródło mówiące, że układ piramid w Gizie zwiastuje koniec świata. Ja takowego nie znalazłem i dopóki nie znajdę będzie to dla mnie jedynie zagrywka mająca przyciągnąć ludzi nie próbujących zgłębić tematu.
5 i 6. Teorie dotyczące pola magnetycznego są młode, nie mówiąc już o samym procesie przebiegunowania. I powtórze się jeszcze raz, nie sposób przewidzieć DOKŁADNEJ daty przebiegunowania. Jeśli chodzi o ruch wirowy Ziemi, to ma on wpływ na generowanie jej pola magnetycznego, ale nie można tego upraszczać i stosować na odwrót. Zmiana biegunów magnetyczny miejscami nie spowoduje, że zacznie się obracać w drugą stronę.
Do tych argumentum ad personam nie będę się odnosił. Napiszę tylko, że kiedyś sam byłem zwolennikiem teorii o końcu świata 21.12.2012, bo wydawała się na pierwszy rzut oka spójna i logiczna. Niestety diabeł tkwi w szczegółach.
2012.12.12 Merkury - Księżyc 1°42'
2012.12.26 Jowisz - Księżyc 0°57'
Ad Twoje 2,orion72.
Nadal nie wiesz co to jest koniunkcja, a używasz jej do udowodnienia swoich racji. Marna prowokacja.
Użytkownik orion72 edytował ten post 03.11.2012 - 15:40
0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych