To tyle jeśli chodzi o podsumowanie wyników głosowania. Chciałem jednak poruszyć jeszcze kilka takich małych "temacików":
Głosy – dzięki temu, że ta edycja dotyczyła lat 2005-2012, to w głowach użytkowników zdążyli się wykreować wyraźni faworyci, w większości kategorii. Stąd mała liczba głosów nie przeszkadzała – innymi słowy, kolejne 20 głosów w kategorii „Najlepszy newsman” nie zmieniłaby tego, że to Jarecki wygrał. Jednak kolejna edycja może już nie przejść tak gładko. Będziemy tam oceniać na podstawie tylko jednego roku, stąd żeby konkurs zaliczyć do udanych, przydałaby się jakaś mobilizacja. Wg mnie idealnie, jakby każda kategoria wyglądała pod tym względem, jak „Najlepszy sceptyk”.
Dziwne nominacje – kilka razy daliście mi niezłą zagwozdkę do zweryfikowania. Noxili jako zwolennik i noxili jako sceptyk ? mylo zwolennikem ? Muhomorniczy.Cylon sceptykiem oraz mający największy wkład w forum ?
Ostatecznie wszystko to zaakceptowałem znajdując posty użytkowników potwierdzające ich „przynależność” do danej grupy, a inne traktowałem z przymrużeniem oka. Nie obyło się też bez nieco „złośliwych” nominacji, zwłaszcza w „Złotym Szaraku Publiczności”, gdzie niektórzy nawet nie próbowali tego ukryć
Nie udało się teraz, uda się za rok – kolejna edycja będzie wg mnie nadal bardzo ciekawa, z jednego względu – z rywalizacji odpadnie wielu użytkowników, którzy nie są już aktywni. Ci którzy znaleźli się za podium teraz, za rok będą mogli powalczyć o zwycięstwo. Będzie to pewien rodzaj świeżości.
Największy nieobecny - taka trochę nieoficjalna 10-ta kategoria konkursu, nieco smutna, którą jednak zdecydowanie wygrywa radosław, stając (pomimo braku konta) dwa razy na podium.
„Złoty Szarak Publiczności”, a Złote Szaraki od Publiczności – to pierwsze wygrał PTR, bez wątpienia. Natomiast takim nieoficjalnym zwycięzcą tegorocznej edycji całych Złotych Szaraków jest Aquila. Powtórzę jeszcze raz – 4 razy na podium, w tym 3 na najwyższym stopniu. Nic tylko pozazdrościć. No i pogratulować.