Chyba że sensem tej wypowiedzi jest że osoba wierząca w reptilian stosuje założenie: "skoro sprawa X okazała się prawziwa, mogę założyć że Y, Z i Q też są prawdziwe". To kolejne ciekawe spostrzeżenie.
Napisano 14.12.2012 - 09:16
Napisano 14.12.2012 - 11:10
Napisano 14.12.2012 - 11:22
Wielu zwolenników TS zdaje się uważać, że brak oficjalnego potwierdzenia teorii spiskowych jest przekonującym dowodem ich prawdziwości. No bo przecież jeśli 'oni' są odpowiedzialni, to na pewno będą temu zaprzeczać. W ten sposób fantazjowanie i spekulowanie o spiskach zmienia się w polowanie na czarownice. Kolejna sprawa to taka, że w dyskusjach o tajnych projektach często zatraca się granice między faktami a spekulacjami. Dochodzi wtedy do sytuacji, w której tajny projekt, co do którego nawet nie ma pewności czy istnieje, jest opisany w najdrobniejszych szczegółach i traktowany jakby realnie istniał.Ale dopuszczasz istnienie tajnych operacji prawda? Tajne operacje mają to do siebie, że są...tajne. I nikt nie powie nic o nich. Przecież nikt też nie potwierdzi, tak staliśmy za 9/11.
Z twojej wcześniejszej wypowiedzi o globalnym ociepleniu jako biznesie wnoszę, że spisku upatrujesz w planach ograniczenia globalnego ocieplenia, a nie w wyjaśnieniu czynników wpływających na klimat. Dobrze rozumiem? Pytam z ciekawości, bo o ile powstrzymanie GO leży w gestii polityki (gdzie jest dużo miejsca na spiski), o tyle przyczyny ocieplania się klimatu to znana, dobrze rozumiana i sprawdzona fizyka.Klimat planety się zmiena. Tu możemy mówić o teorii spiskowej bo ma to ma oparcie w namacalnej rzeczywistości. Możemy się spierać, czy oficjalne wyjaśnienia są wystarczająco wiarygodne, ale to jest teoria spiskowa.
Napisano 14.12.2012 - 11:44
Jakby Ciebie taki "baran" gnębił 5 dni w tygodniu, to podejrzewam, że w końcu też chciałbyś jakoś odreagować...
Chodzi tylko o to, że to że jakiś Twój znajomy baran wrzuca wszystko do jednego worka, nie oznacza, że to ma sens.
Ale generalnie - zgadzam się...
Napisano 14.12.2012 - 11:50
Było przy zakładaniu tego tematu postawić również ankietę na przykład pt. "W ile teorii spiskowych wierzysz?" albo coś w tym guście, to nie musiałbyś czekać 5 stron żeby się dowiedzieć, że można wierzyć np. tylko w jedną lub dwiePrzyznam że dotąd byłem przekonany że faktycznie większość ludzi "w temacie" wierzy raczej w więcej niż w mniej spisków, a okazuje się że mogłem się mylić.
Napisano 14.12.2012 - 12:32
Było przy zakładaniu tego tematu postawić również ankietę na przykład pt. "W ile teorii spiskowych wierzysz?" albo coś w tym guście, to nie musiałbyś czekać 5 stron żeby się dowiedzieć, że można wierzyć np. tylko w jedną lub dwie
Przyznam że dotąd byłem przekonany że faktycznie większość ludzi "w temacie" wierzy raczej w więcej niż w mniej spisków, a okazuje się że mogłem się mylić.
A resztę uważać za...no, powiedzmy - wydumane...
Napisano 14.12.2012 - 13:14
Było przy zakładaniu tego tematu postawić również ankietę na przykład pt. "W ile teorii spiskowych wierzysz?" albo coś w tym guście, to nie musiałbyś czekać 5 stron żeby się dowiedzieć, że można wierzyć np. tylko w jedną lub dwie
Przyznam że dotąd byłem przekonany że faktycznie większość ludzi "w temacie" wierzy raczej w więcej niż w mniej spisków, a okazuje się że mogłem się mylić.
A resztę uważać za...no, powiedzmy - wydumane...
Użytkownik rainman edytował ten post 14.12.2012 - 13:15
Napisano 14.12.2012 - 13:33
Nie bardzo rozumiemProponuję żebyś osobiście sporządził listę "teorii spiskowych" z obszernymi objaśnieniami do każdej. Jak widać dyskusja sprowadziła się do wręcz absurdalnego poziomu.
Napisano 14.12.2012 - 13:35
Proponuję żebyś osobiście sporządził listę "teorii spiskowych" z obszernymi objaśnieniami do każdej. Jak widać dyskusja sprowadziła się do wręcz absurdalnego poziomu.
Użytkownik Tytus84 edytował ten post 14.12.2012 - 13:39
Napisano 14.12.2012 - 15:36
Napisano 14.12.2012 - 15:58
Napisano 14.12.2012 - 21:16
Panie Lynx, ja zrzucam obowiązek udowodnienia racji na kłamcę-proste. Widzę że my chyba zawsze będziemy stać po przeciwnej stronie barykady...Wtedy należy za każdym razem szukać nowych dowodów winy, respektując jednocześnie zasadę domniemania niewinności. Zakładanie z góry, że osoba ta kłamie, bo już kiedyś skłamała jest irracjonalne.
Ty naprawdę masz mgliste pojęcie o 9/11 skoro zakładasz że są jedynie zdjęcia w/w. Możesz nawet naczelnych sceptyków się spytać o dziurę czy sprzeczne zeznania wiarygodnych świadków.Czy tylko mi się wydaje, czy odpowiedź twoja powinna brzmieć tak:
Konkrety-tak?
9/11:
- ZDJĘCIA dziury wylotowej w Pentagonie
- ZDJĘCIA stopionej stali w WTC
- ZDJĘCIA (lub PRZEKAZY o) nanotermitu
Byłeś na orbicie żebyś dzięki temu mógł twierdzić że Ziemia nie jest płaska i Słońce nie krąży wokół Ziemi?No, powiedz, czy jakikolwiek inny materiał źródłowy masz dostępny? Widziałeś na własne oczy tą stopioną stal?
Rozważałem rożne opcje, analizowałem dowody itp i trwam przy swoim z uwagi na wiele wymienianych powodów.Nie żebyś w to uwierzył - już któryś raz z kolei powtarzam, wiem że nie przekonam cię do tego, nie chcę nawet próbować! Ot, czysta umysłowa gimnastyka.
Znasz kogoś kto pracuje w rządzie niemieckim, amerykańskim, rosyjskim...abyś mógł udowodnić że istnieją jakiekolwiek państwa poza naszą najlepszą i jedyną Polską?Nikt nie podał przykladu typu "znam gościa który pracował przy wynajdywaniu kozła ofiarnego dla zamachu więc wiem że to wcale nie była operacja Bin Ladena" lub "mój dziadek kroił ufoka w Strefie 51 więc wiem że to prawda". Tym samym udowadniacie mi pewne tezy ale nie są one zbyt odkrywcze.
Widziałem ludzi ze skórą przypominającą łuski-i co? Niezbyt miły widok. Mam podstawy do wiary w jaszczuroludzi...czy jednak w nich wierzę?No i ciągle wraca te nieszczęsne WTC... czy znajdzie się choć jedna osoba która mi powie czemu wierzyw reptilian?
![]()
Skoro oficjalne stanowisko zaprzeczało istnieniu X to wyznawcy Y, Z, Q mają podstawy aby kłamcom nie ufać i podnieść realność swych teorii. Kłamca traci wiarygodność a osoba która twierdziła że kłamca ukrywa dowody zyskuje na prestiżu i wiarygodności. o jest zagrożenie z którym trzeba będzie się zmierzyć po przekształceniu kilku wiodących TS w prawdę...Chyba że sensem tej wypowiedzi jest że osoba wierząca w reptilian stosuje założenie: "skoro sprawa X okazała się prawziwa, mogę założyć że Y, Z i Q też są prawdziwe". To kolejne ciekawe spostrzeżenie.
Do wspomnianych wcześniej projektów dorzucę operację "Gladio".Kolejna sprawa to taka, że w dyskusjach o tajnych projektach często zatraca się granice między faktami a spekulacjami. Dochodzi wtedy do sytuacji, w której tajny projekt, co do którego nawet nie ma pewności czy istnieje, jest opisany w najdrobniejszych szczegółach i traktowany jakby realnie istniał.
Tak samo dobrze sprawdzona jest teoria "zielonych płuc świata". Chrońmy je bo nie będzie czym oddychać!Pytam z ciekawości, bo o ile powstrzymanie GO leży w gestii polityki (gdzie jest dużo miejsca na spiski), o tyle przyczyny ocieplania się klimatu to znana, dobrze rozumiana i sprawdzona fizyka.
Też tego typa nie za bardzo trawię ale co powiesz na:Przesadzacie, panowie
Tekst nie był popełniony w afekcie, K. nie pracuje u nas już od roku. Poza tym, sorry, ale nie tylko on wydaje mi się takim odlotowcem, a ten pan:
to niby nie jest "baran"? A widziałem już takiego niejednego w niejednym "dokumencie" o przeróżnych teoriach.
Może Ty powiedz dlaczego nie wierzysz w TS mimo że niektóre z nich stały się faktem, rządy/korporacje kłamały...Może zamiast krytykować bez żadnych argumentów, lepiej wymień choć jedną teorię spiskową i zaargumentuj czemu w nią wierzysz, hmm?
Dyskusja schodzi na manowce właśnie przez to że użytkownicy nie bardzo chcą mnie poinformować dlaczego w coś wierzą, a raczej wypunktowują mi 'dowody" na poparcie swoich wierzeń.
Tutaj nie chodzi o konkretne "teorie spiskowe" tylko o istotę samodzielnego rozumowania na podstawie odbieranych informacji. Poniżej wklejam tekst, który napisałem kilka miesięcy temu z myślą prowadzenia bloga. Myślę, że w jakimś sensie nawiązuje do tematu dyskusji (...)
Napisano 14.12.2012 - 21:51
Swoją drogą niedawno starałem się coś takiego opisać w temacie o tym, czy NWO jest złe, czy dobre, czy w ogóle nie wiadomo jakie. Spotkało się to z krytyką i przylepiono mi plakietkę "propagatora NWO", a to tylko za to, że odrzuciłem szablony znane z artykułów na ten temat.
Użytkownik Xellos edytował ten post 14.12.2012 - 21:59
0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych