Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kościół, dogmaty itp. Wasze zarzuty....

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
139 odpowiedzi w tym temacie

#121 Gość_muhad

Gość_muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

Widze ze nic sie nie zmienilo :D

[ Dodano: 2006-03-05, 12:15 ]
nie moge z tego goscia :gicior:

[ Dodano: 2006-03-05, 12:17 ]
On naprawde ma klapki na oczach i nigdy nie nauczy sie sluchac....slyszy to co chce i widzi to co chce... :mlotek:
  • 0

Traper.

Tajny Współpracownik

• Tematów: 31
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Hmm... dziś na lekcji historii dowiedziałem się ciekawej rzeczy :P

Otóż, w XI wieku nastąpił czas walko o władze nas średniowieczną europą między cesarzem a pepieżem. Grzegorz VII sporządził taki oto kodeks (Dictatus papae) w którym zawarł m.in. takie punkty:
1. Kościół Rzymski przez samego Boga został założony.

(...)

8. On sam (papież) tylko może używać insygniów cesarskich.

(...)

12. Jemu wolno władcami rozporządzać (a więc i cesarzy z tronu składać ['zdejmowaćl].

(...)

14. W całym kościele wolno mu duchownych mianować, gdzie by chciał.

(...)

19. Przez nikogo nie może by sądzony.

(...)

Majbardziej mnie dziwi to, że dopiero teraz papież oficjalnie napisał, że to Bóg założył kościół, a zaznaczam że to dokument z XIw. :P

Dalej najlepsze jest to że kościół, a za tym papież uzurpuje sobie prawo do władzy absolutnej :P
Co wy na to?
  • 0

#123 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

Robili to wprost w zywe oczy, duzo bezczelnosci:)
  • 0

Traper.

Tajny Współpracownik

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wobec takich dowodów historycznych, prosiłbym o nie gadanie głupot na ten temat :P
I niech nikt już nie mówi, ze kościół nie dąży/dążył do władzy absolutnej nad ludżmi, bo pprzeczą temu fakty :P
  • 0

#125 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

armia mocherowych beretow i katolicy,sceptycy zawsze beda bronic Pape Rydzyka i spolke itd... :P
  • 0

szczotkowski.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

jasne że dazył do władzy...przecież to tak samo oczywiste jak instytucje kapłanów itp. w innych kulturach/religiach. Zawsze kasta kapłańska była najlepiej sytuowana i koncentrowała się wokół ośrodków władzy...
Zrozumcie, że religia to doskonałe narzędzie władzy i nie ma w tym momencie sensu robić nagonki na kościół katolicki czy na inne wyznania bo wszędzie znajdą się przykłady manipulacji...ale zauważam tutaj wyjątkowe uprzedzenie i nastawienie w jednym kierunku...to troszke przykre :P
pozdro
  • 0

#127 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

Gdybys spedzil pare latek w liceum katolickim to moze bys mial inne podejscie do tego,Pozdrawiam :P

[ Dodano: 2006-03-07, 21:59 ]
Gdybys spedzil pare latek w liceum katolickim to moze bys mial inne podejscie do tego,Pozdrawiam :P :P
  • 0

szczotkowski.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

no właśnie o tym mówie...to nie jest obiektywna ocena co delikatnie mówiąc uniemożliwia dyskusje w tej kwestii :P
pozdro
  • 0

#129 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

Jezeli ktos nie zna srodowiska dokladnie to raczej trudno o obiektywizm...trzeba znac dokladnie wszystkie strony medalu tak mi sie wydaje.Pozdrawiam :P
  • 0

#130 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

w sumie racja... :P
  • 0

Traper.

Tajny Współpracownik

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A poza tym, każdy z tego forum ma mniejsze lub więkdze doświadczenie z chrześcijaństwem/kościołem katolickim.... Dodam tylko, że człowiek, który choć troche sam poszuka, znajdzie mase błedów i nieścisłości w samej bibli, ale o tym już mowa była.
Swoją drogą, to jak możecie (chrześcijanie) opierać się na 'orginalnej' bibli, skor zostało udowodnione, że stary testament jest kopią wcześniejszych tekstów i opisuje zupełnie innego boga niż NT...
(mam nadzieje że nie zostanie to poczytane jako obraza)
  • 0

#132 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

o mnie sie nie martw.Dobranoc wszystkim :P
  • 0

ktosiuf.
  • Tematów: 13
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Traper nikt nic nie udowodnil.......
  • 0

#134 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

Ktosiuf jak poszukasz bez uprzedzen to znajdziesz...naprawde :P
  • 0

ktosiuf.
  • Tematów: 13
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie, ja powiem kolejny raz , nie musze wchodzic do szamba zeby wiedziec ze smierdzi. Uznajecie książke pewnego pana za wykładnik waszej wiedzy i to raczej w tym momencie mozna powiedziec ze ktos ma klapki na oczach....
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych