Napisano 19.03.2013 - 14:14
Napisano 19.03.2013 - 14:48
A czy dziś nie może? Żyjemy w zlaicyzowanym świecie, nikt - przynajmniej oficjalnie - nie zabrania wierzyc w co tylko chcesz, byle tylko nie szkodziło to innym. Oczywiście, czasem są przeszkody formalne w uzniu takiej czy innej religii, szczególnie nowej, bez tradycji. Ale i teraz nie widać jakos kaznodziejów na każdym rogu. Prócz świadków Jehowy nie przychodza do mnie mnisi buddyjscy, prawosławni popi czy wyznawcy Latającego Potwora Spaghetti z misją nawrócenia.W przyszłości każdy będzie mógł wierzyć w boga jakiego tylko będzie chciał, będzie mógł zgłębiać święte księgi, chodzić do świątyń, nawracać swoje otoczenie. Będzie mógł to wszytko tylko.. nie będzie chciał, bo religia będzie mu całkowicie obca.
Użytkownik Mishka edytował ten post 19.03.2013 - 14:55
Napisano 19.03.2013 - 15:16
Użytkownik Mischakel-Zevuv edytował ten post 19.03.2013 - 15:19
Napisano 20.03.2013 - 10:16
Napisano 20.03.2013 - 12:20
Bo ksiądz, to jest zawód, jak każdy inny. Od dawna znane jest powiedzenie "kto ma księdza w rodzie, tego bieda nie ubodzie". Jeżeli ktoś idzie do seminarium nie z powołania, a dlatego, że będzie miał zapewnione w miarę wygodne życie, na dodatek kierowane, a nie takie w którym trzeba podejmować ważne decyzje, to tak będzie. Brakuje ludzi z powołaniem wszędzie - nie tylko w "zawodzie" ksiedza, ale także w innych zawodach świeckich - lekarza, czy nauczyciela.Niestety prawda jest smutna. Obecny kościół katolicki nie pokazuje swoim zachowaniem dobrego świadectwa dla swoich wiernych. Ludzie są tylko ludźmi i niczym więcej. Papież, biskup, ksiądz powinni dawać świadectwo wiary swoją postawą. Rozumiem że nie wszyscy oni muszą być zaraz świętymi, ale choćby w niewielkim stopniu mogliby dawać świadectwo swojej wiary.
Ależ ewoluuje. Co prawda wolniej, niż otaczający swiat, ale jednak.... Kościół przecież akceptuje to, że Ziemia jest okrągła i się kręci, choc kilkaset lat temu za takie "herezje" palono na stosie. Żadna kongregacja nie zajmuje sie już problemem ile to diabłów zmiesci sie na łebku od szpilki. Nawet oficjalny kościelny obraz Boga różni sie od tego ludycznego. Ba... współczesny KK "przemycił" szeroko pojety ekumenizm, a nawet posunął się dalej uważając, że jesli ktoś żyje zgodnie z własną wiarą, chocby niechrześcijańską może dostąpić zbawienia (co wynika z tego, ze w końcu Bóg jest jeden, ale moze występować pod różnymi imionami). Kościół prowadzi też trochę filozoficzne rozważania (jednak bardzo, bardzo współczesne) na temat ewentualnych innych ras niż ludzka (chodzi o ewentualne obce cywilizacje z kosmosu), czy mogą dostapic zbawiania i czy Jezus umarł na krzyżu także za nich. Trwa w KK dyskusja, czy można spowiadać i udzielac rozgrzeszenia drogą elektroniczną.Świat się zmienia a religia stoi w miejscu, a przecież powinna iść w ślad za zmianami i ewoluować razem z postępami.
Użytkownik Mishka edytował ten post 20.03.2013 - 12:22
Napisano 20.03.2013 - 21:00
Napisano 20.03.2013 - 22:12
Świat się zmienia a religia stoi w miejscu, a przecież powinna iść w ślad za zmianami i ewoluować razem z postępami.
Nie wiem, jak to skomentować. Nawet nie próbuję.Religia nie powinna ewoluować, iść na ustępstwa, zmieniać się do otaczającego świata bo traci wówczas jakikolwiek sens i znaczenie.
A dla Koscioła jest to problem naprawdę poważnej wagi. Istnienie obcych cywilizacji jest nieomal pewne, inna rzecz, czy kiedykolwiek nas odwiedzą. Być może tak, być może nie. Ale chyba trzymasz w domu świecę czy latarkę, na wypadek, gdyby zabrakło prądu? Lepiej być przygotowany na kazdą ewewntualność niż później być niemile zaskoczonym.Obce cywilizacje są naprawde zabawnym tematem i rozwodzenie się na ich temat nie ma najmniejszego sensu jak dla mnie, ale widzę że dla kościoła ma tak jakby miały one na nas jakikolwiek wpływ.
. To jedno zdanie dla mnie wystarcza, aby uznać to za fejk. Bóg przemawiając przez kogoś raczej by nie wartościował ruchów społecznych.Elita Masońska przechwyciła kontrolę nad Moim Kościołem
jak na moją znajomość Biblii, to Jezus nakazał jedynie chrztu, nauczania (które nie jest sakramentem) i Eucharystii (w kosciołach protestanckich obowiązują dwa - chrzest i eucharzystia, w kosciele katolickim - siedem, a w prawosławnym nawet do dwunastu) O żadnych innych sakramentach nie mówił. Jak w tym kontekscie brzmią słowa o zmniejszaniu roli sakramentów? co najmniej dziwnie.Pozostańcie wierni waszym świętym obowiązkom i udzielajcie Świętych Sakramentów zgodnie z tym, jak zostaliście przeze Mnie pouczeni.
Napisano 20.03.2013 - 22:40
Użytkownik kaminskisz edytował ten post 20.03.2013 - 22:52
Napisano 20.03.2013 - 23:23
Użytkownik zawszeiwszedzie edytował ten post 20.03.2013 - 23:24
Napisano 21.03.2013 - 10:26
Napisano 21.03.2013 - 13:31
Napisano 21.03.2013 - 13:52
Polecam zajrzeć na stronkę wyjaśniającą B R E D N I E o UFO
http://www.zbawienie...WO-oszustwo.htm
..
Napisano 21.03.2013 - 20:44
Napisano 22.03.2013 - 07:17