Niektórzy mają tu zarzuty do "szefostwa". A ja myślę, że Wasze swary w tym temacie nie wynikają z takiego czy innego poziomu forum/moderacji, tylko... z powodu tego, że niektórzy chcieliby, by zawsze było tak, jak "wcześniej"- a nie da się, bo użytkownicy zmieniają się, jedni wyrastają z tej tematyki (paranormalnej), przestają się nią już pasjonować i albo odchodzą, albo nabierają realizmu i zaczynają interesować się bardziej "przyziemnymi" sprawami, takimi jak polityka np- stąd coraz większy wpływ tematów politycznych na forum.
A młodzi użytkownicy nie zawsze wnoszą dużo merytorycznych treści, im młodsze pokolenie, tym bardziej powierzchowne, zauważyłam (bez obrazy i uogólniam, bo wiadomo, że zawsze znajdą się wyjątki
) przyzwyczajone do maksymalnie skróconego i uproszczonego przekazu "tweetowego", do szybkich, coraz to nowych informacji, mniej jest prawdziwych pasjonatów, którzy interesują się jedną rzeczą, ale dogłębnie, natomiast więcej jest takich, którzy interesują się całym mnóstwem rzeczy, ale za to bardzo powierzchownie.
To stąd może wynikać niedobór w merytorycznych, pasjonujących dyskusjach, jakie wypełniały to forum parę lat temu. Po prostu z tego powodu, ze następuje "wymiana pokoleń", a to nowe "pokolenie" po prostu ma inny styl dyskusji, inny sposób patrzenia na wszystko itd. Niektórym trudno się do tego "nowego" przyzwyczaić, ale trzeba się z tym pogodzić, bo zmiany są nieuchronne, a błyskawiczne
Czy to dobry kierunek, czy zły, każdy niech sobie sam oceni.