Napisano 18.12.2012 - 10:41
Napisano 18.12.2012 - 11:04
Jeżeli stworzyli chorobę lub rozdmuchali jaka to ona straszna a następnie zarabiali na sprzedaży wody...przepraszam, szczepionek-to jak to nazwiesz?Tym razem zarzucasz firmom farmaceutycznym, że... sprzedają szczepionki, czyli robią to, do czego zostały powołane. To chyba dobry przykład sposobu rozumowania, który może ułatwiać wiarę w TS: za dowód winy uważa się każde działanie oskarżonego (rządy są winne, bo podejmują kluczowe dla państwa decyzje; korporacje są winne, bo reklamują i sprzedają swoje produkty; czarownice są winne, bo gotują jakieś mikstury).
Ten co nie robi się odezwał.Panowie, strasznego offtopa robicie.
Napisano 18.12.2012 - 11:59
Ten co nie robi się odezwał.
Napisano 18.12.2012 - 12:15
Ustalenie wiarygodności świadków, ekspertów, biegłych, korporacji jest jednym z kluczowych elementów aby móc wiedzieć czy taka osoba/instytucja jest jakkolwiek rzetelna i czy można na niej polegać.NIE JEST TO TEMAT NA WYMIANĘ ARGUMENTÓW ZA LUB PRZECIW KONKRETNYM TEORIOM SPISKOWYM; WYMiANA ARGUMENTÓW PROSZĘ BY DOTYCZYŁA TYLKO GŁOWNEGO ZAGADNIENIA. Czyli owszem, podyskutujmy czy zdjęcia i wypowiedzi naukowców są wystarczające aby kogoś przekonać do przeróżnych teorii; nie dyskutujmy za to o tym czy zdjęcie X jest dowodem w sprawie Y.
Napisano 18.12.2012 - 12:22
Napisano 18.12.2012 - 13:11
Napisano 18.12.2012 - 13:58
Nie każdy. Na przykład Robakotarianin najwyraźniej o nim nie wie, bo jego zdaniem demokratyczną normą jest, że oskarżony musi udowodnić swoją niewinność. Może pomógł byś mi go uświadomić? ;-)I? Co ma piernik do wiatraka? Każdy człowiek po szkole podstawowej wie o istnieniu tego przepisu - ameryki nie odkryłeś.
Moje niskie wykształcenie nie pozwala mi zrozumieć tak monstrualnie rozbudowanych zdań. Wracając jednak do teorii spiskowych, pozwolę sobie zauważyć, że w swojej wcześniejszej wypowiedzi stworzyłeś wizję opresyjnego systemu, w którym cały wymiar sprawiedliwości oraz biegli sądowi są w zmowie przeciwko szarym obywatelom. Według mnie jest to klasyczny podział MY-ONI: my, niewinni i bezsilni obywatele kontra oni, potężni i gardzący nami ciemiężyciele.A skrajny brak umiejętności czytania ze zrozumieniem i wyciąganie na bazie błędnych przeświadczeń o wiedzy i zamysłach autora wypowiedzi nieuzasadnionych i niezwiązanych z rzeczywistym przekazem tej wypowiedzi wniosków jest jedną z cech charakterystycznych osób z niskim wykształceniem bądź ilorazem inteligencji.
Widzę, że zmieniasz kierunek naszej rozmowy. Z oskarżonych (rządów, korporacji, grup trzymających władzę, itp.) schodzimy na biegłych, czyli ekspertów mających wyjaśnić sądowi złożone kwestie. Jest chyba oczywiste, że tacy biegli powinni mieć nieposzlakowaną opinię. Jednak w przypadku "biegłych" stojących po stronie zwolenników TS sprawa już nie jest taka jasna. Zdarza się, że zwolennicy TS większym zaufaniem darzą tych ekspertów, którym wykazano postępowanie wbrew eksperckiej i naukowej metodologii. Tacy "biegli" stają się nierzadko ikonami walki ze spiskiem. przykłady można mnożyć: od Schmeisera i Seraliniego w sprawach GMO, po Jaworowskiego i Svensmarka w sprawach AGW.Może pójdziemy do sądu i ja powołam sobie biegłego Kowalskiego a Ty powołasz Nowaka. Oni różnią się tym że Nowak jest większym specjalistą lecz był skazany za fałszywe zeznania. Który biegły będzie bardziej wiarygodny dla sądu?
Myślę, że bezkompromisowy upór też jest jednym z czynników ułatwiających wiarę w teorie spiskowe. W tym przypadku polega on na powtarzaniu fałszywego zarzutu pomimo tego, że ktoś już go podważył.Myślałem że dla zwolenników sekty cieplarnianej jest to oczywiste. Drzewka pobierają niepożądany CO2 i wydalają O2. Z wadliwego produktu tworzą idealny towar. Więc bierzmy łopaty i idźmy sadzić drzewa aby było więcej tlenu a mniej CO2...
Poczytaj moje posty w wątkach o GMO. Krytykuję tam każdą bzdurę, jaką zauważam w argumentacji przeciwników tej technologii. Dotyczy to także Greenpeace.Dlaczego nie skupiasz się na dementowaniu bzdur WWF-u, Greenpeace itp organizacji?
Nazwę to domniemanym przestępstwem, które należy udowodnić ponad wszelką wątpliwość.Jeżeli stworzyli chorobę lub rozdmuchali jaka to ona straszna a następnie zarabiali na sprzedaży wody...przepraszam, szczepionek-to jak to nazwiesz?
Ciekawa myśl, bliska temu, co na początku opisał Tytus84. Ja bym poszedł nawet dalej i wykluczył z tej definicji zmowę. Myślę, że wystarczy sama pogoń za zyskiem i znalezienie swojej niszy, w której nie trzeba się specjalnie przejmować konkurencją. Twórcy teorii spiskowej mają to ułatwienie, że zwolennicy TS często potrafią wierzyć we wzajemnie się wykluczające argumenty. Dzięki temu autorzy różnych TS mogą dotrzeć do tych samych odbiorców nie wchodząc ze sobą w konflikt.Może tak naprawdę nie ma teorii spiskowych. Może to wszystko zmowa w demonicznej pogoni za zyskiem.
Napisano 18.12.2012 - 15:54
Tylko, że do ciebie ciągle nie dociera, że OGÓLNIKI MOŻESZ SOBIE WSADZIĆ....!!!!!!! W nos! Żeby nie było!Przykro mi, Robak, że tak to odbierasz. Ja to widzę tak: zadaję pytanie dlaczego lubisz muzyke a ty mi odpowiadasz dlaczego nie lubisz reggae. To nie jest to o co pytałem.
Napisano 18.12.2012 - 16:49
Tylko, że do ciebie ciągle nie dociera, że OGÓLNIKI MOŻESZ SOBIE WSADZIĆ....!!!!!!! W nos! Żeby nie było!Przykro mi, Robak, że tak to odbierasz. Ja to widzę tak: zadaję pytanie dlaczego lubisz muzyke a ty mi odpowiadasz dlaczego nie lubisz reggae. To nie jest to o co pytałem.
Pierwszy post był tak rozwleczonym pustosłowiem, że z trudem przez to przebrnęłam, można było to napisać w kilku linijkach, co już kilka stron wcześniej ktoś uczynił- skondensował twoją jałową wypowiedź do zaledwie kilku linijek i zawał w niej wszystko, co miałeś do powiedzenia![]()
Problem jest w tym, że ty chcesz za wszelką cenę SYNTETYZOWAĆ, a żeby syntetyzować, a w szczególności tak rozległy obszar, jaki poruszasz, trzeba WIEDZIEĆ CO SIĘ SYNTETYZUJE, czyli wcześniej dokonać ANALIZY ZAGADNIENIA. Najpierw analiza, potem interpretacja, a ty w ogóle się nie orientujesz w temacie, twoja znajomość świata teorii spiskowych jest niesłychanie powierzchowna, nie mówiąc już o tym ograniczonym spojrzeniu- nawet nie wziąłeś pod uwagę, że można jedną teorię spiskową popierać, a inne odrzucać, że środowisko zwlenników teorii spiskowych NIE JEST MONOLITEM, że samo w sobie jest wielce różnorodne i niejednolite! (Do czego sam się przyznałeś).
Nie piszę tego, by ci ubliżyć, a tylko po to, by wskazać na absurd takiego pustego uogólniania nie opierającego się na żadnej wiedzy, chcesz swoje interpretacje tematu wziąć z powietrza??
Napisano 18.12.2012 - 18:06
Napisano 18.12.2012 - 18:31
Jak większość tematów na tym forumPanowie ponieważ temat jest dość luźny i w sumie jego zakres jest szeroki, powstrzymam się od kasowania postów, ale proszę o nie prowadzenie przepychanek typu: "OT czy nie" od tego jest guzik: "raportuj".
Napisano 18.12.2012 - 23:27
No niestety nie do końca, streszczasz w złą stronę. Ne jestem zwolennikiem teorii spiskowych, ale Twoje streszczenie jest bzdurą, ponieważ absolutny brak w tych stwierdzeniach...sensu. WTC - kontrola, ograniczanie wolności, legitymacja na interwencje zbrojną w krajach związanych z wydobyciem ropy. GMO - monopol na rynku nasiennictwa dla jednego koncernu, kontrolującego 90% rynku. Chociaż tutaj mamy raczej do czynienia z lobbingiem na niespotykaną skale. Chemtrails, być może to próba ochrony i stan atmosfery jest gorszy niż się wydaje, być może to spisek koncernów farmaceutycznych, a być może tylko latamy częściej
![]()
Ja nie wiem, ale zmowy producentów są podstawą by sądzić, że świat ne jest czarnobiały. Coś co dzieje się w skali mikro nie może wydarzyć się w skali makro? Rewolty inspirowane przez rządy w teoretycznie niepodległych krajach miały miejsce. Korupcja jest faktem nie teorią. Mafia jest faktem. Świat nie dzieli się na altruistyczny rząd i tych złych. Władza deprawuje. Rządy nie są zawsze dobre i nie zawsze myślą o społeczeństwie. Korea, Arabia Saudyjsa, nie tak dawno przecież RPA i reakcja na to co tam się dzieje, każą raczej przypuszczać, że to nie dobro ludzi jest celem polityków. Raczej angażują się tam gdzie jest zysk. Dlatego zwyczajnie nie wiem, czy TS mają sens, ale wiem też, że rządy nie są czyste i nie działają wyłącznie w interesie obywateli.
Napisano 24.12.2012 - 01:09
Napisano 24.12.2012 - 08:53
Użytkownik mroova edytował ten post 24.12.2012 - 08:53
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych