Napisano 07.12.2012 - 19:11
Napisano 07.12.2012 - 19:23
Napisano 07.12.2012 - 19:34
Język jest też częścią narodowej kultury.język jest jedynie narzędziem
Napisano 07.12.2012 - 19:38
a przecież język jest jedynie narzędziem, które z czasem powinno być udoskonalane
Napisano 07.12.2012 - 19:42
To też ciekawy wątek, Chiny stają się coraz mocniejsze, a świat zachodni coraz słabszy, jednak nie jestem pewien, czy chiński stanie się nowym lingua franca właśnie przez ich nieszczęsne literki.aby Chińczycy zmniejszyli liczbę znaków w swoim alfabecie o połowę, bo jakiemuś leniowi w Europie nie chce się tyle uczyć.
Niby jest ale a) nie można się skupiać na przeszłości b) chodzi mi o ewolucję języka, a nie o zastępowanie go czymś innym.Język jest też częścią narodowej kultury.
Udoskonalenie poprzez usunięcie niepotrzebnej komplikacji.udoskonalenie czegoś poprzez cofnięcie w rozwoju
Użytkownik optymista edytował ten post 07.12.2012 - 19:43
Napisano 07.12.2012 - 19:44
Użytkownik hayashi edytował ten post 07.12.2012 - 19:45
Napisano 07.12.2012 - 19:46
Napisano 07.12.2012 - 19:49
Napisano 07.12.2012 - 19:50
Niby jest ale a) nie można się skupiać na przeszłości
Użytkownik martius edytował ten post 07.12.2012 - 19:51
Napisano 07.12.2012 - 19:50
Napisz jeszcze, aby Chińczycy zmniejszyli liczbę znaków w swoim alfabecie o połowę, bo jakiemuś leniowi w Europie nie chce się tyle uczyć.
Napisano 07.12.2012 - 20:09
To, że można by go uprościć nic przy tym nie tracąc.Prawdą jest, że język polski jest jednym z najtrudniejszych w nauce języków,
jednak co to ma do rzeczy..?
IMHO wyglądają równie dobrze.Usunięcie tych "dublujących się" literek wprowadzi tylko chaos.
Ponadto, nie mogę sobie wyobrazić pisowni jak np. żeczownik, gżegżułka, (pisownia celowa).
Leniwi i tak nie będą się przejmować ortografią i będą pisać po swojemu. Zmiana byłaby za to dobra dla obcokrajowców i dla zwykłych obywateli, bo nie musieliby tracić czasu na naukę rzeczy z których nie ma pożytku.Zmianą obowiązujących reguł języka polskiego
mogliby być zainteresowani wyłącznie ludzie, którzy nie przykładają żadnej uwagi do pisowni
czy też leniwi, którym po prostu nie chce się nauczyć.
..albo wybierze inny językPonadto, jeżeli komuś naprawdę zależy, to
się nauczy i nie widzi on problemu
W tym, że czytanie i rozumienie ze słuchu to znajomość bierna, do znajomości języka na dobrym poziomie jeszcze bardzo daleko. Wspomniane zmiany mogłyby to przybliżyć.Jeszcze gwoli ścisłości - języki słowiańskie są na tyle do siebie podobne, że wystarczy znać
cyrilicę w celu czytania po ukraińsku czy rosyjsku, ponadto - Ukraińcy rozumieją polski ze słuchu.
Więc gdzie tutaj jest problem..?
Tak, wielu ludzi tak mówi, a potem jest im przykro, że ludzie za granica nie znają historii Polaków i zupełnie ich to nie obchodzi.Osobiście nic mnie nie obchodzi czy jakiś żab.....francuz albo anglik się nauczy Polskiego.Chce się uczyć prosze bardzo,nie chce? ja mu nie każe.
Coś takiego raczej się nie uda (przynajmniej na razie), ale zawsze będzie jakiś język dominujący z którego reszta języków będzie czerpać, teraz to językJeśli iść twoim tokiem rozumowania,to najwygodniej było by aby na całym świecie panował ten sam język,bo w końcu
nie każdy może chcieć się uczyć innych.
Nie wiem, co to jest "nasza tożsamość".Nasz język, jest naszą tożsamością
Tak, o ile nie skupiamy się na przeszłości, tylko na przyszłości. Przeszłość jest martwa (mówiąc lekko patetycznie :-) )Historia i przeszłość wbrew pozorom mają bardzo wiele do zaoferowania dla dzisiejszego, spłyconego świata.
Czyli z czasem będziemy mieli coraz więcej wyjątków i reguł? Rozwój polega na bezużytecznym komplikowaniu?Dlaczego mamy się cofać w rozwoju i wstydzić się dorobku naszych przodków ? Język jest jak roślina, wraz z rozwojem powinien bujnie rozkwitać.
Nie sprowadzajmy dyskusji do absurdu.Nie zapominajmy, że Rosjanie powinni zrezygnować z grażdanki i przejść na alfabet łaciński, bo jaśnie wielmożnemu waszmościowi z zachodu nie chce się uczyć alfabetu.
Użytkownik optymista edytował ten post 07.12.2012 - 20:14
Napisano 07.12.2012 - 20:21
Napisano 07.12.2012 - 20:21
Użytkownik hayashi edytował ten post 07.12.2012 - 20:29
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych