Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ślady materiałów wybuchowych na tupolewie

555 odpowiedzi w tym temacie

pdjakow.
  • Tematów: 10
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Przecież wiadomo, że zawsze znajdą się jacyś, za przeproszeniem, głupcy, którzy zaczną pisać o jakichś sztucznych mgłach itp

Np. mąż pani Kaczyńskiej
http://www.fakt.pl/M...ly,92333,1.html

Mec. Rogalski
http://www.fakt.pl/M...ly,94052,1.html

I w końcu redakcja "Gazety Polskiej"
http://www.gazetapol...badan-naukowcow

Łaskawie jeszcze raz zwróć uwagę, że moja wypowiedź dotyczyła nie tylko tego tematu.

Użytkownik pdjakow edytował ten post 11.11.2012 - 22:08

• -1

Cmb.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Hmm... Od strony spiskowej dowiedzieliśmy się, że:
-wykryto trotyl,
-kwestia zamachu jest prawdopodobna ze względu na korzyści jakie Rosja mogłaby z tego tytułu osiągnąć,
-brzoza niekoniecznie musiała ściąć skrzydło samolotu,
-stenogramy ze skrzynek są podejrzane,
-tak samo podejrzane są różne, często nie zgadzające się ze sobą relacje świadków, jak i ludzi którzy mają cokolwiek do powiedzenia w tej sprawie (dla prostego przykładu kwestia telefonu który rzekomo miał być wykonany po katastrofie Tu-154),
-giną ważni w sprawie ludzie, w strasznie dziwnych okolicznościach,
-prokuratura kręci się wokół własnego ogona i w sumie sama już nie wie o co chodzi,
-Rosjanie także nie przykładają się do śledztwa, a nawet rzekłbym - utrudniają je, przez akcje typu mycie wraku,
-amatorskie filmy nakręcone zaraz po katastrofie nigdy nie zostały rzetelnie i oficjalnie zbadane.

W sumie nie chce mi się wymieniać więcej. A Ty, Pdjakow, stosujesz żenującą sztuczkę mającą na celu ośmieszenie wyznawców tejże teorii przez podawanie najbardziej bezsensownych (ale przyznaję, wymyślonych przez spiskowców) i nierealnych faktów... Ale zapytam z drugiej strony, co masz na potwierdzenie wersji oficjalnej poza tym, iż jest ona oczywiście podana przez rząd, co czyni ją niesłychanie wiarygodną? Przecież nawet jeśli to był zamach, sprawcy nigdy się do tego nie przyznają. Logicznym więc jest iż wersja oficjalna brzmi jak brzmi, mogło dojść nawet do fabrykacji dowodów w tej sprawie a te istotne mogły zostać usunięte. Tym niestety cechują się teorie spiskowe iż wydają się nieprawdopodobne. Tym większe zdziwienie, gdy okazują się prawdziwe ;).
  • 6

pdjakow.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie Cmb. Myślę, że krecią robotę robicie wy.

Kto jest winny katastrofie? Głównie Rosjanie. Najprawdopodobniej ciała dali nie tylko jeśli chodzi o techniczne przygotowanie lotniska, ale i - na co wskazują relacje z Jaka-40 - samą obsługę lotów przez wieżę kontrolną. Krótko mówiąc stała się rzecz niesłychana. Przez rażącą niekompetencję strony rosyjskiej ginie prezydent innego kraju.

Zamiast się skupić na tym, pojawiły się z sufitu wzięte teorie. A strona rosyjska? A tej w to graj - nie dość, że rozmyte są prawdziwe przyczyny, do tego dochodzi do coraz głębszych podziałów nie tylko na naszej scenie politycznej, ale i w społeczeństwie.

Czy rząd sobie radzi w tej sprawie? Absolutnie nie! Co więcej jego działania i w pewnych wypadkach rażąca niekompetencja jeszcze bardziej podsycają teorie spiskowe - Rosjanom to jeszcze bardziej pasuje.

Trotyl? Jeszcze lepiej. Dochodzi do kompromitacji jednej z bardziej poczytnych opozycyjnych gazet.

Gratulacje. A można było Rosjan wziąć za pysk, gdyby jedna strona była bardziej kompetentna w rządzeniu krajem, a druga mniej spiskowa.
  • -3

Cmb.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Ja nie wykluczam, że możesz mieć rację, nie jestem zażartym spiskowcem a jedynie nie odrzucam takiej teorii bo wydaje się mi równie prawdopodobna jak te oficjalne dyrdymały. Z tym trotylem to można się co prawda wstrzymać, ale naprawdę ciężko mi uwierzyć że redaktor takiego pisma dopuściłby się tak rażącej niekompetencji.

Rząd mamy niestety mocno pro-rosyjski, nie dziwi mnie więc zamiatanie całej sprawy pod dywan żeby tylko nasi przyjaciele nie wpadli w jakiś problem. Szkoda że odbywa się to w sposób iście cyrkowy...
  • 5

pdjakow.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ja nie wykluczam, że możesz mieć rację, nie jestem zażartym spiskowcem a jedynie nie odrzucam takiej teorii bo wydaje się mi równie prawdopodobna jak te oficjalne dyrdymały. Z tym trotylem to można się co prawda wstrzymać, ale naprawdę ciężko mi uwierzyć że redaktor takiego pisma dopuściłby się tak rażącej niekompetencji.

Rząd mamy niestety mocno pro-rosyjski, nie dziwi mnie więc zamiatanie całej sprawy pod dywan żeby tylko nasi przyjaciele nie wpadli w jakiś problem. Szkoda że odbywa się to w sposób iście cyrkowy...

To nie jest rząd pro-rosyjski, to jest rząd pro-nijaki. Po za tym sam sobie strzela gola. Niema aktualnie na scenie politycznej nikogo, kto zasługiwałby na zaufanie - nie ma od dawna, dlatego ostatnio głosowałem bodaj z 12 lat temu.
  • 1

mefistofeles.
  • Tematów: 13
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Podpisuję się pod tym. Mnożące się wątpliwości wywołują niekiedy reakcję alergiczną. Myślę, że na miejscu jest tutaj przykład badania, jakie cytował światowej sławy psycholog społeczny prof. Robert Cialdini. Otóż badanie dotyczyło pewnej grupy osób biorących udział w pewnym spotkaniu. Prowadzący przedstawiali na nim zalety oferowanego przez siebie kursu, opowiadali o medytacji, przenikaniu przez ściany, lewitacji. Na owym spotkaniu była także specjalnie zaproszona na potrzeby eksperymentu osoba, która na forum publicznym spokojnie acz stanowczo obnażyła punkt po punkcie całą prezentację naciągaczy. I tu zdarzyła się rzecz zdumiewająca, owe uwagi spowodowały, że ludzie tym chętniej zaczęli się zapisywać na ów kurs. Gdy zapytano jedną z osób dlaczego to robi, odpowiedziała następująco: "Ten kurs to dla mnie odskocznia od pracy i problemów rodzinnych. Gdy posłuchałem tych wątpliwości postanowiłem się szybko zapisać, bo jak bym wróćił do domu i wziął pod uwagę te argumenty to jeszcze bym się rozmyślił".

To jest znany w psychologii i doskonale przebadany mechanizm zachowania nazywany "fortecą głupców". Jak ulał pasuje do katastrofy smoleńskiej.
  • 1

Bobrov.
  • Tematów: 7
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

Np. mąż pani Kaczyńskiej
http://www.fakt.pl/M...ly,92333,1.html

Mec. Rogalski
http://www.fakt.pl/M...ly,94052,1.html

I w końcu redakcja "Gazety Polskiej"
http://www.gazetapol...badan-naukowcow

Łaskawie jeszcze raz zwróć uwagę, że moja wypowiedź dotyczyła nie tylko tego tematu.

Ludzie w różnych sytuacjach mówią dziwne rzeczy. A co do gazet, to wiadomo, że wszędzie szukają sensacji - nie wiedziałeś o tym?

Zamiast się skupić na tym, pojawiły się z sufitu wzięte teorie. A strona rosyjska? A tej w to graj - nie dość, że rozmyte są prawdziwe przyczyny, do tego dochodzi do coraz głębszych podziałów nie tylko na naszej scenie politycznej, ale i w społeczeństwie.

Świetna sztuczka, stosowana głównie przez nasz rząd. :) Pewnie, najlepiej mówić, że przez dociekanie do prawdziwej wersji katastrofy smoleńskiej tworzą się podziały w społeczeństwie. To nie ma sensu - niech wszyscy przyjmą oficjalne ustalenia i wszystko będzie OK! To najbardziej korzystna wersja dla naszej prokuratury oraz rządu. Robią wszystko, żeby tylko ta cała sprawa ucichła. A ja powiem, że mimo wszystko należy dokładnie zbadać tą sprawę, bo wydaje się ona bardzo podejrzana.

Użytkownik Bobrov edytował ten post 12.11.2012 - 08:31

• 2

pdjakow.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ludzie w różnych sytuacjach mówią dziwne rzeczy. A co do gazet, to wiadomo, że wszędzie szukają sensacji - nie wiedziałeś o tym?

Ustal swoje stanowisko. Przed chwilą byli to "głupki".

Świetna sztuczka, stosowana głównie przez nasz rząd. :) Pewnie, najlepiej mówić, że przez dociekanie do prawdziwej wersji katastrofy smoleńskiej tworzą się podziały w społeczeństwie.

Znowu nie doczytałeś. Nie przez dociekanie, tylko przez smoleńskie mgły o których wg ciebie najpierw mówią głupki, a później "ludzie w różnych sytuacjach".
  • 0

Bobrov.
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

Ustal swoje stanowisko. Przed chwilą byli to "głupki".

Co ja tutaj mam ustalać? Ci, co mówili o sztucznej mgle, po prostu postąpili nierozsądnie i tyle. Nie mam zamiaru ich bronić tylko dlatego, że są zwolennikami teorii o zamachu.

Znowu nie doczytałeś. Nie przez dociekanie, tylko przez smoleńskie mgły o których wg ciebie najpierw mówią głupki, a później "ludzie w różnych sytuacjach".

Aha, czyli przez to, że pojawiły się teorie o sztucznej mgle zaczęły się tworzyć podziały w społeczeństwie? Dobrze zrozumiałem? :) Jeśli tak, to powiedz mi co ma jedno z drugim wspólnego, bo nie rozumiem.

Użytkownik Bobrov edytował ten post 12.11.2012 - 15:04

• 1

kuki.
  • Tematów: 34
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

http://www.youtube.com/watch?v=PHQGpN44j08

Zwykłe przejęzyczenie, czy ktoś się zagalopował i nie zdążył ugryźć w język, a że kłamstwo ma krótkie nóżki więc .... :/
  • 1

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ja nie wykluczam, że możesz mieć rację, nie jestem zażartym spiskowcem a jedynie nie odrzucam takiej teorii bo wydaje się mi równie prawdopodobna jak te oficjalne dyrdymały.

Jakże merytoryczna dyskusja rozwinęła się w tym temacie. Prym wiedzie CMB. jego argumenty są niezwykle trafne i wręcz powalające.
A tak poważniej. Czy ty w ogóle wiesz co krytykujesz, co ustalono? Bo widać, że nie bardzo.
Bo wiesz, powiedzieć ,,to są dyrdymały" potrafi każdy, szczególnie Błaszczak z pisu. Moherowe babcie, które kupowały pod pałacem książkę o tym jak samolot wylądował w lesie, też są w stanie tyle przekazać światu.

Co ja tutaj mam ustalać? Ci, co mówili o sztucznej mgle, po prostu postąpili nierozsądnie i tyle. Nie mam zamiaru ich bronić tylko dlatego, że są zwolennikami teorii o zamachu.

Ale dlaczego nierozsądnie. W czym teoria o mgle jest gorsza od tej z trotylem albo innymi bombami? Chyba tylko w tym, że jest starsza i uważana trochę za zużytą. Obecnie modny jest trotyl. Pewnie za kilka miesięcy eksperci pisu wyskoczą z kolejną, nowszą teorią i wtedy trotyl stanie są starym dowcipem tych bardziej nawiedzonych.

Użytkownik Wszystko edytował ten post 12.11.2012 - 20:55

• -5

mefistofeles.
  • Tematów: 13
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jakże merytoryczna dyskusja rozwinęła się w tym temacie. Prym wiedzie CMB. jego argumenty są niezwykle trafne i wręcz powalające.
A tak poważniej. Czy ty w ogóle wiesz co krytykujesz, co ustalono? Bo widać, że nie bardzo.

Jedyna rzecz powalająca w tym wątku to Twoja ignorancja i brak ustosunkowania do poruszonych przeze mnie kwestii o charakterze stricte merytorycznym. Przypomnieć?

Bo wiesz, powiedzieć ,,to są dyrdymały" potrafi każdy, szczególnie Błaszczak z pisu. Moherowe babcie, które kupowały pod pałacem książkę o tym jak samolot wylądował w lesie, też są w stanie tyle przekazać światu.

Powiedzieć dyrdymały o mnożących się wątpliwościach potrafi również każdy, szczególnie Wszystko z paranormalne.pl. Chcesz w ten sposób prowadzić dyskusję?

Ale dlaczego nierozsądnie. W czym teoria o mgle jest gorsza od tej z trotylem albo innymi bombami? Chyba tylko w tym, że jest starsza i uważana trochę za zużytą. Obecnie modny jest trotyl. Pewnie za kilka miesięcy eksperci pisu wyskoczą z kolejną, nowszą teorią i wtedy trotyl stanie są starym dowcipem tych bardziej nawiedzonych.

W tym, że jest niczym nieudokumentowana, natomiast teoria i hipoteza o trotylu jest jak najbardziej uprawniona w świetle ustaleń prokuratury. Masz w tym temacie inne zdanie? Chętnie posłucham :)

I zacznij w końcu prowadzić dyskusję zamiast górnolotnie pointować kwestie, które Ciebie przerastają...

Użytkownik mefistofeles edytował ten post 12.11.2012 - 21:13

• 2

Bobrov.
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

Może chociażby w tym, że badania dotyczące trotylu były prowadzone i jednak coś tam znaleziono. O sztucznej mgle, z tego co mi wiadomo, nic nie było. A po tym okresie pół roku pewnie znowu nic się nie wyjaśni (wiadomo dlaczego)...
  • 0

Xellos.
  • Tematów: 1
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Co do przyczyn zamachu. Od samego początku żadne mnie nie przekonywały. Dlatego 100% wykluczałem zamach. Zbliżały się wybory i tak, a Kaczyński bez szans na reelekcję był. Za chwilę i tak cała władza by była w rękach PO.

Dziś patrzę na to trochę inaczej, bo znalazłem jednak powód zamachu. Powodem tym jest wojna polsko-polska.

Jest to bowiem jedyny skutek, owego zamachu. Nie tylko pogłębienie tej wojny ale wręcz utrwalenie na stałe. Przecież ta wojna po wygraniu przez PO wyborów w 2007 była oficjalnie na linii Premier - Prezydent. Np. słynne walki o krzesło. Natomiast gdyby nie było zamachu, Kaczyński by przegrał wybory, napięcia by słabły, bo naród widząc rządy PO by stwierdził to co dzisiaj, że są słabi, znowu PiS mógłby zyskiwać. Ale tu wkracza Smoleńsk. Owy Smoleńsk powoduje, że cokolwiek nie zrobi dziś PO, ludzie i tak się boją Kaczyńskiego, bo jak mówią...boją się wojny z Rosją. Jest nowy straszak na ludzi, by głosować na PO jako mniejsze zło. Tusk potrzebuje tego do istnienia na scenie politycznej. Elektorat PO tylko w części jest tym twardym stałym. Całe gro osób wybiera tą partię ze strachu przed Kaczyńskim. Zamach pogłębił ten strach.

Ostatnio Smoleńsk bardzo mocno przycichł. A Kaczyński zaczął robić debaty programowe z ekspertami, przedstawił też teoretycznego kandydata na premiera. Zrobiło się bardzo merytorycznie. I co ? Nagle zaczął mocno zyskiwać. Efektem tego co było ? Wypłynięcie do sieci zdjęć ofiar katastrofy, niewiadomego pochodzenia. Ale przetrzymał to, i sprawa jakoś go nie sprowokowała zbytnio. No to pojawił się trotyl, przecież PO wiedziało o tej publikacji. Czekali w spokoju z wypowiedziami, dali się Kaczyńskiemu wyszaleć z rana. Efekt ? Od razu w sondażach PO zyskuje, PiS znowu traci.

Dla mnie Donald Tusk potrzebuje radykalizacji sceny politycznej jak powietrza. Po pierwsze by liczyły się tylko PO i PiS. Po drugie by mocno ośmieszyć PiS. W ten sposób gwarantuje sobie trzecią kadencję na długo przed wyborami. Z trotylem zrobili podpuchę, dali przynętę, ale próbki zostają u Rosjan. Za pół roku zrobią badania i powiedzą, że to jednak nie trotyl. Trotyl tam mógł być, ale mógł się tam znaleźć celowo. Po to by właśnie nasi go znaleźli. Po to by Kaczyński szalał. Źródło musiało być wiarygodne. Nie jakieś tam namioty. Tylko właśnie wykryli trotyl, by taki Gmyz nie miał wątpliwości z publikacją. Dalej już to nie ma znaczenia. W sumie możemy być 99% pewni, że za te pół roku czy więcej powiedzą że nic tam nie wykryli, fałszywy alarm. Ważny jest efekt, Kaczyński znów stracił poparcie.

Warto powiedzieć też, iż główne hasła z 2007 Tuska oskarżające PiS, to była Polska policyjna. To był ten straszak, złe służby budzące Polaków z rana i wszyscy na podsłuchach. Te hasła dziś by nie miały racji bytu, bo za PO jest to samo, i podsłuchy i wtargnięcia do mieszkań. Ludzie by nie widzieli różnicy, ale straszak przed wojną z Rosją jest ponadczasowy. Tym straszakiem PO może trzymać się przy władzy w nieskończoność. Bo PiS tej sprawy nie przedawni. A Kaczyński raz dwa daje się ponieść emocją i radykalizuje się. Zawsze go będą potrafili wnerwić, nowymi dowodami ze Smoleńska.
  • 4

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dziś patrzę na to trochę inaczej, bo znalazłem jednak powód zamachu. Powodem tym jest wojna polsko-polska.

Żeby zachęcić Polaków do wojny między sobą nie potrzeba żadnych zamachów. ;) Polacy żarli się na linii PO-PiS od samego początku, nie potrzebując żadnych do tego zachęt.

Co do reszty, no to cóż - typowa teoria spiskowa.
  • 0

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości oraz 0 użytkowników anonimowych