Skocz do zawartości

Zdjęcie

Niepokoje związane z datą 21 grudnia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
643 odpowiedzi w tym temacie

Robakatorianin.
  • Tematów: 41
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jeżeli Ziemia miałaby być zniszczona np. od uderzenia komety czy asteroidy to byłby to szybki proces ale i tak mielibyśmy czas się przygotować, bo naukowcy potrafiliby to przewidzieć.

Czekałaby nas długa i powolna śmierć podczas "zimy atomowej" gdzie przetrwaliby nieliczni.
Naukowcy nie mają wystarczająco sprzętu i ludzi aby śledzić wszystkie zagrożenia lecące w naszą stronę-bez problemu może się coś przecisnąć a czasu na reakcję będzie za mało. Minimum kilka lat potrzeba aby ewentualnie zapobiec takiemu zagrożeniu.
P.S.
Można prosić o źródło informacji?

Pkt. 2 jest rewelacyjny. Powiedz mi tylko, dlaczego akurat bliżej, a nie dalej? A może na środku?

Niekoniecznie-jeżeli Ziemia zacznie krążyć po okręgu zamiast po elipsie, to czemu odległość od Słońca ma się nie zmniejszyć?
  • 0

pływak.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

pływak, wybacz, ale większość z tego co napisałeś to brednie. Te niby ' fakty naukowe ' można bardzo szybko podważyć poświęcając na to chwilę czasu...

to ty wybacz, ale z palca tego nie wyssałem, duzo czasu poświęciłem na analizę tych faktów, a jak się kto do tego ustosunkuje to jego sprawa, ja nie komentuję, tylko przytaczam fakty.
  • 0

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

pływak, wybacz, ale większość z tego co napisałeś to brednie. Te niby ' fakty naukowe ' można bardzo szybko podważyć poświęcając na to chwilę czasu...

to ty wybacz, ale z palca tego nie wyssałem, duzo czasu poświęciłem na analizę tych faktów, a jak się kto do tego ustosunkuje to jego sprawa, ja nie komentuję, tylko przytaczam fakty.

To powiedz skąd bierzesz te fakty? Jaki kod biblii? Jakie podgrzewanie układu słonecznego? Jakie zakrycie słońca przez środek galaktyczny? Powiedz mi skąd Ty to wziąłeś? A aktywność słoneczna...nie wiem z jakich źródeł korzystasz, ale obecny cykl słoneczny jest jednym ze słabszych w historii.
  • 0

Aequitas.
  • Tematów: 13
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Kto nie widział, niech sobie zerknie.
Tak na poprawę humoru.
Osobiście bardziej nawiedzonych oszołomów nie widziałem - szczególnie pierwszy wywarł na mnie piorunujące wrażenie :mrgreen:

http://www.dailymoti...rtfilms?start=0

Mistrzowska mina dziewczyny 2:10 :D
Chyba sama się zastanawiała co tam robi ;)
  • 0

MEfi..
  • Tematów: 3
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

zgodnie z obietnicą umieszczam FAKTY 2012 i zachęcam do zapoznania się z nimi:

„Zebrane poniżej fakty dotyczące daty 21.12.2012 opierają się wyłącznie na naukowych przesłankach w wyniku pracochłonnych i długotrwałych badań. Nie mają one nic wspólnego z przepowiedniami czy zapisami w różnych proroczych księgach. Być może potwierdzają te proroctwa, ale na pewno żaden z tych faktów nie wskazuje jednoznacznie na wymienioną już datę. Jeżeli Ziemia miałaby być zniszczona np. od uderzenia komety czy asteroidy to byłby to szybki proces ale i tak mielibyśmy czas się przygotować, bo naukowcy potrafiliby to przewidzieć. Fakty, które wymienię zaraz, to procesy czy zjawiska mogące doprowadzić do zagłady świata jaki znamy, ale niekoniecznie muszą, a już na pewno nie, w podanym terminie. Z jednej więc strony możemy się cieszyć, że nie ma obaw do troski, z drugiej jednak ilość tych faktów (a wierzę, że nie wyczerpałem wszystkich) w połączeniu z proroctwami może nastręczyć strachu.
Przejdźmy zatem do nich. Przedstawiłem je w punktach, zwięźle i krótko, bez zbędnych komentarzy (te pozostawiam czytelnikom):

1. podwyższona aktywność Słońca (plamy, burze słoneczne,
wzmożone promieniowanie),
2. zmiana orbity ziemskiej wokół Słońca (co 90 – 100 tyś. lat orbita Ziemi zmienia się z eliptycznej na kołową, co oznacza, że Ziemia znajduje się bliżej Słońca),
3. Ziemia ustawi się na jednej linii ze Słońcem, które zasłoni Centrum Drogi Mlecznej,
4. w dniu przesilenia zimowego Układ Słoneczny znajdzie się (zdaniem uczonego rosyjskiego A. Dmitriewa) w międzygwiezdnym obłoku energii kosmicznej,
5. Układ Słoneczny się grzeje pod wpływem natrafiania na ogromne ilości energii kosmicznej w wyniku jego krążenia wokół Drogi Mlecznej (fala tej energii uderza z olbrzymią siłą w układ heliocentryczny),
6. pole magnetyczne Ziemi jest coraz słabsze i wykazuje wzrostową tendencję do anomalii w różnych miejscach (tzw. dziury w powłoce magnetycznej wielkości dużego państwa),
7. w Biblii zawarty jest kod dotyczący nadejścia końca świata.
Dodam tylko, że zadziwiające jest, iż nikt nie potrafi przewidzieć konsekwencji tych zjawisk na ziemię, ludzi, społeczeństwa i cywilizację. Możemy snuć tylko domysły jak to wpłynie na świat i nas samych. Możliwe, że nie wpłynie w ogóle, a może nas zmieni... na lepsze.”

Dobra, bierzemy na warsztat:

1. Cykl aktywności słonecznej trwa ok. 11 lat, co kilka - kilkanaście cykli zdarza się taki "mocniejszy" i jakoś życie na Ziemi trwa nieprzerwanie od milionów lat, zaryzykuję stwierdzenie iż nam też za bardzo nawet taki "megaaktywny" okres aktywności naszej gwiazdy nie zaszkodzi. No może trochę krwi napsuje energetykom.
2. Bzdura totalna - po pierwsze Ziemia od miliardów lat porusza się po orbicie eliptycznej. Oś elipsy powoli się obraca, i ten cykl trwa właśnie ok. 100 tys. lat. Do tego możesz doliczyć precesję osi obrotu ziemi, ale o orbicie kołowej nie może być mowy. Zakładając jednak taką ewentualność, nie widzę absolutnie dlaczego niby wtedy Ziemia miałaby być bliżej Słońca?
3. Średnio raz w roku Ziemia ustawia się na linii Słońce - Centrum naszej Galaktyki. Słońce wtedy znajduje się w gwiazdozbiorze strzelca.
4. Co ma przesilenie zimowe - czyli zjawisko związane z ruchem obrotowym Ziemi - do "międzygwiezdnego obłoku energii kosmicznej" (cóż to w ogóle takiego jest?!)?
5. Układ słoneczny grzeje się jedynie od energii wypromieniowanej przez Słońce. "Fala energii uderza z ogromną siłą w układ heliocentryczny" ?! Przepraszam że to napiszę, ale to jest bełkot.
6. Pole magnetyczne Ziemi jest bardzo dynamiczne, zmienia się ciągle, mało tego, od czasu do czasu nawet zamieniają się stronami bieguny magnetyczne. Zycie na Ziemi przetrwało już wiele taki zmian.
7. Tak. Jest taki kod. Nazywa się Apokalipsa Św. Jana. W każdej religii świata jest coś takiego. Trzeba czymś ludzi postraszyć, by żyli zgodnie z zasadami głoszonymi przez krzewicieli wiary.

Na koniec wisienka na torcie: "(...) Dodam tylko, że zadziwiające jest, iż nikt nie potrafi przewidzieć konsekwencji tych zjawisk na ziemię, ludzi, społeczeństwa i cywilizację. Możemy snuć tylko domysły jak to wpłynie na świat i nas samych. Możliwe, że nie wpłynie w ogóle, a może nas zmieni... na lepsze.”
Słowo ode mnie: Co 260 dni Ziemia znajduje się na linii Wenus - centrum Galaktyki, co 30 lat na linii Jowisz - Słońce, raz do roku jesteśmy dużo bliżej czarnej dziury w Beta Cygni, o zgrozo, czasem nawet trafia nam się zderzenie Ziemi z energią kosmiczną i zorze polarne. Możemy tylko snuć domysły jak to wpłynie na świat i nas samych.

Aha, i jeszcze to: "Zebrane poniżej fakty (...)" - treść poniżej tego zdania chyba nieco mija się z definicją słowa >>fakt<<.

Użytkownik MEfi. edytował ten post 25.11.2012 - 02:12

• 4

Robakatorianin.
  • Tematów: 41
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ponownie się wtrącę:

1. Cykl aktywności słonecznej trwa ok. 11 lat, co kilka - kilkanaście cykli zdarza się taki "mocniejszy" i jakoś życie na Ziemi trwa nieprzerwanie od milionów lat, zaryzykuję stwierdzenie iż nam też za bardzo nawet taki "megaaktywny" okres aktywności naszej gwiazdy nie zaszkodzi. No może trochę krwi napsuje energetykom.
...
6. Pole magnetyczne Ziemi jest bardzo dynamiczne, zmienia się ciągle, mało tego, od czasu do czasu nawet zamieniają się stronami bieguny magnetyczne. Zycie na Ziemi przetrwało już wiele taki zmian.

Życie tak-elektronika nie przetrwa. Ludziom żyjącym w średniowieczy, starożytności EMP nie przeszkadzało. Jeżeli teraz walnęłoby w nas mocniej to cofnęlibyśmy się w rozwoju o kilkaset lat a populacja zmniejszyłaby się nawet do 1/3. Nasze uzależnienie od elektroniki może zabić większość ludzi na Ziemi.
  • 2

silverwolf.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Pewien mnich tybetański zapowiedział 3 dni ciemności, jest to związane z oddziaływaniem Galaktyki Karłowatej Strzelca. Od dłuższego czasu słyszy się o dziwnych obiektach w obrębie Słońca (zaciemnieniach), jak takie zaciemnienie pokryje całą tarczę słoneczną to będą 3 dni ciemności.
  • 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie wiedziałem, że mnisi tybetańscy są specjalistami od astrofizyki. :/
  • 1

silverwolf.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Poskładałem w jedym poście informacje z różnych źródeł.
  • 0

MEfi..
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ponownie się wtrącę:

...

Życie tak-elektronika nie przetrwa. Ludziom żyjącym w średniowieczy, starożytności EMP nie przeszkadzało. Jeżeli teraz walnęłoby w nas mocniej to cofnęlibyśmy się w rozwoju o kilkaset lat a populacja zmniejszyłaby się nawet do 1/3. Nasze uzależnienie od elektroniki może zabić większość ludzi na Ziemi.

Masz rację. Może tylko cofnęlibyśmy się nie kilkaset lat, a kilkadziesiąt - dajmy na to do lat 30 - 40 XX w. Jednak zastanówmy się ilu ludzi ucierpiałoby tak naprawdę na zniszczeniu elektroniki - przecież nadal niezbyt duży odsetek ludności korzysta w pełni ze zdobyczy cywilizacji - taka na przykład Afryka, sporo krajów islamskich, one myślę nawet nie odczułyby różnicy. No może tyle że zamilkłaby Al-Jazeera Dołączona grafika
  • 0

silverwolf.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Przede wszyskim szpitale, bez dostępu do aparatury umarłoby wielu ludzi. U nas nie byłoby eskalacji przemocy, ale w USA gdzie każdy ma broń uziemiona policja nie dawałaby rady tłumić przemocy. W Polsce miejskie ulice nocą stałby by się skrajnie niebezpieczne a i tak są.
Banki straciły by bazy swoich dłużników i poziom życia po awarii mógłby się nawet podnieść, więcej ludzi miałoby czyste konto.

Wróciłyby na stałe silniki parowe, ewentualnie Stirlinga, spadające samoloty narobiłyby szkód dlatego ludzkość przeniosłaby się po awarii na sterowce i statki.

Oglądaliście może serial "Revolution"?

Użytkownik silverwolf edytował ten post 25.11.2012 - 17:03

• 0

Rufus0407.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Akurat serial revolution nie jest tu dobrym przykladem. Tworcy tego serialu przesadzili i to baaardzo. Tam ludzkosc cofnela sie w rozwoju o jakies 500 lat.
  • 0

silverwolf.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wracając do tego tybetańskiego mnicha, to mówił że światła nie będzie 3 dni, nie wyjaśnił tylko dlaczego nie będzie można użyć świeczek. Później bez dostaw jedzenia będą 2 misiące.
  • 0

MEfi..
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Wracając do tego tybetańskiego mnicha, to mówił że światła nie będzie 3 dni, nie wyjaśnił tylko dlaczego nie będzie można użyć świeczek. Później bez dostaw jedzenia będą 2 misiące.

3 dni ciemności to raczej kojarzy mi się z jakąś aktywnością wulkaniczną niż jakimś zdarzeniem kosmicznym. No i skąd jakiś mnich z zadupia na końcu świata miałby o tym wiedzieć? Strasznie grubymi nićmi to szyte.

• 0

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 779
  • Artykułów: 31
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Niekoniecznie-jeżeli Ziemia zacznie krążyć po okręgu zamiast po elipsie, to czemu odległość od Słońca ma się nie zmniejszyć?

Chociażby dlatego, że elipsa ma dwa najważniejsze punkty. Perygeum i apogeum. Jest jeszcze przestrzeń pomiędzy i tam też może nastąpić moment, w którym ziemia utknie. Pomyliłeś to chyba z ruchem spiralnym.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych