Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tajemniczy wybuch nad rosyjskim miastem. Czy to był meteoryt?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
278 odpowiedzi w tym temacie

kass1989.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ciekawa rzecz 5.20 między gałązkami drzewa

http://wiadomosci.on...,wiadomosc.html
  • 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jakiś kartka, czy inny papierek.
  • 0

Pepper.
  • Tematów: 4
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

to superman! nie , to ufo! nie... to tylko gołąb
  • 0

ChemicalStimulants.
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Pobieżne oceny kwalifikują średnicę tego ciała kosmicznego na kilka metrów i przybliżoną masę 10-50ton. Na rzetelne i szczegółowe wnioski trzeba będzie trochę poczekać.

Aktualnie NASA szacuje pierwotne rozmiary tego obiektu na ok. 17 m, a jego masę na ok. 9 000 ton. Zatem można go jak najbardziej awansować do rangi niewielkiej planetoidy (ok. 3 razy mniejszej niż 2012 DA14).

Źródło

Kurde kawał skały. Generalnie mieli w Rosji niezłego farta że to wybuchło na takiej wysokości. Poleciałby 2 sekundy dłużej i "pyk" po Czelabińsku.
  • 0

chlon.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tu mam filmik jak obiekt spadający leci jeszcze nad Kazachstanem zanim spadł na Czelabińsk.

• 2

bluearmy.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Przerażające, ale i piękne zjawisko. W moim odczuciu nie ma tu miejsca na teorie spiskowe. To było pewne, że któregoś dnia coś takiego się wydarzy. A i mam drobną prośbę do forumowiczów. Mógłby mnie ktoś bardziej nakierować z tą siłą 300kT? Bo przyznaje się bez bicia, że nie jestem specem od tych spraw i ciężko mi pojąc jaka siła temu towarzyszy.
  • 0

ChemicalStimulants.
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Przerażające, ale i piękne zjawisko. W moim odczuciu nie ma tu miejsca na teorie spiskowe. To było pewne, że któregoś dnia coś takiego się wydarzy. A i mam drobną prośbę do forumowiczów. Mógłby mnie ktoś bardziej nakierować z tą siłą 300kT? Bo przyznaje się bez bicia, że nie jestem specem od tych spraw i ciężko mi pojąc jaka siła temu towarzyszy.

Bomba zrzucona na Hiroszime miała moc 13 kiloton.
  • 0

Yoh.
  • Tematów: 11
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Mógłby mnie ktoś bardziej nakierować z tą siłą 300kT? Bo przyznaje się bez bicia, że nie jestem specem od tych spraw i ciężko mi pojąc jaka siła temu towarzyszy.

http://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3wnowa%C5%BCnik_trotylowy_wybuchu_j%C4%85drowego

Dla czystego przykładu, bomba zrzucona na Hiroszimę miała siłę 15kT. Co za tym idzie, tutaj mieliśmy do czynienia z 20 razy większą mocą.

@down
Nie martw się - mnie również ;p
Ale każdy poprawia poprzednika.

Użytkownik Yoh edytował ten post 16.02.2013 - 13:24

• 0

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@up - no i ktoś mnie ubiegł ;-)

Eksplozja bomby atomowej zrzuconej na Hiroszimę wyzwoliła energię ok. 16kT. Najnowsze ustalenia dotyczące meteorytu czelabińskiego mówią o energii ok. 500kT - czyli ponad 30 razy większej niż w Hiroszimie.
  • 0

.

Equilibrium

• Tematów: 43
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

czyli 5Mt? Nie wiem jak sie przelicza siłę fali uderzeniowej ale 16kT eksplodowało 565m nad miastem a tu 500kT na wysokości około 10000m? Wysokośc jest 20 razy większa a siła 30 razy. Czyli powinno wyrządzić więcej szkód tak?

Użytkownik Sala Samobójców edytował ten post 16.02.2013 - 13:33

• 0

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

czyli 5Mt?

0,5 MT. Trzeba jednak pamiętać, że o ile w Hiroszimie cała energia została uwolniona w ułamku sekundy, o tyle nad Czelabińskiem trwało to przez cały czas przelotu meteorytu przez atmosferę, czyli ponad pół minuty. Z tego powodu wyrządzone szkody są o niebo mniejsze.
  • 0

Xellos.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Tak czy siak śmiesznie brzmią w tym kontekście pierwotne ustalenia ekspertów telewizyjnych :) Niektórzy podawali w kilogramach...

Rozumiem drobne pomyłki, ale aż o tyle się pomylić i być ekspertem ? Teraz szacują na 7000-10000 ton.

Ogólnie dopiero te liczby uświadamiają zagrożenie jakie miało miejsce.
  • 0

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tak czy siak śmiesznie brzmią w tym kontekście pierwotne ustalenia ekspertów telewizyjnych :) Niektórzy podawali w kilogramach...

Nie ustalenia, tylko spekulacje. Pierwsze filmiki ze zdarzenia, te robione z samochodów, pokazywały jasny bolid, który spokojnie mógł być wywołany przez półmetrowy kamyczek. Dopiero nagrania fali uderzeniowej sugerowały coś większego, choć nawet wtedy, bez znajomości obszaru, na jakim powstały szkody, można było przypuszczać, że był to niewielki impakt. Pełny obraz zniszczeń, a więc i rozmiarów meteorytu, zaczął się wyłaniać dopiero kilkanaście godzin po uderzeniu.
  • 0

Robakatorianin.
  • Tematów: 41
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jako uzupełnienie siły uderzenia wczorajszego "gościa" z kosmosu:

Dołączona grafika

Taki obiekt mógłby jakieś małe miasto zniszczyć, jednak nie chciałbym w tym mieście być.
  • 0

floid.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Meteory tak że spadają w Polsce choćby w zeszłym roku nie daleko mnie koło świerklan "spadł" jeden choć możliwe że cały spalił się w atmosferze nim zdążył uderzyć w ziemie.Mimo moich poszukiwań nie został odnaleziony.Astronom którego poprosiłem o pomoc w określeniu co to było olał mnie że nic nie było, ja niestety zdążyłem zrobić tylko zdjęcie smugi ,lecz gość z drugiej strony miasta nagrał film tego bolidu. Po upadku bolidu przelatywały trzy myśliwce w szyku , pewnie sprawdzali czy nic się nie stało.Wszystko zostało utajnione jak by nic nie leciało pewnie żeby nie burzyć niepotrzebnej paniki .Ale jak widać może być groźnie i samy nie znamy dnia ani godziny.

I moje zdięcie na las "Królewiok" Przy Świerklanach Rybnickich

• -3

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych