Dlaczego nie można krytykować administracji forum?
Krytykować... moim zdaniem można, ale jest to dość trudny temat. I oczywiście dostanie mi się za to, ale nie mogę ukryć, że głównie z winy niektórych użytkowników. Po pierwsze często tematy tego typu zakładały osoby które aż kipały jadem w stosunku do "złowrogiej moderacji" prezentując najczęściej jakieś wyssane z palca oskarżenia. Sporo też było protestów skupiających się na personalnych animozjach niż na realnej ocenie pracy moderatora. No a same tematy pogrążały się w chaosie i nienawiści "oburzonych" w stosunku do "sprawców" (czyli modów). Niektórzy zwyczajnie nie są w stanie opanować swego "świętego oburzenia" (to chyba taka nasza cecha narodowa, jak już uznamy, że dzieje się źle, to trzeba rwać szaty, krzyczeć ile sił w płucach i straszyć straszliwymi straszliwościami) i ich reakcja jest nawet więcej niż przesadzona.
Po drugie - faktem jest, że po długich namysłach (tak, tak, decyzje nie powstają w wyniku działalności małpy z padaczką tłukącej bezmyślnie w klawiaturę) zapadła decyzja o przyszłości tego typu politycznych dyskusji na forum. Decyzja zapadła, a zatem nie będzie jej odwołania (nie po to się coś obgaduje i szuka rozwiązania, by po jego wprowadzeniu zmieniać z powodu kilku niezadowolonych). Rozumiemy, że pewna część użytkowników się obrazi (bo nie będą już mogli siać politycznego jadu i agitować za "swoimi"), ale czasem tak musi być.
No i co najważniejsze - krytykować można, ale z umiarem. Stonowanego człowieka można posłuchać, ale kogoś, kto od razu wyzywa od "liże-tyłków" itp (nie mówię akurat o Tobie, tylko ogólnie, bo takie słowa już dziś padły) - sam przecież rozumiesz, że to nie miałoby sensu.
I, tak jak zauważył Yawgmoth, zmiany szykowały się od dawna. Temat-ankieta został utworzony i tam można było dyskutować.
Poza tym, dlaczego tak boicie się dyskusji o Waszej pracy, oceny Waszych starań?
Nikt się niczego nie boi. Faktem jednak jest, że mod dość często bywa postrzegany nie jako ktoś pilnujący porządku, lecz jako prześladowca. Ot, takie samo naiwne podejście jak w stosunku do policji. Wielu opluwa, ale niewielu tak naprawdę ma pojęcie co by się działo, gdyby ich nagle zabrakło. Utopijne bajki o samokontroli i idylli bez pilnujących porządku są fajne i słodkie, ale niestety - nieprawdziwe.
Ten mod dał mi ostrzeżenie! Już piszę skargę na niego, bo nigdy nie zasłużyłem na niego! Co za obraza, cenzura i ucisk!
Ten mod prezentuje takie poglądy, a ja inne! Już piszę skargę na niego, bo nie może on być moderatorem!
To nie są przykłady wyssane z palca, panie i panowie. Takie coś naprawdę się dzieje.
Jeżeli idzie o mnie - nie mam nic przeciwko tematom poświęconym modom takim jak dawniej ("Ocena pracy moderatora X"). Co więcej - sam chciałbym taki mieć, bo to byłoby dla mnie (w, jak się domyślam, natłoku oskarżeń o wszystko co najgorsze) właśnie pewną wskazówką co ewentualnie mógłbym poprawić. Więc - nie, ja tam się nie boję oceny.
Ale nie, lepiej zamknąć oczy i z całych sił krzyczeć, że problem nie istnieje i taka sytuacja jest normalna.
Problem istnieje, lecz leży nie tam, gdzie chcesz go widzieć. Problemem jest to, że niektórzy użytkownicy w niektórych tematach postanowili urządzić sobie kącik agitacyjny. Przeciwne poglądy ścierały się w agresywny sposób i, z tego co zaobserwowaliśmy, wielu osobom poszukującym tutaj informacji paranormalnych nie przypadało to do gustu.
Innymi słowy - decyzja zbliża nas do tego, aby forum paranormalne było paranormalne, a nie polityczne.
A jeszcze innymi słowy - nie chcemy tutaj wojny politycznej. Ktoś chce udowadniać innym, że lewica/prawica jest lepsza a przeciwnik - beznadziejny - proszę znaleźć sobie na te dyskusje jakieś inne miejsce. To jest forum paranormalne.
Nikt nie chce dla Was źle
Wielu zapewne nie chce źle, są jednak tacy, co długiego i szczęśliwego życia nam nie życzą
jeżeli dyskusja spada do poziomu rynsztoka z wyzwiskami, pogardą i obrażaniem to Ty jako moderator masz do dyspozycji narzędzia, któymi możesz to ograniczyć
Nie do końca. Nie było konkretnego zapisu odnoszącego się do tej sytuacji związanej z polityką. A po drugie zmiana ta jest też związana z nadmiernym przesunięciem się środka ciężkości na polityczne debaty, co na forum paranormalnym jest moim zdaniem średnio pożądane.
robiłeś jakąś sondę? poddawałeś pod głosowanie?
Była ankieta a oprócz tej ankiety (a tak właściwie - głównie, bo ankieta była skutkiem) - wypowiedzi krytyczne rozmaitych użytkowników. Sytuacja dojrzewała od dawna i głosy niezadowolenia - również.