Bo w przeciwieństwie do niektórych moje poglądy co da zjawisk para są stałe i nie zmieniam ich jak chorągiewka.
trzymając się za wszelką cenę jednych poglądów w temacie, który jest nie poznany - uważasz za słuszne ? to nie jest temat, w którym masz wszystko jasne i czarno na białym, że możesz sobie wybrać i trzymać się kurczowo jednych poglądów. raczej zabawne jakie ludzie potrafią mieć wybujałe ego. nie pomyślałeś, że to co jest napisane na racjonalista.pl , to co podają do opinii publicznej sceptyczne doktorki i reszta może być tylko częścią jakiejś większej układanki, której człowiek nie jest w stanie zrozumieć! bo człowiek, jest TYLKO.....człowiekiem, bakterią (albo i mniej). wszystkie chemiczne fakty, fizyczne fakty , poglądy naukowe, filozoficzne które się zmieniają i obalają nawzajem - to może być kropla w morzu i podejrzewam, że właśnie tak jest patrząc na ogrom wszechświata - to co widać i czego nie widać. MY możemy to ocenić tylko z perspektywy człowieka, naszej ziemi i tyle. nic poza tym.
Po_prostu pisze to co jak już wielokrotnie pisałem że OObe da się wywołać sztucznie czyli że przyczyna tego zjawiska leży tylko i wyłącznie w mózgu.
no ale co z tego, że się da ? to wcale niczego nie dowodzi. po prostu nauczli się sztucznie stymulować mózg - sprawdzili na EEG jak mniemam, jakie fale mózgowe odpowiadają za obe i po prostu nauczyli się go stymulować. to niczego nie obala, ani nie potwierdza (no może poza tym, że mózg ma zdolność do wchodzenia w ten san) ale czym jest - to nadal zagadka - co jak stymulowanie mózgu + np dmt + śmierć = wyrzut "duszy" z ciała ? lub to + coś + coś + coś... (oczywiście drugą stronę też może to iść) no ale jasne - lepiej skreślić coś i rozwalić w zarodku - bo liczy się tylko i wyłącznie to, aby własne poglądy były ponad innych no nie ? ego potrzebuje tego
ale prawdy w ten sposób nie znajdziesz - ewentualnie mniej rozgarniętym możesz tylko namieszać w głowię.
No przecież nietrudno zauwazyć że oni wierzą w oobe nie dlatego że mają żelazne dowody, tylko dlatego że daje im to nadzieję na życia pozagrobowe, stąd wręcz histeryczne reakcje na merytoryczna argumentacje podważającą ich złudzenia.
nie ma argumentacji
która może obalić obe i inne tego typu rzeczy jak wyjście z ciała podczas śmierci klinicznej. w zależności od poglądów i tego w co kto chce wierzyć - Ty mi podasz jakieś rzeczy z racjonalista.pl a ja Ci to mogę zgrabnie wytłumaczyć, że to może być tylko i wyłącznie jeden z elementów całego łańcucha - mechanizmu nie poznasz, te pseudo intelekty z portali narzucających "prawdę" również nie znają całego mechanizmu, tylko koncentrują się na poszczególnych aspektach i myślą, że obalili całą zagadkę życia i śmieci
śmieszne i typowe dla ludzi z przerostem ego. i mówię to ja - a wątpię (serio), żebym bał się śmierci bardziej niż Ty.
i żeby nie było - wg mnie samo obe to może być podróż po umyśle i stawiał bym raczej na to - ale jak czytam ludzi, którzy są PEWNI czym jest obe, lub czym NIE JEST to... hah zabawne ; ] to następny krok dla WAS - narysowanie mapy całego wszechświata - no bo przecież wiecie wszystko.