Napisano 30.01.2013 - 10:06
Napisano 30.01.2013 - 23:23
Napisano 31.01.2013 - 12:54
Napisano 31.01.2013 - 16:41
Napisano 06.02.2013 - 17:49
Tylko że jeżeli spojrzymy na akty zniszczenia ze strony Niemców to miały one jakiś cel lub przyczyne. Np. zniszczenie Warszawy to była odpowiedź na powstanie Warszawskie, natomiast Rosjanie którzy niby potem byli sojusznikami po prostu niszczyli wszystko w szale grabieży i agresji. Bezpodstawnie. Owszem zdarzało się że i Niemcy się tak zachowywali właśnie SS czy inne jednostki nie związane z Wehrmachtem ale w Rosji to cała Armia Czerwona. Tak warto też sobie przypomnieć o innych sadystach II WŚ a mianowicie Japończykach którzy robili rzeczy które mogłyby zawstydzić i SS i AC.
Napisano 06.02.2013 - 21:03
Napisano 06.02.2013 - 23:44
Użytkownik SzumeK edytował ten post 06.02.2013 - 23:58
Napisano 07.02.2013 - 14:10
Dlatego napisałem tą "rozparę" pare postów wyżej, aby uniknąć w dalszej dyskusji uspawiedliwiania jakiejkolwiek ze stron. Polacy też święci nie byli, skoro już tak mówimy kto co zrobił
@żywe srebro- Rosjanie nie zniszczyli Krakowa tylko daltego, że Niemcy wycofali sie w porę za Podgórze wysadzając mosty na Wiśle.
Sowieci potem wykożystywali fakt wyzwolenia Krakowa z rąk Rzeszy bez wystrzału w celach ideologicznych jako misto Lenina, który tam przebywał w latach bodaj 1912-1914, tworząc tym samym mit miasta robotniczego walczącego z uciskiem klasowym Punkt widzenia zależy od miejsca posiedzenia.
eh aż dodam na koniec. W szeregach SS i wermachtu walczyły też inne nacje polecam książkę "Kaci Hitlera", albo "Nie trzeba mnie zabijać". Łotysze Estoniczycy Norweowie Szwedzi i hiszpanie, ukraińcy, rosjanie, a nawet Polacy(tu należy dodać, że polski batalion SS im.Kościuszki- tu nie jestem pewin czy na pewno taki był patron, istniał ale został szybko rozwiązany ze względu na dużą dezercję) Staram się uzmysłowić wam, że nie wolno generalizować aktów bestialstwa w trakcie IIWŚ. Historycy zgadzająsię okręslając ten czas w którym Bóg zapomniał o człowieku.
Użytkownik Szamanista edytował ten post 07.02.2013 - 14:12
Napisano 07.02.2013 - 14:41
Napisano 07.02.2013 - 18:13
co nie zmienia faktu, ze nie ma co sie wypowiadac na tematy, o ktorych ma sie blade pojeciemoże daltego napisałem, że nie jestem pewien czytaj ze zrozumieniem.
Napisano 07.02.2013 - 19:07
piszesz w tym momencie glupoty... bo twierdzenie że wermacht byl swiety to jedno wielkie klamstwo, setki rasy udowodniono zbrodnie wermachtu, jajk chociazby rozstrzelanie zalogi poczty gdanskiej, wiec tweirdzenie że wermacht byl czysty jest wybielonym klamstwem, stosowanym powszechnie przez niemcow, ktorzy przyznaja sie do zbrodni wojennych ale wszystko zwalaja na ss, sa, legiony antybolszewickie czy inen tego typu formacje, starajac sie w ten sposob wybielic wiekszosc zolnierzy... a co do rosjan? to tez nie jest prawda że niszczyli wszystko, owszem zdarzalo sie że potrafili niszczyc wiele, ale krakowa niezniszczyli, zreszta nie tylko krakowa, wiele innych miast tez... wszystko zalezalo od dowodcy, a wiem co mowie bo pochodze z okolic rawicza i jakos Rosjanie to miasto starali sie oszczedzic, tak samo jak wiele innych miast wokol, czy to bylo LEszno, czy Gora (chociaz w gorze im nie wyszlo... ale coz...) tak samo wiele innych miast, wiec nie pisz glupot, jesli prawdziwej histori nie znasz, bym powiedzial że niemcy wiecej zniszczyli niz sowieci, jak chociazby cala warszawe, gdyby im wystawic rachunek dzisiaj za stolice to by sie niepozbierali przez najblizsze 100 lat, ale coz... mamy rzady jakie mamy, ktore niestety sa skorumpowane od najnizszych szczeblow po najwyzsze i nie wazne czy to platforma, czy psl czy pis, wszyscy siebei warci...
Napisano 22.02.2013 - 21:56
Użytkownik Tsu edytował ten post 22.02.2013 - 22:03
Napisano 22.02.2013 - 22:13
Napisano 22.02.2013 - 23:21
0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych