Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nowe fakty ws. śmierci Gagarina

• Please log in to reply
3 replies to this topic

daxx.
  • Tematów: 116
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Od lat śmierć Gagarina otacza mgła tajemnicy i mnóstwo różnych spekulacji. Czy wywiad innego legendarnego kosmonauty, w którym wskazuje bezpośrednią przyczynę katastrofy sprzed 45 lat, rozwieje wątpliwości. Aleksiej Leonow brał udział w śledztwie, dziś mówi, że maszyna Gagarina wpadła w korkociąg i rozbiła się, bo zbyt blisko niego przeleciał inny samolot.

Dołączona grafika

Pierwszy człowiek w kosmosie zginął w katastrofie lotniczej 27 marca 1968 r. podczas lotu szkoleniowego myśliwcem MiG-15. Jurij Gagarin i jego instruktor Władimir Seriogin roztrzaskali się koło Nowosiełowa, ok. 90 km od Moskwy.

"Nieuprawniony" samolot

Władze otoczyły wypadek - ze względu na osobę ofiary - tajemnicą. Oficjalne śledztwo ustaliło, że MiG próbował uniknąć "obcego obiektu", takiego jak gęś czy balon.

- Taka konkluzja jest wiarygodna dla cywila, ale nie dla zawodowca - mówi Aleksiej Leonow. Był kolegą Gagarina, także kosmonautą. W 1965 r. jako pierwszy człowiek wyszedł w skafandrze w przestrzeń kosmiczną. Brał też udział w dochodzeniu ws. śmierci Gagarina.

Twierdzi, że samolot Gagarina wpadł w korkociąg, bo zbyt blisko przeleciał inny, "nieuprawniony" samolot.

Leonow: winny Su-15

W wywiadzie dla Russia Today kosmonauta, powiedział, że miał dostęp do odtajnionego raportu twierdzącego, że to myśliwiec Suchoj przeleciał zbyt blisko MiG-a Gagarina, zakłócając jego lot.

- Wiedzieliśmy, że tego dnia miał być testowany Su-15, ale miał lecieć na wysokości 10 tys. metrów lub wyżej, a nie 450-500 m. To było naruszenie procedury lotu - mówi Leonow. Odmawia jednak podania nazwiska pilota Su-15.

- Domyślam się, że jednym z powodów ukrycia prawdy był fakt, że to była fatalna wpadka tak blisko Moskwy - mówi kosmonauta o oficjalnym wyniku dochodzenia.

Teorie i spekulacje

Dotychczas w sprawie wypadku pojawiło się wiele teorii. Jedna z nich mówiła, że pilot, który leciał samolotem przed Gagarinem, przypadkowo pozostawił otwarty nawiew powietrza, co spowodowało dehermetyzację kabiny.

Jurij Gagarin był pierwszym człowiekiem w kosmosie. 12 kwietnia 1961 statkiem kosmicznym Wostok odbył lot po orbicie Ziemi.

Źródło

Trochę ode mnie.

Jurij Gagarin był patronem szkoły podstawowej, do której chodziłem - SP 15 w Elblągu. Obecnie szkoła ma innego patrona - Armię Krajową, jakby Gagarin komuś przeszkadzał. Nieważne co mówią - dla mnie zawsze będzie bohaterem, pionierem podboju kosmosu. A na komunię dostałem zegarek - Wostok 1 (nie iPhone jak teraz :mrgreen: )

Ja zawsze podejrzewałem, że jego śmierć była spowodowana chęcią ukrycia niewygodnych faktów z jego kosmicznej wyprawy. Chociaż Gagarin był także niepoprawny - trochę pił (ale to Rosja a właściwie ZSRR), oskarżony był również o próbę gwałtu na pokojówce w hotelu. Trochę palma mu odbiła, ale nic w tym dziwnego, w końcu nie każdy może być w kosmosie. Po zmianie władzy w Rosji stracił też "plecy" i może ktoś chciał pokazać, kto tu teraz rządzi. Rosja...
  • 4

szczyglis.
  • Tematów: 23
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No cóż, wypadek jak każdy inny.
Zdarza się nawet najlepszym. Kilka lat temu na moich oczach zginął w Płocku pilot - Marek Szufa. To było na pokazach lotniczych w Płocku. Facet był asem lotnictwa i naprawdę świetnym akrobatą, jeśli chodzi o piruety w powietrzu. Niestety tym razem się przeliczył i roztrzaskał o taflę wody na oczach tysięcy ludzi (w tym mnie). Zdarza się. A to, że Gagarin to sławna postać, postać którą zna praktycznie każda osoba na świecie to co innego. Zawsze dopisuje się teorie spiskowe do faktów śmierci "tych wielkich". Gdyby zginął tam jakiś normalny, nikomu nie znany pilot, tematu by pewnie w ogóle nie było.

EDIT: Z innej beczki - nasz dobry kierowca rajdowy, Janusz Kulig zginął kilka dobrych lat temu...w samochodzie, wjeżdżając przypadkowo pod pociąg. Takie rzeczy, tak jak napisałem - zdarzają się nawet najlepszym - śmierć nie rozróżnia ludzi na "sławnych" i "mniej sławnych" - dopada KAŻDEGO.

Użytkownik szczyglis edytował ten post 19.06.2013 - 14:27

• 0

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

J. Gagarin nie zginął sam. Razem z nim zginął instruktor tego lotu - W. Sieriegin - także zupełnie nie znany człowiek.
  • 0

erebeuzet.
  • Tematów: 32
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

W moim mieście jest taka mozaika:

Dołączona grafika

Jestem pewien, że miała gigantyczny wpływ na całe moje życie.

Jurij Gagarin był pierwszym człowiekiem w kosmosie.

To mówi samo za siebie.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych