Małopolska - Gladiola (18+, ?), ChudiX (18+, aparat), SecretSilence (18+, auto, aparat)
Wielkopolska - Kaktus (18+; Prawo jazdy A, B; aparat)
Śląsk - Irreversible (18+, prawo jazdy, aparat)
Coraz więcej Krakusów, cieszę się 
Oczywiście już pojawiły się szydercze komentarze... Samo zrobienie zdjęć czy wideorelacji z ciekawego miejsca, wywiadów z okolicznymi mieszkańcami będzie fajną zabawą i materiałem na ciekawy artykuł na forum, raczej nikt się tu nie będzie bawił w łowców duchów.
Maktor a szukałeś też chętnych na innych forach, np. o urban exploration?
Ja nie zamierzam bawić się w łowcę duchów. To szansa na nowe przyjaźnie i wspólne tematy oraz zainteresowania.
Nie zamierzam też włamywać się na cudze posesje, bo ktoś uważa, że to nawiedzone miejsce. Namierzyć właściciela nie trudno i można zapytać o zgodę.
Żeby była jasność, ja jestem osobą, która podchodzi do tematu odpowiedzialnie. Nie szukam ludzi, którzy chcą złapać aparat, dyktafon i ot zrobić wypad. Szukam ludzi równie odpowiedzialnych, którzy znają sobie sprawę z konieczności posiadania odpowiedniego minimalnego wyposażenia (i nie koniecznie o sprzęcie piszę):
- apteczka medyczna (jakby ktoś się zranił, rozharatał)
- porządne latarki dla każdego
- dyktafony z formatem WAVE (do nagrywania EVP)
- koce, ręczniki (na wypadek zmoczenia)
- płaszcze lub peleryny nieprzemakalne (na wypadek deszczu)
- ubranie zastępcze (jakby kto przemókł lub wpadł do jakiejś wody
- termosy (aby się rozgrzać)
- zapasowe rękawiczki/czapki (najczęściej się gubią)
To mają być w końcu wypady na całą noc.
Ponadto taki wypad to wymaga też odpowiedniego ubioru, żeby nikt nie klekotał zębami po godzinie na dworze w nocy. Na cebulkę. Bez żadnych wystających frędzli, sznurków i pomponów, co by się nie owinęły w krzaki, czy o cokolwiek co wystaje ze ścian, sufitów itp. Odpowiednie buty na grubej i płaskiej podeszwie.
W zimie to na pewno bez kaleson/getrów/rajtek nie ma gdzie leźć.
Do tego potrzeba dokumentowania wielu miejsc za dnia, zanim wejdzie się w nocy. Trzeba poznać dobrze teren, stan budynków, podłóg i odnotować wszystkie niebezpieczne miejsca/pomieszczenia/korytarze.
Trzeba też spisać wiele zasad, żeby potem nie było kłótni. Najważniejsze zasady odpowiedniego ubioru, wyposażenia, postępowania.
Dlatego bardzo proszę, aby wszyscy się 100 razy zastanowili nad tematem, aby potem nie było, że ktoś chce jechać mając tylko aparat.
Użytkownik Secret Silence edytował ten post 25.03.2013 - 01:31