PZU kupiło 25% akcji Alior Banku, odkupiło je od Carlo Tassara.
(PZU wejdzie w miejsce Alior Lux i Alior Polska, te 62% to tzw. free float, czyli akcje na wolnym obrocie na GPW, które może kupić każdy... i których właściciele nie korzystają z prawa udziału w Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy, tym samym nie mają wpływu na decyzje spółki. Przynajmniej ja nigdy nie brałem udziału w WZA "swoich" spółek ).
Oceniając transakcję należy pamiętać, że do grupy Alior Banku należy także Meritum Bank (kupiony w zeszłym roku przez Alior Bank i jeszcze nie włączony do niego), a T-Mobile Usługi Bankowe są dostarczane przez Alior Bank. Tym samym, PZU weszło z wielkim hukiem na rynek bankowy. Repolonizacja Alior Banku wpisuje się w proces dłuższa serię konsolidacji i repolonizacji rynku bankowego i około-bankowego (przejęcie Nordei przez PKO BP, włączeniu kilku bankrutujących SKOKów do Alior Banku i PKO BP, manewry dookoła Banku Pocztowego, fuzja BNP Paribas z BGŻ).
Minister Skarbu Państwa już zapowiedział, że nie wykluczone są dalsze przejęcie banków w wykonaniu spółek kontrolowanych przez Skarb Państwa. "Ptaszki ćwierkają", że na sprzedaż jest m. in. Raiffeisen Polbank, BPH i (tu następują moje autorskie spekulacje, oparte na "pewnych" znakach "na niebie i ziemi") Bank Millennium.
dodano:
- Dzisiejsza akwizycja jest pierwszym krokiem do konsolidacji polskiego sektora bankowego z udziałem Grupy PZU. W dalszym ciągu jesteśmy zainteresowani inwestycjami w tym obszarze. Nabycie znaczącego udziału w Alior Banku pozwoli nam stworzyć platformę do konsolidacji rodzimego sektora bankowego.
http://media.pzu.pl/...kcji-alior-bank
Czyli: PZU kupi jeszcze przynajmniej jeden bank. Ponieważ fuzja Alior Banku i Meritum i tak jest już przyklepana, to zostaną połączone co najmniej trzy banki.
Ciekawe, czy usłyszę jęki "banki w Polin są Żydowskie!" i inne głupotki typu "nie ma polskich banków!"
Użytkownik NTM edytował ten post 30.05.2015 - 21:23