Stworzenie świata.
Wiara:Biblia świadczy o tym że Bóg stworzył świat w 7 dni .
Nauka: wszystko zapoczątkował wielki wybuch a do stworzenia ziemi potrzebne jest o wiele wiele więcej czasu że normalny człowiek nie mógłby sobie tego wyobrazić.
Bardzo interesuję się astronomią więc nie muszę chyba pisać za jaką teorią jestem.
Pierwsi ludzie.
Wiara:Najpierw Bóg stworzył Adama i Ewę.
Nauka:Opierając się na teorii ewolucji Darwina nauka zdołała udowodnić że człowiek pochodzi od małpy .
Osobiście według mnie stworzenie Adama i Ewy jako pierwszych ludzi nie miało by sensu ponieważ oznaczało by to że wszyscy ludzie powinni być spokrewnieni a nie są.

Arka Noego
Wiara:Noemu objawił się Bóg i powiedział mu żeby zbudował arkę i zabrał na nie siebie swoją rodzinę i oczywiście zwierzęta po parze z każdego gatunku ponieważ nastąpi potop.
Nauka:Nawet gdyby para zwierzęta z jednego gatunku zostały uratowane to szanse przetrwania gatunku byłyby mikroskopijne oraz również załamał by się łańcuch pokarmowy co doprowadziło by do wyginięcia zwierząt oraz śmierci Noego i jego rodziny a owej arki nie odnaleziono.
Tu oczywiście w 100% "wierzę" nauce.
Zmartwychwstanie
Wiara: Po zdjęciu Jezusa z krzyża został on zawinięty w płótna i złożony do grobu po czym następnego dnia Marii Magdalenie przed grobem objawił się właśnie Jezus po czym odkryła pusty grób w którym zostało tylko płótno zwane "Całunem Turyńskim".
Nauka:Jezus przeżył ukrzyżowanie i ktoś pomógł mu się doleczyć oraz został pochowany w innym grobie bez skonsultowania tego z rodziną albo po prostu ktoś "porwał"jego ciało.A objawienie mogło być po prostu halucynacją spowodowaną szokiem i rozpaczą po śmierci Jezusa.
Osobiście jestem ateistą i ufam tylko nauce ale ten konflikt obu stron pozostanie na zawsze nierozstrzygnięty ponieważ Boga nie da się udowodnić na żaden sposób ale też nie można go obalić ze względu na brak dowodów.A nauka nie musi być perfekcyjna w naszych rękach i możliwe że jej oblicze jeszcze ukaże przed nami niewiarygodną rzeczywistość. Nie przypadkowo pisałem dłuższe opinie do nauki oraz dodawałem do nich linki.
Użytkownik Stoner edytował ten post 11.01.2013 - 20:13