Proponuję zabawę w rozszyfrowywanie tekstu. Zaczniemy od prostych szyfrów, polskie litery, odstęp nie podlega zamianą na inny symbol, ten co rozszyfruje tekst wstawia swój. Chyba że kilka osób wstawia niezależnie swe teksty z różnymi rodzajami kodu/szyfru. Trzeba by jedynie uporządkować odnoszenie się odpowiedzi do autora i ewentualnie jaki rodzaj szyfru został zastosowany.
Zwyczajnie zamieniamy literki ze sobą podstawiamy inne i gotowe. Można literki zastąpić cyferkami ale to robi wiele komplikacji. Najlepiej mi się tworzyło poprzez zastąpienie liter symbolami.
Nie wiem jak z programami komputerowymi czy są jakieś (powszechnie dostępne) które robią to zamiast mozolnego przepisywania? Jeżeli są to ręczna zabawa jest fajniejsza ale czasami zdarzają się błędy

Do rzeczy oto tekst:
ivkm ug ivgjnm okpktkvhfg, jmźpg, klktug m ekv ą umwn ieśhfg.
vśęivg komfg. ivkm m igemw, xhią m xtęjcg, ógy ą ykąlguwlk nwn zyąęjc zęjcg: ęjc-ngp lkyłjk! eęaa-ngp lkyłjk! ęaa-ngp lkyłjk! fglkuh xk umwn ekxkjąwemgom. fmwopmw m jmwópmw, ą ówogąg, ivgom. m ewśuk oęxąm f pgóxht fglkumw. g f nwxuht pykfh g f xyęlmt pkumw. g f vyąwjmt imwxął igtw lyęzgih. imwxął m nwxął vśęivw pmwśzgih.
Jak tekst za krótki to jutro dorzucę więcej-ewentualnie jakieś podpowiedzi, jednak dłuższy tekst powinien załatwić sprawę. Sorry za ewentualne błędy-dawno tego nie robiłem no i późno już, zlewa mi się wszystko

Zastosowałem same małe litery, znaki interpunkcyjne nie mają innego znaczenia niż powszechne przyjęte.
Powodzenia mózgowce!