Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wiadomości z kraju i ze świata

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3259 odpowiedzi w tym temacie

Joshua.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mam nadzieję, że inni więźniowie nie przepuszczą okazji i efektywnie wykorzystają szansę, którą dała im właśnie pani sędzia Helen Andanaes Sekulic.

Czyli wg. Ciebie więźniowie odbywający karę mają zabić Breivika by sobie przedłużyć karę? Nie wiem w jakiej Ty logice żyjesz. Gdybym miał okazję siedzieć z Breivikiem olałbym kompletnie to co zrobił. Bo raz że nie chciałbym mu się narażać bo z zabijaniem problemów nie ma, to druga sprawa gdyby doszło do spięcia ja nie chciałbym w tym uczestniczyć by nie przedłużyli mi kary za obcego typa. Także nie wiem w jakim świecie żyjesz, ale prawda będzie taka, że wszyscy będą się śmiać i pić z nim kawkę.

To też zależy od mentalności ludzi którzy z nim siedzą. Myślę że nie jeden który jest w tym samym więzieniu nie ma problemu z zabijaniem ;)

• 0

#1487 Gość_.Uzurpator.

Gość_.Uzurpator..

Napisano

To też zależy od mentalności ludzi którzy z nim siedzą. Myślę że nie jeden który jest w tym samym więzieniu nie ma problemu z zabijaniem

Dobrze, ale czytałem o wielu przypadkach nawet sławny wokalista Burzum "Varg Vikernes", który zabił wokaliste Mayhem za co otrzymał również 21 lat kary czyli najwyższą możliwą i starał się o zwolnienie warunkowe. Dostał je po 16 latach. To teraz mamy gości co mają takie kary po 21 lat i też będą chcieli wrócić do normalnego życia i każdy z nich ma szansę na warunkowe zwolnienia. To będą siedzieć bite 21 lat by poświęcać się dla sprawy. Dajmy spokój takiej logice. Nie wiem dlaczego ktoś ma poświęcać lata swojego życia by coś tam pomścić. Dziś to co zrobił Breivik nikogo nie obchodzi. A na pewno najmniej tych co siedzą tam i czekają na wolność. Już nie mówię o tych co mają krótsze wyroki.

• 0

Joshua.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dobrze, ale czytałem o wielu przypadkach nawet sławny wokalista Burzum "Varg Vikernes", który zabił wokaliste Mayhem za co otrzymał również 21 lat kary czyli najwyższą możliwą i starał się o zwolnienie warunkowe. Dostał je po 16 latach. To teraz mamy gości co mają takie kary po 21 lat i też będą chcieli wrócić do normalnego życia i każdy z nich ma szansę na warunkowe zwolnienia. To będą siedzieć bite 21 lat by poświęcać się dla sprawy. Dajmy spokój takiej logice. Nie wiem dlaczego ktoś ma poświęcać lata swojego życia by coś tam pomścić. Dziś to co zrobił Breivik nikogo nie obchodzi. A na pewno najmniej tych co siedzą tam i czekają na wolność. Już nie mówię o tych co mają krótsze wyroki.

Jeżeli ktoś lubi siedzieć, to to zrobi. Logiczne jest to co mówisz. Ktoś kto chce jak najszybciej wyjść to będzie grzeczny i raczej nie poświęci się dla takiej "głupoty". Ja mówiłem o tej drugiej grupie.

• 0

#1489 Gość_.Uzurpator.

Gość_.Uzurpator..

Napisano

Ja mówiłem o tej drugiej grupie.

No i właśnie tutaj jest błąd w Twoim myśleniu. Bo uważasz, że obie grupy są przeciwne temu co zrobił Breivik. A skąd wiesz czy nie dopuszczają go do współwięźniów dlatego by nie było sytuacji - "Słuchaj Anders, ale jesteś kozak, rozwaliłeś 77 typa, szczun człowieku". To nie Andersa Breivika chronią przed współwięźniami tylko współwięźniów chronią przez Andersem Breivikiem.

• 0

Joshua.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No to już jest jakiś pogląd. Jeden może mieć pogląd "Breivik ziom", a drugi "Breivik psychol". 

• 0

Panjuzek.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Warto dodać, że głównym powodem pozwu skierowanego przez tego bydlaka był fakt przetrzymywania go w odosobnieniu - bez możliwości kontaktu z innymi więźniami.

I w tym widzę właśnie szansę, że ten kuriozalny wyrok okaże się być jednak pozytywnym wydarzeniem.

Mam nadzieję, że inni więźniowie nie przepuszczą okazji i efektywnie wykorzystają szansę, którą dała im właśnie pani sędzia Helen Andanaes Sekulic.

I życzyłbym sobie również, żeby wtedy można było powrócić do próby zdefiniowania na nowo określenia "nieludzkie i poniżające traktowanie".

Tym razem jednak na podstawie opisów tego, co spotka tego gnoja z rąk tych, do których teraz tak mu spieszno.

Niestety obawiam się że nic mu się nie stanie. W więzieniach na całym świecie hierarchia, wewnętrzna jest raczej podobna. mordercy z wieloletnimi wyrokami, to raczej klasa wyższa, taka więzienna szlachta. Po nich są złodzieje, a na samym dole skazani za przestępstwa seksualne. (to tak bardzo ogólnie)

@Uzurpator dobrze to ujął:

To nie Andersa Breivika chronią przed współwięźniami tylko współwięźniów chronią przez Andersem Breivikiem.

• 0

Jaku.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Naprawdę uważacie, że Breivik, który zabił wiele 14, 15 i 16-letnich dzieci cieszy się wśród współwięźniów wielkim szacunkiem? Naprawdę?

• 0

Panjuzek.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@up

Do póki nie było podtekstu seksualnego, to tak. Koleś jest mordercą, z długoletnim wyrokiem, w więzieniu panuje prawo piąchy i siniaka. A Brevik udowodnił już, że jest niebezpieczny. I właśnie dlatego go będą szanować. Będą się go po prostu bali. Dochodzi jeszcze aspekt planowania tej zbrodni. To nie był atak szału, tylko przemyślane działanie. A w więzieniu to właśnie tacy ludzie, są najbardziej niebezpieczni dla współwięźniów.

Użytkownik Panjuzek edytował ten post 20.04.2016 - 19:24

• 0

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czyli wg. Ciebie więźniowie odbywający karę mają zabić Breivika by sobie przedłużyć karę?

Zacytuj proszę, w którym fragmencie swojej wypowiedzi wyraziłem choćby zawoalowaną sugestię dotyczącą tego, że ktoś ma go zabijać?

W dalszej części napisałem to

I życzyłbym sobie również, żeby wtedy można było powrócić do próby zdefiniowania na nowo określenia "nieludzkie i poniżające traktowanie".

Tym razem jednak na podstawie opisów tego, co spotka tego gnoja z rąk tych, do których teraz tak mu spieszno.

I jeżeli tu się doczytujesz, tego, czego się doczytałeś, to nic na to nie poradzę ale spieszę wytłumaczyć, że fragment cyt."można było powrócić do próby zdefiniowania na nowo określenia "nieludzkie i poniżające traktowanie" jest kluczowy dla tego, co chciałem przekazać.

Zabicie Breivika, to jak usunięcie śmiecia - trwa tylko moment i, jak dla mnie jest najnormalniej w świecie zbyt krótkim, a przez to - mało satysfakcjonującym czynem.

I jak słusznie zauważyłeś, naraziłoby jego zabójców na dodatkowe kary.

Co innego jednak, gdyby przez czas, który mu pozostał do odsiedzenia, mógł on dogłębnie zapoznać się z definicją i znaczeniem określenia  "nieludzkie i poniżające traktowanie".

Być może to starłoby z jego gęby ten wredny uśmieszek i przestałby wtedy zawracać głowę swoją marną egzystencją i problemami.

A rodzinom jego ofiar dałoby choć odrobinę satysfakcji.

Niestety obawiam się że nic mu się nie stanie. W więzieniach na całym świecie hierarchia, wewnętrzna jest raczej podobna. mordercy z wieloletnimi wyrokami, to raczej klasa wyższa, taka więzienna szlachta. Po nich są złodzieje, a na samym dole skazani za przestępstwa seksualne. (to tak bardzo ogólnie)

@Uzurpator dobrze to ujął:

To nie Andersa Breivika chronią przed współwięźniami tylko współwięźniów chronią przez Andersem Breivikiem.

@Panjuzek - nie byłem więźniem ale mniej więcej domyślam się jak to działa.

Złudzeń nie mam, co nie oznacza, że pomarzyć sobie nie mogę - prawda?

A poza wszystkim.

Nigdy nie ma tak, żeby nie znalazł się większy kozak - nie tylko w więzieniu.

Zawsze jest ryzyko, że nawet będąc bydlakiem pierwszoligowym, trafi się na takiego z ligi mistrzów - więc nie byłbym taki pewien, że w więzieniu, w którym Brevik będzie odbywał resztę kary, znajdzie się on na szczycie hierarchii i nie spotka nikogo, kto chciałby mu udowodnić, że jego miejsce jest dużo niżej.

Czego osobiście - szczerze mu życzę.

• 2

#1495 Gość_.Uzurpator.

Gość_.Uzurpator..

Napisano

Tak @pishor zgadza się, ze nie mówiłeś o zabijaniu. Jednak ja podałem najgorszą formę eskalacji ew. konfliktu między nim a więźniami. Z Breivkiem jak wyskakujesz na piąchy trzeba liczyć się z tym, że on w samoobronie bez problemu może Cię sieknąć i nie robić z tego sprawy. Druga sprawa nawet jeżeli kilku go pobije to jak to @panjuzek ujął Anders Breivik to nie jakiś przypadkowy maniak tylko inteligentny człowiek, który może potem w odwecie po kolei odpalać uczestników napaści na niego.

Kończąc tą teorię o tym, że Breivik jest zagrożony mogę podsumować faktem, że w więzieniach tam się tak dobrze żyje wszystkim, że nie warto wszczynać burdy czy budować jakiegoś obrazu maczo skoro wszyscy mają luzy i konsole do gier. Po co trafiać do izolatki żeby udowodnić komuś że 'pobiłem Breivika'. Zważając na udogodnienia za murami nawet szaleńcy myślą raczej racjonalnie. Zresztą pomijam fakt, że Anders może być w głębi wielu współwięźniów bohaterem, który stanął przeciwko systemowi.

• 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ten Breivik miał szczęście że trafił do takiego więzienia gdzie go dobrze traktują, chociaż on twierdzi że ma się źle. Gdyby trafił do więzienia gdzie siedzą tacy jak on którzy też są seryjnymi mordercami to by się przekonał jak to jest. Poza tym z niego nie jest chyba taki twardziel bo zabijał z karabinu więc poszedł na łatwiznę. Goście co zadźgali innych nożem albo porąbali siekierą na klocku by takiego Breivika przeorali wtem i z powrotem.

• 0

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Współczuje współwięźniom. Fakt, nie wiem za co tam siedzą, ale zapewne złodzieje, naciągacze, czy nawet skazani za jakieś pobicia będą mieli niespokojne noce. Ja w sumie wolałbym go już zabić i spokojnie spędzić resztę wyroku, niż każdej nocy bać się, że się już nie obudzę.

• 0

Alis.

"Zielony" uspokaja ;)

• Tematów: 171
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Prince nie żyje

prince.jpg

Prince, legenda rocka, umarł w swojej rezydencji w Minnesocie w USA. Miał 57 lat.

Informacji tej - oprócz portalu TMZ - początkowo nie potwierdzały w oparciu o swoje źródła żadne inne media. Amerykańskie portale podawały jedynie, że biuro szeryfa w hrabstwie Carver w Minnesocie rozpoczęło śledztwo w sprawie "śmierci jednej osoby w domu ikony muzyki". Kilkanaście minut później informacje o śmierci Prince'a potwierdził agencji Associated Press rzecznik piosenkarza. Jeszcze później telewizja CNN potwierdziła doniesienie o zgonie artysty u jednego z członków jego rodziny. Informacje o śmierci legendarnego wokalisty przyszły tydzień po tym, jak nagle trafił do szpitala. Jego rzecznik powiedział wtedy, że piosenkarz walczył ostatnio z groźną odmianą grypy. 

• 0

D.B. Cooper.
  • Tematów: 108
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Niektóre źródła podają, że Breivik zgarnie ok 150.000 (w przeliczen na pln) odszkodowania.
Typ wyjdzie z więzienia jako milioner, ciekawe na co teraz się poskarży, ktoś za głośno w celi chrapał?
Lewacka logika zabija skuteczniej niż ten psychol (żebyśmy się dobrze zrozumieli, taki wyrok zachęci jemu podobnych).

Anders Breivik wygrał pozew przeciwko Norwegii i otrzyma odszkodowanie w wysokości 330 tys. koron.
https://www.wprost.p...raktowanie.html

wulgaryzmy.gif

Alis

heh - kurcze, przypomnij mi jak nazwałem więzienie (uuups) xD

• 2

#1500 Gość_.Uzurpator.

Gość_.Uzurpator..

Napisano

Rosyjski system rakietowy będzie kontrolował całe niebo nad Polską

1. Opracowywany przez Rosję system S-500 będzie miał zasięg 600 km
2. Będzie w stanie zestrzeliwać samoloty, śmigłowce i rakiety przeciwnika
3. System ma zneutralizować amerykańską tarczę antyrakietową

Nowa wersja mobilnego systemu rakietowego Rosji zwiększy zasięg jego rażenia o 200 km. Oznacza to, że S-500 na Białorusi i w obwodzie kaliningradzkim będą mogły kontrolować niebo nad całym obszarem Polski. Informację podał portal rmf24.pl.

System S-500 będzie mógł zestrzeliwać wrogie samoloty i śmigłowce, ale także rakiety w zasięgu 600 km. Jakiekolwiek operacje lotnicze na wschodniej flance NATO będą w przypadku konfliktu praktycznie niemożliwe. Jak podkreśla rmf24.pl, w tej chwili Polska i kraje bałtyckie nie mają żadnej broni mogącej zneutralizować rosyjskie rakiety ziemia-powietrze.

Według portalu, celem nowego systemu ma być również neutralizacja amerykańskiej tarczy antyrakietowej.

źródło: http://wiadomosci.ga...d.html#MTstream

^To już wiadomo czemu NATO nie zbuduje baz w Polsce. W razie konfliktu nasz kraj to będzie klasyczne pole bitwy jak za dawnych dobrych lat. Nic się nie zmieniło. Uchodźców nie będziemy mieli, ale za to zagrożenie bombardowaniem piątego stopnia. Na nic nasze lotnictwo, które leci na glebę po oderwaniu od ziemi.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych