Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak mam sobie tłumaczyć to, że Bóg stworzył mnie socjopatą?

• Please log in to reply
32 replies to this topic

BrainCollector.
  • Tematów: 101
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tutaj możesz pytać czemu Bóg chciał żeby jeden z Twoich rodziców zginą. Przykro mi.

Mylisz się, to miało ogromy wpływ. Zresztą i tak zależy to od Ciebie i tylko Ciebie jaki jesteś bo decyzje podejmujesz sam, wyjść jest zawsze setki ale tylko jedną z nich wybierasz.
Nie chcesz wiedzieć dla czego ale czemu Bóg tak chciał. Nie widzisz w tym sprzeczności ? To się łączy, nie ma jednego bez drugiego.
  • 0

darksideofthesun.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Masz rację, miało to na mnie wpływ. Przeżyłem to strasznie. Jednakże z czasem się z tym pogodziłem. Nie obwiniam Boga, bo w niego nie wierzę. Jednak dopuszczając jego istnienie, twierdzę że musiałby być strasznym dupkiem. Te zdarzenia jednak nijak nie mają się do pustki, która we mnie jest. Trudno to wytłumaczyć komuś kto tego nie odczuwa. Ja po prostu jestem zły, to moja natura. Podpadniesz mi w jakiś sposób, a Cię zniszczę. Nie zważając na nic. Czasami mam wrażenie, że wręcz proszę w myślach, żeby ktoś mi podpadł. Sprawia mi przyjemność sytuacja, w której niszczę człowieka. Na drugi dzień dopiero dostrzegam, że to tylko człowiek, że ma swoje słabości, że powinienem być ponad to.

edit: Szkoda jednak, że rozmowa poszła w tę stronę. Chciałem tylko odpowiedzi wierzących. Chciałem, żeby mi napisali dlaczego ich Bóg stwarza jednych, jako normalne, zdrowe, czujące osoby, a innych jako psychopatów. A w moim przypadku to już poezja, bo czasami czuję się jakbym miał rozdwojenie jaźni.

Użytkownik darksideofthesun edytował ten post 26.01.2013 - 00:40

• 1

BrainCollector.
  • Tematów: 101
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jeśli można zapytać, ile masz lat ? Tak, wiek ma do rzeczy
  • 0

darksideofthesun.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dwadzieścia trzy lata.
  • 0

#20 Gość_RekaThora

Gość_RekaThora.
  • Tematów: 0

Napisano

Jesli jednego dnia masz taka osobowosc, a innego taka, to mozesz mieć chorobe afektywna dwubiegunową, albo schizofrenie i pewnie jeszcze pare innych. A pozatym to te choroby wynikają z zaburzen ukladu nerwowego, hormonalnego i innych, a nie dlatego, ze ''Bóg'' cośtam zrobił. Najlepiej idź do jakiegoś psychiatry.

Użytkownik RekaThora edytował ten post 26.01.2013 - 09:59

• 0

Mika’el.
  • Tematów: 34
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Samorozwój, sratatata. Skoro miałem dobry dom, to co jak nie geny jest odpowiedzialne za to jaki jestem? Według wierzących pochodzimy od Boga. Więc geny są jego robotą.

Geny jego i twoje decyzje jego, w ogóle wszystko co czynisz jest kogoś robotą i zawsze winien jest on.

Każda nasz decyzja jest następstwem czegoś na co mieliśmy osobisty wkład.Zawsze tak jest, ale są przypadki, gdzie nakładane są na nas zadania większe,ale na miarę naszych możliwości. Co kto z tym zrobi zależy od jego decyzji.

pieklo-dziecinstwa

• 1

Visenna.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Chcę, żeby odpowiedzieli mi dlaczego Bóg, w którego wierzą, stworzył mnie osobą złą, nie zasługującą na jego niebo. Jaki w tym sens?

Bo jakby stwarzał ludzi zasługującymi na niebo, to nie miałoby to sensu. Po co życie, skoro kazdy zyłby tak żeby się nadawać do nieba? To od razu wszystkich do nieba i juz, po co ten etap na ziemi.
Skoro dał Ci mroczną naturę, ale dał też jasną, to znaczy że dał Ci wybór. Dał Ci szansę pracowania nad sobą, walki o samego siebie. Widać uznał, że jesteś na tyle ambitny, że tę walkę podejmiesz. A Ty siedzisz i wzdychasz - "dlaczego nie dał mi tak łatwo, dlaczego nie zrobił mnie dobrym, zebym nie miał wyboru, postępował tylko dobrze i nie musiał sie piekła bać"

Może dlatego że wtedy miałbys mu za złe, że tego wyboru nie masz? On dał Ci dwie drogi - skoro zauważasz zła stronę swojej natury i widzisz że jest ona zła, to znaczy ze nie jesteś "uszkodzony" ani na nic skazany. Ulegasz po prostu temu co jest łatwiejsze. Ale dobro też w sobie masz - musisz trochę powalczyć, żeby je utrwalać. Wszyscy tak mamy - ja też czasem łapię się na tym że na przykład denerwują mnie spoty reklamowe o pomocy chorym, z kalekimi dziećmi - to moja zła strona przemawia. Ode mnie zależy czy pozwolę sie temu rozwinąć - czasem pozwalam, bo tak jest łatwiej i dużo wygodniej. Na tym polega życie i grzech - ważne, zeby czasem jednak dostrzegać że takie zachowanie jest złe. Jesli dostrzegasz i odczuwasz opamiętanie, to znaczy, ze jesteś normalny. Najlepszym dowodem jest to, jak się tu nad tym zastanawiasz :)

Wiesz jak Ci to wyjaśni wierzący? Ano tak: To nie Bóg uczynił Cię socjopatą niezasługujacym na niebo, to szatan miesza w Twojej duszy i umyśle, zebyś tak własnie myślał. Przecież to najprostsze działanie szatana :) - sprawić, żeby człowiek uwierzył że nie warto się starać, bo przecież Bogu nie zależy, skoro dopuszcza zebyśmy czynili zło. Ale to nieprawda - Jemu zależy, ale chce żebyśmy sami wybierali i trochę o siebie powalczyli.

Btw. Nie jestem wierząca w katolickim sensie, natomiast wierzę w Boga jako byt, pierwotną iskrę życia, energię i kogoś, do kogo wszyscy kiedys wrócimy, bo jesteśmy Jego czescią. Wierzę ten Byt osądzi w jakiś sposób nasze postępowanie. Wierzę w Boga, nie wierzę w Kościół.
  • -1

#23 Gość_wadm. Aton

Gość_wadm. Aton.

Napisano

Skoro pytasz o Boga to przeczytaj Pismo Święte, a znajdziesz odpowiedzi na pytania. Złoto również wypala się w ogniu. Wszelkie cierpienie to nauka i kara jednocześnie. Weźmy jako przykład Rockefelera. Jego ojciec zgromadził wielką fortunę więc nie musiał się przejmować niczym. Dostał wszystko na tacy, a swoją władze wykorzystuje do promocji eugeniki, depopulacji, odbierania ludziom wolności i godności. Czasami nieludzkie traktowanie nas sprawia, że stajemy się bardziej ludzkimi niż Ci, którzy doświadczyli dobra, a pchnęli je ku ciemności.
  • 1

xeophyte.
  • Tematów: 5
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Przecież ludzie wierzący w boga nie muszą sobie wszystkiego tłumaczyć przez jego pryzmat. Wydaje mi się, że nawet niektórzy radykalni wyznawcy takie problemy jak twoje mogliby sobie tłumaczyć jako zaburzenia psychiczne. A może się mylę.
  • 0

Visenna.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Zastanawiam się za co jakis...dal mi minusa. Ani nikogo nie obrażam, ani nie przedstawiam swojej wizji swiata. Opisuję wierzenie chrzescijańskie.

Czy siedzą tu aż takie gimbusy, że nie umieją spokojnie przeczytać o tym, w co wierzą inni ludzie? Ten system minusowania zakrawa na lekką paranoję - nie lubię kogoś, dam mu minusa. Ktoś pisze o czymś w co nie wierzę - pach, minus. Niewazne, ze nie zmuszam do wierzenia w to, nie przekonuję, nie obrażam, nie piszę rzeczy kontrowersyjnych.
  • 1

LayneStaleyRIP.
  • Tematów: 23
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

to nie Bóg cię stworzył socjopatą, to społeczeństwo. Im więcej będzie chaosu tym szybciej ten system ktory trzyma nas za jaja upadnie. Skradziono nam wolność, a ofiarofano socjalistyczne łajno dzięki któremu więzy społeczne są iluzoryczne. Skradziono nam szereg przywilejów. Skradziono nam życie, a ci którzy to zrobili powinni zawisnąć. Tylko anarchi moze nas uratować. Im więcej chaosu tym szybciej ten chory system pojdzie w dol.
  • 0

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zastanawiam się za co jakis...dal mi minusa. Ani nikogo nie obrażam, ani nie przedstawiam swojej wizji swiata. Opisuję wierzenie chrzescijańskie.

Czy siedzą tu aż takie gimbusy, że nie umieją spokojnie przeczytać o tym, w co wierzą inni ludzie? Ten system minusowania zakrawa na lekką paranoję - nie lubię kogoś, dam mu minusa. Ktoś pisze o czymś w co nie wierzę - pach, minus. Niewazne, ze nie zmuszam do wierzenia w to, nie przekonuję, nie obrażam, nie piszę rzeczy kontrowersyjnych.

Prawdopodobnie dostałaś minusa z tego powodu, że ktoś ma całkowicie odmienne zdanie niż Ty. Przecież jakbyśmy mieli dawać minusy tylko za głupoty, to mało kto by je miał. Ja też wiele razy dostałem minusy za to, że ktoś myślał inaczej - cóż to raczej normalne. Nie ździwie się jak ten Twój post znów zostanie zminusowany, bo nazywanie kogoś gimbusem dlatego, że dał minusa to chyba lekka przesada.

PS. Oczywiście ja żadnego minusa Ci nie dałem :)

Użytkownik Daniel. edytował ten post 27.01.2013 - 18:41

• 1

#28 Gość_c✪nvers

Gość_c✪nvers.

Napisano

Kolego z pierwszego postu :) Do niedawna miałem ten sam problem. Ja dodatkowo myślałem, że jestem introwertykiem. Jednak poradziłem sobie z tym w bardzo prosty sposób. To nie tak, że ktoś czy coś Cię takim stworzyło. To to w jaki sposób zostałeś wychowany takim uczyniło twój umysł. Wystarczył 7 dniowy wyjazd do znajomych w innym mieście na sylwka. Po tych 7 dniach chlania i intearakcji i masą nowych ludzi przekonałem się, że to kim jestem i jaki będę jest zależne tylko od mojej woli. I tak oto pisze nowy człowiek otwarty na świat i ludzi. Odkryłem, że ten stan w jakim tkwiłem był uwarunkowany moim złym podejściem. Tak więc wyjdź z domu i zacznij się bawić, a sam zrozumiesz o co chodzi :)
  • 1

Kretyn.
  • Tematów: 5
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Czemu tak sie dzieje? Przez grzechy z poprzednich wcieleń, w tym zyciu już zawsze taki będziesz, ale to nie twoja wina, tutaj na ziemi wyłącznie ludzie są winni temu, że ci podpadają a nie twoja reakcja. Musiałeś pare wieków temu nieźle ryć psychike ludziom, teraz zmagasz sie z depresją dlatego, żebyś poczuł to co oni, ale możliwe miałeś zahamowania, więc nie jesteś całkiem niezaradny życiowo, niestety tego nie zmienisz, Bóg lubi cierpienie, przedstawia sie go jako sprawiedliwego i dobrego, ale on dobry jest w swoim mniemaniu. Spogląda szerzej. Dla niego dobroć to sprawienie, by np. naiwny chłopak nieświadomie padał ofiara manipulacji ze strony dziewczyny, potem wyszłoby na jaw, że go zdradzała, on dzieki temu urósł. Nie był już taki głupi i podatny. To jest dobroć w rozumowaniu Boga, ateiści w wiekszości żyją długo, choroby to domena wierzących, by ich sprawdzić, Bóg podarowuje ci dziecko z zespołem downa i to tylko dlatego, że ileś tam lat temu ukradłeś komuś rower albo nie spłaciłeś długu. To czysta komedia, wyroki są komedią. W Polsce niezawisły sąd uznałby niska szkodliwość, a dla Boga katolickiego nie ma przebacz. On nie traktuje 50 lat jako od groma czasu, dla niego to tyle co dla nas wczoraj, a to przecież kupa czasu w rzeczywistości.
  • 0

pswierq.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Czemu tak sie dzieje? Przez grzechy z poprzednich wcieleń, w tym zyciu już zawsze taki będziesz, ale to nie twoja wina, tutaj na ziemi wyłącznie ludzie są winni temu, że ci podpadają a nie twoja reakcja. Musiałeś pare wieków temu nieźle ryć psychike ludziom, teraz zmagasz sie z depresją dlatego, żebyś poczuł to co oni, ale możliwe miałeś zahamowania, więc nie jesteś całkiem niezaradny życiowo, niestety tego nie zmienisz, Bóg lubi cierpienie, przedstawia sie go jako sprawiedliwego i dobrego, ale on dobry jest w swoim mniemaniu. Spogląda szerzej. Dla niego dobroć to sprawienie, by np. naiwny chłopak nieświadomie padał ofiara manipulacji ze strony dziewczyny, potem wyszłoby na jaw, że go zdradzała, on dzieki temu urósł. Nie był już taki głupi i podatny. To jest dobroć w rozumowaniu Boga, ateiści w wiekszości żyją długo, choroby to domena wierzących, by ich sprawdzić, Bóg podarowuje ci dziecko z zespołem downa i to tylko dlatego, że ileś tam lat temu ukradłeś komuś rower albo nie spłaciłeś długu. To czysta komedia, wyroki są komedią. W Polsce niezawisły sąd uznałby niska szkodliwość, a dla Boga katolickiego nie ma przebacz. On nie traktuje 50 lat jako od groma czasu, dla niego to tyle co dla nas wczoraj, a to przecież kupa czasu w rzeczywistości.

Post nie na miejscu. Skłania do dyskusji na inny temat. Podjął bym ją z chęcią w tym momencie (bo też jestem pierwszy do 'filozowania'), ale było by to trollowanie.
A Autorowi wątku przekażę w prostszych słowach to, co chciałem powiedzieć pierwszym moim wpisem.
Trzymaj się Człowieku.

Użytkownik pswierq edytował ten post 27.01.2013 - 23:23

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych