Skocz do zawartości

Macierewicz i sprawa Smoleńska

599 replies to this topic

Ankieta: Ankieta (151 użytkowników oddało głos)

Wg Was Macierewicz mówi prawdę?

1. Głosowano Tak (44 głosów [29.14%] - Zobacz)

Procent z głosów: 29.14%

2. Głosowano Nie (83 głosów [54.97%] - Zobacz)

Procent z głosów: 54.97%

3. Głosowano Nie mam zdania, kompletnie mnie to nie interesuje (24 głosów [15.89%] - Zobacz)

Procent z głosów: 15.89%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

tak solidna konstrukcja, jak Tu-154m rozpadła się na tysiące kawałków przy upadku na miękkie podłoże z wysokości 5-6 metrów

Z prędkością 270 km/h

Politykowanie to w przypadków takich tematów ocenianie polityków, ocenianie ich partii i promowanie programu partyjnego, porównywanie która partia jest gorsza lepsza, spekulacje typu "oni sprzedali Polskę" albo cośtam o ideałach Solidarności... Czyli generalnie przenoszenie tutaj dyskusji politycznych.  Co innego napisać o wprowadzeniu złej ustawy, a co innego napisać, że obecny kryzys to wina Tuska i tylko jedna partia może to wszystko naprawić, ja wam podam jaka, głosujcie...

• 0

Alis.

"Zielony" uspokaja ;)

• Tematów: 171
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Proponuję skoncentrować się na śledztwie, nowych szczegółach o ile takie się pojawiły, wraku i  możliwych przyczynach katastrofy a nie w kółko pisać o partiach politycznych itp bo na poprzednich stronach zrobiło się bardzo czerwono i zielono.

To tylko tak w ramach przypomnienia...

• 0

skittles.
  • Tematów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Wartościowy Post

Podobną bujdą jest teoria mówiąca o tym, że średniej wielkości brzoza byłaby w stanie całkowicie oddzielić metalową konstrukcję skrzydła od reszty kadłuba tego samolotu

Pozostaje się tylko uśmiechnąć z politowaniem...

Rozważmy poniższe zdjęcie:

large_crash15a.jpg

Metalowa konstrukcja samochodu praktycznie przecięta na pół przez przeciętnej wielkości drzewo. Nadmienić należy, że samochód ze zdjęcia najprawdopodobniej nie poruszał się nawet z połową prędkości tupolewa.

Tu też ciekawa sprawa:

3739822-3x2-700x467.jpg

Samochód po zderzeniu z palmą został po prostu rozczłonkowany.

A tutaj to ledwo widać, że ta kupa gruzu była kiedyś samochodem:

500_o6109.jpg

Wszystkie te pojazdy poruszały się dużo wolniej od Tupolewa i miały wielokrotnie mniejszą od niego masę (a więc i energia uderzenia była wielokrotnie mniejsza). A i trzeba zdać sobie sprawę z tego, że skrzydło samolotu to nie jest jednolity kawał metalu, tylko relatywnie cienka blacha rozpięta na stelażu. I jeżeli dla kogoś jest problemem wyobrażenie sobie, że taki element samolotu mógł ulec zniszczeniu po kontakcie z drzewem przy takiej prędkości, to właśnie jego głos nie powinien być brany w dyskusji pod uwagę.

• 6

szczyglis.
  • Tematów: 23
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Temper:

Uważam, że nie ma szans, absolutnie żadnych szans, aby tak solidna konstrukcja, jak Tu-154m rozpadła się na tysiące kawałków przy upadku na miękkie podłoże z wysokości 5-6 metrów

Samolot w lesie kabackim też upadł na miękkie podłoże i tam było jeszcze więcej do zbierania, niż tutaj. Poza tym, zauważ, że Tupolew przekręcił się na "dach" przed upadkiem. Samoloty nie są budowane pod kątem dachowania. Po przekręceniu się o 180 stopni porozrywało go, bo musiało porozrywać. Ten samolot "dachował" i miał jak najbardziej prawo rozpaść się na kawałki. Twarde to tam masz w tych Tutkach podwozie, ale nie dach, który jest tak naprawdę cienką blaszką.

Podobną bujdą jest teoria mówiąca o tym, że średniej wielkości brzoza byłaby w stanie całkowicie oddzielić metalową konstrukcję skrzydła od reszty kadłuba tego samolotu.

Średniej wielkości brzoza? Ty sobie zdajesz sprawę, co to znaczy przywalić w drzewo? Miałeś kiedyś bliskie spotkanie z drzewem jadąc samochodem? Bo gdybyś miał, to byś nie pisał takich bzdur. Ja kiedyś zaliczyłem z takim "średniej wielkości drzewkiem" spotkanie swoim autem i to przy kilka razy mniejszej prędkości. Efekt był taki, że o mało nie zginąłem, a przód samochodu wyglądał jakbym co najmniej zderzył się z czołgiem. I chyba nie powiesz mi, że miałem samochód zbudowany z kartonu? Drzewo przy uderzeniu jest po pierwsze jak betonowa ściana. Przy prędkości ok. 70km/h o mało mnie to nie zabiło, silnik prawie wpadł mi do kabiny, przód auta totalnie porozrywany, natomiast to "średniej wielkości drzewko" wbiło się na miejsce, gdzie wcześniej owy silnik siedział. I to ten silnik właściwie uratował mi życie, bo wziął na siebie energię uderzenia. Gdybym uderzył bokiem, lub dachem, to nie byłoby czego ze mnie zbierać, bo auto wyglądałoby pewnie jak na poście wyżej. Jedyne szczęście, że uderzyłem "czołowo". Wyhamowało mnie w momencie, drzewo ani drgnęło. A gdzie tu do prędkości Tupolewa? Po drugie - skrzydła w samolotach nie są budowane z pancernych materiałów. Aha - i sprawa ostatnia - samolot bez skrzydła może mieć lekkie trudności w utrzymaniu się w powietrzu. Myślałem, że to jest dość oczywiste.

Ta katastrofa to zlepek trochę przypadku i trochę zaniedbania, a nie żadnych wybuchów na pokładzie. Poginęli ludzie - to jest smutne, ale nie twórzmy teorii, które nie są zgodne z rzeczywistością. Nic nie mam do pana M., ale czy to tak trudno zauważyć, że ta sprawa jest wykorzystywana przez rząd tylko i wyłącznie jako polityczna broń?

PS. Nie będę Ci oczywiście polecał, żebyś przetestował uderzenie w drzewo na własnej skórze, bo mógłbyś tego nie przeżyć, ale chociaż przynajmniej zaufaj człowiekowi, który takowe coś przeżył i mówi Ci, że nie jest to zbyt dobry pomysł.

//edit: dopiszę jeszcze jedno:

Sam fakt zdjęć owej brzozy, tego co na nich jest, które to fotki są tak często przytaczane przez zwolenników zamachu świadczy o gigantycznej energii uderzenia jaką ten samolot przyjął. Brzoza na tych zdjęciach stoi tak jak stała, lekko tylko nadłamana. Nie wyrwało jej z korzeniami, nie przewróciło, bo tak jak pisałem wyżej - takie niepozorne drzewko w rzeczywistości jest jak wmurowana w ziemię betonowa ściana nie do przebicia.

Użytkownik szczyglis edytował ten post 09.08.2016 - 19:36

• 3

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Temat brzozy i rozpadu samolotu był już wałkowany i przerabiany na wszelkie możliwe strony wiele razy na forum więc nie będę go ciągnął ponownie.

Ale pojawiły się nowe doniesienia o zarobkach ludzi z komisji posła M.  Więc taki Nowaczyk dostaje 10 tys miesięcznie a reszta osób podobne sumy. Ludzie w komisji to przeważnie zaufani współpracownicy ministra Macierewicza – weryfikatorzy WSI, doradcy zespołu smoleńskiego, byli pracownicy IPN i działacze polonijni.

Więcej można poczytać w linku https://oko.press/fa...o-macierewicza/

Czyli tak jak wiele razy pisałem że komisja powstała jedynie po to żeby obecni i byli koledzy Antka mogli sobie niezłe pieniądze zarobić. jeszcze bym zrozumiał wypłacanie takich sum prawdziwym fachowcom lotniczym który brali udział w badaniach wypadków lotniczych, są inżynierami, pilotami itp. A nie grupie osób że co jeden to lepszy.

• 2

szczyglis.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jest taki artykuł na pewnej stronie na "n", zaczyna się on tak:

Film „Smoleńsk” Antoniego Krauzego będzie miał swoją premierę za miesiąc – 9 września. I choć nie jest jeszcze skończony, już liczne media prześcigają się w jego recenzjach, oczywiście negatywnych. Komentatorzy nie zostawiają suchej nitki ani na scenariuszu, którego nie czytali, ani na filmie, którego nie widzieli, ani na reżyserze, którego po sukcesie produkcji „Czarny czwartek. Janek Wiśniewski padł” nosili na rękach - z Antonim Krauzem, o pracy nad filmem jego życia, rozmawia Anna Krajkowska.

To o filmie, który był tutaj wspominany. Zastanawia mnie jedno - jak może nie być skończony film, który ma za chwilę premierę? Coś mi się wydaje, że wyjdzie z tego coś na zasadzie "Hanka wjechała w kartony". To jedno. Druga spawa:

@Wszystko - apropos tego o czym napisałeś wyżej, na wspomnianej stronie na "n", pod artykułem powyższym starałem się zapytać o ten temat. Skończyło się na zwyzywaniu mnie od wiadomo kogo. Skoro teraz są takie akcje to pomyślcie, co będzie po tym filmie. Będzie kolejna wojna pomiędzy Polakami. Nie idźcie tą drogą proszę. Ktokolwiek to czyta - nie idźcie tą drogą i nie dzielcie się na dwa obozy, bo im właśnie o to chodzi (im, tamtym, wszystkim na górze), abyście tak zrobili. Cała ta akcja to jedna wielka gra, która w najbliższym czasie będzie miała za zadanie wywołać tu jeszcze większy podział. Nie dajcie się na to nabrać, bo powiem Wam jak będzie.

Będzie tak:

Najpierw do kin wejdzie Smoleńsk. Wywoła to kolejne dyskusje i kolejną wojnę w społeczeństwie. Chwilę po nim wejdzie Wołyń, który wywoła następną, ale w drugą stronę. Jako, iż to forum paranormalne.pl, to jako "jasnowidz" mówię Wam, że tak będzie. Nie dajcie się w to wkręcić.

Użytkownik szczyglis edytował ten post 10.08.2016 - 02:49

• 0

D.K..

Semper invicta

• Tematów: 2715
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Wartościowy Post

Podobną bujdą jest teoria mówiąca o tym, że średniej wielkości brzoza byłaby w stanie całkowicie oddzielić metalową konstrukcję skrzydła od reszty kadłuba tego samolotu. To jest po prostu niemożliwe i każdy, kto twierdzi inaczej powinien być z góry skreślony z dowolnej debaty poruszającej ten temat. Jedynym wytłumaczeniem takiego rozsiewu szczątków jest scenariusz wybuchu na pokładzie, na znacznie wyższym pułapie, niż podała to tzw. Komisja Millera. Wnioski nasuwają się same.

Jakiś czas temu popełniłam post opisujący dość ciekawy przypadek, który powinien zainteresować wszystkich zwolenników tezy o tym, że brzoza nie miała żadnych możliwości odcięcia skrzydła Tupolewa. Zacytuję większość z niego poniżej:

Proponuję rzucić okiem na ciekawy kontrprzykład. Mianowicie katastrofę lotu Gol Transportes Aéreos 1907 z 2006 roku. Brały w niej udział dwa samoloty:

Embraer Legacy 600 -- niewielki samolot pasażerski mieszczący 13 osób plus 3 członków załogi.

yiyOsY5.jpg

Boeing 737-800 -- najpopularniejszy samolot pasażerski na świecie, mieszczący do 189 pasażerów.

EhmXkF4.jpg

Doszło do zderzenia. Embraer zahaczył Boeinga końcówką skrzydła (konkretnie wingletem), czyli tym:

4u8kTkY.jpg

W efekcie stracił zarówno winglet, jak i kawałek statecznika poziomego. Tak wyglądał po zderzeniu:

faVlcOu.jpg

Mimo takich uszkodzeń udało mu się bez większych problemów wylądować na lotnisku, nikt na pokładzie nie odniósł obrażeń.

Dlaczego o tym piszę? Z uwagi na to, co się stało z Boeingiem. Otóż ten niewielki samolocik, którym jest Embraer zahaczył raptem samym tylko wingletem, a więc wiotkim elementem o teoretycznie niezbyt mocnej konstrukcji wielkiego Boeinga i odciął mu pół skrzydła, w wyniku czego Boeing stał się absolutnie niesterowny i po kilkunastu sekundach rozbił się o ziemię. A można byłoby się spodziewać, że taka kolizja u Boeinga powinna spowodować najwyżej zarysowania na krawędzi natarcia i nic więcej...

• 6

Wszystko.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

http://m.onet.pl/wia...sci/kraj,nmp586
Pewne fakty zostały dopasowane do potrzeb fabuły. Ale żenada. A i tak w necie będzie mnóstwo komentarzy że film pokazuje świętą prawdę.
  • 0

szczyglis.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

http://m.onet.pl/wia...sci/kraj,nmp586
Pewne fakty zostały dopasowane do potrzeb fabuły. Ale żenada. A i tak w necie będzie mnóstwo komentarzy że film pokazuje świętą prawdę.

Dlatego właśnie 2 posty wyżej uczulałem na to co będzie się działo. Gdy film "Smoleńsk" wejdzie do kin, zwolennicy teorii o zamachu wezmą go za dokument i zacznie się kolejna burza i wojna, taka jak ta poprzednia. Apropos komentarzy, o których wspomniałeś - wystarczy już nawet teraz wejść na pewną niezależną stronę na "n", w komentarze. Szczęka opada, gacie spadają.

Użytkownik szczyglis edytował ten post 11.08.2016 - 14:01

• 0

belin.
  • Tematów: 0
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Dla mnie dowodem na zamach to jest celowy brak rekonstrukcji samolotu z wszystkich części rozbitego samolotu.Rekonstrukcje te są przeprowadzane we wszystkich przypadkach  katastrof lotniczych na świecie , przeprowadzane są one w hangarach lotniczych gdzie, każda część wraku jest przebadana i opisana, rekonstrukcje trwają  nie raz kilka miesięcy . Takie rekonstrukcje pozwalają w 98% ustalić przyczyny katastrof. Jedynym tłumaczeniem braku takiej rekonstrukcji to próba zatajenia przyczyny katastrofy. 

• -1

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dla mnie dowodem na zamach to jest celowy brak rekonstrukcji samolotu z wszystkich części rozbitego samolotu.Rekonstrukcje te są przeprowadzane we wszystkich przypadkach  katastrof lotniczych na świecie

Jesteś tego na 100% pewien?

Że we WSZYSTKICH? Bo odnoszę wrażenie, że ci się to tylko wydaje. I jest to wrażenie nieodparte.

I zanim odpowiesz na to pytanie to rozważmy wariant, że jednak się mylisz - tak na chwilę go rozważmy.

Czy, jeżeliby to twoje przekonanie zostało skonfrontowane z rzeczywistością i okazałoby się, że jest ono błędne, to wtedy uznasz, że zamachu jednak nie było?

Czy tak?

• 4

Wszystko.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To jest pewnie kolejny jednopostowiec tak jak ten z poprzedniej strony.

Szczyglis
Burza wokół smoleńska trwa już ponad 6 lat więc ten film to tylko kolejny element który dołoży do pieca. A już się zaczęła zbiórka na nowe pomniki które mają niby kosztować koło 3 mln. Więc zanim one powstaną to dalej będzie spór o to czy mogą być umieszczone tam gdzie chce partia rządząca. Dlatego jesteśmy skazani na niekończącą się opowieś smoleńską.

To stawianie pomników przypomina mi sytuację z papieżem, jemu też nastawiano pomników żeby pokazać że jest pamięć, ale nic więcej się za tym nie kryło.

Użytkownik Wszystko edytował ten post 11.08.2016 - 18:54

• 0

Urgon.
  • Tematów: 9
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

AVE...

Ogrodowy Tupolew z Kałkowa ładnie niszczeje, bo tak naprawdę większość ludzi ma wywalone na Smoleńsk. Nawet ci, co wierzą w zamach:
http://natemat.pl/18...z-niego-zostalo
Za kilkanaście lat to wszystko trafi na śmietnik historii, jak pomniki wielkich przywódców i twórców komunizmu...
  • 1

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

.
To stawianie pomników przypomina mi sytuację z papieżem, jemu też nastawiano pomników żeby pokazać że jest pamięć, ale nic więcej się za tym nie kryło.

A na dodatek, nawet nie dbają o te, które już postawili.

pomnik%20lecha.jpg

To fragment słynnego już (kuriozalnego) pomnika w Kałkowie.

link

edit:

Widzę Urgon, że dubelek nam się trafił ;D

Użytkownik pishor edytował ten post 11.08.2016 - 19:09

• 1

belin.
  • Tematów: 0
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Na jakiej podstawie twierdzicie że to była katastrofa spowodowana przez błędy pilotów tupolewa którzy mieli być pod presją L.Kaczyńskiego. Polscy śledczy zarówno komisji Macierewicza jak i Laska opierali się jedynie na materiałach dostarczonych przez Rosjan. Pierwszy odsłuch czarnych skrzynek tupolewa z ramienia Polski miał miejsce 14 maja 2010 roku , odsłuchu dokonywał psycholog. Urządzenie czarnej skrzynki MARS-BM zapisuje dźwięk w formie analogowej na taśmie magnetycznej z prędkością 8cm/s czyli dwa razy szybciej, a co za tym idzie dwa razy lepiej niż magnetofon kasetowy (mniej szumu, więcej wysokich tonów). A WIĘC ZAPIS CYFROWY KTÓRY W TAK FATALNYM ZAPISIE DOSTAŁA STRONA POLSKA WYKONALI ROSJANIE KTÓRZY CHYBA CHCIELI ZAKPIĆ Z POLSKI!  Całkowitą negacje tezy o zamachu opieracie jedynie na ustaleniach strony Rosyjskiej i komisji Laska która opierała się jedynie na " wiarygodnych" materiałach Rosyjskich.

• -1

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych