Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wiadomości z kraju i ze świata

• Please log in to reply
3259 replies to this topic

szczyglis.
  • Tematów: 23
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jak się jedzie do obcego kraju, to wypada poczytać jakie tam panuje prawo. To po pierwsze.

W USA przy zatrzymaniu przez policję nie szuka się dokumentów, tylko trzyma ręce na kierownicy, aż do podejścia policjanta i tak samo jak u nas nie wysiada się z samochodu. Czy to tak trudno zrozumieć? Czy tak trudno wbić sobie do łba te kilka prostych reguł? Ale nie....lepiej przyfikać i udawać, że mnie prawo nie dotyczy, a potem płacz, że policjant zastrzelił...Tyle tych filmów jak to policja rozwala ludzi, a jakoś jeszcze nie spotkałem się z filmem, żeby dany ludź posłuchał ostrzeżeń i się do nich ustosunkował przed oddaniem strzału. Jak ci "cop" krzyczy, żeby paść na ziemię, albo podnieść ręce to się to robi, a nie udaje Terminatora. A potem płacz.

Tutaj jakoś gościa nie zastrzelili, bo się posłuchał:

Użytkownik szczyglis edytował ten post 21.07.2016 - 23:00

• 0

spooner.
  • Tematów: 33
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Racja szczyglis, trzeba szanować prawo ale nie uważasz, że pakowanie kilku kul w klatke piersiową za to, że ktoś przykozayczył nie jest przesadą? Ułatwie wam dyskusje - wyobraźcie sobie, że wasz młody gniewny syn/córka, który przechodzi bunt robi taką akcje. Też będziecie to to tłumaczyć prawem, dyscypliną?

Jestem za czapą dla terrorystów i morderców ale tych sytuacji w USA nie będę popierać, to jest kryminał, bandytyzm.

• 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W tym ostatnim przypadku pielęgniarz został postrzelony gdy leżał na ziemi, trzymał ręce do góry i wołał że nie ma broni.

• 0

szczyglis.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Racja szczyglis, trzeba szanować prawo ale nie uważasz, że pakowanie kilku kul w klatke piersiową za to, że ktoś przykozayczył nie jest przesadą? Ułatwie wam dyskusje - wyobraźcie sobie, że wasz młody gniewny syn/córka, który przechodzi bunt robi taką akcje. Też będziecie to to tłumaczyć prawem, dyscypliną?

Jestem za czapą dla terrorystów i morderców ale tych sytuacji w USA nie będę popierać, to jest kryminał, bandytyzm.

Trudne pytanie. Opowiem Ci coś. Kilka lat temu o mało nie rozjechałem policjanta w Polsce, w Płocku, w swoim mieście. Wyskoczył mi z lizakiem jak jechałem autem (dość szybko) prosto prawie pod koła - wybiegł mi pod koła zza zakrętu, bo tam się przyczaiła drogówka, tak że ledwo go ominąłem przy swojej prędkości. Nie rozjechałem go, ominąłem, wyhamowałem, zatrzymałem się, potem podszedł, pośmiał się i oczywiście zaprosił na rozmowę, co skończyło się mandacikiem za prędkość. W USA za taką akcję pewnie miałbym kilka kulek w korpusie (nie ze swojej winy - po prostu nie spodziewałem się, wyskoczył mi z krzaków i mogło to wyglądać tak, jakbym chciał go przejechać). Pogadaliśmy, pośmialiśmy się, 100zł kredytowane i koniec. Wytłumaczyłem się, że śpieszę się do księgowej (bo tak było w istocie, miałem 15 minut na dojechanie do niej, bo inaczej problemy w Skarbówce - po zatrzymaniu przez policję zostało mi minut 2) To jest dość śliska granica jak to oceniać. Ale ja po tym fakcie nie wyskoczyłem, nie uciekłem. Zatrzymałem się paręnaście metrów za policjantem (tamten poległ na ziemii, przewrócił się). Ja miałem ok. 120 na liczniku, zanim wyhamowałem do zera to lekko minęło. Ale zatrzymałem się, zjechałem na bok i czekałem aż do mnie podejdą. Nie wyskoczyłem jak wariat z łapami, że to i tamto, tylko racjonalnie poczekałem na podejście, a dopiero jak gościo do mnie podszedł, to po jego instrukcjach przeprosiłem "sorry, ale o mało pana nie rozjechalem", sięgnąłem do schowka po dokumenty i wyszedłem do radiowozu. Można? Można. A wkur...ony też byłem, bo nie dość, że o mało nie przejechałem policjanta, to jeszcze byłem spóźniony do księgowej, a i mandat na głowie. Mimo tego, kulturalnie się dogadaliśmy, bez strzelania itd. Bo zwyczajnie jeden słuchał drugiego i tutaj tkwi klucz.

Użytkownik szczyglis edytował ten post 21.07.2016 - 23:24

• 0

spooner.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Bo my mamy w miare normalną policje :P gdyby twoja akcja wydarzyła się w USA, to może dzisiaj byśmy nie gadali ;)

Wiadomo najlepiej się dogadać ale są też dorastający, którzy uczą się życia i czasami przycwaniakują. Dla takich cwaniaków należy się co najwyżej "liść" ale nie śmiertelne kulki w klatkę. Pomyślcie o swoich dzieciach, to zrozumiecie.

• 0

szczyglis.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Bo my mamy w miare normalną policje :P gdyby twoja akcja wydarzyła się w USA, to może dzisiaj byśmy nie gadali ;)

Wiadomo najlepiej się dogadać ale są też dorastający, którzy uczą się życia i czasami przycwaniakują. Dla takich cwaniaków należy się co najwyżej "liść" ale nie śmiertelne kulki w klatkę. Pomyślcie o swoich dzieciach, to zrozumiecie.

Rozumiem do czego zmierzasz i w sumie zgadzam się z Tobą. Choć sam osobiście nie mam dzieci, to pamiętam jaki byłem za szczeniaka i ile rzeczy odwalałem, za które moje obecne "ja" dałoby tamtemu "ja" w mordę. Nie byłem święty. Ba, wysadziłem kiedyś nawet samochód /przypadkiem/ (swój własny) w powietrze za młodziaka, jakieś 20 lat temu. Ale to stare czasy, człowiek był młody, głupi i wiem to po sobie, dlatego dokładnie wiem o co Ci chodzi. Wszyscy byliśmy wariaci za młodu, tak myślę. I masz rację - należy się "liść", choć może nie tyle liść, ale coś, żeby zapamiętać nauczkę, ale na pewno nie kulka w łeb, bo to jest przegięcie. Ja za swoje błędy z przeszłości oberwałem, zapłaciłem i dały mi one do myślenia, więc tak to się powinno odbywać moim zdaniem. Karać, ale nie ekstemalnie, jedynie tak, aby sprawca odczuł co zrobił źle i żeby tego już nie powtarzał. Taka mini-terapia szokowa. Nauczka taka. Śmierć/zabicie nie jest tutaj żadną opcją, jeśli chodzi o edukację.

Użytkownik szczyglis edytował ten post 22.07.2016 - 00:11

• 1

spooner.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Każdy z nas był młodym gniewnym i nie zasługiwaliśmy sobier na kulkę. Co najwyżej na liścia ;)

• 0

Kronikarz Przedwiecznych.

Ten znienawidzony

• Tematów: 272
  • Artykułów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Słuchajcie, wszyscy mamy trochę racji - ale myślę, że nie ma co kruszyć kopii kto więcej - tutaj mamy przypadek chyba faktycznej pomyłki, ale nie wariujmy z nacechowaniem tej sytuacji rasizmem ;) pomyłki zdarzają się wszędzie, w Polsce tez chłopaki wbili z drzwiami do jakiejś kobieciny i powybijali jej drzwi, bo pomylili piętra...tyle tylko, że w naszym przypadku to skrajna głupota i nieprzygotowanie akcji, a tam nie wiemy jak było do końca - skłaniam się ku błędowi, ale nie znamy wszystkich przesłanek dlaczego ten funkcjonariusz wystrzelił.

• 0

Flayed One.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A propos USA:

1. Niemiecka firma Bitmanagement Software pozwała rząd USA za naruszenie praw autorskich przez Marynarkę Stanów Zjednoczonych. Domagają się prawie 600 mln$ za rzekome zainstalowanie (potwierdzone przez dane trackingowe zawarte przez przypadkiem sforwardowany do nich email) 558466 nielegalnych kopii ich autorskiego oprogramowania BS Contact Geo, którego licencja miała marynarkę kosztować 1000$ od kopii. Ponadto marynarka ponoć nielegalnie usunęła z nich program śledzący.

https://www.techdirt...ringement.shtml

a w tym samym czasie:

2. Ukrainiec Artem Vaulin - właściciel strony Kickass Torrent - został aresztowany w Polsce na wniosek służb USA. Zostały mu postawione zarzuty naruszenia praw autorskich i prania brudnych pieniędzy.

http://wyborcza.pl/1...y-w-polsce.html

https://www.techdirt...-with-criminal-infringement.shtml

Po prostu - brak słów.

Użytkownik Flayed One edytował ten post 22.07.2016 - 10:54

• 0

szczyglis.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jeśli ktoś chce poczytać więcej w jaki sposób zatrzymano gościa od torrentów, to polecam tę lekturę:

https://zaufanatrzec...oraj-na-okeciu/

• 0

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Naprawdę uważacie, że lepsza jest Polska policja niż ta w USA? Przecież u nas jak Cię kopią w kilku, a policjant jest sam to nawet nie podejdzie, bo się boi, że też go skopią. Może policja w USA i trochę przesadza, ale raczej normalni obywatele w większości przypadków na bezpieczeństwo narzekać nie mogą.

• 0

szczyglis.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Naprawdę uważacie, że lepsza jest Polska policja niż ta w USA? Przecież u nas jak Cię kopią w kilku, a policjant jest sam to nawet nie podejdzie, bo się boi, że też go skopią. Może policja w USA i trochę przesadza, ale raczej normalni obywatele w większości przypadków na bezpieczeństwo narzekać nie mogą.

Trudne pytanie. Widziałem film jak policja w USA pakuje w gościa cały magazynek, po tym jak go postrzelili, krzycząc do niego "put your hands up", gdzie koleś w tym czasie leży, zwija się z bólu i łapie się ręką za dziurę w brzuchu. Akcja wyglądała jak egzekucja. Osobiście jestem za lekkim powiększeniem uprawnień polskiej policji (żeby znieść ograniczenia), ale nie może też być takiej samowolki jak w USA, gdzie za podrapanie się po jajkach możesz dostać kulkę, bo "mogłeś tam mieć broń". To jest dość trudny temat, bo znam kilku policjantów. Połowa z nich powinna mieć prawo strzelać (to ogarnięci ludzie), druga połowa nie powinna przejść nawet testów psycho (to wariaci).

Użytkownik szczyglis edytował ten post 22.07.2016 - 18:17

• 1

#1753 Gość_Rudolf

Gość_Rudolf.
  • Tematów: 0

Napisano

Kolejny raz nasi bracia, wyznawcy jedynej słusznej religii wbogacają nas kulturowo..

Strzelanina w galerii handlowej w Monachium. Są doniesienia o ofiarach śmiertelnych

http://wiadomosci.dz...la-budynek.html

Użytkownik Rudolf edytował ten post 22.07.2016 - 18:37

• 0

owerfull.
  • Tematów: 5
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Duża część sympatyków Al Kaidy na kanałach telegramu cieszy się z ataku, gdyby to była Al Kaida, to byłby to jej pierwszy większy atak w Europie od Charlie Hebdo(?) 

• 0

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie ma co się dziwić, dzień jak co dzień w nowoczesnej i postępowej Europie. Nieodpowiedzialna polityka Makreli przynosi teraz swoje owoce i jak to mawiają zachodni politycy "do zamachów trzeba się przyzwyczaić''.

Użytkownik Sebastian. edytował ten post 22.07.2016 - 19:13

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych