Witam wszystkich!
Postanowiłem sporządzić ranking 5 najciekawszych (wedlug mnie) opuszczonych i ogólnodostępnych (niestrzeżonych) pałaców położonych w województwie Dolnośląskim. Opieram go o własne doświadczenia jak i opisy znalezione w literaturze i internecie Żadne ze zdjęć nie zostało zrobione przeze mnie. Miłego czytania
1. Pałac w Boguszycach
Zbudowany w połowie XIX wieku neogotycki pałac został zaprojektowany przez Carla Wolffa na zlecenie Konrada von Randowa. Ostatnim właścicielem był Waldemar von Randow. Po II wojnie światowej pałac został przejęty (jak wiele takich obiektów na terenie Dolnego Śląska) przez zakłady PGR. W obecnej chwili jest zrujnowany. Zabudowania gospodarcze pałacu są w dalszym ciągu użytkowane.
Oto kilka zdjęć:
2. Pałac w Wojciechowie
Zbudowany jako dwór w 1782 roku pałacem stał się dopiero w roku 1891. Posiada 2 piętra, do dziś zachowała się wieża z pozostałościami zegara i herbem. Jak wiele pałaców porzucony w 1945 roku. Dziś nie jest w żaden sposób zabezpieczony, można do niego wejść bez większych problemów (przynajmniej w styczniu tego roku jeszcze się dało). Na tarczy zegara są dobrze widoczne ślady po pociskach.
Zdjęcia:
Zbliżenie na samą wieżę:
3. Pałac w Samborowicach
Nie znalazłem zbyt wielu informacji o historii tego obiektu, oto te które udało mi się odnaleźć:
Pałac został wybudowany prawdopodobnie w pod koniec XIX wieku. W roku 1945 stał się siedzibą PGR. W 2006 roku niestety runęła środkowa część pałacu, reszta jednak wciąż jest dostępna.
Zdjęcia:
4. Pałac w Zaborowie
Opisuję ten pałac ponieważ jako jedyny mieści się on w mojej gminie
. Zbudowany w roku 1725, powiększony w roku 1906. Został spalony w roku 1945. Obecnie zrunowany, nie ma problemu z dostępem do niego. W jego okolicach znajdują się jeszcze co najmniej 2 ciekawe obiekty jednak nie pamiętam w tej chwili nazw wiosek w których są położone.
Zdjęcia:
5. Pałac w Rudnicy
Wybudowany w 1626 roku, wielokrotnie przebudowywany. W XIX wieku mieściła się w nim restauracja, jednak po II wojnie światowej został zniszczony i opuszczony. Krążą pogłoski że ma zostać wyburzony jednak nic nie zapowiada tego wydarzenia.
Zdjęcia:
Mam nadzieję że spodobał wam się ten temat
Jeśli tak to niedługo stworzę następny, tym razem o obiektach sakralnych.
Źródła:
http://eksploratorzy.com.pl/index.phphttp://www.polskiezabytki.pl/Część z informacji została przeze mnie zasłyszana od Ludzi którzy Urban Exploring uprawiają dużo dłużej ode mnie więc nie mogę podać dokładnych źródeł jednak te 2 strony pozwolą wam zaspokoić w miarę potrzebę wiedzy o tych obiektach. Na te pytania na które będę znałodpowiedzi z chęcią odpowiem wam na pw. Jeszcze raz zaznaczam że żadne z tych zdjęć nie jest zrobione przeze mnie a do ich znalezienia użyłem wyszukiwarki obrazów google.
Pozdrawiam, Kayoos.