Ja może powrócę do tego co napisał Eurycide, że zgodnie z rachunkiem prawdopodobieństwa istnieje 50% szans że mamy do czynienia z ludzką czaszką i 50% że z kamieniem. Jeżeli upierać się przy "czystym" rachunku prawdopodobieństwa, bez włączenia do tego logiki i racjonalnego myślenia, tokiem takiego rozumowania dojdziemy do absurdalnych wyników. Kiedy zasypiałem drzwi w pokoju w którym spałem były otwarte, kiedy się obudziłem były już zamknięte. Bazując na takim myśleniu mamy 50% szans że to duch i 50% że to wiatr. Niestety nie. Drzwi mogła zamknąć moja kuzynka, która była wtedy w domu - już zatem mamy 33% duch, 33% wiatr i 33% kuzynka. Jeśli jednak dopuszczam że mógł to być duch, to dopuszczam że mógł to być amerykański żołnież w ultranowczesnym niewidzialnym kostiumie itd. Takich odpowiedzi może być nieskończenie wiele. Może być to czaszka, może być to kamień... ale może być to czaszka nie człowieka ale goryla (z tego zdjęcia nie sposób to wykluczyć). Zatem znów: 33% czaszka człowieka, 33% czaszka goryla, 33% kamień. Może nie być to jednak kość, może to gips i znów mamy 25% szans na 4 możliwe wyjaśnienia, itd itd. Jeżeli dopuszczamy istnienie ludzkiej czaszki na Marsie, nie możemy wykluczyć każdej innej odpowiedzi. Zatem prawdopodobieństwo tak wykonywanego rachunku wynosi jeden do nieskończoności, że jest to czaszka człowieka.
I jeszcze jeden eksperyment myślowy. My widzimy na Marsie ludzką czaszkę. Załóżmy jednak że ogląda to zdjęcia super inteligentny ziemski legwan. Co legwan zobaczy na zdjęciu zamieszczonym poniżej.

Otóż tak jak my widzimy kupę kamieni i czaszkę człowieka, tak on zobaczy kupę kamieni i legwana! Jeśli mózg tego super-legwana funkcjonuje tak jak mózg człowieka, to jego umysł zawiera specjalne obszary "trudniący" się wykrywaniem legawnich kształtów z bezkształtnego tła. Otaczające kamienie, przypominać będą mu to co zna z życia codziennego, pokarm którym się żywi, resztki much czy innych owadów. Ludzka percepcja jest zawodna, jeśli nie włączymy do niej racjonalnego myślenia to i w plamach na słońcu zobaczymy ludzie czaszki. Na dzień dzisiejszy mamy na Marsa kilka miejsc sfotografowanych z powierzchni i masz ci licho, ludzka czaszka! Mars musi być chyba usiany czaszkami, jeśli tak łatwo przyszło nam znalezienie jednej z nich.