Skocz do zawartości

Zdjęcie

Strzelanina w szkole w USA

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
131 odpowiedzi w tym temacie

Striker.
  • Tematów: 11
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nielegalnie gnata z "historią" można kupić już za 200zł. To naprawdę nie jest takie trudne.

Chyba w USA bo jeśli w Polsce to bajki opowiadasz. Ktoś coś słyszał, że ktoś tam ale nikt nie wie co, gdzie i jak.
Po pierwsze sprzedawca się boi, że jak by Cię złapali to byś go wskazał i wtedy przypisano by mu historię czyli dodatkowy wyrok za to co ktoś wcześniej tym zrobił. Z tego samego też powodu nikt nie kupuje broni z historią bo nikt nie chce sobie kupić wyroku za 200 zł.
Broń z historią się zalewa kwasem a potem zakopuje w lesie 10 metrów pod ziemią, lub wrzuca w nocy do rzeki. Nikt jej nie kupuje..

Posiadanie broni palnej bez wymaganego prawem zezwolenia jest karalne. Stosownie do przepisu art. 263 § 2 kk, sprawca tego rodzaju występku podlega karze od 6 miesięcy do 8 lat pozbawienia wolności.

W przeciwieństwie do tego co paranoidalni schizofrenicy myślą to zawodowi przestępcy dokładnie liczą ryzyko związane z ich nielegalną działalnością i w żadnym wypadku nie noszą broni bo dodatkowo nie dostać jeszcze tych 6 miesięcy do 8 lat z innego paragrafu nie mówiąc już o 5 do 25 lat za czyjeś inne przestępstwo.

Natomiast osiedlowe cwaniaczki chętnie rozpowiadają bajki o tym, że mają dostęp do handlarzy taką bronią lub sami nią handlują by w oczach pozostałych nabić sobie punktów respektu (żeby nikt z nimi nie zadzierał ani na nich nie kapował).
  • 0

frosti.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@ Striker

No dobrze skoro już wyraziliśmy swoje opinie na temat za i przeciw broni palnej, to to zostawię bo nie ma sensu próbować zmienić czyjejś opinii.

Natomiast teraz przedstawię fakty.

Striker:

A teraz skala morderstw w USA, a Polsce na 100 tyś mieszkańców. w USA to 4,2 a w Polsce to 1,1. W Większości krajów UE wskaźnik ten waha się od 0,9 do 1,2. Więc ze statystyk wynika, że nie masz racji.

Czym jest jakieś losowe 100tyś. mieszkańców kiedy porównujemy USA do Polski? Niczym, USA jest o wiele większe.
Natomiast porównując kraje Unii Europejską do USA co otrzymamy? To, że wskaźnik tych morderstw jest prawie taki sam lub nawet nieco większy niż w USA.

Bo faktem jest, że to nie broń palna zabija ludzi. To ludzie zabijają ludzi.
  • 0

Striker.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Striker:

A teraz skala morderstw w USA, a Polsce na 100 tyś mieszkańców. w USA to 4,2 a w Polsce to 1,1. W Większości krajów UE wskaźnik ten waha się od 0,9 do 1,2. Więc ze statystyk wynika, że nie masz racji.

Czym jest jakieś losowe 100tyś. mieszkańców kiedy porównujemy USA do Polski? Niczym, USA jest o wiele większe.
Natomiast porównując kraje Unii Europejską do USA co otrzymamy? To, że wskaźnik tych morderstw jest prawie taki sam lub nawet nieco większy niż w USA.

Bo faktem jest, że to nie broń palna zabija ludzi. To ludzie zabijają ludzi.

Kolego frosti - pozwół, że wyprowadzę Cię z błędu. Statystyki przestępczości liczone są na podstawie badań całego społeczeństwa. Ty zaś celowo lub o zgrozo wierzysz błędnie, że na podstawie reprezentatywnej grupy 100.000 obywateli.

Rozjaśniając Ci jak to obliczono to podzielono ilość mieszkańców USA oraz ilość osób zamordowanych w przeciągu jednegoroku przez 100.000 i wyszło im 4,2. Skala została stworzona po aby nie zwarzając napopulacje można było porównać ilość morderstw w różnych krajach na świecie.

źródło: http://www.unodc.org...tistics2012.xls
  • 0

frosti.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Co nie zmienia faktu, że Polska jest wielkości mniej więcej jednego z 51 stanów w USA.
Więc taką skalę jak dla mnie to można o kant d**y rozbić.
  • 0

Mαciej.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

tTaka statystyka nic nam nie mówi. Nie możemy porównywać ue do usa. Różnice ,kulturowe miliony imigrantów tworzących gangi. Teraz podaj statystykę ile zabójstw popełniają mniejszości kulturowe, ile zabójstw dokonuje się bronią biała, ile sztuk broni zarejestrowano w ameryce a ile wykorzystania do zabójstwa a ile broni w ue i ile wykorzystano. Ktoś kto potrzebuje broń ja zdobędzie a przeciętny obywatel jej nie użyje do zabicia sąsiada. Nie róbmy z siebie barbarzyńców.
  • 0

Striker.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Fakty Wam się nie podobają to teraz nie będziecie ich przyjmować do wiadomości?

495 mln obywateli ma Unia Europejska. skala około 1,0 -
314 mln obywateli ma USA. Skala 4,2

czyli na 100 tysięcy obywateli w Unii Europejskiej gdzie jest zakaz posiadania broni zamordowany zostanie 1 obywatel rocznie. W USA będzie to 4 zamordowanych obywateli rocznie.

Co do imigrantów .... Francja ma skale 1.0, Niemcy 0,8, Wielka Brytania 1,2. Nie muszę chyba nikogo przekonywać, że w tych krajach jest co najmniej porównywalna skala imigrantów co w USA. Łopatologicznie w mniejszych stanach zamordowanych rocznie zostaje około 13000 ludzi, podczas gdy w o połowę większej Unii Europejskiej zamordowanych zostaje jedynie 5000 osób.

Co do sposobu mordowania - zwolennicy posiadania broni argumentują tutaj, że jak ma się broń to można się obronić przed wszystkim. Wg. tego rozumowania to w USA powinna być mniejsza przestępczość,, a okazuje się to totalną fikcją.

Argument został obalony...
  • 0

ChemicalStimulants.
  • Tematów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

*
Popularny

To ja też się wypowiem.
Dołączona grafika
  • 5

marko895.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Jeśli mówimy o Europie to na pewno trzeba też powiedzieć o krajach takich jak Austria, Norwegia czy Szwajcaria. W Szwajcarii w rękach prywatnych jest powyżej miliona sztuk broni, a współczynnik morderstw wynosi zaledwie 0,7. Norwegia - to samo, broni w rękach prywatnych cała masa ze względu na tradycje myśliwskie i jakoś myśliwi nie strzelają do przechodniów na ulicy, ani nie gubią swojej broni, która potem wpada w niepowołane ręce; współczynnik 0,6.
  • 1

Striker.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

@ChemicalStimulants & @marko895

ChemicalStimulants że też Ci się udało to znaleźć. Dobra robota bo ta tabelka chyba w końcu będzie nicią zgody wszystkich tu dyskutujących bo pokazuje, że można odpowiedzialnie podchodzić do ilości broni na rynku, a ilości morderstw poprzez kontrolowanie dostępu do broni palnej ale nie ograniczanie go.

marko895 myśliwym nikt nie kradnie broni bo odpowiadają za bezpieczeństwo tej broni pod karą więzienia i mają obowiązek trzymania jej w szafie pancernej. Mój Ojciec jest myśliwym i ma taką szafę pancerną u siebie w domu podobnie jak jego koledzy myśliwi. Ponadto aby zostać myśliwym należy przejść pomyślnie przez kurs zakończony egzaminem (kurs trwa sporo czasu), ponadto przechodzi się badania czy aby nie jest się niestabilnym psychicznie - dlatego myśliwi są tak odpowiedzialnymi posiadaczami broni.

Cały czas większość przeciwników systemu dostępu do Broni wg. zasad z USA nie jest przeciwko liberalizacji co już i w tym i w tamtym temacie pisałem. Przykład Niemiec, Czech, Austrii oraz polskich myśliwych pokazuje, że kontrolowany ale liberalny dostęp do broni nikomu nie przeszkadza bo w Polsce to faktycznie przesada..
  • 0

marko895.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Cały czas większość przeciwników systemu dostępu do Broni wg. zasad z USA nie jest przeciwko liberalizacji co już i w tym i w tamtym temacie pisałem. Przykład Niemiec, Czech, Austrii oraz polskich myśliwych pokazuje, że kontrolowany ale liberalny dostęp do broni nikomu nie przeszkadza bo w Polsce to faktycznie przesada..

Przecież nikt nie mówi o niekontrolowanym dostępie do broni polegającym na tym, że będzie stał koleś na ulicy rozdający spluwy na prawo i lewo. Nie można wydawać broni osobom, które nie potrafią z niej strzelać, są chore psychicznie lub były karane. Niemniej jednak w Polsce prawo regulujące dostęp do broni palnej jest jednym z najbardziej restrykcyjnych w Europie i to trzeba zmienić.
  • 0

Striker.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Przecież nikt nie mówi o niekontrolowanym dostępie do broni polegającym na tym, że będzie stał koleś na ulicy rozdający spluwy na prawo i lewo. Nie można wydawać broni osobom, które nie potrafią z niej strzelać, są chore psychicznie lub były karane. Niemniej jednak w Polsce prawo regulujące dostęp do broni palnej jest jednym z najbardziej restrykcyjnych w Europie i to trzeba zmienić.

Pozmawiajmy o tym temacie ale już w konkretnie przypisanym temacie na forum o tym problemie czyli Liberalizacja dostępu do broni palnej w Polsce.

Tutaj możemy pogadać o tym problemie psycholi ala europejski Brevik, Chińscy nożownicy w przedszkolach lub Amerykańscy wariacie z karabinami na uczelniach.

Użytkownik Striker edytował ten post 23.12.2012 - 17:18

• -1

Mika’el.
  • Tematów: 34
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Podobny punkt widzenia.
...o ile umiecie poczytać.

Кто стоит за убийством школьников в США? 20-12-2012, 13:54
  • 0

OOBE.
  • Tematów: 8
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

marko895

Jak cie tak czytam to jestem za dostępem do broni palnej. Starasz się nam powiedzieć że "chorzy umysłowo, przestępcy i nie umuejący strzelać" są gorsi i mają się zdać na "wielkich i pokracznych panów i zbawców". Co jeszcze - może pedały, czarnoskurzy, kobiety, lesbijki i księża nie odpowiadają twojej wizji świata i chcesz ich wykluczyć. Twoje posty pachną nazizmem i faszyzmem, dałbym ci bana na ip. tyle odemnie..
  • 0

marko895.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

marko895

Jak cie tak czytam to jestem za dostępem do broni palnej.

Ciesze się, że moje posty wpłynęły na zmianę Twoich poglądów :D

Co jeszcze - może pedały

To obraźliwe, mówi się homoseksualisci

kobiety, lesbijki i księża nie odpowiadają twojej wizji świata i chcesz ich wykluczyć.

Kobiety, a właściwie kobieta, w mojej wizji świata odgrywa kluczową rolę :D

Twoje posty pachną nazizmem i faszyzmem, dałbym ci bana na ip. tyle odemnie..

A Twoje pachną mi prowokacją i trollingiem. Pozdrawiam.
  • 0

SRardom.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

A dla mnie sprawa jest jasna. Dlaczego np ja mam stracić prawo do posiadania broni jeżeli np koledze B coś padnie na mózg i zacznie zabijać? Prawda jest taka że broni nie powinien mieć nikt a zarazem wszyscy. Ponieważ załóżmy taką sytuacje że broń palna jest odbierana każdemu mieszkańcowi USA. Ok według tego nikt oprócz wojska, policji i ochrony nie ma broni palnej, a co za tym idzie jest bezpieczniej. A jednak nie ponieważ JA nie zdobęde broni legalnie, jednak TY zdobędziesz ją kupując na czarnym rynku. I koło zatacza okrąg, ponieważ ty masz broń to ja też chce mieć by się bronić (wybaczcie jeżeli chaotycznie pisze ale godzina robi swoje).
Jeżeli zakaże się sprzedaży broni, to zostaną uzbrojeni tylko przestępcy co także nie jest dobre ponieważ wie on że ty jako sklepikarz już jej nie posiadasz. Także ludność zacznie się burzyć że rząd nakłada ograniczenia na nich i już mamy kolejną teorie spiskową o której możmy porozmawiać np tu na forum.
Broń to zło a i zarazem dobro jednak nie każdy to rozumie.

Marko895 niestety nie zgodze się z toba, prosze powiedz mi po co Ci ta broń w domu? żeby koledze pokazać? żeby na polowania jeżdzić? Od tego są koła strzeleckie (chyba tak się to nazywa) a zarazem przystępując do takiej organizacji masz szanse na dostęp do broni palnej. Ja rozumiem że ktoś chce mieć broń do obrony, ale zwykłą rurką metalową też możesz komuś wybić z łowy pomysł okradania Cię. Teraz zwróć uwagę na inny fakt (przepraszam za porównanie jednak jest ono na miejscu według mojej opinii) Gimnazjaliści. Zobacz co się dzieje w gimnazjach już teraz jest kto silniejszy im więcej wleje innym to jest fajny, a niech dzieciak podwędzi pistolet ojcu to wiadomo jaką krzywdę w ramach "zabawo-szpanu" zrobi?

NIe chce na siłe nikomu nic wmawiać bo wszystko jest dla ludzi, a zarazem i nic bo taka już nasza natura
  • 4

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych