Święta się skończyły-ruszać mózgi!!!
Dorzucę parę innych zagadek do tych co już puściłem w obieg. Podzieliłem je na kategorię aby było łatwiej odpowiadać:
A1To jest stary szyfr, wciąż czeka na rozwiązanie:
EAĆBUSKWŃMUS ŃXFPMUW IGP HSAUMUS IPSNWŃIE AĆBWAUXOX, ĘS IW UPSJP UWRBWGIPS JPSHAMW NFW FGNUP: ME ASGCINĄ ŻBUXRXŃW ĆBEHS IEŃXMZ, ME BEG-EAPSJNUPSAPIĆ JPFPEIŁŃ ME NŃWIWÓMPS FWĆ-JPFPWBN. ERSMIPS ŃWĘIPSHAUW AĆWOW APĄ PILEBJWMHW, ĘS ME MUĆSBX FWĆW ÓBSNIPW NOCKEÓŚ ĘXMW ŃUBWAĆW E BEG EAĆBUSKWŃMUS ŃXFPMUWIGP HSAUMUS IPSNWŃIE AĆBWAUXOX, ĘS IW UPSJP UWRBWGIPS JPSHAMW NFW FCNUP ME ASGCINĄ ŻBUXRXŃW ĆBEHS IEŃXMZ, ME BEG-EAPSJNUPSAPIĆ JPFPEIŁŃ, ME NŃWIWÓMPS FWĆ-JPFPWBN. WJSBXGWŹAGP NSJEKBWL IPMZEFWA SRSBAĆWNĆ CEXO NE EMSIX AXĆCWMHP ĘWBĆERFPŃSKE FSMU ENNWHDMSKE HSH ŻEŃWK ŻEBŁŃIWIPW: "JIPSH PAĆEĆIS AĆWOE APĄ ĆE, ĘS FCNUPS JIEĘ APĄ HWG GBŁFPGP ŃWĘIPSHAUS ĘS ŻBUSAĆWFP CJPSBWŚ HWG JCMZX"
TBŁNOE LEMCA.
IW GEIPSM KBWĆCFCHĄ BEUŃPDUWIPW AUXLBC.
A2Nowszy, trudniejszy szyfr:
QHŃNGQŃXVBŚ IŹUŚŻŃD HQUNŚQ ŻBŚ FÓCBĄHBQIŹUS ŻBDŻŃVS GQŃXVBB, QCX TQE ŃD A FÓCBĄHBSŃ FÓNŚQ. IŹUSŻŃEB ŚIŹQCX HBX ŻS BJXHŃNIŹUHX. HBXAIŹYŚNŃHX IŻUSŻŃEB GQŃXVBB-Ś UJXVUXHBA U HBŚ UHBEQTS TQE ŚBJGD UQGBXHBQTŚIŹ ŻBR Ś MVDGBXHBDŚQHBX, MVUNMDGBHQ ŃD KĆVQLGXHŃ ŻIŹXHQVBAŻUQ EBXMŻEBXLD KĆBCGA ŻIŹBXHIŹX KĆBIŹŃBDH, QCX ŃQEB JUBŚHN VDJUQT IŹUSŻŃXE BŻŃHBXTX. KĆBUNIŹN MDŃVQKĆBS ŃŚDVUNW U HBIŹY QHŃNQŃDGN, CXEQVUX ŚNEDVUNŻŃATS TX JD ŻŃQŚBQHBQ JBQLHDUN, Q EBXJNĘ FÓNW GDŁX MDSŻŃQHBX U HBIŹY MQCBŚD JCQ ŻŃQŃEOŚ CXIŹSIŹNIŹY JD LŚBQUJ. UQLQJEDŚX IŻUSŻŃEB MDTQŚBZN ŻBR Ś VOŚHQHBQIŹY KĆBUNEOŚ JDMBXVD MDJ EDHBXIŹ CQŃ JŚAJUBXŻŃNIŹY AFUBXLCXLD ŚBXEA B MDIŹUSŃEDŚD ŚIŹQCX HBX FÓNZN ŃQG GBCX ŚBJUBQHX. LXHBQCHN KĆBUNE QHLBXCŻEB MVQIŹDŚQZ HQJ ŃXDVBS DMBŻATSIŹ UQIŹYDŚQHBX XCXEŃVDHOŚ Ś MDCQIŹY XCXEŃVNIŹUHNG B GQLHXŃNIŹUHNG, MVUN FÓQVJUD JAŁNIŹY MVŚJEDĘIŹ BQIŹY, FÓCBŻEBIŹY MVŚJEDĘIŹB ĘŚBQŃZQ.
B1To jest stare zadanie:
AID - GBC = BJH
: + -
GI x GB = HJD
= = =
JB + GCF = GEB
B2Może te nowsze łatwiej będzie komuś złamać:
ABC – DA = ZFH
MC x HR = MCR
= = =
HC + HRA = HUH
B3 MMOO - MSP = SAG
FB x MP = APG
= = =
GG + GIK = GBI
C1 -Hary wiedział, że lokaj coś wie.
-Jerry wiedział, że pistolet nie należy do faceta we fraku.
-Podejrzany Louis wiedział , że swoje rękawiczki włożył do obcego prochowca by zmylić ślady
-Detektyw wiedział, że plama na mundurze policjanta i na fartuchu to ślady krwi.
Dyktafon na który to nagrywał wiedział to też.
-Maks wiedział że wszyscy widzą, że szczotka jest jego
-Wszyscy wiedzieli, że detektyw może już widzieć. On o tym też widział. Ale czy Ty już wiesz kto był kim, w co był ubrany i jaki przedmiot posiadał?
C2 W akwarium 100-litrowym jest tyle samo welonek i gupików, zaś w akwarium 160-litrowym gupików jest dwukrotnie więcej niz welonek. Jaki procent rybek w obu akwariach stanowią welonki, jeśli wiadomo, że w większym akwarium jest o polowe więcej rybek niż w mniejszym?
Tej zagadki sam jeszcze nie sprawdzałem ale pozostałe rozwiązywać można śmiało w czasie poniżej 30min każdą, no może poza zaszyfrowanym tekstem
Edit:Dorzuciłem A2.
Myślałem że zagadka C2 będzie jakaś bardziej wymagająca a nawet 5minut nie zajęła ...
Użytkownik Robakatorianin edytował ten post 13.04.2013 - 20:57