Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nauka vs Wiara

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
118 odpowiedzi w tym temacie

Cannabinol.
  • Tematów: 19
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Chciałem coś napisać ale boje się że źle postawię przecinek i dopadnie mnie lingwistyczne gestapo.
Wybaczcie za offtop.
  • 0

Claire.
  • Tematów: 12
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Szanowni Moderatorzy... chyba trochę przesadzacie?
  • -1

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie widzicie różnicy przed rzadkim omijaniem przecinków, a masakrowaniem całego tematu totalną dysortografią przez jednego usera? Radzę nie spamować offtopem.
  • 0

#49 Gość_mroova

Gość_mroova.
  • Tematów: 0

Napisano

Nauka i wiara muszą istnieć obok siebie. Można by powiedzieć, że nauka istnieje dzięki wierze, która była od początku istnienia świata.
Dopiero z czasem, ludzkość poprzez naukę próbowała udowodnić, czy to w co wierzy jest prawdą, rzeczywistością, w cel wyższy.
Naukowcy, z różnych dziedzin, gdyby nie wierzyli nie udało by im się osiągnąć rezultatów. ;]

Napisałam ten post w kontekście jednego z wielu podejść do tematu wiary.
Dziękuję za uwagę.

Użytkownik mroova edytował ten post 12.01.2013 - 18:10

• 0

Korowiow.
  • Tematów: 6
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Można by powiedzieć, że nauka istnieje dzięki wierze, która była od początku istnienia świata.

Chcesz powiedzieć, że gdyby nie istniała religia czy też wiara to nie byłoby również postępu na gruncie wszelakich nauk i to, że tylko wiara determinuje do działania na wcześniej wymienionym polu? Czyli ateista, bądź nawet agnostyk, który nie czuję Bożego natchnienia popada w nieprzezwyciężony marazm i brak mu motywacji do działania. Czy może piszesz tutaj o wierze w prawdopodobieństwo sukcesu badań?
  • 0

Antymateria.
  • Tematów: 22
Reputacja

Napisano

Ja i tak myślę że jedno zazwyczaj wyklucza drugie.A szczególnie jeśli chodzi o wiarę i naukę.
  • 1

Lia.
  • Tematów: 6
Reputacja

Napisano

Nie wyklucza. ;-) Swoją drogą, wielu naukowców nie wierzy w Boga - jak więc ma to determinować postęp?
  • 1

Antymateria.
Reputacja

Napisano

Wiara w Boga a wiara w to że coś się uda to zupełnie co innego.
  • 1

#54 Gość_mroova

Gość_mroova.

Napisano

Czy może piszesz tutaj o wierze w prawdopodobieństwo sukcesu badań?

Oczywiście, jak niżej wspominam. :roll:

Napisałam ten post w kontekście jednego z wielu podejść do tematu wiary.

Również, Człowiek, pierwotny próbował rozpalić ognisko, myślał sobie " Uda mi się..." - wiara , podejrzewam, że dziełem przypadku było rozpalenie (bądź ogień dali mu bogowie itd...) za pierwszym razem ognia, więc chodząc po lesie, lub siedząc w jaskini, nie wpadł na to, że kiedy potrze drewienko o drewienko zatli się iskierka. Czas na naukę przyszedł później, co miało dalsze skutki wykorzystania jego właściwości.

Wiara w Boga a wiara w to że coś się uda to zupełnie co innego.

O to właśnie mi chodziło. Mówimy o wierze nie w wymiarze nauk religijnych.
Trzeba by było cofnąć się do czasów powstania świata, jeśli chcemy dowiedzieć się co było
pierwsze, ale z drugiej strony nie wiem czy się to uda, jeśli wpierw nie zgłębimy istoty stworzenia świata, ludzkości...nawet nie wiemy skąd się wzięliśmy i w jakim celu :(
Nasze domysły wysnute są po części na wierze i nauce, więc jak nie mają istnieć one obok siebie :-)

Użytkownik mroova edytował ten post 13.01.2013 - 14:03

• 0

Antymateria.
Reputacja

Napisano

Istnieć obok siebie mogą ale czy się nie wyniszczą ?
Coś się musiało stać że pierwszy organizm powstał sam z niczego.W końcu po wielkim wybuchu powstało wszystko materia,energia,czas wszystkie pierwiastki chemiczne.I właśnie pozostaje pytanie jak chwilę temu napisałem co się stało że powstał pierwszy organizm biologiczny??? za cholerę nie mam pojęcia tak jak reszta ludzkości ,pewnie Bóg powstał w postaci odpowiedzi na to pytanie.Zawsze lepiej zwalić na Boga całą robotę :D a nie na prawa fizyki.Ułatwiliśmy sobie powstanie pierwszego życia oraz ogólnie powstanie kosmosu właśnie dzięki Bogu.Bo Bóg to wyjaśnia a nauka nie...

Użytkownik Stoner edytował ten post 16.01.2013 - 20:44

• 0

#56 Gość_Rolland

Gość_Rolland.

Napisano

Taka mała poprawka. Bezpośrednio po wielkim wybuchu nie powstały wszystkie pierwiastki, tylko te najlżejsze - wodór, hel, lit, beryl. Wszystkie cięższe pierwiastki powstały w gwiazdach.
  • 0

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nauka i wiara muszą istnieć obok siebie. Można by powiedzieć, że nauka istnieje dzięki wierze, która była od początku istnienia świata.

Nie mogę się zgodzić. Nauka istnieje dzięki potrzebie, ciekawości i dociekliwości. Żaden wynalazek czy odkrycie nie narodzi się z wiary, musi zaistnieć realna potrzeba, lub ktoś musi być na tyle ciekawy świata by poświęcić życie na jego badanie.

Wiara to zaprzeczenie nauki.
  • 0

Antymateria.
Reputacja

Napisano

To już nie ma znaczenia ww to ww tu leci gadka o Bogu :P i życiu

Użytkownik Stoner edytował ten post 16.01.2013 - 21:08

• 0

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Temat jest jaki jest i wypowiedzieć się można. Bóg to kreacja umysłu, który najwyraźniej potrzebuje bytu wyższego dla wyjaśnienia sobie sensu istnienia.
Dla mnie to abstrakcja.
  • 0

Robakatorianin.
  • Tematów: 41
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Żaden wynalazek czy odkrycie nie narodzi się z wiary, musi zaistnieć realna potrzeba, lub ktoś musi być na tyle ciekawy świata by poświęcić życie na jego badanie.

Jak Einstein i inni fizycy oraz ich dzieła?

Wiara to zaprzeczenie nauki.

Może być i tak:
Nauka jest potwierdzeniem wiary.

Bóg to kreacja umysłu, który najwyraźniej potrzebuje bytu wyższego dla wyjaśnienia sobie sensu istnienia.

Zależy co rozumiemy pod pojęciem Bóg.

Kiedyś spotkałem się z teorią że my stworzyliśmy Boga w dalekiej przyszłości. Technika była na tyle rozwinięta że mogliśmy tworzyć rzeczywistość z każdej epoki. Obecnie znajdujemy się w jednej z takich rzeczywistości (symulacji) którą jest jedną z wielu możliwych ścieżek które doprowadziły do określonego punktu w historii.
Coś co lekko przypomina 13 piętro.
  • -1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych