Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ślady materiałów wybuchowych na tupolewie

555 odpowiedzi w tym temacie

Bobrov.
  • Tematów: 7
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

Mniej więcej takie jak na to, że nie jesteś seryjnym zabójcą ;)

Czyli żadne.

A teraz mamy ślady trotylu w drugim tupolewie. Mamy ten fakt odrzucić czy nie?

Oczywiście, że nie. Ja po prostu napisałem, że znaleziono ślady trotylu.

No jasne. Nie musisz, ale możesz być seryjnym zabójcą. Porozmawiamy o tym? W ogóle masz jakieś dowody, że nim nie jesteś? ;)

Nie mam tak samo jak Ty nie masz dowodów, że to nie był zamach i skończmy już tą bezsensowną dyskusję o niczym, bo ona do niczego nie prowadzi.

mogł wydać takie polecenie i zapewne tak było ale podstawą tego działania mogłabyć po prostu niekompetencja i bałagan na wieży.

...która mogła prowadzić do tej katastrofy.

- zakładając że był to spisek i kontoler robił to świadomie to nalezy wrócic do wątku sztucznej mgły - którą ktoś, tym czasie musiał rozpylić. Wszak raczej nie uzależnia się przeprowadzenia zamachu od kaprysów pogody.

Skąd możesz wiedzieć czy rzekomi zamachowcy nie mieli kilku planów zamachu uzależnionych właśnie między innymi od pogody?

Wyobraź sobie że jestes Władimir Putin i chcesz przeprowadzic zamach nie doprowadzając przy tym do 3 wojny światowej.

Zakładając, że rzeczywiście to był zamach i prawda wyszła na jaw myślisz, że doszłoby do trzeciej wojny światowej? Bo ja myślę, że nie.

I teraz pytanie, czy przeprowadzasz taki zamach na swoim podwórku, w tak symbolicznym dla Polski miejscu używając łatwego do wykrycia i prymitywnego trotylu?

Kto powiedział, że to właśnie trotyl był "sprawcą" katastrofy? Sam najpierw piszesz o niekompetencji kontrolerów na wieży, a później znowuż wtrącasz o trotylu.

czy moze zestrzelisz ten samolot podczas przelotu nad jakimś morzem, nasz tu-154 to nie Air Force One latający z obstawą - piloci by nawet nie zauważyli z której strony nadleciała rakieta. - Dla nas jakiekolwiek dochodznie na dnie morza jest poza zasięgiem, nawet gdyby udało sie znaleźć wrak - byśmy dochodzili do prawdy całe dziesięciolecia.

To już nie mnie oceniać. ;) Nie wiem, czym kierują się zamachowcy.

a jak mozesz udowodnic, że skrzynki przetrwały katastrofe ? mogły ale nie musiały - nie ma skrzynek nie ma problemu.

Dlatego pierwsze badania wraku powinni prowadzić Polacy, żeby na Rosjan nie mogły paść żadne oskarżenia. Gdyby Rosjanie rzeczywiście sfałszowali skrzynki, to i tak przecież nasz rząd bezgranicznie im ufa, więc w czym problem? ;) Dla nich to bez różnicy.

Rosjanie jeszcze długo nie oddadzą wraku ani skrzynek - to jest Rosja, dopuki bedą uważać ze mogą cos na tym ugrać doputy i wrak i skrzynki będą u nich. Nasze tupanie i krzyki nic nie dadzą bo na arenie miedzynarodowej oficjalna wersja jest taka ze dochodzenie cały czas trwa - wiec z jakiej paki mają oddawać "dowody".

No właśnie - więc dlaczego to robią? ;) Dla mnie to dziwne, nie wiem jak dla Ciebie.

Użytkownik Bobrov edytował ten post 16.11.2012 - 20:18

• 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wy tu gadu-gadu, a tymczasem:
Urządzenia wskazujące na obecność materiałów wysokoenergetycznych reagowały w identyczny sposób przy badaniu wraku prezydenckiego tupolewa w Smoleńsku i drugiego samolotu Tu-154M - poinformowała Naczelna Prokuratura Wojskowa.
http://wiadomosci.ga...materialow.html

Czyli także ten tupolew jest nafaszerowany trotylem. Co na to mefistofeles?

Według relacji śp. Remigiusza Musia kontroler z wieży smoleńskiej wydał polecenie o zejściu na wysokość 50 metrów, mimo że tak nie powinno być. Jak to wytłumaczysz? Jak wytłumaczysz tajemniczą jego tajemniczą śmierć?

Sprawa zyskuje inny blask kiedy spojrzy się na nią szerzej. Po pierwsze w zapisach czarnych skrzynek nie ma komendy żeby zniżać się na 50 metrów. A nawet gdyby coś takiego było to nie ma to znaczenia. Bo wysokość do jakiej można podejść określa karta podejścia danego lotniska. A po drugie załoga tego samolotu nie miała zgody na lądowanie

Załogą dowodził por. Artur Wosztyl, a w samolocie na uroczystość do Katynia lecieli dziennikarze. Rosjanie w raporcie MAK twierdzili, że piloci jaka nie mieli zgody kontrolerów na lądowanie. Wieża wydała komendę "lądowanie warunkowe" ("pasadka dopołnitelno"), czyli pozwoliła tylko na zejście do wysokości decyzji. Potem powinna dać zgodę na lądowanie ("pasadku razrieszaju"). Także warunki, w jakich lądował jak-40, były poniżej dopuszczalnych dla tego rodzaju samolotów. Jak poinformował w piątek rzecznik okręgowej prokuratury wojskowej prok. Zbigniew Rzepa, zawiadomienie dotyczy "możliwości popełnienia przestępstwa w ruchu lotniczym" poprzez "lądowanie w warunkach, do których załoga nie była wyszkolona".

Cały tekst: http://wyborcza.pl/1...l#ixzz2CPpuUZOz

Wygląda na to, że mówienie o 50 metrach jest jakąś formą obrony przed zarzutami. Żeby odciągnąć od siebie zarzuty, że złamało się jakieś procedury.

Prokuratura Wojskowa wnioskując o ponowne przeprowadzenie badań pirotechnicznych - uznała ekspertyzę Wojskowego Instytutu Chemii i Radiometrii (wykonaną na zlecenie własne PW !) za niewiarygodną

Jakiś link do tego? albo nota prasowa? bo szukałem po necie ale nic nie znalazłem a nie mam tyle czasu żeby przekopywać całego neta albo jakieś blogi.

Użytkownik Wszystko edytował ten post 16.11.2012 - 20:28

• 0

pdjakow.
  • Tematów: 10
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mniej więcej takie jak na to, że nie jesteś seryjnym zabójcą ;)

Czyli żadne.

A więc, jak sam przyznajesz, dowody na to że to był zamach są równoważne z tymi, że nie jesteś seryjnym zabójcą.
  • 0

Bobrov.
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

Sprawa zyskuje inny blask kiedy spojrzy się na nią szerzej. Po pierwsze w zapisach czarnych skrzynek nie ma komendy żeby zniżać się na 50 metrów. A nawet gdyby coś takiego było to nie ma to znaczenia. Bo wysokość do jakiej można podejść określa karta podejścia danego lotniska. A po drugie załoga tego samolotu nie miała zgody na lądowanie

Tych zapisów czarnych skrzynek nie chce mi się już komentować, mam zdanie już na ten temat i nie chcę go powtarzać. A co do tej karty lotniska to jaka wysokość tam jest wpisana?

A więc, jak sam przyznajesz, dowody na to że to był zamach są równoważne z tymi, że nie jesteś seryjnym zabójcą.

Tak, przyznaję. Tak samo sprawa ma się z dowodami na nieszczęśliwy wypadek. :)
  • 0

pdjakow.
  • Tematów: 10
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tak, przyznaję. Tak samo sprawa ma się z dowodami na nieszczęśliwy wypadek. :)

Czyi jednocześnie przyznajesz, że twierdzenia o zamachu są nieuprawnione.
  • -2

mefistofeles.
  • Tematów: 13
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wy tu gadu-gadu, a tymczasem:
Urządzenia wskazujące na obecność materiałów wysokoenergetycznych reagowały w identyczny sposób przy badaniu wraku prezydenckiego tupolewa w Smoleńsku i drugiego samolotu Tu-154M - poinformowała Naczelna Prokuratura Wojskowa.
http://wiadomosci.ga...materialow.html

Czyli także ten tupolew jest nafaszerowany trotylem. Co na to mefistofeles?

Dobre :) Zważywszy na to, że nigdy nie powiedziałem, że Tupolewa nafaszerowano trotylem a jedynie sprzeciwiałem się stwierdzeniu, że bez laboratoryjnej analizy nie można tego wykluczyć.

A więc drogi Wszystko, mefistofeles na to: Dopóki nie ma wyników szczegółowych analiz tego co znaleziono w obu tupolewach ( obu remontowanych w Samarze) dopóty każda hipoteza ( odsyłam do słownika) w owym kontekście jest uprawniona.

P.s Mefistofeles byłby wdzięczny gdybyś ustpsunkowywał się do podejmowanej polemiki w stopniu choćby zbliżonym w jakim on to czyni ( ani jedna zaadresowana do mnie kwestia nie pominęta).

Według relacji śp. Remigiusza Musia kontroler z wieży smoleńskiej wydał polecenie o zejściu na wysokość 50 metrów, mimo że tak nie powinno być. Jak to wytłumaczysz? Jak wytłumaczysz tajemniczą jego tajemniczą śmierć?

Po pierwsze: Nie wiesz o czym piszesz, zapisy czarnych skrzynek Jaka-40 nie wiedzieć dlaczego w dalszym ciągu pozostają przedmiotem analiz krakowksiego instytutu i nigdy nie zostały opublikowane. Ale może nas oświecisz i podasz link do stenogramu?

Załogą dowodził por. Artur Wosztyl, a w samolocie na uroczystość do Katynia lecieli dziennikarze. Rosjanie w raporcie MAK twierdzili, że piloci jaka nie mieli zgody kontrolerów na lądowanie. Wieża wydała komendę "lądowanie warunkowe" ("pasadka dopołnitelno"), czyli pozwoliła tylko na zejście do wysokości decyzji.

gazetowyborczy bełkot w stylu : "jak nie wyląduje to mnie zabiją". "Pasadka dopełnitelno" odnosi się nie do Jaka ale do Tu i oznacza "pas wolny", co pozwala na zniżenie się do wysokości decyzji ( 100 m) i podjęcie owej decyzji ( co też miało miejsce: komenda odchodzimy Protasiuka).Jak lądował w totalnym bajzlu, by nie powiedzieć burdelu, co jasno wynika ze stenogramów z wieży smoleńskiej.

Potem powinna dać zgodę na lądowanie ("pasadku razrieszaju"). Także warunki, w jakich lądował jak-40, były poniżej dopuszczalnych dla tego rodzaju samolotów.

tp ja w tym momencie zadam Tobie poważne pytanie, bo pozujesz tu na eksperta :) Jakie są warunki lądowania w takich warunkach dla tego rodzaju samolotów? Szczerze.

Jak poinformował w piątek rzecznik okręgowej prokuratury wojskowej prok. Zbigniew Rzepa, zawiadomienie dotyczy "możliwości popełnienia przestępstwa w ruchu lotniczym" poprzez "lądowanie w warunkach, do których załoga nie była wyszkolona".

Niewyszkolona załoga ląduje w totalnym chaosie ( stenogramy z wieży) w warrie siobunkach, do których nie została przeszkolona :) Stanisław Bareja w grobie się przekręca ze śmiechu :)
  • 2

katabas.
  • Tematów: 24
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Przyznam, że trochę to znalezienie trotylu w 102 uprawdopodabnia teorię o naniesieniu go przez żołnierzy. Z drugiej strony, przecież chyba nie siedzieli na skrzydłach, a w 101 trotyl był też na elementach zewnętrznych. Dwa, że to obala bajeczkę o II wojnie światowej.

Rozważania powyższe mają sens tylko jeśli przyjąć, że prokuratura mówi prawdę. A widziałem takie zestawienie, z którego wynika, że ma z tym problem. Np. "nie zamieniono ciał", po ekshumacji "tak, zamieniono ciała".

Proponuję na wszelki wypadek sprawdzić dreamlinera. Przecież trotyl, jak fale radiowe otacza nas zewsząd.
  • 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Po pierwsze: Nie wiesz o czym piszesz, zapisy czarnych skrzynek Jaka-40 nie wiedzieć dlaczego w dalszym ciągu pozostają przedmiotem analiz krakowksiego instytutu i nigdy nie zostały opublikowane. Ale może nas oświecisz i podasz link do stenogramu?

Nie zostały opublikowane bo właściwie nie mają nic wspólnego z katastrofą. To tak jakbyś żądał upublicznienia każdego dowolnego stenogramu z samolotów lądujących każdego dnia na lotniskach całego świata.
Opieram się na tym co mówi ludzie znajdujący się blisko sprawy tacy jak Lasek.

tp ja w tym momencie zadam Tobie poważne pytanie, bo pozujesz tu na eksperta :) Jakie są warunki lądowania w takich warunkach dla tego rodzaju samolotów? Szczerze.

Fragment rozmowy z Robertem Latkowskim:

Pilot jaka-40 mówił mu, że podstawa chmur wynosi 50 m. Kpt. Protasiuk pewnie więc myślał: zejdę na 50, zobaczę ziemię i wyląduję.

Jeszcze raz mówię: jeżeli pilot na wysokości decyzji nie widzi ziemi, nie ma prawa dalej się zniżać. A ta wysokość wynosiła 100 m. Nieprzypadkowo są takie, a nie inne ustalenia! Regulaminy są pisane krwią! Obowiązują w całym lotnictwie. Za złamanie tej zasady można stracić licencję w lotnictwie komunikacyjnym. Jeśli pilotowi udowodnią, że zszedł poniżej tej wysokości i szukał ziemi… Bo tych, którzy jej w ten sposób szukali, już nie ma wśród nas.

Tak, wiem nie zna się. Co on tam może wiedzieć.

Przyznam, że trochę to znalezienie trotylu w 102 uprawdopodabnia teorię o naniesieniu go przez żołnierzy.

Znaleźli trotyl? Nic o tym nie słyszałem. Stwierdzili tylko że są tam jakieś substancje wysokoenergetyczne na które reagował detektor. Wróć kilka stron do tyłu.
  • 0

Bobrov.
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

Czyi jednocześnie przyznajesz, że twierdzenia o zamachu są nieuprawnione.

Dlaczego? Są uprawnione. Każdy może uważać tak jak chce. Nie ma dowodów, ale są podejrzenia. Nie zabronisz nikomu mieć własnego zdania.

Nie zostały opublikowane bo właściwie nie mają nic wspólnego z katastrofą. To tak jakbyś żądał upublicznienia każdego dowolnego stenogramu z samolotów lądujących każdego dnia na lotniskach całego świata.

Skoro nie mają nic wspólnego z katastrofą, to dlaczego są przedmiotem badań krakowskiego instytutu? :)

P.S. Chciałbym w tym miejscu podziękować wszystkim sceptykom, którzy każdy mój post nagradzają minusikiem. :)

Użytkownik Bobrov edytował ten post 17.11.2012 - 12:13

• -1

mefistofeles.
  • Tematów: 13
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Opieram się na tym co mówi ludzie znajdujący się blisko sprawy tacy jak Lasek

kto Ci takich głupot naopowiadał:) Skąd możesz wiedzieć cokolwiek o tym czy mają czy nie mają nic wspólnego z katastrofą skoro nie zostały opublikowane? Przytocz choć jedną wypowiedź kogokolwiek wgłebionego w śledztwo, kto tak stwierdza. Już abstrahując od tego, że bzdura, którą napisałeś powyżej stoi w opozycji do tego co mówi chociażby prokurator generalny. Seremet w rozmowie z Andrzejem Stankiewiczem wyraźnie stwierdza, że zapisy w dalszym ciągu znajdują się w krakowskim instytucie i tam są badane. Jak i dlaczego to tak długo trwa nie potrafił odpowiedzieć sam wyrażając zdziwienie.

Ale może powinien skontaktować się z Tobą, to mu wytłumaczysz o co c'mon :)

Podsumowując: walisz ślepakami aż miło :)

Fragment rozmowy z Robertem Latkowskim:

Pilot jaka-40 mówił mu, że podstawa chmur wynosi 50 m. Kpt. Protasiuk pewnie więc myślał: zejdę na 50, zobaczę ziemię i wyląduję.

Jeszcze raz mówię: jeżeli pilot na wysokości decyzji nie widzi ziemi, nie ma prawa dalej się zniżać. A ta wysokość wynosiła 100 m. Nieprzypadkowo są takie, a nie inne ustalenia! Regulaminy są pisane krwią! Obowiązują w całym lotnictwie. Za złamanie tej zasady można stracić licencję w lotnictwie komunikacyjnym. Jeśli pilotowi udowodnią, że zszedł poniżej tej wysokości i szukał ziemi… Bo tych, którzy jej w ten sposób szukali, już nie ma wśród nas.

Tak, wiem nie zna się. Co on tam może wiedzieć.

Płk Latkowski wie bardzo dużo, jednakże zbyt często zmienia zdanie na temat katastrofy, co nie wyklucza, iż jako niewątpliwy ekspert poddawany jest naciskom różnych grup. Aby nie być gołosłownym: najpierw podczas wywiadu w Angorze odnosząc się do zapisu czarnych skrzynek kilkakrotnie i stanowczo wyklucza tezę, że piloci lądowali. Jego zdaniem wykonywali jedynie próbne zajście do wysokości decyzji, co jest zgodne z procedurami. Potem, opierając się na dokładnie tych samych danych, stwierdza, że piloci próbowali lądować za wszelką cenę. W momencie odczytania komendy Protasiuka: odchodzimy na 100m Latkowski milknie i od tej pory publicznie się nie udziela.

Warto zadać sobie pytanie jakim cudem ten człowiek zmienił swoje stanowisko o 180 stopni w tak krótkim czasie i zbadać, czy wpływ na tę decyzję miały jakieś postronne osoby.

Znaleźli trotyl? Nic o tym nie słyszałem. Stwierdzili tylko że są tam jakieś substancje wysokoenergetyczne na które reagował detektor. Wróć kilka stron do tyłu.

a więc równie dobrze może być to trotyl, warto poczekać na wyniki szczegółowych badań
  • 0

mjr Tsu.

Brak już słów

• Tematów: 30
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dołączona grafika
  • -2

BrainCollector.
  • Tematów: 101
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wszystko, g wiesz a udajesz co najmniej uczonego jeśli nie eksperta. Jesteś ekspertem w każdej dziedzinie, dziwię się, że jeszcze nie pracujesz jako doradca do spraw wszelkich na jakimś rządowym a nawet ponad rządowym stanowisku... W sumie to bez komentarza.
W temacie zaczyna panować chaos, wszystko się miesza, a obrazek powyżej delikatnie zostawie bez komentarza gratulując jedynie minusem.
Ciekawe jakie kolejne rzeczy wyjdą za jakiś czas w tej sprawie.
  • -1

kuba9449.
  • Tematów: 3
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Dołączona grafika

Kiedy zostanie wyjaśniona kwestia śmigłowca(?) z zawiesiem?
  • 3

Robakatorianin.
  • Tematów: 41
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zaczął się wysyp obrazków to i ja może jeden wrzucę:

Dołączona grafika
  • -1

mjr Tsu.

Brak już słów

• Tematów: 30
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

http://niezalezna.pl...1353337572#PDFP

Oficjalne stanowisko zespołu parlamentarnego wobec wszystkich tez dra Laska. Za długie, więc wklejam tylko link, jak najbardziej warte przeczytania.
  • 1

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości oraz 0 użytkowników anonimowych