Aberacja
Aberracja
"Z moich postów raczej to nie wynikało. Aph też raczej w ten sposób się nie wypowiadał"- czy aby nie dlatego,że jesteście jednomyślni?
Wiesz co, zamiast snuć jakieś dziwaczne spekulacje, wskaż mi fragment wypowiedzi apha lub mojej, który sugeruje, że była mowa o Marsie-punkcie.
Mam nieodparte wrażenie, że osób, które mogły wywnioskować z wypowiedzi apha czy moich, że Mars jest punktem było dokładnie jeden - Mindmax.
Lekka przesada z tą wyrazistością - wyrażne kłęby dymu bywają jedynie na kreskówkach.
Nawet się pomyliłem. Rozmiary "grzyba" Sandera wynosiły nie 1,5", a 1,1". Czyli praktycznie dokładnie na granicy rozdzielczości (1"). A co do wyrazistości - obraz widziany prze Sandera musiałby być wyraźny, jeśli potrafił rozpoznawać w nim kształty. Żeby było weselej, nasz astronom stwierdził, że ten 500-kilometrowy "grzyb" znajdował się 30 km (!) poniżej równika planety (odległość kątowa 0,07"). Prawdziwy z niego supermen...
"Wyobrażnia czyni cuda"-a jej niedobór powoduje zastój,i... tak miło sobie pogadaliśmy.
Wyobraźnia wyobraźnią, tez jest potrzebna.
Ale to nie zmienia faktu, że "kanałów nawadniających" na Marsie nie ma.