Skocz do zawartości

Macierewicz i sprawa Smoleńska

599 replies to this topic

Ankieta: Ankieta (151 użytkowników oddało głos)

Wg Was Macierewicz mówi prawdę?

1. Głosowano Tak (44 głosów [29.14%] - Zobacz)

Procent z głosów: 29.14%

2. Głosowano Nie (83 głosów [54.97%] - Zobacz)

Procent z głosów: 54.97%

3. Głosowano Nie mam zdania, kompletnie mnie to nie interesuje (24 głosów [15.89%] - Zobacz)

Procent z głosów: 15.89%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To jeszcze słówko a'propos planowanych ekshumacji.

list%20otwarty.jpg

źródło

W chwili nadania depeszy pod listem podpisało się ponad 200 krewnych ofiar katastrofy smoleńskiej.

Są tam podpisy członków rodzin: Ewy Bąkowskiej, Leszka Deptuły, Grzegorza Dolniaka, Artura Francuza, Jarosława Florczaka, Pawła Krajewskiego, Andrzeja Kremera, Barbary Maciejczyk, ks. Adama Pilcha, Katarzyny Piskorskiej, Agnieszki Pogródki-Węcławek, Arkadiusza Rybickiego, Andrzeja Sariusz-Skąpskiego, Leszka Solskiego, Jolanty Szymanek-Deresz, Wiesława Wody, Edwarda Wojtasa.

źródło

• 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ciekawe co na to rządząca partia. Za czasów poprzedniej ekipy mówili że trzeba słuchać rodzin ofiar itp. a teraz słuchają tylko Jarka i Antka.

• 0

pishor.

sceptyczny zwolennik

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ale w czym widzisz problem? Słuchają rodzin ofiar - tyle, że nie wszystkich.

Bo, są rodziny ofiar i są rodziny ofiar.

Słyszałeś chyba brata Melaka na ostatnim spotkaniu z komisją?

• 0

pishor.

sceptyczny zwolennik

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Doigrają się, to jest kwestia czasu. (...) Ta bańka pęknie prędzej, czy później i trzeba się będzie jakoś z tych bzdur wytłumaczyć.

Taaa...- kwestia czasu i prędzej, czy później.

Ale, póki co (w wolnej chwili) wpisz sobie w wyszukiwarkę frazę "patriota roku".

Albo, żeby Ci nie robić kłopotu - kliknij po prostu w ten link.

Więc raczej później niż wcześniej, powiedziałbym.

• 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie słuchałem melaka bo jak widzę typa i to co on mówi to można się załamać. Gość jest bardziej irytujący niż Antek.
  • 0

Froke.
  • Tematów: 2
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

"Jako pierwszy przemówił prof. Andrzej Nowak, historyk, wykładowca na Uniwersytecie Jagiellońskim i pracownik Polskiej Akademii Nauk. Prof. Nowak zaczął od porównania: - Jeśli masz odwagę przeciwstawić się presji środowiska, które ciągnie cię na marsz KOD-u, to tak jakbyś miał swoje małe Westerplatte."

Jesli tacy ludzie typują patriote roku, to nie jest dziwne kto ją otrzymuje.

• 0

szczyglis.
  • Tematów: 23
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

"Patriota Roku" został już ciekawie skomentowany:

Pułkownik nie wytrzymał i zadał Antoniemu Macierewiczowi ważne pytanie. "Patriota Roku, a jakiego państwa?"

http://natemat.pl/19...st-pan-patriota

• 0

szczyglis.
  • Tematów: 23
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Pojawiły się nowe rewelacje odnośnie katastrofy smoleńskiej...

Publikujemy fragment książki Jürgena Rotha „Smoleńsk. Spisek, który zmienił świat”. Niemiecki dziennikarz śledczy Jürgen Roth dotarł do pełnego raportu niemieckiego wywiadu BND na temat katastrofy smoleńskiej wraz z załącznikami. Pada w nim nazwisko rosyjskiego generała, który według źródła BND miał przyjąć od polskiego polityka zlecenie dokonania zamachu. (...)

http://niezalezna.pl...enskim-zamachem

Nie bardzo wiem jak to skomentować, więc tak to tutaj zostawię i postawię sobie emotikonkę:  :facepalm:

• 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Roth już raz napisał książkę w której pisał o Smoleńsku i raportach niemieckiego wywiadu, widzę że to kontynuacja tematu. Wtedy sprawa wyglądała tak "mam notatkę wywiadu potwierdzającą że był to zamach, dokonany przez pewną osobę z Rosji, nie chcę ujawniać nazwiska, zlecony przez osobę z Polski nie chcę ujawniać nazwiska, mam kopię oryginalnych dokumentów ale nie mogę jej nikomu pokazać...". Teraz dotarł do oryginalnego raportu ale sądząc po recenzjach z dokumentami będzie podobnie - ja zacytuję oryginał ale nie pokażę nikomu kopii, zatem proszę mi wierzyć na słowo że przepisałem uczciwie itd. Oczywiście beż żadnych konkretów (wszystkie nazwiska wyczernione, spekulacje o zamachu w formie domniemywania że nie możemy wykluczyć).

• 0

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Sam nie dałbym uciąć palca za to jak było, ale podziwiam taką pewność dla jednej jedynej słusznej wersji. Ciekawe czy to wyglądałoby tak samo gdyby chodziło o inny kraj, jak np z WTC. :)

• 0

luk26.
  • Tematów: 20
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Szkoda,że nie odpuszczają tego Smoleńska,bo chciałbym zobaczyć co zrobią jako partia.

tak się ośmieszają i anty polskie partie mają pole do popisu

• 0

Cez77.
  • Tematów: 7
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Troche mnie nie bylo i Smolensk doczekal sie wlasnego dzialu... I wkroczyly jeszcze te dyskusje o polityce ktore zawsze byly zakazane. Zamiast rozmawiac na jakies konstruktywne tematy musicie i Wy rozdrapywac Smolensk? To juz jest klotnia polityczna niz rozmowa o teorii spiskowej. :offtop:

offtop.gif

KP

• 1

pishor.

sceptyczny zwolennik

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Telenoweli smoleńskiej ciąg dalszy.

Tym razem taki bardziej... przyziemny.

Nie dalej jak kilka dni temu, gruchnęła wieść, że znajdująca się w bardzo trudnej sytuacji finansowej :facepalm: europosłanka wzięła i podliczyła sobie straty, które mogła ponieść na skutek nieszczęśliwej śmierci jej męża, w katastrofie smoleńskiej.

Który to mąż, jak skonstatowała pani europosłanka, choć wzrostu nienachalnego, to jednak znajdował się był wtedy u "szczytu kariery".

Konstatacja ta, pozwoliła pani europosłance szybciutko podliczyć straty finansowe wynikające z tragicznego przerwania tej szczytującej kariery, co doprowadziło ją do złożenia propozycji nie do odrzucenia - zawrze z państwem polskim ugodę, jak państwo to wyskoczy z kasy.

Na kwotę ok 5 milionów polskich złotych.

klik

W związku z faktem, że pojawiły się głosy, których autorzy nie zechcieli poprzeć roszczeń finansowych pani europosłanki, co więcej - wyrazili wyraźne niezrozumienie dla jej wyliczeń i motywów, które nią kierowały, a mówiąc wprost - wysłali ją w komentarzach na bambus, pani europosłanka wydała z siebie oświadczenie, że i tak jej wyliczenia są delikatne (bo średnia europejska w takich przypadkach jest dużo wyższa) oraz, że nie widzi niczego niestosownego w wyciąganiu rączki po kolejną kasę (bo wcześniej już zadośćuczynienie i to niemałe, dostała), bo jej strata warta jest każdych pieniędzy. Wprawdzie tą moralną jakoś jej już wypłacone prawie 900 tysięcy zrekompensowało ale trudno to przecież traktować jako godziwe odszkodowane. Na dodatek, jej córka cierpi na dysleksję, a jak wiadomo powszechnie - leczenie w naszym kraju drogie jest jak szlag.

klik

klik

Tak, że to tak.

My tu toczymy spory o jakichś detalach, które wydają się nam istotne dla sprawy, rozważamy kwestie etyczne i moralne ale umyka nam fakt, że PRAWDZIWA batalia toczy się za kulisami smoleńskiego przedstawienia.

I problemem w niej nie są kwestie, które podzieliły nasz kraj w taki sposób, że przez lata tego nie odkręcimy. Prawdziwym problemem jest to, czy jak się wzięło kupę kasy, to da się jej wydrzeć jeszcze więcej.

Ja bym chętnie poznał listę tych, którzy po kilku latach, podobnie jak pani europosłanka, przypomnieli sobie jak wielka strata ich dotknęła i postanowili ulżyć sobie w cierpieniu - rekompensując to szeleszczącymi papierkami z nominałami.

Miło by było również dowiedzieć się jak bardzo kosztowna miałaby być to ulga.

W końcu - wszyscy się do niej dorzucimy.

A tak zupełnie na poważnie rzecz ujmując, to jak przeczytałem tego niusa, to zrobiło mi się czerwono przed oczami. Mówiąc wprost - mało mnie szlag nie trafił.

Bo, choć wiedziałem, że niektórzy ludzie maja tupetu w nadmiernych ilościach, to jednak nie spodziewałem się, że są granice bezczelności, które można dzięki temu tupetowi przekroczyć.

Okazuje się, że byłem w błędzie.

Zastanawiam się tylko ilu z tych, którzy twarz wycierają sobie przy różnych "smoleńskich" okazjach, górnolotnymi stwierdzeniami, chodzi w tej chwili tylko o to, żeby się jeszcze bardziej nachapać - póki są sprzyjające ku temu okoliczności.

edit:

I jeszcze taki mały...suplemencik

(jak sobie człowiek sam nie znajdzie, to nie znajdzie mu nikt).

W kolejce po pieniądze czekają nawet wnuki. Kolejne rekompensaty za Smoleńsk

Użytkownik pishor edytował ten post 29.10.2016 - 17:35

• 2

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

My tu toczymy spory o jakichś detalach, które wydają się nam istotne dla sprawy, rozważamy kwestie etyczne i moralne ale umyka nam fakt, że PRAWDZIWA batalia toczy się za kulisami smoleńskiego przedstawienia.

I problemem w niej nie są kwestie, które podzieliły nasz kraj w taki sposób, że przez lata tego nie odkręcimy. Prawdziwym problemem jest to, czy jak się wzięło kupę kasy, to da się jej wydrzeć jeszcze więcej.

Ja to traktuję nieco inaczej. Jeśli komuś zginął ktoś z rodziny w wyniku czyichś działań lub zaniedbań, to ma prawo żądać odszkodowania  związku z poniesioną stratą. W tym przypadku aktualnie ważne raporty na temat katastrofy stwierdzają, że przyczyną były zaniedbania po stronie instytucji państwowych. Natomiast polskie instytucje sądowe bardzo niechętnie przyznają adekwatne odszkodowania w podobnych przypadkach. Pański ojciec zmarł w państwowym szpitalu, bo pielęgniarka pomyliła kroplówki, lekarz nic nie zauważył, a zaburzenia rytmu serca uznano za objaw choroby? Chce pan milion odszkodowania? To sąd przyzna 80 tysięcy i jeszcze zabierze koszty procesu. Powtórne procesy o większą kwotę nie są tak znów rzadkie.

Dlaczego jest akceptowane gdy krewni żądają wysokiego odszkodowania za śmierć krewnego w wypadku, a nie gdy chodzi o śmierć w katastrofie smoleńskiej?

• 0

pishor.

sceptyczny zwolennik

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Zaciekawiony

A czytałeś uzasadnienie tych roszczeń?

A nie zastanowiło Cie, że nagle, po ponad 6 (sic!) latach taka pani europosłanka zorientowała się jak wielką stratę poniosła?

SZEŚĆ lat jej zajęło żeby przeliczyć śmierć męża na gotówkę?

Ja bym zrozumiał jakby z takimi żądaniami wystąpiła kilka miesięcy, rok nawet po katastrofie - ale SZEŚĆ LAT?

I jeszcze łachę robiła, że to i tak w porównaniu "ze standardami europejskimi" niewielka kwota jest.

Chcesz wiedzieć DLACZEGO dopiero teraz?

To ja Ci powiem - dlatego:

W niemal jednobrzmiących fragmentach pism Zuzanna Kurtyka (wdowa po zmarłym szefie IPN Januszu Kurtyce; domaga się od MON miliona zł), jej syn – Krzysztof (ubiega się o 450 tys. zł) i Magdalena Merta (żona zmarłego wiceministra kultury Tomasza Merty; żąda 2 mln zł) piszą, że skoro minister Macierewicz powołał podkomisję – musiały wyjść na jaw nowe „okoliczności sprawy”. A więc ich roszczenia w stosunku do państwa są w pełni uzasadnione.

źródło

Czyli nie dość, że ktoś dla partykularnych korzyści, robi z tej tragedii kpinę, dzieli społeczeństwo i sprawia, że skaczemy sobie do oczu - już nawet nie na forach internetowych ale podczas zwykłych dyskusji przy stole, w kręgu rodziny, to ktoś inny wykorzystuje tą okazję żeby się jeszcze bardziej nachapać - bo mało mu kasy, którą co miesiąc dostaje za pierdzenie w stołek w europarlamencie.

Więc nie pisz mi proszę, że oto zdruzgotana żona, bez środków do życia, słusznie dopomina się o to, co jej się należy.

Bo to po prostu kpina jest - i plucie w twarz tym wszystkim, których bliscy również śmierć ponieśli w wypadkach, tyle, że mniej spektakularnych.

I dostali wielkie guano, a nie odszkodowanie.

• 0

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten temat: 8

0 użytkowników, 8 gości, 0 anonimowych