Mr. Mojo Risin'@
Świetnie. Ale że kłamstwa w żywe oczy, określając że Żydzi byli przywódcami komunistycznymi? Piszecie sobie historię od nowa? Wszystkie środki dozwolone by tylko stworzyć tego "złego Żyda" w świadomości?
Dlaczego Żydzi mieli nadreprezentacje? Oczywiście można podejść do tego na waszą modłę - spisek żydowski, chęć zawładnięcia światem. W końcu każdy Żyd jest połączony telepatycznie z macierzą i myślą jednym umysłem. Logiczne.
Źródeł dużej ilości Żydów w strukturach komunistycznych można upatrywać z powodu ich nadreprezentacji w strukturach sprzed rewolucji w Rosji i wybuchu II WŚ w Polsce.
Dlaczego?
Po pierwsze Żydzi mieszkali prawie wyłącznie w miastach gdzie stanowili czasem większość mieszkańców a zawsze znaczący procent (Warszawa 31% Żydów w populacji, Lwów 32%, Wilno 28%, Kraków 25% - mimo że stanowili ok 10% populacji Polski).
To właśnie w miastach początkowo rekrutowano komunistów, zawsze tak jest. Pierwszymi źródłami rewolucyjnych myśli są miasta, zwłaszcza akademickie i kupieckie. Z samego faktu nadreprezentacji Żydów w miastach mamy wyjaśnienie dla 30% reprezentacji Żydów w strukturach władzy komunistycznej. To się mniej więcej zgadza z postulowaną 30% reprezentacją Żydów we władzach UB, i uzasadnia 10% udział Żydów jako szeregowych UBków.
Widzisz, zamiast szukać teorii spiskowych, można logicznie wyciągnąć wnioski. Więcej Żydów w ośrodkach miejskich (względem populacji krajowej) z których wywodzi się stara gwardia komunistyczna - więcej Żydów w partii komunistycznej, więcej Żydów w strukturach władzy. Na dodatek to nie było 100% Żydów we władzach komunistycznych a w Polsce właśnie w okolicach tych ciągle powtarzanych 30% - co stanowiło zwyczajowy procent ludności żydowskiej w miastach w Polsce. Bo chyba mi nie powiesz że władza komunistyczna rodziła się na wsiach, gdzie Żydów nie było.
Po drugie, Żydzi zapewne widzieli w komunizmie ratunek przed szykanami na tle etnicznym. Polskie bojówki nacjonalistyczne lubiły wpaść czasem na targ żydowski, powywracać i narobić szumu. Co mieli do wyboru? Komunizm był zapewne postrzegany jako ideologia która pozwoli im żyć w spokoju. To że się mylili? Cóż.
Powtarzacie w kółko te androny. Niektórzy już nawet kłamią w żywe oczy mówiąc o tym że przywódcy komunistyczni byli w większości Żydami. Nie widzicie żadnych źródeł problemu, nie widzicie nadreprezentacji Żydów w miastach, ani tego że Żydzi nie pasowali do środowisk nacjonalistycznych - co powodowało prosty mechanizm wstąpienia do kontrpartii w tym przypadku komunistycznej.
Widzisz tylko ukutą teorię złego Żyda i wymyślisz wszystko, odrzucisz wszystko byle Ci pasowało do teorii.
Padael@
Masz rację Mojo, to są fakty a nie opinie ale i tak nie przekonasz tych, którzy nie mają wiedzy a tą którą mają czerpią z mediów albo komentarzy pseudoautorytetów.
Ojojoj. Wy oświeceni. Tyle że wy nie chcecie wyjaśniać. Nie chcecie wyjaśnić czemu Żydów było więcej w strukturach władzy - bo może się ops wydać że wcale nie dlatego że chcą przejąć władze nad światem i to nie był ich masterplan zawarty kodem w Torze. Może dlatego że nacjonaliści średnio ich lubili wkładając w ręce partii komunistycznej, a ich przedwojenna nadpopulacja w miastach idealnie wpasowuje się w powojenny udział we władzach (np w UB 30% kierownictwa to Żydzi, przed wojną ok 30% populacji miast to Żydzi, a z kogo wybiera się kierownictwo? Ze starej gwardii.)
Więc chrzanicie niczym nie poparte androny, wlane wam do głowy przez wasze "wolne media". Ja wnioski które tutaj wyciągam wyciągnąłem samodzielnie, czerpiąc wiedzę z różnych źródeł. Artykułów z wielu miejsc, filmów, książek historycznych. A Wy? Ile procent wiedzy macie ze stronek prawicowych (to że Mojo zapewne 90% odbieram jako oczywiste)
Wyborczej nie czytam, TVNu nie oglądam - ale to ja będę tą ciemną masą bo nie powtarzam waszych "jedynych prawdziwych" poglądów z frondy.