A tak po mojemu

Nie będę się odnosił do poszczególnych postów, przedstawię moje osobiste zdanie na temat ty fotek.
Po pierwsze.
Jeśli chodzi o te dziwne oczy, To biorąc pod uwagę czas naświetlania w aparatach fotograficznych z tamtych czasów , to będąc fotografem zalecałbym ludziom zamknięcie oczu.
Skoro czas naświetlania wynosił kilkanaście sekund.
Były to początki fotografii. W związku z tym materiał światłoczuły, który naświetlał się w akceptowalnym czasie był bardzo drogi. Nie wiem na pewno, ale wydaje mi się że część fotek w tym temacie może być fotografiami żywych ludzi, którzy zamknęli oczy na okoliczność retuszu.
A to że te dziwne oczy były efektem retuszu to pewne.
Z jednej strony mamy fotografie pośmiertne, gdzie problemem może być podniesienie zwiotczałych, lub zesztywniałych powiek, i utrzymanie ich w górze na czas znacznie dłuższy niż pstryknięcie fotki. A z drugiej fotografie żywych ludzi gdzie niemożliwe jest utrzymanie gałki ocznej w jednym miejscu dłużej niż przez kilka sekund. A musimy pamiętać że na początku dwudziestego wieku zdjęcie do albumu to nie było pstryk.
I nie było to tanie.
W związku z powyższym, wyobraźcie sobie sytuację że wywalacie hmmm? 1000pln na zdjęcie sztuk jedno bez możliwości podglądu i wyboru najlepszego ujęcia, i okazuje się że na tym portrecie wyglądasz jak idiota z zamkniętymi oczyma.
fotograf proponuje Ci retusz.Pędzelkiem.
Wgląda masakrycznie, ale wtedy nie było telewizji .
A retusz czarno białych fotografii był popularny przez wiele lat .Myślę że wielu użytkowników tego forum, którzy urodzili się przed stanem wojennym. Widziało zdjęcia ślubne swoich rodziców, które wyglądały jak malunek.Albo animacja. A były robione w drugiej połowie dwudziestego wieku.
Faktem jest: Przynajmniej dla mnie.
Że fotografia będąca motywem przewodnim tego tematu jest... ciary mnie przechodzą jak na nią patrzę,
ale skłaniam się do tezy że wszyscy na na tej focie są żywi. albo prawie wszyscy. Przy czasie naświetlania wymagającym retuszu oczu zastanawiająca jest postać dziewczynki.
Użytkownik pan juzek edytował ten post 02.04.2013 - 22:44