Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tajemnicze i opuszczone pałace Dolnego Śląska

• Please log in to reply
17 replies to this topic

Kayoos-U.

Wilk Osnowy

• Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jestem już po 2 podejściach co do tego dworu :) Za pierwszym razem przeszkodziła mi w tym pogoda, za 2 razem okoliczni mieszkańcy :)
  • 0

Damantris.
  • Tematów: 11
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Świetny temat, zwłaszcza że czasem też zdarza mi się zwiedzać tego typu obiekty. Na Dolnym Śląsku jest ich od groma! Ja, odwiedzając różne miejsca, lubię czytać o nich najpierw w książkach Joanny Lamparskiej - genialnie opisuje historię tajemniczych miejsc w dolnośląskiem i opolskiem, skupiając się właśnie na legendach dotyczących tych miejsc. W weekend trochę poszperam, może uda mi się uzupełnić nieco temat.

Na tę chwilę, tak na szybko, przychodzi mi na myśl zamek w Smolcu. Zajrzałam tam w ubiegłym roku, w trakcie wycieczki rowerowej. Dość ciężko było trafić, a sama budowla, zniszczona w '45 nigdy nie została odbudowana i nikt o nią nie dba. Wokół są stare, poniemieckie domy, których mieszkańcy w dawnej fosie urządzili sobie wysypisko śmieci. Wszędzie pełno gruzu, a po pałacu zostały tylko fragmenty ścian i wieży.

W płn-wsch części wsi Smolec na wyspie otoczonej wodą, zachowały się ruiny średniowiecznego zamku. Początkowo wieś była podzielona na dwie części: Smolec Niemiecki ( Wielki ) i Smolec Polski ( Mały ). Po raz pierwszy w źródłach pisanych Smolcz Polonicali pojawia się w roku 1337. Umocniony dwór jest natomiast wzmiankowany w roku 1357. Wzniesiona w polskiej części wsi obronna budowla miała formę wieży obronno-mieszkalnej. Do jej budowy użyto cegły palcówki w wątku gotyckim. Niestety późniejsza rozbudowa uniemożliwia dokładne odtworzenie jej pierwotnego wyglądu. Brak też informacji kto był fundatorem gotyckiej wieży.

W roku 1420 ówczesny właściciel Smolca Polskiego Niklas Gotke sprzedał wieś mieszczanom wrocławskim. Około roku 1523 majątek staje się własnością rodziny von Saurma i z ich inicjatywy powstaje renesansowy zamek. Wzniesiony na planie regularnego czworoboku o długości boku około 20m, otoczony był nawodnioną fosą. Posiadał on dwa ustawione prostopadle względem siebie skrzydła połączone murem kurtynowym. Wjazd prowadził przez wysuniętą przed lico pięciokondygnacyjną wieżę bramną.

W wieku XVIII do dotychczasowych skrzydeł południowego i wschodniego zostaje dostawione krótsze skrzydło zachodnie w stylu barokowym. Kolejna przebudowa zamku miała miejsce w latach 1850-55. Budynki podwyższono o pół piętra, dobudowano krużganek. W tym też okresie powstało najniższe północne skrzydło. Po zakończeniu prac obiekt zyskał modny wówczas styl neogotycki.

W roku 1945 zamek w Smolcu został zniszczony i od tego momentu szybko popada w ruinę. Obecnie zachowane są jedynie fragmenty ścian zamkowych skrzydeł i wieża z przejazdem bramnym. Widać zagruzowane piwnice i pozostałości kolebkowych sklepień parteru. Wśród ruin odnaleźć można także narożnik gotyckiej wieży rycerskiej. Porośnięte krzakami i mocno zaniedbane ruiny zamku w Smolcu sprawiają dość przygnębiające wrażenie. Odczucie to dodatkowo potęguje zamkowa fosa wyglądająca jak miejscowe wysypisko śmieci. Zdecydowanie obiekt wymaga oprócz prac konserwatorskich także prac porządkowych, aby nadal nie niszczał i chociaż w takim stanie zachował się dla potomnych.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

zdjęcia i opis pochodzą stąd.
  • 0

Kayoos-U.

Wilk Osnowy

• Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

W ten weekend przysiądę i opiszę kolejne 5 pałaców :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych