Skocz do zawartości

Zdjęcie

NASA zakomunikuje światu sensacyjną prawdę. Jeszcze w listopadzie poznamy prawdę!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
60 odpowiedzi w tym temacie

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Łazik nasa sensacyjnie natknąl się na

Błąd, na zdjęciu jest łazik Łunochod, który mógł działać jedynie na Księżycu.

Praktycznie jest to niemożliwe, lecz jeśli nawet było by, to raczej natknął by się na coś takiego -

Dołączona grafika
Prymitywny wehikuł z radzieckiego lądownika Mars-3.
  • 2

Eisenmann.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja powiem tak: Uważam że historia ludzkości jest znacznie, znacznie starsza niż to opisują w książkach. Nie wykluczone że kiedyś zamieszkiwała inne planety a może i Marsa. W teoriach von Danikena(nie wiem czy dobrze pisze jego nazwisko) może tkwić ziarno prawdy. NASA dobrze wie że z czasem powstanie prywatna firma która będzie tam wysyłać sondy a kiedyś to każdy będzie mógł sobie kupić sondę kosmiczną i wystrzelic gdzie chce i prawda tak czy siak wyjdzie na jaw. Jak sądzicie? Jak wtedy zareaguje NASA? Jak się pokażą że przez dziesiątki lat i setki wydanych miliardów nie potrafiła odkryć śladów cywilizacji na Marsie a dokonał tego prywaciaż za 200 milionów? Wiem jak to brzmi... ale wojna to nieodłączny element cywilizacji. Może kiedyś ludzie zamieszkiwali Marsa, Ziemię, Venus i jakąś jeszcze inną planetę która już nie istnieje i wystąpił jakiś kryzys... Nie wiele trzeba. Na Marsie zabrakło surowców potrzebnych Marsjanom ale znajdowały się na Venus. Na Venus zabrakło surowców potrzebnych Venusianom, ale znajdowały się na Marsie. Z jakiegoś powodu zamiast handlować doszło do wojny, być może któraś ze stron uznała że lepiej będzie wziąć te surowce siłą :mrgreen: No i teraz Venus wyglada jak wyglada, Mars wygląda jak wygląda a garstka rozbitków osiedliła się na Ziemi... albo jakoś tak. Ale mam zryty beret co? heheh.

Nie wiem co odkryje Curosity czy inne łaziki ale marzy mi się kiedyś takie odkrycie po prostu:) To nie musi być UFO ani baza obcych, z resztą obcy nie dali by sobie wjechać temu śmiesznemu łazikowi na podwórko tylko od razu by się zepsuł:)
  • 0

Mr. Mojo Risin'.
  • Tematów: 23
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Książki Dänikena to raczej temat do działu historii fantastycznej.
Bardzo ciekawa i przyjemna lektura (czytałem na razie tylko fragmenty "Oczów Sfinksa", opieram się dalej na opiniach profesjonalnych historyków starożytności), lecz jako książka naukowa to kompletny blamaż - merytoryczny, metodologiczny i warsztatowy.
Oczywiście nikt nie zakazuje mu tego pisać (nawet jeśli historycy mniejszego płazu chcą sobie w porównaniu do niego podrabiać samoocenę), lecz trzeba wiedzieć jak do tego podchodzić.
  • -2

Eisenmann.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mr. Mojo Risin,

Ja czytałem tylko fragmenty jego książek gdzieś na necie i tylko tyle. Wiem że to fantazja. Zaciekawiła mnie tylko ta koncepcja. Potem czytałem artykuły o dziwnych sztucznych przedmiotach znajdowanych głęboko w ziemi których nie powinno tam być no i tak zainteresowałem się tym tematem. Bardzo ciekawym, fantastycznym ale nikt nie wie czy na pewno nie w jakiejś mierze prawdziwym.

Ja też jestem raczej realistą ale niczego od razu nie odrzucam inaczej nie czytałbym tych fragmentów heh:)
  • 0

kamilus.
  • Tematów: 106
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

6 dni do rozwiązania zagadki - NASA ogłosiła, że wyjawi światu ten "szokujący" fakt 3 grudnia.

Źródło
  • 0

Striker.
  • Tematów: 11
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Pewnie chodzi o to:

Łazik marsjański Curiosity właśnie dokonał przełomowego odkrycia – donosi NASA. Jednak dokładne dane owiane są tajemnicą, a naukowcy, zapytani o to najnowsze odkrycie, nabierają wody w usta. Dlaczego?

Amerykańskie radio NPR postanowiło dowiedzieć się czegoś więcej na temat tych utajnionych danych dotyczących Marsa. W tym celu do swojego studia zaprosiło Johna Grotzingera, kierownika zespołu zajmującego się łazikiem Curiosity.

- Te dane zapiszą się na kartach historii – powiedział Grotzinger w wywiadzie dla NPR. – To wszystko wygląda naprawdę dobrze – dodał.

Naukowiec ujawnił, że odkrycia dokonano przy wykorzystaniu sprzętu SAM (Sample Analysis at Mars instrument), który służy do badania składu skał. Chemiczna analiza próbek pobranych na Marsie zaskoczyła naukowców, jednak więcej szczegółów pracownik NASA nie chciał ujawnić.

Zespół zajmujący się łazikiem nie będzie mógł jeszcze przez kilka tygodni ujawnić szczegółów otrzymanych wyników badań. Wynika to z faktu, że mógł wystąpić błąd w pomiarach. Aby uniknąć pomyłki, naukowcy planują dokonać ponownej analizy składu chemicznego próbki. Grotzinger zapowiedział jednak, że o odkryciu będzie mowa na zebraniu amerykańskiego stowarzyszenia geofizyków, które będzie miało miejsce w dniach 3-7 grudnia 2012 roku w San Francisco – informuje serwis SPACE.com.

Co łazik mógł znaleźć?

Aparatura SAM jest w stanie bardzo dokładnie przeanalizować pobrane próbki. Naukowcy mają nadzieję, że sprzęt ten dostarczy danych dotyczących związków organicznych, z których może powstać życie.

SAM służy do badania nie tylko skał, ale również atmosfery na Marsie. To dzięki niemu udało się określić dokładny skład marsjańskiego powietrza. Naukowcy odkryli w nim znacznie mniej metanu, niż się spodziewali, a także śladowe ilości tlenu.

Wcześniej łazik również natrafił na Marsie na ślady po rzece oraz na skały bardzo podobne do ziemskich. Z ujawnieniem tego typu informacji nie było jednak problemu. Pozwala to przypuszczać, że najnowsze dane jeszcze bardziej zaskoczyły naukowców. Jednak aby dowiedzieć się czegoś więcej, musimy uzbroić się w cierpliwość.

źródłó odkrywcy.pl
  • 0

Nerubis.
  • Tematów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

No to pozostaje czekać do 3 Grudnia. Mam nadzieje ze nie bedzie to sensacyjna i porywajaca wiadomosc o jakis nieznanych bakteriach zyjacych na marsie lub kolejne zdjecie skaly przypominajacej twarz lub jakas budowle... ;)
  • 1

Avenarius.
  • Tematów: 12
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No to pozostaje czekać do 3 Grudnia. Mam nadzieje ze nie bedzie to sensacyjna i porywajaca wiadomosc o jakis nieznanych bakteriach zyjacych na marsie lub kolejne zdjecie skaly przypominajacej twarz lub jakas budowle... ;)

A czego więcej można sie spodziewać, poselstwa Klingonów ?
  • 1

Kardamon.
  • Tematów: 7
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nic nie widzę na stronie NASA na ten temat.
  • 0

Grumkin.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

http://mobile.slate....out_entire.html
No niestety, nic z tego ;-)

http://mobile.slate....out_entire.html
No niestety, nic z tego ;-)
  • 0

manitoris.
  • Tematów: 4
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Z tego ich komunikatu teraz mozna zrozumiec ze nic nie odkryli, a to poprostu bylo nieporozumienie bo reporter zle zrozumial naukowca, ktory mowiac: "..te dane znajda sie w ksiazkach od historii. wyglada to naprawde dobrze", mial na mysli ogolne dane jakie im przesle przez nastepne 2 lata curiossity, a nie te konkretnie co juz przyszly.. a ze byl tym podekscytowany jak male dziecko to wszyscy to zle zrozumieli..

ok, w takim razie dlaczego Nasa dopiero teraz to sprostowala, a przez ten czas nawet na ich stronie mozna bylo znalezc informacje (obecnie nie, chyba usunieta) w newsach, ze w grudniu opublikuja jakies rewelacje, ktore ODKRYLI tylko jest to cos tak waznego ze musza najpierw wykluczyc mozliwosc bledu..??!!

Dla mnie tutaj http://mobile.slate....out_entire.html - to jedna wielka sciema na odczepne..
  • 0

٢٠١٢.
  • Tematów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

ok, w takim razie dlaczego Nasa dopiero teraz to sprostowala, a przez ten czas nawet na ich stronie mozna bylo znalezc informacje (obecnie nie, chyba usunieta) w newsach, ze w grudniu opublikuja jakies rewelacje, ktore ODKRYLI tylko jest to cos tak waznego ze musza najpierw wykluczyc mozliwosc bledu..??!!

Dla mnie tutaj http://mobile.slate....out_entire.html - to jedna wielka sciema na odczepne..

Bardzo możliwe że smutni panowie z NSA czy innej trzyliterowej instytucji przyszli naprostować naukowców i przypomnieć o czym mogą mówić a o czym nie i w ten sposób temat zostanie szybko zapomniany.
  • 4

Andy-1970.
  • Tematów: 22
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Szczerze mówiąc czegoś takiego się właśnie spodziewalem. Tak jest było i będzie. Rządy nie pozwolą rozgłaszać informacji o niczym co mogłoby zburzyć istniejący światopogląd. Dotyczy to absolutnie wszystkiego, odkryć, wynalazków, możliwości życia pozaziemskiego a już przede wszystkim naszej historii.
  • 3

markus_111.
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

I zamiast dokonywać przełomowych odkryć i przeć do przodu jak normalna rozumna cywilizacja będziemy, dzięki kilku "mądrym" z samej góry, małymi kroczkami poruszać się to w jedną to w drugą stronę. Żałosne...

Użytkownik markus_111 edytował ten post 28.11.2012 - 21:57

• 0

Striker.
  • Tematów: 11
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

I zamiast dokonywać przełomowych odkryć i przeć do przodu jak normalna rozumna cywilizacja będziemy, dzięki kilku "mądrym" z samej góry, małymi kroczkami poruszać się to w jedną to w drugą stronę. Żałosne...

markus jako cywilizacja przemy cały czas do przodu tylko, że My jesteśmy tylko trybikami tej cywilizacji, a te wszystkie informacje niestety mają tylko Ci u góry. My jesteśmy im potrzebni tylko do wytwarzania PKB..
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych