Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zamach terrorystyczny na polskie władze

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
171 odpowiedzi w tym temacie

dżek.

Muzyka Śnieżnych Pól

• Tematów: 280
  • Artykułów: 39
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

a co z ćwiczeniami, które były wykonywane tuż przed zamachem chociażby w Norwegii?
wcale bym się nie zdziwił, gdyby nagle wybuchła bomba w metrze czy na jakiejś stacji kolejowej.
  • 0

Syrinks.
  • Tematów: 6
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Stary, ja tu mieszkam, no może bez takich?
A tak serio - w takim razie proszę o podanie mi informacji o ćwiczeniach przeprowadzonych jakiś krótki czas przed: zamachami w Madrycie, zamachami w Londynie, zamachem na lotnisko w Moskwie, zamachem na metro w Mińsku, zamachem na moskiewski teatr na Dubrowce etc. etc. Bo rozumiem, że to reguła, a nie jedno zdarzenie z Norwegii?

EDIT: Okej, doczytałam o Londynie, że ponoć też. Kurna.

Użytkownik Syrinks edytował ten post 15.09.2011 - 10:52

• 0

dżek.

Muzyka Śnieżnych Pól

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

EDIT: Okej, doczytałam o Londynie, że ponoć też. Kurna.

sama widzisz. zwykły zbieg okoliczności czy coś więcej? ciężko powiedzieć..
  • 0

bolekilolek.
  • Tematów: 27
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Heh, natrafiłem na to godzinę temu, wracając ze szkoły autobusem, jednak zdjęcie nie jest dobrej jakości, bo mam słaby aparat i jeszcze z kolegą byłem i nie chciałem bardzo się mu tłumaczyć po co robię te zdjęcie.

Dołączona grafika

a tutaj info znalezione przed chwilą :

Siedlce: Ćwiczenia obronne „Ratusz 2011”
2011-09-20 12:54:45 Artykuł czytany 80 razy

Wybuch bomby na stadionie piłkarskim, ewakuacja widzów, udzielanie pomocy medycznej i psychologicznej licznym poszkodowanym, wspólne działania służb porządkowych, ratowniczych i miejskich – tak wygląda scenariusz powiatowych ćwiczeń obronnych „Ratusz 2011”, które odbędą się 26 i 27 września w Siedlcach.

O szczegółach powiedział nam Andrzej Grzywacz, naczelnik Biura Bezpieczeństwa i Ochrony Ludności w urzędzie miasta.

- Zostaną zaangażowane takie służby jak Meditrans, Państwowa Straż Pożarna, prawdopodobnie Lotnicze Pogotowie Ratunkowe oraz pirotechnicy z Komendy Stołecznej Policji w Warszawie.

Ponieważ będący miejscem ćwiczeń stadion znajduje się na obrzeżach Siedlec, mieszkańcy nie odczują z ich powodu specjalnych uciążliwości. Usłyszą jedynie sygnały z miejskiego systemu alarmowego.

- W 7 syrenach mamy zainstalowany system nagłaśniający. Komunikaty związane z tą symulacją będą podawane właśnie poprzez głośniki. Oczywiście zawsze poprzedzi je informacja, że jest to komunikat ćwiczebny. Żadnych innych utrudnień nie przewidujemy.

Procedury „kryzysowe” będą ćwiczyć również miejscy urzędnicy. Przetestowane będzie postępowanie z przesyłkami nieznanego pochodzenia oraz awaryjny system łączności przy pomocy kurierów.

Ćwiczenia na taką skalę organizowane są raz na dwa lata. Przypomnijmy, że przy poprzedniej okazji podstawą scenariusza było zderzenie pociągu z autobusem.

EDIT: Co to tego "Ćwiczenia na taką skalę organizowane są raz na dwa lata" to nie słyszałem nigdy wcześniej o jakichś ćwiczeniach.

Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 23.09.2011 - 14:37

• 0

dżek.

Muzyka Śnieżnych Pól

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Anonimowy rozmówca poinformował, że w Atlas Arenie podłożono materiał wybuchowy. Jako pierwszy do akcji wkroczył policyjny robot. Po nim halę przejęli antyterroryści - taki przebieg miały ćwiczenia antyterrorystyczne, które w czwartek przeprowadzono w największym obiekcie sportowym w Łodzi.

Policyjni antyterroryści i strażacy na kilkadziesiąt minut przejęli w czwartek Atlas Arenę - największą halę widowiskowo-sportową w Polsce. Oddziały specjalne wzięły udział w symulacji ataku terrorystycznego.

Atlas Arena została oddana do użytku w czerwcu 2009 roku. Przeprowadzono w niej już m.in. mistrzostwa Europy siatkarek, koszykarzy i koszykarek, mecze Ligi Światowej i Ligi Mistrzów siatkarzy (w tym turniej finałowy), gale boksu zawodowego i MMA oraz duże koncerty. W 2014 roku będą tu rozgrywane mecze w ramach mistrzostw świata siatkarzy.

- Było już u nas dużo ważnych imprez i będą kolejne, a nigdy nie przeprowadzono tu ćwiczeń związanych z ewentualnym atakiem terrorystycznym i koniecznością ewakuacji widzów. Potencjalnie zagrożenie takim atakiem zawsze istnieje, więc na taki scenariusz również trzeba się przygotować - tłumaczy Krzysztof Maciaszczyk, prezes Atlas Areny.

Ćwiczenia rozpoczął anonimowy telefon informujący o tym, że w hali został podłożony materiał wybuchowy. Jako pierwszy do akcji wkroczył więc policyjny robot, który w pobliżu potencjalnego ładunku umieścił urządzenie zagłuszające sygnały radiowe. Po nim na obiekt weszli antyterroryści, których zadaniem było przeprowadzenie ewakuacji. Rolę widzów odegrała grupa młodzieży szkolnej.

Działania grup operacyjnych policji i strażaków zabezpieczali funkcjonariusze straży miejskiej. Po rannych przyjechała ekipa ratownictwa medycznego. W ćwiczeniach wzięli udział także strażacy, których zadaniem było ugaszenie pożaru.

Po zakończeniu ćwiczeń prezes Maciaszczyk nie krył zadowolenia. - Hala jest bardzo dobrze przystosowana do ewentualnej ewakuacji. Potwierdzają to chociażby imprezy, które do tej pory się tu odbywały. Dla przykładu podam, że np. po koncercie Rogera Watersa, na którym było prawie 15 tys. osób, opuszczenie hali zajęło widzom około ośmiu minut - kończy prezes Atlas Areny.

ćwiczenia odbyły się 10 września. źródło.
  • 0

#51 Gość_pokerek

Gość_pokerek.
  • Tematów: 0

Napisano

To, że Ty nie słyszałeś nie znaczy, ze nie było. Czasem warto najpierw sprawdzić informację, przed sianiem dezinformacji :)
2009
A tu masz uchwałę miasta na ten temat:
Do pobrania
  • 0

Witchfinder General.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

@dżekson, to prawda z tym, że Atlas Arena jest bardzo dobrze przygotowana na ew. ewakuację, po koncercie Watersa faktycznie w niecałe 10 minut hala była pusta, nie mogłem się nadziwić jak to możliwe, bo ludzi było mnóstwo, wszystkie miejsca zajęte, tak jak i cała płyta. Ja sam stałem praktycznie z samego przodu, a po chwili byłem już na zewnątrz. Szkoda, tylko, że obiektów tak przemyślanie zbudowanych póki co nie ma u nas zbyt wiele.

Użytkownik Norlin edytował ten post 23.09.2011 - 14:58

• 0

kuki.
  • Tematów: 34
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Z ciekawości przeanalizowałem jak wygląda sytuacja ćwiczeń w Polsce i zobaczyłem, że w tym roku chyba otrzymali wytyczne zorganizowania ćwiczeń obronnych pod kryptonimem " KOBRA 2011"

21-22.09.2011
Powiat Nakielski
Szubin

27.09.2011 ( nie tylko Siedlce )
Grudziądz - 27.09.2011

10-11.10.2011
Bydgoszcz

Dalej nie szukałem ale widziałem, że niektórzy w marcu lub w maju mieli takie ćwiczenia. Być może to przed Euro 2012.
  • 0

bolekilolek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Heh, okej, mój błąd :D Być może ćwiczenia w Siedlcach w tym czasie to tylko przypadek, o ile te wcześniej wymienione to w ogóle mają być jakąś zapowiedzią zamachu.
  • -1

Syrinks.
Reputacja

Napisano

Data się zbliża, ale Fiatowiec nic więcej na ten temat nie pisze póki co. Generalnie cisza na temat przepowiedni Alefa Sterna...
  • 0

riseman.
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Chyba można uznać, że dzień 6 października dobiega końca. Rewelacje się nie potwierdziły, co mnie niezwykle cieszy, chociaż muszę przyznać, że przez pewien czas obawiałem się tego dnia. Nawet zrobiłem zapasy amunicji na wypadek ewentualnego szabru na sklepy czy prywatną własność. Póki co - cisza i spokój, oby jak najdłużej...
  • 0

Ver19.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Czytałam o rewelacjach Sterna już na dłuższy czas przed 6.10 i cholernie się bałam, jako iż studiuje w stolicy. W zasadzie od zapoznania się z tym wywiadem definitywnie zrezygnowałam z metra i mimo, że dojazd na uczelnie zajmuje mi te pół godziny dłużej to mam zamiar się tego trzymać... Dodam, że zgadzam się z freaky_styley - akcja została zbyt rozdmuchana i należy zastanowić się czy nie celowo. Próbowałam skontaktować się w tej sprawie z p. Jackowskim, ale nie uzyskałam informacji, więc dlaczego Stern trąbił o tym na prawo i lewo?
  • 0

Syrinks.
Reputacja

Napisano

Mnie się jednak wydaje, że chciano zasiać troche poruty przed wyborami, Fiatowiec na Nowym Ekranie, który ten wywiad opublikował, jest wielkim fanem PiSu, teorii spiskowych o Smoleńsku itp., przed wyborami pojawiały się u niego artykuły "Głosuj na PiS, ratuj Polskę", a po wyborach "Fałszowano wybory..."

Natomiast po 6.10 ni słowa nie pisnął o tym, że data z artykułu się nie sprawdziła, w ogóle się w żaden sposób do tego nie odwołał

Myślisz, że w Polsce też dojdzie do takich wydarzeń jak w Norwegii?

- Tak, przed wyborami.

Winę zwalą na "PISowców"?

- Tak, to bardzo prawdopodobne. Nie pamiętasz, że taka próba juz była przed wyborami 2005? Wtedy też były ładunki na przystankach i w metrze.

Jakoś PiS przegrał bez tego. Czytając artykuły Fiatowca coraz mniej mu ufam. Oczywiście jest też taka opcja, że to się jeszcze wydarzy, bo w pewnym momencie wywiadu Stern mówi ogólnie o październiku i mówi, że fakt iż to ogłasza może to przyspieszyć lub przełożyć. Ale prawdę mówiąc jedyne co mnie powstrzymuje przed kompletnym sceptycyzmem to fakt, że mieszkam w Warszawie i jednak jeżdżę tym metrem, zawsze to troche strach. Ale gdyby nie to, to ja już pisałam co sądzę o rzekomym przepowiedzeniu zamachów w Norwegii:

jak zaczęłam analizować dalszą część tekstu - czyli z jakich fragmentów jego książki wyciągnęli "przepowiednie" zamachu w Norwegii to zwątpiłam.

W powieści można też znaleźć współrzędne wyspy na stronie 399 są podane nawet współrzędne miejsca wypadku 60 i 10. Ewa jechała 60 na godzinę, głowa rozpadła jej się na tysiąc kawałków. Czyli 1000 więc mamy długość i szerokość 60 i 10, a oto współrzędne wyspy 60.023568,10.247154 – zgadza się, bingo wg. mapy gogle.

jaka jest niby zasada kierująca tymi odczytywaczami? dlaczego z tych dwóch cyfr wzilęli współrzędne, a nie np. datę, liczbę ofiar itp.? PO fakcie to sobie mogą dopasowywać, jak zwykle, wszystko do wszystkiego.

Aha, chcę jeszcze powiedzieć, że jakoś tuż przed wyborami był alarm bombowy w Złotych Tarasach (tuż przy Dworcu Centralnym), to tak jakby ktoś chciał jeszcze się podenerwować ;)

Użytkownik Syrinks edytował ten post 13.10.2011 - 09:32

• 0

dżek.

Muzyka Śnieżnych Pól

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Fakt faktem, że Stern wiele nie przepowiedział, ale on nie jest Jackowskim. Tylko ledwie pisarzem.
Wciągu ostatnich dni znów zrobiło się szumno o ćwiczeniach antyterrorystycznych.

Podczas wczorajszych ćwiczeń w szpitalu im. Biegańskiego mieli uczestniczyć policyjni antyterroryści, ale, jak nas poinformowano, musieli w tym czasie wziąć udział w akcji gdzieś w Polsce. W jakiej, gdzie, co się stało?

W komendzie wojewódzkiej, zasłaniając się tajemnicą, powiedziano nam tylko, że prowadzili działania na zlecenie podmiotów pozapolicyjnych. Chcieliśmy rozwikłać zagadkę i zadzwoniliśmy do Komendy Głównej Policji w Warszawie.
– Nie możemy nic więcej powiedzieć – ucina Krzysztof Hajdas z KGP. – Jeżeli prowadzimy działania na zlecenie jakiegoś podmiotu pozapolicyjnego, to tylko on może informować o szczegółach.
– A jaki to podmiot?
– Nie mogę powiedzieć.

http://expressilustr...564daa11a000000

Ćwiczenia antyterrorystyczne w powiecie olsztyńskim

Administracja samorządowa powiatu olsztyńskiego prowadzi największe od lat ćwiczenia, które mają sprawdzić przygotowanie do przeciwdziałania skutkom działań terrorystycznych. Podobne ćwiczenia organizowane są co kilka lat.

http://www.youtube.com/watch?v=wJfw_W_oEf8

Scenariusz brzmi bardzo poważnie. Przewiduje on m.in. ewakuację urzędników z Biskupca po znalezieniu ładunku wybuchowego, uzbrojeni więźniowie wezmą zakładników w gimnazjum w Jezioranach, będą ranni po wybuchu pod busem w Spręcowie. W wielkie ćwiczenia zaangażowani są strażacy z powiatu, policyjni antyterroryści, policyjna grupa rozminowania, młodzież szkolna, ratownicy medyczni, obrona cywilna i wszystkie jednostki kryzysowe z 12 gmin Powiatu Olsztyńskiego.

Tak duże ćwiczenia, które obejmują zasięgiem teren całego powiatu są organizowane raz na trzy, cztery lata - mówi Tadeusz Koźlikowski, dyrektor wydziału zarządzania kryzysowego Starostwa Powiatowego w Olsztynie.

W gimnazjum w Jezioranach odbywa się dziś inscenizowany napad na szkołę i wzięcie zakładników. Na miejscu są policyjni antyterroryści z Komendy Wojewódzkiej Policji w Olsztynie. Przed południem odbędzie się ewakuacja urzędników biskupieckiego ratusza. W ćwiczeniach bierze też udział Szpital Powiatowy w Biskupcu.

źródło

Międzynarodowe ćwiczenia antyterrorystyczne "Game Day"
Policyjni kontrterroryści z Polski, Austrii, Słowenii, Słowacji, Litwy, Portugalii i Francji na Stadionie Narodowym w Warszawie podczas operacji "Game Day" odbijali zakładników z rąk terrorystów. Wszystko to w ramach międzynarodowych ćwiczeń specjalnych jednostek policyjnych skupionych w grupie ATLAS, które odbyły się w ubiegłym tygodniu.

W ćwiczeniach, które odbyły się w dniach 27-28 września br. na Stadionie Narodowym oraz w innych miejscach Warszawy i okolic, wzięli udział policjanci z jednostek specjalnych: Eko Cobra z Austrii, LYNX ze Słowacji, RED PANTHER ze Słowenii, ARAS z Litwy, GOE z Portugalii, RAID z Francji i Biura Operacji Antyterrorystycznych Komendy Głównej Policji. Ćwiczeniom przypatrywali się przedstawiciele 14 jednostek kontrterrorystycznych z Europy oraz dowódcy pododdziałów antyterrorystycznych z miast polskich, w których odbywać się będą mecze podczas turnieju piłkarskiego EURO 2012.

Założenia ćwiczeń obejmowały następujące zagadnienia: działania bojowe związane z uwolnieniem zakładników na stadionie, także w strefie skażonej chemicznie, dekontaminację oraz elementy bezpiecznej ewakuacji i ratownictwa medycznego. Ponadto realizowano działania związane z odbijaniem zakładników przetrzymywanych w autobusie, a strzelcy wyborowi ćwiczyli współdziałanie z zespołami szturmowymi podczas dużych operacji.

Ćwiczeniom towarzyszyły także warsztaty, podczas których wymieniano doświadczenia dotyczące działań dużych jednostek policyjnych w sytuacjach kryzysowych. Przedstawiciele poszczególnych jednostek omówili swoje dotychczasowe doświadczenia, opierając się na konkretnych przykładach. Niemcy policjanci z SEK Stuttgart i GSG 9 odnieśli się do operacji dotyczącej Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej , Austriacy z Eko Cobry omówili zabezpieczenie eliminacji do piłkarskich Mistrzostw Europy, natomiast Anglicy z CO 19 zaprezentowali koncepcje zabezpieczenia Olimpiady w Londynie w 2012 roku oraz omówili m.in. sposoby działania w sytuacji, w której zagrożeniem jest terrorysta samobójca.

Za pomoc w organizacji tych ćwiczeń policjanci BOA KGP dziękują: Narodowemu Centrum Sportu, Państwowej Straży Pożarnej, w szczególności JRG 6 z Warszawy i Żandarmerii Wojskowej z Mińska Mazowieckiego.

(BOA/js) film i zdjęcia. źródło
  • 0

Syrinks.
Reputacja

Napisano

Fakt faktem, że Stern wiele nie przepowiedział, ale on nie jest Jackowskim. Tylko ledwie pisarzem.

Sam twierdzi, że przychodzą do niego wizje, niektóre zaś mu się śnią i widzi jak to będzie wyglądało, a pisarstwo wybrał dlatego, że nikt mu nie wierzył

jak opowiadałem, to albo nikt mi nie wierzył, albo ludzie patrzyli się na mnie jak na wariata. Dlatego wybrałem pisanie książek. Ci, do których mają dotrzeć te informacje, jestem o nich spokojny, bo do nich trafią. Ci, co mają je odczytać, odczytają. A gadanie do reszty jest wołaniem na puszczy. Ja pewnych rzeczy nie jestem w stanie zatrzymać, mają się dziać i będą się dziać.

Mi się jednak wydaje, co do tych ćwiczeń, że zwracamy na nie większą uwagę bo szukamy informacji o tym, bo znamy "przepowiednię" Sterna. Takie rzeczy odbywają się zapewne, z mniejszą lub większą częstotliwością od lat, tylko że jak nie ma żadnej przepowiedni to nikt specjalnie się tym nie interesuje, nie czyta, nie szuka.

Użytkownik Syrinks edytował ten post 13.10.2011 - 13:16

• 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych