Witam wszystkich ponownie.
Z racji że swięta dobiegają końca a wiosna coraz bliżej myślę iż trzeba wziąć się do roboty i coś postanowić odnośnie spotu.
Ponieważ wiekszość chętnych jest z Rzeszowa, proponuję aby pierwsze spotkanie odbyło się w tym właśnie mieście, a potem wspólnie udać się gdzieś gdzie będzie coś ciekawego.
Wybrałem 3 lokalizacje nad którymi myślę że warto się zastanowić:
1. Pokręcić się gdzieś po Rzeszowie. Można by przebadać "nawiedzony dom na Zalesiu" i rezerwat Leśny Bór. Jest to najprostrza opcja, co nie znaczy że musi być najmniej ciekawa.
2. Góra Śmierci w Pustkowie, niecałe 50km od Rzeszowa. Minusem jest fakt iż teoretycznie nie można tam przebywać nocą, ale myślę że wystarczy ładnie poprosić kogoś kto to pilnuje, i problemów być nie powinno.
3. Fortyfikację w okolicach Przemyśla. Blisko 100km od Rzeszowa, czytając różne artykuły na ten temat widać iż jest tam co zwiedzać. Smaczku dodają miejscowe legendy przyprawiające o ciarki na plecach.
Np: Legenda Fortu XIII
Po zakończeniu I wojny światowej, kiedy Przemyśl wraz z większością fortów Twierdzy Przemyśl wrócił do niepodległej Polski, twierdza z powodu zniszczenia i utraty walorów obronnych została przeznaczona do likwidacji. Najlepiej zachowane forty przeznaczono na magazyny wojskowe, a pozostałe miały zostać rozebrane (szczególnie zainteresowane rozbiórką fortów były huty śląskie poszukujące złomu). Do rozbiórki przeznaczony został m.in. fort San Rideau. Podczas prac rozbiórkowych, wg relacji świadków, w 1923 odnaleziono w zasypanym pomieszczeniu żywego jeńca rosyjskiego, któremu udało się przeżyć osiem lat w podziemiach fortu.
Źródło:
http://pl.wikipedia....II_"San_Rideau"
Termin: Proponuję sobotę 27.04.2013, godzina do ustalenia, w zależności jak komu będzie pasić. Dokładne miejsce zbiórki również do dogadania.
Dodam iż dysponuję samochodem, niestety osobowym:P
Oczywiście miejsca i termin są tylko propozycją i jak najbardziej mogą być modyfikowane. To tyle ode mnie. Przepraszam za kiepską składnie postu, ale świętowanie mnie jeszcze do końca nie puściło:)
Wszystkich chętnych proszę o komentarz.
Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia.
Użytkownik Ebola edytował ten post 01.04.2013 - 11:10