@reformator
Broń jak sama nazwa wskazuje służy raczej do obrony a przynajmniej tak powinna być wykorzystywana. Uważasz że bronią długą nie można się obronić? Ja uważam że można i to nawet skuteczniej niż krótką. To zależy od człowieka jak wykorzysta broń. Krótka też może być ofensywna.
Niech każdy sam decyduje jaka broń jest mu potrzebna do obrony.
Ta granica musi się gdzieś kończyć bo dochodzi do paradoksów. Broń krótka jest wystarczająca do samoobrony. Nie ma potrzeby udostępniać większych kalibrów. Chcesz się ewentualnie bronić broniom to 9-ka wystarczy po co komuś M16?
Jak z samochodami Ci nie podoba to nie wiem może być porównanie z nożami czy czymkolwiek innym co może spowodować wypadek ale mimo to jest używane. Gratuluje w takim razie przy okazji znajomych skoro wystarczy dać im broń a zaraz zabiliby Ci rodzine. Uważaj jak będziesz coś przy nich kroił bo jeszcze wyrwą Ci nóż i poderżną gardło.
Taa...
Możemy zakazać sprzedaży strun bo garotę można zrobić. Napastnik z nożem ma mniejsze szanse na sukces niż ten z bronią. Należy ograniczy zbędne ryzyko.
Taka broń wystarczy, to im powinno wystarczyć co to wgl za ustalania. Jakim prawem i dlaczego akurat. Jak ja uważam że mi osobiście taka broń by nie wystarczyła chce mieć prawo kupienia sobie dowolnej broni.
Dowolna broń do odpowiedniego celu... Jak pasjonujesz się strzelectwem, działasz w klubach, jeździsz na zawody odnosisz sukcesy to bez problemu uzyskasz pozwolenie np. na kupno AK47-tylko na ogień pojedynczy.
Do obrony osobistej nie każda broń ma rację bytu.
Skoro nie wiesz to lepiej nie mów że go uniewinnili. Może i faktycznie tak było ale w każdym razie nie powinno. Ja nie chwale tamtego prawo całkowicie tylko jestem za legalizacją broni. Za tym powinna iść zmiana w prawie.
Nie było wielkiego oburzenia wiec wnioskuje że gość nie został skazany. Zmiany w ich prawie powinny być ograniczone.
@Tomorrow
Można prosi o źródło tego źródła? Ten redaktor sam se to stworzył?
Zastanawiające jest że z całej tej listy najbardziej cywilizowane kraje to:
Rosja, Estonia, Ukraina
Większość tych krajów toczy wojny z kartelami narkotykowymi, panuje tam reżim, zbiorowe mordy też nie są tam wyjątkiem, gangi z mafią rządzą krajem-nawet wojsko i policja sobie nie radzi, jak w Meksyku.
Idealny przykład manipulowania statystykami.
Edit:
To są ogólne statystyki dotyczące morderstw a nie zabójstw z użyciem broni palnej. Takie statystyki byłyby bardziej na miejscu niż porównywanie USA do Korei Pn, Wenezueli, Białorusi itp.
Użytkownik Robakatorianin edytował ten post 26.01.2013 - 12:36