Skocz do zawartości

Zdjęcie

Chłosta

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
93 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Czy jesteś za przywróceniem kary chłosty? (77 użytkowników oddało głos)

Czy jesteś za przywróceniem kary chłosty?

1. Głosowano Tak (45 głosów [58.44%] - Zobacz)

Procent z głosów: 58.44%

2. Głosowano Nie (32 głosów [41.56%] - Zobacz)

Procent z głosów: 41.56%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

Cannabinol.
  • Tematów: 19
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ja też uważam że obcinanie rąk za kradzież piosenki byłoby karą zbyt surową i przede wszystkim szkodliwą dla społeczeństwa.
Moim zdaniem powinno być tak - za wykroczenie grzywna, za popełnienie przestępstwa więzienie, a za popełnienie zbrodni śmierć albo praca w kamieniołomach do końca życia. O kwalifikacji popełnianego czynu powinien decydować sąd na podstawie jego szkodliwości dla społeczeństwa
Zacznijcie odróżniać kradzież bułki, czy nieopłaconą licencje od sytuacji w której ktoś z zimną krwią gwałci albo morduje.
Dlaczego mamy okazywać łaskę i humanitaryzm komuś, kto nie okazał tego gwałconej przez siebie dziewczynce?
Dla takich ludzi nie powinno być niczego poza pogardą, upokorzeniem i śmiercią, czyli dokładnie tym co sprawili swoim ofiarom. Powinni wiedzieć że nimi gardzimy i nie potrzebujemy ich w społeczeństwie, a reszta ich krótkiego życia powinna być koszmarem.
A co do chłosty to i tak w wiezieniu będą gwałceni i upokarzani.

Użytkownik Cannabinol edytował ten post 24.02.2013 - 16:55

• 0

0zzy.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nauczcie się czytać -,- Napisałem że kara za kradzież zależy od wartości przedmiotu lub kasy. Jeśli taki o to człowiek stracił palce to by już nic nie ukradł ...
  • -1

Cannabinol.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ale też nie poszedłby do żadnej pracy, a jeszcze rentę by chciał.
  • 0

Nothing.
  • Tematów: 13
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Ja też uważam że obcinanie rąk za kradzież piosenki byłoby karą zbyt surową i przede wszystkim szkodliwą dla społeczeństwa.
Moim zdaniem powinno być tak - za wykroczenie grzywna, za popełnienie przestępstwa więzienie, a za popełnienie zbrodni śmierć albo praca w kamieniołomach do końca życia. O kwalifikacji popełnianego czynu powinien decydować sąd na podstawie jego szkodliwości dla społeczeństwa
Zacznijcie odróżniać kradzież bułki, czy nieopłaconą licencje od sytuacji w której ktoś z zimną krwią gwałci albo morduje.
Dlaczego mamy okazywać łaskę i humanitaryzm komuś, kto nie okazał tego gwałconej przez siebie dziewczynce?
Dla takich ludzi nie powinno być niczego poza pogardą, upokorzeniem i śmiercią, czyli dokładnie tym co sprawili swoim ofiarom. Powinni wiedzieć że nimi gardzimy i nie potrzebujemy ich w społeczeństwie, a reszta ich krótkiego życia powinna być koszmarem.

Czemu nie obcinać rąk za kradzież piosenki Autor musi zarabiać, jeżeli będziemy zawsze dzielić przestępstwa na "duże" i "te inne" to zatracimy się w tym. W średniowieczu karano kiedyś karą śmierci za złe poglądy.

Co do kamieniołomu, to też słaby pomysł... więźniowie znaleźliby sposób na ucieczkę, z więzienia jest o wiele ciężej uciec z uwagi na chociażby kraty.

Dla każdego człowieka musi być szansa, szkoda że wielu z was woli po prostu pozbyć. się problemu. Też kiedyś tak myślałem, jeszcze wtedy kiedy wierzyłem, że wolność słowa istnieje, że karani są przestępcy którzy zrobili coś naprawdę złego, a nie jakiś tam wypadek. A tu co? Katarzyna W. nową celebrytką. Gang pruszkowskich praktycznie uniewinniony, a ludzi karają za blache sprawy o wiele surowiej.

Zrozumcie, że kary cielesne w żadnym wypadku nie pomogą. A jeżeli nie do rozumu, to do moralności, bo jezeli zezwalasz na coś, i ty jesteś winny. Jeżeli godzisz się, co więcej chcesz czyjejś śmierci, i przez twój wybór ktoś umrze, to nie różnisz się ani trochę od przestępcy...

Mam nadzieję, że w końcu zrozumiecie, że kary cielesne, na nic się zdadzą. Może i zaspokoją nienawiść na krótki czas, ale żalu po utracie bliskiej osoby nie naprawią, a jeżeli jednak czujesz się po egzekucji szczęśliwie, to nie kierowałeś się uczuciami do osoby skrzywdzonej, a tylko zemstą i nienawiścią do osoby, która ją skrzywdziła.
  • 0

Kardamon.
  • Tematów: 7
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

A więc uważasz, że coś musi zniknąć? Powiedz mi gdzie autor ma pieniądze z programu, muzyki itp. Nie ma, więc to kradziesz... oj paluszki polecą... :D

Tak, dokładnie tak uważam. Kradzież to pozbawienie kogoś mienia. A przy piractwie autor nadal posiada swój program/piosenkę/film.
  • 0

Cannabinol.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

...a jeżeli jednak czujesz się po egzekucji szczęśliwie, to nie kierowałeś się uczuciami do osoby skrzywdzonej, a tylko zemstą i nienawiścią do osoby, która ją skrzywdziła.

Po części masz rację, jednak miałbym przede wszystkim poczucie sprawiedliwości.
Na pewno sprawiedliwe nie jest to że morderca żyje, a społeczeństwo jeszcze go utrzymuje. Nie ważne że jest w zamknięciu, ale żyje - oddycha, spożywa posiłki, kontaktuje się z rodziną i zarabia pieniądze. Wystarczy włączyć jakiś program o życiu w amerykańskim więzieniu, gdzie mordercy po 10 latach odsiadki w pierdlu czują się już jak w domu. Handlują sobie kawą, czy innymi pierdołami i jeszcze narzekają że mało zarabiają. A przypominam że niewinni ludzie których pozabijali już nigdy nie napiją się kawy, nie pojadą na wycieczkę, ani nie będą przy kolejnych urodzinach swojego dziecka. Nigdy nie będą żyli, a jest szansa że po 25 latach, gdy z ofiar zostanie tylko kupka piachu i zatarte wspomnienie, morderca wyjdzie na wolność.
  • 0

Nothing.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Ja tu jestem tylko ze względu na niegodny rodzaj kary jaką jest chłosta i kara śmierci. Jeżeli już tak bardzo nie chcecie na nich płacić to zbudujmy im surviwalowy rezerwat ala las ogrodzony murem. Mur będzie miał wysokość 10 metrów a zakończony będzie drutem kolczastym. Rozbicie nie możliwe, że względu na grubość 1m.
Nasiona itp. będą dostarczone tylko raz, a teren bedzie monitorowany. W ten sposób więźniowie utworzą własne społeczeństwo rolnicze, będą pracować by przeżyć i kto wie może po 5 latach proces resocjalizacji takiego więźnia się powiedzie.

Czego chcecie:
1. Nie płacić na więźniów - sami na siebie zapracują, wydatek zminimalizowany.

Nie będzie tam zwierząt, a obszar to max 10km. Będą musieli nauczyć się żyć w tamtych warunkach itp... Co ją gadam przecież w tamtych warunkach mogą zachorować... Wizyta lekarza raz na 3 miesiące wystarczy.

Tylko gorzej będzie za jakies 100 lat... kto wie może naucza się tworzyć proch...
  • 0

Cannabinol.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

@Nothing
Też się nad tym zastanawiałem, ale chyba wyszedłby z tego rezerwat bezprawia. Ciężko byłoby im się dogadać, co do hierarchii i podziału obowiązków. Najdalej po miesiącu mielibyśmy już elitę rezerwatu, na którą reszta musi pracować. Poza tym inne gangi, "Białasy", "Czarnuchy" itp. Powybijali by się sami.
  • 0

Kocica.
  • Tematów: 8
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Przed chwilą byłeś za koncepcją sprawiedliwości typu oko za oko, a nawet padło z twoich ust powiedzenie, że każde przestępstwo powinno być karane śmiercią, bo nie potrzebujemy takich chorych jednostek i na pewno się nie poprawią.

Pojawiło się stwierdzenie, że kradzież muzyki czy programu to nie kradzież. A co, jeśli ukradnę książkę skopiowaną elektroniczną zamiast kupić ją w sklepie - przecież to też jest kradzież. Przecież praktycznie każdy przedmiot fizyczny można odtworzyć z pomysłu, prototypu i zastąpić tym ukradzionym, chodzi tutaj o wartość takiego utworu.

Czym różni się dla ciebie kradzież auta wartego 100 tyś od kradzieży oprogramowania wartego 100tyś? w końcu kradnąc taki samochód zarabiasz na nim albo posiadanie go podnosi twój status społeczny;kradnąc oprogramowanie również na nim zarabiasz lub sprawia, że możesz z niego po prostu korzystać mimo, że za jego używanie nie zapłaciłeś - to jest kradzież.

Chcesz mi zatem powiedzieć, że za kradzież auta za 100 tyś powinna mnie czekać amputacja prawicy natomiast za prowadzenie działalności na nielegalnym sofcie (z którego czerpię dochód) - grzywna?
To jest sprawiedliwość dla Ciebie?

przykłady przestępstw -
I. jedzie pijany 20 latek po 3 piwach do domu na rowerze przez polną drogę. łapią go policjanci. chłopak jest normalnym człowiekiem, ma pracę/uczy się, rodzinę, swoje zainteresowania i nigdy nie zadarł z wymiarem sprawiedliwości. Według kodeksu karnego czyn, który popełnił jest przestępstwem i wg Twojej sprawiedliwości gość idzie do pierdla na gryps, wychodzi po roku zdemoralizowany przez innych więźniów, zaczyna kraść i wszczynać rozboje. (pierwsza koncepcja, gość kończy na szafocie)

II. 17 latka kupuje bez wiedzy rodziców taniego smartfona na allegro (normalna dziewczyna, liceum, w miarę dobre oceny, normalne zachowanie itp). Okazuje się, że smartfon jest kradziony i 17-latka trafia do więzienia za paserstwo, wychodzi zdemoralizowana, albo wg pierwszej koncepcji należy jej się śmierć.

III. 16 letni chłopak kradnie bratu dowód osobisty i idzie do monopolowego po paczkę papierosów i 4 piwa. Spożywa z grupką znajomych te piwa racząc się papierosami w pobliskim parku. policja zgarnia małoletnich i dochodzi gdzie dzieci kupiły alkohol/fajki.
Sprzedawczyni została skazana na 20 batów i z uwagi na długą rehabilitację zmuszona była zamknąć sklep (wg pierwszej wersji śmierć)

wiele wykroczeń, drobnych przestępstw to nie są jakieś bardzo poważne sprawy, które z definicji określają człowieka jako bandziora - serio. Często to, co jest uważane za wymiar sprawiedliwości tak na prawdę mieści się w granicach postrzegania moralnego przez przeciętną osobę, bo ma niską szkodliwość społeczną. Co prawda cykliczne ataki na sklep alkoholowy są szkodliwe, ale sporadyczny wybryk powinien być okazją do skruchy i do zastanowienia się nad sobą dla osoby, która zawiniła a nie ostateczną karą, która ma zaważyć na całym dalszym jego życiu.

W awatarku masz marihuanę, wnioskuję z tego, że zapewne ją sobie popalasz czasem, kupujesz itp. Wg Polskiego prawa, którego tak wielkim jesteś agitatorem i zwolennikiem zaostrzenia kar za przestępstwa - powinieneś zgnić w więzieniu, dostać z 10 batów, albo karę śmierci bo jesteś wg niego przestępcą!
  • 0

Cannabinol.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

@Kocica

Przed chwilą byłeś za koncepcją sprawiedliwości typu oko za oko, a nawet padło z twoich ust powiedzenie, że każde przestępstwo powinno być karane śmiercią.

Chyba coś mnie ominęło. Czy mogłabyś wskazać mi w którym poście się tak wypowiedziałem?

Czym różni się dla ciebie kradzież auta wartego 100 tyś od kradzieży oprogramowania wartego 100tyś?

Niczym się nie różni, poza tym że samochód jest jeden i nigdzie nie napisałem, że ucinałbym za to ręce. Taki złodziej powinien oddać z nawiązką te 100 tyś a jak nie ma to odpracować. Zdaję sobie sprawę z tego że amputacja ręki, czy też palca mu w tym nie pomoże.
Jeszcze raz powtórzę, że temu kto może naprawić/odpracować swój czyn, można dać szansę i jeśli chce ją wykorzystać to niech odpracowuje. Natomiast nikt nie odda godności zgwałconej kobiecie, nie wymaże wspomnień z głowy molestowanego dziecka i nie wróci życia. Dlatego ten kto odbiera te wartości powinien cierpieć a w ostatnim przypadku zginąć.

Często to, co jest uważane za wymiar sprawiedliwości tak na prawdę mieści się w granicach postrzegania moralnego przez przeciętną osobę, bo ma niską szkodliwość społeczną

Czy w ogóle przeczytałaś mój post który cytujesz?
Przecież napisałem że sąd powinien to kwalifikować, a szkodliwość społeczna powinna być głównym czynnikiem branym pod uwagę przy orzekaniu wyroku.

Tych przykładowych przestępstw nawet nie skomentuje, bo nie chcę mi się znowu pisać o tej szkodliwości społecznej.

Na koniec perełka

W awatarku masz marihuanę, wnioskuję z tego, że zapewne ją sobie popalasz czasem, kupujesz itp. Wg Polskiego prawa, którego tak wielkim jesteś agitatorem i zwolennikiem zaostrzenia kar za przestępstwa - powinieneś zgnić w więzieniu, dostać z 10 batów, albo karę śmierci bo jesteś wg niego przestępcą!

Nie chcę tutaj wdawać się w temat legalizacji marihuany. Napiszę tylko że w mojej opinii, przepisy w obecnej formie trzeba jak najszybciej zmienić, bo jest to porażka i w pewnym sensie zamach na wolność milionów ludzi. Według prawa, którego jestem agitatorem, w ogóle nie stanąłbym przed sądem, a jeśli już to sąd uniewinniłby mnie ze względu na znikomą szkodliwość społeczną czynu, o której wyżej wspomniałem. W końcu któż z was cierpi z tego powodu że się upaliłem?

Użytkownik Cannabinol edytował ten post 24.02.2013 - 20:16

• 0

Padael.

Tauri

• Tematów: 73
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A może karać za intencje?Niektórzy chętnie opatentowaliby oddychanie by kosić kasę,zaś niektórym tutaj polecam jeśli nie wizytę u psychiatry to chociaż zimną kąpiel.

Użytkownik Padael edytował ten post 24.02.2013 - 20:18

• 0

Nothing.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

W końcu któż z was
cierpi z tego powodu że się upaliłem?

Najwyraźniej rząd, ja nie mam nic przeciwko aby ludzie palili marichuane. Jedynym problemem są gimbusy, które próbują przypodobać się kolegom używkami, nie wszystkie takie są, ale większość...
Ważne jest także aby palić/pić rozważnie, a nie do "zgonu"

Użytkownik Nothing edytował ten post 24.02.2013 - 20:26

• 0

ChemicalStimulants.
  • Tematów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Samosądy to już oddzielna kwestia. To już nie jest kara śmierci, ale bezprawie. Co jeśli dorwiesz kogoś kto nie był faktycznie winny? Co jeśli Ciebie zabije ktoś kto zobaczy w Tobie winnego jakiegoś czynu? Sąd ma orzec o winie, nie skrajnie subiektywna ocena.

A co jeśli dorwiesz gościa na gorącym uczynku? Zakładać mu sprawe czy kule w łeb na miejscu?
  • 0

Shi.

關帝

• Tematów: 39
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Temat o chłoście; rozwinął się na KŚ i KPCz brakuje tylko w tym temacie Smoleńska i praw homo - będzie całe VRP w jednym miejscu.

Rozkminiacie jakieś "grypsy", wykroczenia, paragrafy - ludzie serio ?

Nie ma kompromisu w sprawie obrony praw naturalnych, KŚ jest tylko jednym z wielu środków, potrzebnym do likwidacji jednostek które swoim postępowaniem godzą w w/w prawo. Jednak chłosta to jakieś żarty, jesteśmy cywilizowanym krajem, nie potrzeba nam takiej "imprezy". Kara toto żadna a i korzyści dla ofiary też żadne - przywracamy wergeld i po sprawie. Warto zachować w każdej sprawie zdrowy rozsądek.

Użytkownik Shi edytował ten post 25.02.2013 - 13:05

• 0

Nothing.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Shi ma rację chłosta srosta, Smoleńsk K( CENZURA)! Nie no na serio, nie mogłem się powstrzymać :P
...
Ale i tak uważam że chłosta nie powinna być stosowana w kraju cywilizowanym, po za tym nie wiadomo czy nie zaczełyby się manifestacje z powodu powrotu tejże niemoralnej kary. Ja się najbardziej boję o ofiary nieuczciwych sądów i ogólnie oszustw. A nie o bandziorów itp. To dlatego jestem tak przeciwny chłoście.
Wszystkie te sytuacje to niestety tylko gdybania, tak naprawdę nawet jeżeli ponad połowa obywateli zgodziłaby się na powrót kary chłosty i tak byłoby to awykonalne ( Unia Europejska ma w naszym kraju sporo do powiedzenia i zapewne nie zgodziłaby się aby przywrócić chłostę).

Użytkownik Nothing edytował ten post 26.02.2013 - 22:26

• -1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych