Napisano 05.04.2013 - 18:45
Napisano 05.04.2013 - 20:26
Napisano 06.04.2013 - 11:58
Napisano 06.04.2013 - 13:54
Napisano 10.04.2013 - 19:46
Użytkownik McNugget edytował ten post 10.04.2013 - 19:51
Napisano 30.11.2020 - 21:17
Szukając ciekawych, chociażby trochę rozwiniętych rozmów tematycznych na niniejszym forum, natknąłem się na takiego jak widać ,,oseska" - newsa na temat ,,gdzieś tam niby istniejącej" cząstki, Grawitonu. I tu robi się ciekawie, obecnie bodaj kwantowa teoria grawitacji z jakimś zakładanym prawdopodobieństwem nie wyklucza istnienia tej mocno egzotycznej cząstki elementarnej. Prawdopodobnie, teoretycznie istniejący grawiton nie jest możliwy do wykrycia, ponieważ (i jest to zasłyszana na polu czytadeł popularnonaukowych teoria) prawie całkowita ilość grawitonów ucieka zaraz po swej emisji (tak zakłada ta spekulacja) do jednego ze zwiniętych wymiarów rzeczywistości, albo do świata równoległego; dzieje się tak również z prostej przyczyny: według takiej hipotezy jest to - i nie wiem jak to określić - supermasywny grawiton, który jest zbyt ,,ciężki", aby istnieć w naszym Wszechświecie, przynajmniej w tej trójwymiarowej namacalnej rzeczywistości, a założenie to uwzględnia zniknięcie grawitonu w czasie tak krótkim i minimalnym, że nie znam nawet jednostki miary upływu czasu do tego ,,mikroupływu" przyporządkowanego.
Niedawno przeczytana książka popularnonaukowa o masie, materii i energii autorstwa Jima Baggotta, zachęciła mnie do zadania charakterystycznego pytania: skoro odkrycia na polu fizyki kwantowej dają istnienie pól kwantowych, które zastępują cząstki elementarne, to czy pole to ma masę, skoro rozpościera się w czasie i przestrzeni? Co w związku z tym ma masę: pole - osnowa wszystkiego, czy cząstki? Gdzie w tym wszystkim umieścić hipotetyczny grawiton? Czy zatem ma sens mówienie o cząstkach i masie w klasycznym rozumieniu fizyki newtonowskiej i einsteinowskiej - Ogólnej i Szczególnej Teorii Względności? Jak teraz pogodzić dwie tak genialne, ale opisujące funkcjonowanie Wszechświata na różnych poziomach egzystencji, teorie?
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych