Skocz do zawartości

Zdjęcie

Atak Izraela na Strefę Gazy, w odwecie trwa ostrzał rakietowy Izraela

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
217 odpowiedzi w tym temacie

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Wydaje mi się, że ten kruchy rozejm został już złamany. Żołnierze izraelscy zastrzelili palestyńskiego rolnika, który chciał wrócić do swego gospodarstwa w strefie przygranicznej.
http://www.tvn24.pl/...kul,290392.html

Poza tym sytuacja musi być napięta, skoro Rosja wysyła w kierunku Gazy część swej floty wojennej :

Rosja wysłała oddział okrętów Floty Czarnomorskiej w kierunku wybrzeża Strefy Gazy, żeby ewakuować Rosjan w przypadku eskalacji konfliktu palestyńsko-izraelskiego – poinformowało źródło w głównym dowództwie Marynarki Wojennej w Rosji.

„Oddział okrętów bojowych Floty Czarnomorskiej składający się z gwardyjskiego krążownika rakietowego „Moskwa”, okrętu patrolowego „Smietliwyj”, wielkich okrętów desantowych „Nowoczerkassk” i Saratow, morskiego holownika MB-304 i wielkiego morskiego tankowca „Iwan Bubnow” otrzymał rozkaz przebywania w wyznaczonym rejonie wschodniej części Morza Śródziemnego” –powiedziało źródło.

http://polish.ruvr.r...ka-Strefa-Gazy/

Użytkownik kpiarz edytował ten post 23.11.2012 - 13:58

• 5

Morningstar.

לוציפר

• Tematów: 25
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dobrze że nie ma supermarketu w strefie przygranicznej.
  • 0

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Oprócz tego zastrzelonego 21 latka (zdjęcie bardzo drastyczne !!!) armia izraelska raniła dodatkowo 10 innych Palestyńczyków.
http://konflikty.wp....ml?ticaid=1f93f
Poniżej film z tego zdarzenia

http://www.youtube.com/watch?v=CTt4wxdwhh4

http://www.facebook....v=3527230439348

Tylko niepoprawni optymiści mogą łudzić się nadzieją, że konflikt w Gazie został na dobre zażegnany.
Podejrzewam, że na dobre to on się dopiero zacznie ....
  • 5

marker762.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Poza tym sytuacja musi być napięta, skoro Rosja wysyła w kierunku Gazy część swej floty wojennej :

Rosja wysłała oddział okrętów Floty Czarnomorskiej w kierunku wybrzeża Strefy Gazy, żeby ewakuować Rosjan w przypadku eskalacji konfliktu palestyńsko-izraelskiego – poinformowało źródło w głównym dowództwie Marynarki Wojennej w Rosji.

„Oddział okrętów bojowych Floty Czarnomorskiej składający się z gwardyjskiego krążownika rakietowego „Moskwa”, okrętu patrolowego „Smietliwyj”, wielkich okrętów desantowych „Nowoczerkassk” i Saratow, morskiego holownika MB-304 i wielkiego morskiego tankowca „Iwan Bubnow” otrzymał rozkaz przebywania w wyznaczonym rejonie wschodniej części Morza Śródziemnego” –powiedziało źródło.

http://polish.ruvr.r...ka-Strefa-Gazy/

Hmm, nie wydaje Wam się ze coś sporo tego żelastwa jak do eskortowania 100 osób??

http://polish.ruvr.r...ie-Strefa-Gazy/

Użytkownik marker762 edytował ten post 23.11.2012 - 17:17

• 0

hayashi.
  • Tematów: 7
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Nie wiem, może kogoś zainteresuje, były wątpliwości co do tego zdjęcia kilka stron
wcześniej. Znalazłem na fb, źródło - euroislam.pl.

link

Użytkownik hayashi edytował ten post 23.11.2012 - 17:49

• 0

sechmet.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

*
Popularny

wyczerpująco:

"Przez 8 dni spałam 10 godzin. Bałam się, w nocy słychać było: strzały, strzały, strzały! Ale między ludźmi jest solidarność". "Ludzie cierpią, czują żal i gniew. Ale w Gazie jest duch oporu. Ataki Izraela zjednoczyły ludzi. Pod flagą Hamasu". Tak Palestyńczycy opisali dla portalu Gazeta.pl koszmar ludności cywilnej Strefy Gazy podczas ośmiodniowego konfliktu. Publikujemy ich relacje.
Mohammed Omer*: Widziałem przerażające obrazy. Ale ataki tylko zjednoczyły ludzi pod flagą Hamasu

- Przez ostatnie dni jeździłem po miastach, miasteczkach i wsiach Strefy Gazy. Widziałem ludzi straumatyzowanych do tego stopnia, że gdy wczoraj - dwa dni po zawieszeniu broni - spotkałem się z palestyńską rodziną w południowej części Strefy, ich dzieci dźwięk zatrzaśnięcia drzwi uznały za dźwięk wybuchu bomby.

Trudno będzie sprawić, by ci ludzie poczuli się znów bezpiecznie. W ciągu ostatnich dni widziałem przerażające obrazy. Zakrwawionych rannych przywożonych do szpitala z urwanymi kończynami, palcami. Mózg na asfalcie - a wokół sanitariuszy, niemogących odnaleźć części ciała czegoś, co jeszcze przed chwilą było człowiekiem. To właśnie działo się w Gazie przez ostatnie kilka dni.

W szpitalu w Gazie brakuje 191 typów lekarstw. Brakuje materacy, łóżek... Służby medyczne mają ogromne trudności. Przez zbombardowane podziemne tunele z Egiptu nie dochodzą do Strefy żadne zapasy. Aby pomoc zaczęła płynąć, konieczne jest zdjęcie blokady Strefy, założonej przez Izrael. A po dwóch dniach od zawieszenia broni trudno mówić, że obowiązuje - kilka godzin temu izraelska armia zabiła jednego Palestyńczyka, a 23 zostało rannych w Khan Younies.

"W Gazie jest duch oporu"

Oczywiście ludzie cierpią, są smutni, czują żal i gniew. Wszędzie są pogrzeby, a wielu zabitych nie zostało nawet opłakanych - nie było takiej fizycznej możliwości w sytuacji po bombardowaniach. Ale w Gazie jest duch oporu. Widzi pan, przed tymi atakami to było tak: byli ludzie popierający w 100 proc. Hamas i byli zwolennicy Fatahu, którzy Hamasu nie lubili, bo są lojalni wobec prezydenta Autonomii Palestyńskiej Mahmuda Abbasa. A teraz ci od Fatahu zaczęli popierać Hamas. Izraelskie ataki tylko zjednoczyły ludzi pod flagą Hamasu. I to dosłownie. Wczoraj po raz pierwszy flaga Fatahu powiewała tuż obok flagi Hamasu. A to naprawdę duża, duża zmiana.

Jaki będzie tego efekt? Po pierwsze: kiedy Mahmud Abbas pojedzie następnym razem do ONZ, będzie reprezentował nie część, ale całość społeczeństwa palestyńskiego. Po drugie: jeśli Hamas wejdzie do rządu po wyborach, to będzie częścią rządu całej Autonomii Palestyńskiej, a nie tylko frakcją rządzącą Strefą Gazy. Po trzecie - zniszczona tkanka społeczeństwa palestyńskiego ma szansę się na powrót zrosnąć.

*) Mohammed Omer - dziennikarz i bloger, współpracował m.in. z telewizją Al-Dżazira, The Nation, Dagens Nyheter, Aftonbladet, autor bloga Rafah Today, laureat nagrody dziennikarskiej im. Marthy Gellhorn i Nagrody Ossietzkyego.

Mona El Farra*: "Nie umiem tańczyć, ale próbowałam, by zająć uwagę dzieci czym innym"

- Chyba wszyscy w Gazie znają już historię rodziny, która zginęła pod gruzami domu zbombardowanego przez okupacyjną - podkreślam: okupacyjną - armię Izraela. Armię, która sześć godzin później przyznała, że się pomyliła. Taka nowoczesna armia - i się myli.

- Ale jest też inna historia. Właśnie jestem w trakcie wizyty u rodziny - rodzice i trzynaścioro dzieci - która straciła dom. Dwie rakiety uderzyły w ich sąsiedztwie. Matka jest silną kobietą, ale przeszła koszmar. A dzieci wciąż się boją. Ich dom nie został zupełnie zniszczony, ale nie nadaje się do życia. Mieli małą farmę - wszystkie owce zostały pogrzebane pod gruzami. To jedna z setek takich rodzin, zwykłych cywili. Stracili wszystko, ale rodzice i tak cieszą się - bo ich dzieci przeżyły. Ale widziałam te straumatyzowane, przestraszone dzieciaki, sama się trzęsłam i pytałam, dlaczego musiały przez to przejść. Nie wiem, jak długo zostanie z nimi ta trauma. Ich nienawiść pada na podatny grunt - palestyńskie dzieci mają wszelkie powody, by nienawidzić Izraela i jego armii.

"Podczas ostrzału w Gazie nie było bezpiecznego miejsca"

Izrael próbuje pokazać to jako wojnę dwóch równych stron. Tyle że z jednej strony jest regularna armia, a z drugiej bojownicy i cywile. Mamy prymitywną broń w porównaniu do armii Izraela. To są F-16 i bomby przeciw cywilom. I to widać w statystyce ofiar. Cała palestyńska społeczność była albo bezpośrednim, albo pośrednim celem ataku.

Kiedy zaczynały się naloty i ostrzał, nie mogłam spać. Przez 8 dni spałam 10 godzin. Bałam się, gdy w nocy słychać było: strzały, strzały, strzały, strzały - i bomby. W Gazie nie ma bezpiecznego miejsca. Żadnego. Boimy się, ja i moja rodzina też byliśmy w niebezpieczeństwie, na szczęście nikomu nic się nie stało. Nie umiem tańczyć, nie tańczyłam nigdy, ale próbowałam, żeby zająć uwagę dzieci w moim budynku czym innym. Ludzie pytają, czy opuszczę mój dom. Nie, nie opuszczę.

REKLAMY GOOGLE

Astronomia w Polsce -
Newsy Prosto od Astronomów! Obserwuj Niebo z Polskimi Badaczami
www.NaukawPolsce.pap.pl/Astronomia

"Tu jest kryzys, tu jest naród, który cierpi pod okupacją"

W mieście panuje nastrój solidarności, ludzie trzymają się siebie nawzajem. Nie odnosili się wrogo do tych, którzy działają w ruchu oporu. Przeciwnie - uważają, że bojownicy ich bronią. Mają w sobie wiele nienawiści do Izraelczyków. Chcę podkreślić, że sympatyzuję z ludnością cywilną Izraela, jako człowiek, jako lekarz współczuję rannym, współczuję zabitych. Moja nienawiść kieruje się przeciw polityce izraelskiego rządu i wojska.

Ale nie ma porównania. Po palestyńskiej stronie jest 165 zabitych, w tym 45 dzieci. Do tego Strefa to nie kwitnący kraj - tu jest kryzys, naród cierpi z powodu okupacji i blokady.

Gaza pod bombardowaniem: "Wyludnione ulice, pełne szpitale"

Izraelskie ataki, choć nie wymierzone bezpośrednio, uszkodziły też szpitale i karetkę pogotowia Czerwonego Półksiężyca. Jestem lekarzem. Jeździłam do pracy pustymi, wyludnionymi ulicami. Nikogo na nich nie było. Za to szpitale były pełne rannych. A przecież cały czas mamy też zwykłych pacjentów - z atakami serca, astmą i innymi chorobami. W szpitalach nie było dla nich miejsca. Podczas ostrzału myślałam o ludziach, którzy np. dostali wtedy ataku serca. Jak dotrzeć do szpitala? Nie ma taksówek, nie ma transportu....

Jutro otwieramy nasze kliniki dla tych, którzy potrzebują pomocy psychologicznej. Ja sama piszę - na blogu i na Facebooku. Nie jestem dziennikarką, ale jestem istotą ludzką, i mam prawo, obowiązek i potrzebę pisać o tym, co tu się dzieje. Pisanie pomagało mi wytrzymać.

*) Mona El Farra - palestyńska lekarka, dyrektor projektu Sojusz Dzieci Bliskiego Wschodu [Middle East Children's Alliance Project - red.], dyrektor ds. zdrowia Czerwonego Półksiężyca dla Strefy Gazy, autorka bloga From Gaza with Love, ostatnie dni konfliktu w Gazie opisała na Facebooku.

Czyli udało się żydom zintegrować palestyńczyków, a to z kolei oznacza, że rosjanie wiedzą, co robią ;)
  • 6

kpiarz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jeżeli do wód przybrzeżnych Izraela zbliża się flota wojenna Rosji, tzn., że sytuacja jest poważniejsza niż nam się wydaje.
Wiemy, że za parę dni odbędzie sie ekshumacja J. Arafata, który został /jak się podejrzewa/ otruty polonem. Jeśli okaże się to prawdą, na terenach okupowanych przez Izrael może się zagotować, bo powszechnie podejrzewa się o zabójstwo Arafata Izrael, i mówiąc krótko, może być nieciekawie.

Cały artykuł :

http://zmianynaziemi...sja-wchodzi-gry
  • 2

marker762.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jeżeli do wód przybrzeżnych Izraela zbliża się flota wojenna Rosji, tzn., że sytuacja jest poważniejsza niż nam się wydaje.
Wiemy, że za parę dni odbędzie sie ekshumacja J. Arafata, który został /jak się podejrzewa/ otruty polonem. Jeśli okaże się to prawdą, na terenach okupowanych przez Izrael może się zagotować, bo powszechnie podejrzewa się o zabójstwo Arafata Izrael, i mówiąc krótko, może być nieciekawie.

No, i jak dołożyć do tego wszystkiego ruskich naukowców którzy będą przeprowadzać sekcję zwłok Arafata, to naprawdę może się z tego wykroić coś dużego ( oby nie). Możesz mieć racje że Rosjanie wiedzą po co tam jadą :(
  • -2

#189 Gość_osiris

Gość_osiris.
  • Tematów: 0

Napisano

*
Popularny

Rosja wysłała oddział okrętów Floty Czarnomorskiej w kierunku wybrzeża Strefy Gazy, żeby ewakuować Rosjan

Przypomina sie od razu ewakuacja Rosjan z teatru na Dubrowce. Bardzo udane.
Cóż za troska państwa Rosyjskiego przyświeca temu działaniu że aż takie ratunkowe okręty tam wysyłają?

Użytkownik osiris edytował ten post 23.11.2012 - 21:50

• 5

Imb.
  • Tematów: 9
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nie chcąc tworzyć nowych teorii, że Rosjanie płyną tam tylko w celu wywołania konfliktu, to mając w pamięci to, jak Izrael strzelał do cywilnych statków z pomocą humanitarną dla Gazy nie dziwię im się, że nie chcą tam ruszać całkowicie bezbronni. Po prostu wg. mnie płyną tam uzbrojonymi jednostkami, żeby w razie problemów ze strony Izraelczyków móc się bronić. Chociaż akurat wątpię, żeby te statki zostały zaatakowane - Rosja to nie Palestyna, która nie ma realnych możliwości obrony i za którą nikt się nie wstawi. Pewnie nawet Izrael wie, w wojnie 1 na 1 zostałby zmieciony przez Rosjan.

Użytkownik Imb edytował ten post 24.11.2012 - 06:41

• 4

kpiarz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Politycznie niepoprawny przegląd prasy o ataku Żydów na Gazę :

Jak podaje w dziale opinii „The Daily Beast”, Izrael sprowokował atak na Gazę między innymi po to, by umocnić swą siłę zastraszania, która uległa erozji poprzez ciągły ostrzał rakietami przez palestyńskich partyzantów, po ataku w 2008., pomimo zadanych palestyńskiej enklawie szkód i zniszczeń. Jak się wydaje, izraelscy politycy i generałowie od dawna planowali danie Gazie ostrej nauczki. Drugim powodem są wyznaczone na styczeń izraelskie wybory w których prawicowy szowinistyczny rząd Netanjahu ma nadzieję zdyskontować agresywną politykę wobec Gazy. Równocześnie Izrael rozkręcił swą propagandę w kraju i świecie do najwyższych obrotów, by przekonać opinię publiczną, że działa wyłącznie w obronie własnej. Tymczasem nawet w „spokojnych momentach” izraelski ostrzał i sporadyczne bombardowanie powodują znaczną liczbę ofiar cywilnych – 158 w 2011. Gaza to szeroki na 6-12 km pas lądu, długi na ok 41 km, zamieszkały przez 1,7 mln ludzi, głównie uchodźców, wygnanych przez czystki etniczne w 1948, z terenów dzisiejszego południowego Izraela.

- Netanjahu jedzie do zwycięstwa w wyborach po trupach. Czy fakt, że „nauczka” nie bardzo mu się udała będzie miał jakieś znaczenie przy urnie i w świecie, zależy od propagandy w mediach głównego nurtu. A komu one służą, wszyscy wiedzą.

„YahooNews.com” pisze o wysokim morale wśród Gazan, pomimo bombardowania. Po „Laniu Ołowiu” przez Izrael w 2008 roku, wielu z nich miało za złe Hamasowi sprowokowanie ataku, śmierć cywili i szkody materialne. Tym razem jest on powszechnie chwalony za opór przeciw okupacji i blokadzie, mimo strat. Dzięki Arabskiej Wiośnie Hamas cieszy się też o wiele silniejszym poparciem rządów krajów arabskich, nie jest izolowany jak poprzednio i może zagrozić nowymi rakietami Tel Awiwowi i Al Kuds (Jerozolimie). Dwóch piosenkarzy z Zachodniego Brzegu nagrało i opublikowało na YouTube piosenkę „Wal w Tel Awiw”, która stała się natychmiastowym przebojem wśród Palestyńczyków.

- Sława potęgi i niezwyciężoności jest podobno na wojnie równie ważna jak uzbrojenie. Mit niezwyciężonej armii Izraela coraz bardziej blednie, a jego pozycja na Bliskim Wschodzie bardzo osłabła po upadku posłusznych Ameryce „demokratorów” (dyktatorów na usługach demokracji „made in USA”) . Ciekawe czy i jaki wpływ wywrze to na jego politykę i zachowanie.

„Chicago Tribune” cytuje wypowiedź premiera Turcji, Erdogana, który powiedział, że „ci co identyfikują Islam z terroryzmem zamykają oczy na masowe zabijanie muzułmanów i odwracają głowę, by nie widzieć masakry dzieci w Gazie”. Nazwał też Izrael „państwem terrorystycznym”. Jest to kolejny dowód na całkowite załamanie sojuszu Izraela z Turcją i na rosnącą izolację Izraela w regionie.

- Fakt, że te ohydne antysemickie oszczerstwa zostały wydrukowane w amerykańskiej gazecie bez gniewnego potępienia świadczy, że coś się jakby zaczynało zmieniać.

„The Antlantic” analizuje blokadę Gazy przez Izrael, który kontroluje wszystkie przejścia graniczne enklawy, nie dopuszczając nie tylko do wwozu materiałów, mogących rzekomo służyć atakom, ale także do żadnego eksportu, na co nie ma żadnego usprawiedliwienia. Skutkiem blokady eksportu jest 28% procentowe bezrobocie i 70% ludności żyjące z pomocy humanitarnej. Rząd Izraela nie przedstawił żadnych oficjalnych powodów blokady, ani nie sformułował wobec Hamasu warunków jej zniesienia. Wydaje się to sprzeczne z prawem międzynarodowym.

- Wbrew propagandzie, to nie lenistwo i bałaganiarstwo Palestyńczyków jest przyczyną nędzy i korzystania z funduszów pomocowych, ale rozmyślne dławienie ich gospodarki przez izraelskiego okupanta. Tak jak w Generalnej Guberni, podczas niemieckiej okupacji.

Społeczeństwo Izraela wydaje się być przeciwne zawieszeniu broni z Hamasem. W Tel Awiwie miały miejsce demonstracje przeciw zakończeniu bombardowania Gazy, a sondaże opinii publicznej wskazują, że 70% Izraelczyków chce dalszej wojny. W wypowiedziach i wywiadach zarówno politycy jak i ludzie z ulicy stwierdzili, że Izrael powinien kontynuować „zdecydowaną” akcję przeciw Hamasowi, gdyż jej wczesne zakończenie świadczy, że „Izrael się boi”.

- Może to być prawdą, gdyż rosnąca wojowniczość i krwiożerczość społeczeństwa Izraela świadczą właśnie o rosnącym strachu i paranoi zagrożenia. Syjoniści zaczynają zbierać co siali przez 70 lat.

http://wolnemedia.ne...eglad-prasy-14/
  • 3

reformator.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Imb

Nie chcąc tworzyć nowych teorii, że Rosjanie płyną tam tylko w celu wywołania konfliktu, to mając w pamięci to, jak Izrael strzelał do cywilnych statków z pomocą humanitarną dla Gazy nie dziwię im się, że nie chcą tam ruszać całkowicie bezbronni. Po prostu wg. mnie płyną tam uzbrojonymi jednostkami, żeby w razie problemów ze strony Izraelczyków móc się bronić. Chociaż akurat wątpię, żeby te statki zostały zaatakowane - Rosja to nie Palestyna, która nie ma realnych możliwości obrony i za którą nikt się nie wstawi. Pewnie nawet Izrael wie, w wojnie 1 na 1 zostałby zmieciony przez Rosjan.

Rosjanie mają tendencje do pchania się w każdy możliwy konflikt by zaprezentować swoją siłe i mocarstwowość. Mają taki kompleks po upadku ZSRR że nikt ich tak nie traktuje stąd te pokazy siły. Nie ma opcji żeby te okręty otworzyły ogień. Trochę realizmu. Nic grubego się nie szykuje. Znowu Hamas zrzuci tysiąc bomb które spadną do morza a potem zasłaniając się cywilami będzie świętował zwycięstwo. Głupi są Arabowie w Palestynie skoro sami nie zniszczyli Hamasu. To Hamas odpowiada za ofiary cywilne w tym konflikcie. I jeszcze jedno w wojnie 1 na 1 to zmieciona prawdopodobnie zostałaby armia rosyjska nie izraelska. Wgl sobie nawet ciężko wyobrazić ten konflikt. Rosja musiałaby przeprowadzić desant a to by było dla niej zabójcze.

kpiarz

To co napisałeś raczej nie jest politycznie niepoprawne. Wszędzie przedstawia się tak naprawdę Izrael jako winowajce całego zła. Tak tak przeklinajcie Izrael a potem płaczcie jak ta fala arabusów zacznie zalewać europe chociaż w sumie już to robi. Jak już mówiłem to Hamas używa cywili za żywe tarcze a nie Izrael.
  • 4

hayashi.
  • Tematów: 7
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@reformator

100% racja. Zastanawia mnie, dlaczego każdy wini Izrael za to, co robi Hamas. Jak już przedmówca
powiedział - Hamas odpowiada za cywilne ofiary w tym konflikcie, a Arabowie nie są zbyt rozsądni
udzielając terrorystom schronienia w domach. Z tego się biorą ofiary cywilne. I jeszcze jedno -
podziękujcie Izraelowi za to, że trzyma cały region w szachu. Bez tego kraju wszyscy Arabowie,
podburzani przez islamistów, poszliby na Europę. Wystarczy spojrzeć co się dzieje w Mali lub Nigerii.
Przykro mi patrzeć, jak przez głupotę islamistów giną niewinni ludzie i dzieci, zarówno w Palestynie,
jak i innych regionach świata. Mam nadzieję, że Hamas i Fatah zostaną rozgromione przez Izrael
i że będzie można tam zbudować w końcu nowoczesne państwo.

Jeszcze jedno - nikt nie zauważa, ile zainwestował Izrael w infrastrukturę Palestyny, którą teraz
przez takich ekstremistów musi niszczyć. Mieli lepiej niż większość islamskich państw, jednak
kilku oszołomom nie podobało się to, że nie ma tam szariatu etc. I to jest skutek. W Europie
jest to samo. Wystarczy spojrzeć na Zachód, gdzie zamiast dziękować za gościnność, islamiści
izolują się i wzywają do niszczenia zachodniej cywilizacji.
  • 2

kpiarz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

hayashi, reformator, razor, zapominacie o jednym. W 1967 Izrael rozpoczął wojnę sześciodniową, w wyniku której tereny Zachodniego Brzegu Jordanu oraz Gazy zostały przyłączone siłą do Izraela.

22 listopada 1967 Rada Bezpieczeństwa ONZ wystosowała Rezolucję nr 242, wzywającą do "utworzenia sprawiedliwego i trwałego pokoju na Bliskim Wschodzie", który miał być osiągnięty poprzez przyjęcie następujących zasad:

1. wycofanie izraelskich wojsk z terenów zajętych w wojnie sześciodniowej,
2. wycofaniu wszystkich żądań sprzed wojny oraz
3. poszanowaniu praw wszystkich państw regionu do bezpiecznego istnienia w swoich granicach.

Oczywiście, Żydzi nie zamierzali i nie zamierzają oddać zagrabionych ziem Palestyńczykom. Uważam, że , Palestyńczycy mają prawo walczyć o wolność swojej ojczyzny jak każdy zniewolony naród. Jeżeli członków Hamasu będziemy nazywać terrorystami, to możemy również nazwać takim samym określeniem żołnierzy AK, którzy też stosowali różnie metody walki przeciwko okupacji niemieckiej.
  • 0

dryndryn.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@reformator

100% racja. Zastanawia mnie, dlaczego każdy wini Izrael za to, co robi Hamas. Jak już przedmówca
powiedział - Hamas odpowiada za cywilne ofiary w tym konflikcie, a Arabowie nie są zbyt rozsądni
udzielając terrorystom schronienia w domach
. Z tego się biorą ofiary cywilne.

rozumiem ze dziwi Cie tez dlaczego Polacy pomagali partyzantce?? pewnie byli nierozsadni ;)

co do tematu kazda ze stron konfliktu ma swoje racje a najwieksza porazka to organizacje miedzynarodowe i ich niemoc w tym temacie
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych