Sami znawcy polityczni..
Wschód to Litwa, Łotwa, Estonia, Białoruś i Ukraina. Do tej grupy państw, które obejmowały politykę Kaczyńskiego dochodzą Węgry, Czechy i Słowacja.
@szon666 - widzisz tylko Rosję na wschodzie. Ja widzę i politykę Kaczyńskiego i politykę Sikorskiego - Kaczyński starał się zyskać miano lidera wśród krajów nowej Europy, i wpływać na politykę tych Państw szczególnie podczas głosowań nad projektami Unii Europejskiej. Natomiast Radek Sikorski nie jest zainteresowany państwami "Nowej Europy" tylko stara się przypodobać państwom "Starej Europy".
Te dwie koncepcje przewijają się przez Polskę od czasów Cesarza Ottona IV po Targowicę, Napoleona i wreszcie Piłsudskiego, aż do naszych czasów. Kraje i granice się zmieniają ale koncepcja pozostaje taka sama.
szon666 zresztą kim Ty jesteś dla Rosji? Czym jest Polska? Niczym i nikim. Rosja nie jest nami zainteresowana w formie partnera ani gospodarczego ani politycznego, Rosja jest drugim największym mocarstwem wojskowym na świecie (nadal wyprzedza Chiny), jest największym krajem na świecie i posiada najwięcej złóż naturalnych na świecie. W surowce naturalne i energetyczne zaopatruje całą Europę (dyktuje jej tez ceny za gaz nie tylko kwotowe ale też polityczne). Ty widzisz tylko możliwość, że będziemy do Rosji eksportować produkty mięsne i roślinne, a Rosja widzi w nas była podległa republikę i w kwestiach NATO i UE przypomina im zawsze, że Polska leży w jej strefie wpływów. Więc zrozum to raz na zawsze - oni nie są zainteresowani kupowaniem od nas czegokolwiek - oni są zainteresowani zrobienia z nas kraju ala Białoruś czy Ukraina.
@ayalen Przeczytaj co napisałem.. Jeżdżą w celach politycznych a nie historycznych - Ty mi odpowiadasz, tak jak bym napisał, że w celach historycznych. Polacy i Ruscy wiedzą ale inni nie wiedzą. Wiesz dlaczego żydzi upamiętniają mord na 6 mln żydów? Żeby cały świat wiedział, że to żydzi byli ofiarami i teraz należy im się odszkodowanie. Polacy jeżdżą tam ponieważ przez 60 lat w świat szła informacja, że Rosja wyzwoliła Polskę spod Hitlerowskiej okupacji, a potem pomagała zniszczonemu krajowi się odbudować. Teraz Polacy prostują tą historię.
Plan lotu? Ja pamiętam, że o ten samolot się wszyscy kłócili. Raz Sikorski i Tusk go zabierali mimo, że był zarezerwowany dla Kaczyńskiego, a raz Kaczyński go brał i Sikorski narzekał, że miał przecież zarezerwowany. Katastrofa nie była przyczyną tego, że Prezydent nakazał wszystkim lecieć tylko dlatego, że w tym kraju 2 ośrodki władzy kłóciły się o to jaką ideologię wybrać (Kaczyński-Sikorski). Ta wojna trwa od wieków w Polsce i każda ze stron ma tyle samo przeciwników co zwolenników. Dlatego, żadna ze stron jeszcze nie wygrała. Przez to, że był taki syf to ministerstwa podległe rządowi utrudniały działanie politykom prezydenta i na odwrót. Generałów, którzy podzielali koncepcje Kaczyńskiego starano się zastąpić nowymi, którzy podzielali koncepcję Sikorskiego.
Myślisz, że Kaczyński był nijakim prezydentem. Był bardzo dobrym prezydentem - tylko jego koncepcja polityki polegała na zjednoczeniu państw Europy Środkowo Wschodniej w celu współpracy militarno-ekonomicznej. W środ tych państw posiadalibyśmy największe PKB i jedną z największych powierzchni i populacji czyli bylibyśmy leaderem z którym liczyłaby się zarówno Europa, USA jak i Rosja.
Polityka Sikorskiego natomiast zakłada pełną integrację z Unią Europejską, która będzie gwarantem naszego bezpieczeństwa - wiemy jak to wyglądało na przestrzeni wieków - Europa Zachodnia widzi w nas partnera tylko jak chce żebyśmy oddali jej coś za darmo ale kiedy Rosja się o nas upomina swoją wielką Armią, Europa nagle zapomina o nas. Kto był na zachodzie wie, że jesteśmy dla nich [prymitywnymi dzikusami i zdania o nas nie zmieniają. Strategicznie jesteśmy tylko buforem, który chroni ich przed Rosją.
Wracając do tematu - PiS jest partią surrealistyczną i oderwaną od rzeczywistości. Żyjącą w jakimś paradoksie katolicko narodowym. PO z drugiej strony całkowicie odcięło się od ludzi i problemów zwyczajnych Polaków. Polityka wewnętrzna PO to PR a zewnętrzna to dyrektywy UE, Nie są politykami tylko zarządcami folwarku należącego do UE, a my trzodą, która na to wszystko pracuje za 1/4 średniej pensji europejskiej.
Co zrobił jakikolwiek inny polityk dla Polski i Europy więcej niż Kaczyński? Nic bo żaden nic nie zrobił.. a my siebie sami nie szanujemy. Tuska nie lubię i nie uznaję jako przywódcy Polski bo nawet nie miałem tak jak reszta obywateli wpływu na to czy będzie premierem czy nie bo zmielił JOW. Prezydent chociaż na Komorowski to inna bajka. Miałem wpływ czy głosowaliśmy na niego czy na innego to wygrał sprawiedliwie i nie ważne na kogo głosowałem uważam go za przywódcę Polski.
Polecam temat -
Polacy Naród Owiec - Owcy Krzyk
Użytkownik Striker edytował ten post 08.04.2013 - 17:42