Wiem - szału nie ma ale jak dla mnie jest OK - pod warunkiem, że działa to ja powinno.
Dodatkowo, otrzymałem zapewnienie, że w godzinach od 0.00 do 13.00 będę mógł sie cieszyć internetem o prędkości 20 mb...
Powiedzmy.
Od jakiegoś tygodnia - dwóch, zauważyłem, że internet nieco "przycina". Dzisiaj już wyjątkowo, więc nieco wkurzony postanowiłem sprawdzić jego prędkość.
Dodam, ze według mnie, te "nędzne" 4 mb, które miałem działały dużo bardziej płynnie niż to co mam teraz... A mam (podobno), 3 razy szybszy internet.
Wpisałem w wyszukiwarce "prędkość internetu" i zrobiłem 7 testów, na stronach, które pojawiły się jako pierwsze na liście.
Testy przeprowadziłem w czasie mniej niż 10 min. Rozpocząłem je o godz. 11:37 (czyli w czasie kiedy internet powinien "hulać" podobno z prędkością 20 mb)
Oto wyniki...
test 1
www.speedtest.pl/

test 2
www.komputerswiat.pl/aplikacje/nettest/szybkosc-internetu.aspx

test 3
www.upc.pl › Internet › Poznaj Internet UPC

test 4
twojeip.wp.pl/

test 5
speedtest.net.pl/

test 6
test.mm.pl/

test 7
www.dsl.cz/mereni-rychlosti

W związku z tym mam kilka pytań.
Czy możlwa jest tak duża rozbieżność (w tak krótkim czasie) ze względu na stronę, na której testuje się prędkość?
Jaki, według Was, "tester" prędkości jest najbardziej wiarygodny ? (niekoniecznie z tych na liście)
Czy tester mojego dostawcy internetu (jest on na liście), może celowo przekłamywać dane?
Prosiłbym o wypowiedzi zrozumiałe dla laika, którym niewątpliwie jestem...