Napisano 23.10.2012 - 19:04
Napisano 23.10.2012 - 19:29
Napisano 23.10.2012 - 19:37
Użytkownik Tsu edytował ten post 23.10.2012 - 19:39
Napisano 23.10.2012 - 19:41
Napisano 23.10.2012 - 19:49
Napisano 23.10.2012 - 20:06
Zarówno PPS i Proletaryat uzyskiwali głosy robotników, którzy czuli się pokrzywdzeni przez złe warunki, bardzo złe warunki pracy. Na PZPR czy PPR głosowali(to złe słowo, popierali) ludzie,którym umożliwiła ona szanse rozwoju klasowego i społecznego(biedni chłopi i robotnicy).
Co złego jest w normalnych ruchach ekologicznych? Znowu Cię nie rozumiem. I te głupie dzielenie na lewicowy i lewacki, kompletnie tego nie rozumiem, haaalo ! Poza tym ONR $$$ nie można jednoznacznie określić, polecam się dokształcić.
Po trzecie, człowieku - skąd ty wiesz jak ja jestem wychowany? Mam poglądy wolnorynkowe, a to że popieram niektóre, dawne socjalistyczne ugrupowania, to nie znaczy że jestem kolektywistykiem. Boże !
Wystarczyło odwołać się do danej grupy jak to jest ona wyzyskiwana, wskazać winnego i tylko czekać jak poparcie rośnie.
Napisano 23.10.2012 - 20:10
Użytkownik Trzypies edytował ten post 23.10.2012 - 20:22
Napisano 23.10.2012 - 20:29
Napisano 23.10.2012 - 20:48
W trakcie kryzysu i braku dochodów nie ma oszczędzania tylko obniżanie wydatków z braku środków więc wymuszone sytuacją a nie jakaś decyzja o oszczędzaniu.
Tak mi przykroBłądzisz dlatego, że nie rozumiesz pewnych rzeczy. To nie obniżanie podatków, a cięcie wydatków jest oszczędzaniem. Opowiem Ci bajkę.
Dawno, dawno temu, w odległej galaktyce żyła sobie Aidil, która zarabiała 10 000 kredytów. Razem ze swoją wioską na Tatooine postanowiła ustanowić władze aby broniły ją przed ludźmi pustyni. Na ten cel przeznaczyła 1 000 kredytów by władza mogła sformować wyszkolone oddziały. Po pewnym czasie ludzie pustyni zostali przetrzebieni w odległości setek kilometrów i Aidil razem ze znajomymi postanowiła odwołać niepotrzebne już władze. Niestety rządzącym władza była bardzo potrzeba, uzależnili się od niej, a na dodatek dostawali jeszcze kredyty za to, że mogli rządzić. Postanowili przekonać ludzi, że są potrzebni, a nawet dzieci rządzących powinny mieć w ten sposób zapewnione posady ehm to znaczy by dobrze wyszkolone kadry działały na rzecz wioski, a że to są dzieci ludzi u władzy to czysty przypadek. Rządzący oznajmili, że konieczny jest swobodny dostęp dzieci wioskowych do DARMOWEJ edukacji, z tego powodu władza postanowiła na ten cel odebrać Aidil kolejny 1 000 kredytów by mogła się za darmo uczyć oczywiście. Nowi urzędnicy nadzorujący edukację zostali przyjęci. Następnie władza uznała, że każdy powinien mieć dostęp do DARMOWEGO leczenia i na ten cel pobrała z zarobków Aidil kolejny 1 000 kredytów. Nowi urzędnicy nadzorujący edukację zostali przyjęci. Ci, którzy zarabiali 5 000 po odjęciu 3 000 mocno zubożeli i zaczęło im brakować na podstawowe potrzeby. Rząd w genialny sposób doszedł do wniosku, że zabierze jeszcze po 1 000 i będzie pomagał tym najbiedniejszym. Nowi urzędnicy nadzorujący edukację zostali przyjęci. Rząd zaczął tyle wydawać na siebie, że uznał iż zagrożenia nie ma i większość środków na oddziały obronne przekazał potrzebującym czyli sobie. Aidil zarabiając już tylko 6 000 mogła pozwolić sobie na tylko jedno dziecko, które nie mogło się zatroszczyć o nią na starość. Z tego powodu władza ustanowiła przymusowe składki emerytalne na wypadek dożycia do wieku nieproduktywności i na ten cel wzięła kolejny 1 000 kredytów. Niestety ci, którym został 1 000 nie mogli wypłacić się dlatego Aidil zabrano dodatkowe 500 na tych niewypłacalnych.
Po jakimś czasie przyszedł czas kryzysu i ludziom żyło się gorzej. Władza mogłaby zmniejszyć wydatki na DARMOWE dary od rządzących i zostawić więcej pieniędzy w kielni Aidil ale miała na tę sprawę inny pomysł. Władza podwyższyła podatki o 500 (by żyło się lepiej wszystkim i nieczego darmowego nie brakło). Biedna Aidil z 4 000 była już na prawdę biedna i starczało jej na niewiele. A że oddziały obronne byłe okrojone ze środków to przyszli ludzie pustyni i napadli na wioskę. Mężczyzn wymordowali, kobiety zgwałcili i wzięli do niewoli, a dzieci odebrali matkom by wychować je na przykładne "dzieci pustyni". Rządzący uciekli od plebejuszy i złożyli rząd na uchodźstwie i na swoje działanie dostają pieniądze od większej wioski, która istnieje w nieco bezpieczniejszym miejscu.
Napisano 23.10.2012 - 20:49
Nie, po części bliskie są mi zdrowe, lewicowe poglądy.
Przecież to się wzajemnie wyklucza.
ONR "ABC" też na przykład był lewicowy
Użytkownik Imb edytował ten post 23.10.2012 - 20:54
Napisano 24.10.2012 - 17:20
Już w pierwszym zdaniu piszesz coś co wynika z niedokładnego przeczytania mojej wypowiedzi. Napisałam iż brak pieniędzy wymusza obniżenie wydatków z braku środków. Oszczędzać może ktoś kto ma pieniądze i po opłaceniu tego co musi nadwyżkę lokuje na koncie czyli oszczędza. Cięcie podatków jest zawsze obniżeniem dochodów i powinno być zrównoważone obniżeniem wydatków tak jest rozsądnie i logicznie.Co do bajki to jest to oczywiście przykład jak władza przejmuje coraz to większe obszary życia i dyktuje swoje warunki, manipulując ludźmi. Zgoda przykład uproszczony ale jasny. Przeczytałam niedawno wypowiedź Maxa Kolonki opisująca młode pokolenie amerykanów, któremu nie chce się pracować i mimo ofert pracy nie podejmują jej, bo żyją z pieniędzy rodziców. Obama obiecuje im państwo opiekuńcze i Ameryka ludzi pracujących po 12 godzin na dobę zmienia się w państwo ludzi chcących pomocy, opieki i socjalu. Napadną na nich ludzie pustyni i będzie po Ameryce i Europie. Polska musi ciąć wydatki i wielu to rozumie ale większość społeczeństwa chce socjalu, opieki i pomocy. Ludzie 50 letni uważają że są spracowani i należy im się chorobowe, renta lub emerytura. Państwo ma dać bo im się należy. Tego oczekują i są politycy co im to obiecują. Tak jest w Polsce i w Europie. Jesteśmy Titanikiem albo może Cesarstwem Rzymskim III wieku. Jeszcze mocarstwo ale w legionach sami germanie. Rzymianie chcą już tylko chleba i igrzysk.
Napisano 24.10.2012 - 17:40
Napisano 24.10.2012 - 17:56
Użytkownik Aton edytował ten post 24.10.2012 - 17:57
Napisano 24.10.2012 - 18:08
Do Panów którzy mówią że robotnicy (dumni czy nie dumni) nie głosowali na komuchów - ha-ha-ha. Komunizm stał robotnikami i na nim zbudował swoją potęgę.
Użytkownik Shinji77 edytował ten post 24.10.2012 - 18:09
Napisano 24.10.2012 - 18:09
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych