(wiedziałem, że riposta będzie taka!)
Biblia to najbardziej autentyczny, najlepiej potwierdzony tekst starożytny, szczegółowo podający sytuacje polityczne, religijne w poszczegołnych okresach, w których powstawała (oczywiscie nie mam na mysli genezis) Gdyby ktoś ją odrzucał - jako pismo starożytne - to odrzuca wszystkie inne, ponieważ to własnie ona przetrwała w największej liczbie starożytnych kopii, coś ok kilkunastu, podczas gdy wszystkie inne rzadko kiedy występują w dwóch egzemplarzach.
A bełkot Sitchina, Danikiena i różnych innych oszołomów nie jest poparty NICZYM. Byś chociaż próbował sprawdzać w różnych źródłach te rewelacje, w które wierzysz. Edit. Ach, ale kogo obchodzą te fałszywe i nieprawdziwe, a do tego nudne! prace o Układzie Słonecznym, historii Sumerów i innych smutnych, a co najważniejsze normalnych! faktach, opracowanych przez setki naukowców, fizyków i historyków, żyjących w kłamstwie. Paru światłych proroków Nibiru porozgania ich w czterty strony!
Jak już wiele razy było to przerabiane - chyba z jakimś radoslawem: czy czytałeś te tabliczki w oryginale, żeby porównać je z tłumaczeniami Sithina? Podczas tłumaczenia można przeinaczyć całkowicie tekst, bo w końcu kto z tych mas kupujących książki z rewelacjami pseudonaukowymi, nie będzie tego sprawdzał na swoją rękę.
No i, reasumując: na jakiej podstawie mówisz, że pan Shithin jest wiarygodniejszy od Biblii (która, jak mówiłem, jest najlepiej potwierdzonym autentycznym tekstem starożytnym), czy chociażby Koranu? I co do Biblii i sithinowych rewelacji ma Harry Potter, bohater młodzieżowej serii powieści przygodowych?!
Zanim coś napiszesz, to pomyśl, bo teraz zacząłem z niesmakiem kręcić głową i wykrzywiać swój szpetny pysk.
Edit. Biblia nie była pisana dla zysku, bo to zbiór wielu innych ksiąg, świętych dla chrześcijaństwa, judaizmu i islamu. Do tego ze sprzedażą ksiąg w tamtych czasach nie było mowy - jakie czasy, każdy wie. Jednak dzisiaj wieeelu ludzi wzbogaca się w taki sposób, czego przykładem przeróżne Danikieny i Shithiny.

Łał, ten żółty kolor jest srogi.