Użytkownik optymista edytował ten post 27.06.2013 - 21:18
Napisano 27.06.2013 - 23:18
Użytkownik katabas edytował ten post 27.06.2013 - 23:19
Napisano 28.06.2013 - 01:03
To wyrażaj się jasno Slimok łaskawie. Sądziłem że Ci chodzi o OFE, a Ty że o przeniesienie wieku emerytalnego. O to chodzi w dyskusji żeby wyrażać się jasno i zrozumiale - żeby ktoś się nie musiał domyślać o co Ci chodzi. Polecam, serio.
Co w takim razie nie pasuje w wyższych emeryturach przy dłuższym stażu pracy i krótszej emeryturze? Pewnie masz jakieś swoje tajemnicze wyliczenia które temu przeczą. No przecież nie wysysasz sobie z palca! O nie.
Użytkownik Slimok edytował ten post 28.06.2013 - 01:18
Napisano 28.06.2013 - 08:33
Napisano 28.06.2013 - 08:47
Napisano 28.06.2013 - 10:06
Wyobraźmy sobie lekarza, który ma zrobić operację trwającą 16 godzin, to mówi, że dziś zrobi pół, a jutro pół, a pacjent se zostanie taki rozbebeszony na noc na stole albo po dniówce zastąpi go inny lekarz po 8h. Tak się nie da.
My już nie jesteśmy pomału krajem, który zarabia na taniej sile roboczej. Naszą potęgą jest szeroko pojęta branża IT - która serio, jest sławna na świecie.
Tutaj nie ma mowy o 8h w robocie. Bywają dni crunch-u, gdzie siedzi się do późnych godzin nocnych, bo praca jednej osoby, jest uzależniona od pracy innej i nie ma mowy, o odłożeniu jakiegoś zadania do dnia następnego (bo inna osoba nie miałaby wtedy co robić, powodowałoby to straty, a w ekstremach uniemożliwiało wykonanie pracy w ogóle).
Napisano 28.06.2013 - 10:25
To ja mam jeszcze lepszy pomysł, idąc ta logiką należy wydać załodze amfetaminę i niech zapieprzają 24/24, bo przecież nawet jak popracują 12 - 14h to pozostałe 12-10h nieróbstwa powoduje kolosalne straty dla przedsiębiorstwa.
Nieuniknione ubytki w sile żywej można łatwo zastąpić przy 18% bezrobociu i imigracji ze wschodu walącej drzwiami i oknami.
Użytkownik Kocica edytował ten post 28.06.2013 - 10:42
Napisano 28.06.2013 - 10:54
Napisano 28.06.2013 - 11:11
Użytkownik Kocica edytował ten post 28.06.2013 - 11:18
Napisano 28.06.2013 - 11:29
Ave masz pracę?
Nie, to się nie wypowiadaj
To ja mam jeszcze lepszy pomysł, idąc ta logiką należy wydać załodze amfetaminę i niech zapieprzają 24/24, bo przecież nawet jak popracują 12 - 14h to pozostałe 12-10h nieróbstwa powoduje kolosalne straty dla przedsiębiorstwa.
Nieuniknione ubytki w sile żywej można łatwo zastąpić przy 18% bezrobociu i imigracji ze wschodu walącej drzwiami i oknami.
idąc za tą retoryką, można sobie wybudować obóz pracy rodem z Oświęcimia, a nie przedsiębiorstwo, gdzie potrzebujesz wysoce wyspecjalizowanego pracownika. Bo zwyczajnie taka osoba nie zatrudni się u ciebie, tylko u konkurencji
W dzisiejszym świecie te 8h sobie jest, ale tak na prawdę nikt go nie przestrzega.
Normalni pracodawcy, którzy cenią dobrego pracownika nie pozwolą sobie na jego wyzysk - bo zwyczajnie ucieknie do konkurencji.
To nie jest kołchoz, nie podoba mi się firma - uwierz, znajdę w dwa tygodnie inną i pracodawca ma tego świadomość. Żeby przyciągnąć kogoś dobrego wiele firm dwoi się i troi. Pracodawca też musi dbać o pracownika, bo go straci zwyczajnie w świecie.
Napisano 28.06.2013 - 11:36
Odbieram sobie wolne z wypracowanych nadgodzinA Ty nie generujesz strat dla firmy siedząc na forach zamiast pracować ?
czyli co, Polska to kraj, gdzie przeciętny kowalski umie tylko czytać i pisać? Ludzie mają różne specjalizacje i wiele umiejętności. Po prostu trzeba chronić niskiej specjalizacji prace typu kasa w hipermarkecie przed nadużyciami a nie bojkotować cały system, gdzie dowolność w godzinach pracy odpowiada i pacodawcy i pracownikowi.Takich "wysoce wyspecjalizowanych pracowników" jest relatywnie niewielu w stosunku do szarej masy robotników
Napisano 28.06.2013 - 12:11
Odbieram sobie wolne z wypracowanych nadgodzinA Ty nie generujesz strat dla firmy siedząc na forach zamiast pracować ?
czyli co, Polska to kraj, gdzie przeciętny kowalski umie tylko czytać i pisać? Ludzie mają różne specjalizacje i wiele umiejętności. Po prostu trzeba chronić niskiej specjalizacji prace typu kasa w hipermarkecie przed nadużyciami a nie bojkotować cały system, gdzie dowolność w godzinach pracy odpowiada i pacodawcy i pracownikowi.Takich "wysoce wyspecjalizowanych pracowników" jest relatywnie niewielu w stosunku do szarej masy robotników
Napisano 28.06.2013 - 12:18
Ja pracuję w branży produkującej gry, serio - raczej nie muszę podawać przykładów.Btw nadal czekam na przykłady słynnych w świecie dokonań polskiej branży IT.
Użytkownik Kocica edytował ten post 28.06.2013 - 12:19
Napisano 28.06.2013 - 12:24
czyli co, Polska to kraj, gdzie przeciętny kowalski umie tylko czytać i pisać? Ludzie mają różne specjalizacje i wiele umiejętności. Po prostu trzeba chronić niskiej specjalizacji prace typu kasa w hipermarkecie przed nadużyciami a nie bojkotować cały system, gdzie dowolność w godzinach pracy odpowiada i pacodawcy i pracownikowi.
Użytkownik Slimok edytował ten post 28.06.2013 - 12:35
Napisano 28.06.2013 - 14:06
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych